Suomen suurin matkablogiyhteisö

Berliini osa 1 – Yleistä fiilistelyä ja hintataso

tiistai, marraskuu 25, 2014

Apua, kylläpä on ollut kiire viime viikkoina ja pääsen vasta nyt Berliinin muisteloiden kimppuun. Ajattelin tehdö useamman postauksen Berliinistä, niin postaukset pysyvät kohtuullisen mittaisena ja kirjoittajalla (ehkä) ajatus paremmin kasassa. Tässä ekassa postauksessa vähän yleisestä meiningistä, myöhemmin juttua ainakin yöelämästä ja ravintoloista sekä ihan parhaasta street art walking tourista, jolle osallistuimme.

Tänä syksynä tein siis ensimmäisen matkani Saksaan ja siellä tietenkin pääkaupunki Berliiniin. Reissuun lähdin flunssaisena ja palasin takaisin entistä kipeämpänä (aamuihin jatkuneella biletyksellä ei varmaan ollut mitään tekemistä tän kanssa), ja reissusta ja taudista toipumiseen menikin sitten monta päivää. Matka oli kuitenkin mitä hauskin, ja sitä muistellessa ei toipilaana oleminenkaan liikaa suruttanut. Tosin olis voinut kuvitella että nautittu alkoholin määrä olisi tappanut pahimmat pöpöt jo matkalla, mutta näin ei harmikseni sitten kuitenkaan käynyt. Pöpö pysyi jotenkuten kurissa matkan ajan, mutta lentomatka takaisin sunnuntaiyönä alkoi olla jo melkoista tuskaa.

Matkaan lähdimme siis lokakuun viimeisenä viikonloppuna. Reissuseurana tällä kertaa oli hyvä ystävä Elisa oikiksesta, ja matkan tarkoituskin oli mennä moikkaamaan yhteistä opiskelijakaveria, joka oli vaihto-oppilaana Berliinin Humboldt-yliopistossa. Tuosta yliopistosta voinen sanoa sen verran, että ystävän puheiden perusteella oikista siellä ei voi kuin suositella. Innostavat professorit ja ”hiukan” parempi taso pedagogisesssa mielessä kuin meillä täällä Helsingissä. Eli jos saksa luistaa edes kohtuullisesti niin sinne vaan!

Lentokentällä valmiina lähtöön

Lentokentällä valmiina lähtöön

Berliini hurmasi mut kyllä aivan kertakaikkisesti. Odotukset ei olleet kummoiset, en oikein edes tiedä miksi. Jotenkin ehkä oli tullut tietynlainen vastareaktio kaikkien tuttujen Berliini-hehkutukselle. Mutta kuten näkyy niin musta tuli aivan samalainen Berliini-hehkuttaja nyt sitten itsestäni. :D Sori vaan! Berliini menee helposti mun Euroopan kaupunkien top 3 -listalle. Se on niin super makee hyvän fiiliksen paikka!

Oltiin kaupungissa pitkä viikonloppu. Lensin ensimmäistä kertaa Air Berlinillä, ja kokemus oli erittäin positiivinen. Lentomatkakin Berliiniin on todella kohtuullinen pari tuntia. Sunnuntaii-ltana tosin kaikki ei mennyt ihan putkeen, vaan lähtö myöhästyi, sillä jouduimme vielä boardingin jälkeen vaihtamaan konetta teknisen vian vuoksi. Ensin odotettiin tietysti tunti koneessa saataisiinko vika korjattua. No, ei saatu. Ei muuta kuin vaihtamaan konetta. Siinä vaiheessa alkoi joidenkin suomalaisten promillet olla jo niin korkealla ja pinna niin kireällä, että saatiin ihan ilmaista viiihdykettä keski-ikäisten naisten tappelua seuraamalla. Helsingissä oltiin sitten joskus lähempänä neljää aamuyöllä alkuperäisen 00.30 sijaan. Eihän se meitä enää siinä vaiheessa kauheasti haitannut (walking dead lienee oikea ilmaisu meitä sillä hetkellä kuvaamaan), mutta meille kyydin luvannut poikaystävä ei ollut kauhean mielissään tästä pienestä aikataulumuutoksesta. Poikaystävän velvollisuuksia.

Berliinissä oli ihana syyssää koko viikonlopun ajan, eikä satanut kertaakaan. Olin kesällä matkaa varatessamme kuvitellut, että lokakuun loppu/marraskuun alku olisi Berliinissä samanlainen kuin marraskuu Suomessa. Ei ihan. Sää oli aurinkoinen ja lämmin, ja välillä pelkkä farkkutakki tuntui olevan liikaa. Kertakaikkisen täydellinen syyssää. Berliini oli selvästi päättänyt todistaa mulle olevansa maineensa arvoinen.

Lähes koko viikonloppu kuluikin sitten Itä-Berliinin puolella. Lännestä ei siis ole paljon kerrottavaa, muuta kuin se etten ole lainkaan pahoillani vaikken sinne puolen tällä matkalla eksynytkään. Idässä oli niin hyvä fiilis ja niin paljon nähtävää, että se riitti vallan hyvin neljälle päivälle. Ja onpahan syy palata takaisin. Ihmiset olivat joka paikassa ystävällisiä, vaikka berliiniläiset eivät kuulemma turisteista tykkääkään. Siitä lisää myöhemmin mm. yöelämää koskien. Rento ja avoin fiilis jokaisella ja joka paikassa, kyllä siinä taas suomalainen tuppisuutatti oli ihmeissään.

Kaduilla oli jotenkin tosi omalaatuinen fiilis. Sellainen lumoava. Toisaalta oli ihastuttavia, Pariisin ihanimpia kortteleita muistuttavia katuja isoine puineen ja pienine kahviloineen ja kortteliravintoloineen…

IMG_5983

IMG_6035

Toisaalta taas iso osa rakennuksista oli graffitien ja tagien peitossa. Esimerkiksi kerrostalojen ulko-ovet olivat täynnä tageja. Suomessa se ei ehkä näyttäisi kivalta, mutta Itä-Berliinissä on niin oma tunnelmansa, että siellä nuo sopivat paikkaan kuin nenä päähän. Alla oleva kuva ulko-ovista on ystäväni asunnon rappukäytävän ovi. Asunto sijaitsi hyvällä alueella Prenzlauer Bergissä, hyvässä ja siistissä, siis toisin sanoen aivan normaalissa taloyhtiössä. Ovi nyt vain sattui olemaan tagien peitossa. Mutta tuo on juuri mielestäni se Itä-Berliinin viehättävin piirre – historia, kaupunkikulttuuri, uusi ja vanha, hieno ja rähjäinen kietoutuvat todella jännittävällä tavalla tuolla yhteen. Katutaide on muutenkin erittäin näkyvää Berliinissä, monissa muodoissa. Muun muassa se teki itselleni Berliinistä niin vaikuttavan kokemuksen. Tästäkin lisää myöhemmässä postauksessa.

IMG_5988

IMG_6043

Mikä sitten on hintataso Berliinissä? 

Edullinen.

Ainakin Suomeen verrattuna. Surprise, surprise…

Tietenkin täällä saa rahansa tuhlattua niin halutessaan, mutta myös nuukaillen eläminen onnistuu. Me oltiin varmaan jotain tosta väliltä.

Julkinen liikenne ei ole mitenkään erityisen halpaa, aika samoissa hinnoissa kuin Helsingissä. Päivälippu julkisiin kulkuvälineisiin maksaa 6,70 euroa. Se on voimassa sen päivän jona sen ostat ja seuraavan vuorokauden puolelle aamukolmeen asti. Yksittäinen lippu maksaa n. 2,50 euroa, joten päivälippu on hyvä hankinta jos meinaa vähääkään julkisilla matkustaa. AB-alue kattaa keskustan. Julkisia on helppo käyttää myös yöllä, ja metrolla pääsee lähelle useimpia klubeja. Metro on turvallinen öisinkin, ja esimerkiksi torstaiyönä klo 02 aikaan siirtyessämme seuraavaan pubiin oli metro täynnä nuorta porukkaa. Helsingissä en välttämättä metrossa kulkisi tuohon aikaan, ainakaan yksin. Berliinissä se ei olisi mikään ongelma.

Taksit olivat selvästi edullisempia kuin Suomessa, mutta eivät mitään superhalpoja kuitenkaan. Aloitusmaksu on tietenkin pienempi, mikä vaikuttaa paljon. Jos nappaa taksin lennosta, on lyhyt eli alle 2 km matka aina neljä euroa. Taksitolpalta tämä homma ei onnistu.

Ruoka ja juoma oli selvästi edullisempaa kuin Suomessa. Viinit ja muu on sitä kaikille tuttua etelä-eurooppalaista hintatasoa eli jotain kolmen euron luokkaa ruokakaupoissa. Ravintolaruoka on myös melko halpaa. Sushia sai ison lajitelman kotiinkuljetettuna 13 eurolla, ja dönerit, currywurstit ja muut vastaavat maksoivat n. 2 euroa annokselta. Ei päässyt nälkä tällä(kään) reissulla yllättämään. Turkkilaisiahan kaupungissa on valtavasti, mikä tarkoittaa että dönermesta tulee vastaan noin 50 metrin välein. :D Muita Turkin herkkuja saa esimerkiksi turkkilaisilta markkinoilta Kreuxbergista, mutta siitä lisää myöhemmin.

Yöelämä oli melko edullista; sisäänpääsyt clubeille olivat kyllä Suomen luokkaa tai jopa korkeampia, mutta juomat sitten vastaavasti monissa paikoissa paljon halvempia.

Asuminen on tietenkin halvempaa kuin Suomessa. Hostellihinnat (tsekkailin niitä ennen kuin tiesimme yöpyvämme ystäväni kämpällä) olivat yllättävän korkeita, mutta niin ne tuntuvat olevan kaikissa Euroopan suurissa kaupungeissa nykyään. Ehkä aika on kullannut muistot, mutta jotenkin muistelin maksaneeni ennen Eurooppaa kiertäessäni hostelleista paljon vähemmän kuin mitä nykyään pyydetään.

Kaiken kaikkiaan hintataso on Suomea edullisempi. Mutta eipä kyllä kovin montaa maata tule mieleen, jossa ei olisi Suomea edullisempaa. No Norjassa ja Islannissa taitaa olla melko kallista, mutta muuten… Berliinissä selviää siis pienelläkin rahalla niin halutessaan. :)

IMG_5963

IMG_5965

Currywurst

Currywurst

Tässä yleistä höpinää reissusta, palaan pian asiapitoisempien postausten muodossa. :)

Berliiniä voin varauksetta suositella kaikille. Itsekin tässä jo tammikuulle katselen sinne lentoja…

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Arja / Haavematkoja tiistai, marraskuu 25, 2014 at 08:06

  Niin se vaan on, että Berliiniin on aika mahdotonta olla rakastumatta :) Itsekin olin syyskuussa tyttöporukalla siellä reissussa, ja täytyy myöntää että olin ihan unohtanut neljässä vuodessa, miten ihana kaupunki se onkaan.

  Ja oli hauska tavata bloggaajaillassa! Päädyinkin nyt vasta ensimmäistä kertaa selailemaan blogiasi, mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan :)

  • Reply Syö Matkusta Rakasta tiistai, marraskuu 25, 2014 at 08:22

   Heh, mä kävin sua vakoilemassa jo aikaisemmin. ;) Ja Berliini oli ihan paras paikka, sinne on aivan pakko päästä takaisin! En enää yhtään ihmettele sitä kaikkea hypetystä.

   Nähdään varmaan sit taas 10. päivä Rantapallolla jos oot sillon tulossa. :)

 • Reply journeydiary tiistai, marraskuu 25, 2014 at 13:51

  Itellä samat fiilikset Berliinistä! Monesti paremmat kelit kuin täällä Suomessa, paljon halvempaa, mukavia ihmisiä ja tekemistä ja näkemistä joka lähtöön.. Menee helposti top 3 Euroopan kaupunkien joukkoon:)

  • Reply Syö Matkusta Rakasta tiistai, marraskuu 25, 2014 at 21:48

   Joo en oo kyllä kuullut kenestäkään, joka ei olis kaupungistä tykännyt! Upea, silleen rosoisella tavalla kaunis paikka. :)

  Leave a Reply