Suomen suurin matkablogiyhteisö

Barcelona mopoillen

tiistai, marraskuu 11, 2014

Elokuisella Barcelonan reissullamme halusin, että teemme normaalin kiertelyn ja shoppailun lisäksi jotain vähän erikoisempaakin. Aikaa oli tosiaan vain kaksi kokonaista päivää, joten millekään päiväreissuille tai vastaavalle ei oikein ollut aikaa. Netissä törmäsin sitten vesping.com – sivustoon. Vuokraisimme Vespan ja ajelisimme sillä päivän ympäri kaupunkia nähtävyydeltä toiselle. Samalla näkisi kaupunkia vähän laajemmalti kuin esim. metrolla nähtävyyksille kulkemalla. Innostuimme mopoilusta jo Vietnamissa. Itse en ole koskaan edes skootterilla ajanut, joten mopoilu on jäänyt vähäiseksi aikaisemmilla reissuilla milloin missäkin yksin tai tyttöporukalla liikkeellä ollessa. Mathiaksen kanssa olen nyt sitten saanut mahdollisuuden lähteä tutustumaan kohteisiin mopon selästä käsin, ja täytyy sanoa, että se on kyllä ihan paras tapa nähdä paikkoja. Mopolla pääsee pieniäkin teitä ja katuja pitkin paikkoihin joihin autolla välttämättä ei, ja sen saa helposti pysäytettyä ja parkkeerattua mihin ikinä haluaakin, kun näkee jotain mielenkiintoista.

Ja parastahan on tietysti se tunne, kun viiletät skootterilla uudessa paikassa, aurinko paistaa ja lämmin tuuli puhaltaa kasvoille, eikä ikinä voi tietää mitä jännittävää seuraavan mutkan takaa paljastuu.

Vesping Barcelonan toimipiste on aivan Sagrada Familian liepeillä. Olimme tehneet varauksen Vespalle etukäteen netissä. Paikan päällä kaikki toimi moitteettomasti. Palvelu oli nopeaa ja erinomaista. Saimme todella henkilökohtaista palvelua ja paljon vinkkejä siitä, minne meidän kannattaisi Vespan kanssa suunnata. Saimme kartan, johon merkattiin tärkeimmät – ne itsestäänselvät – nähtävyydet ja niiden lisäksi monia mielenkiintoisia paikkoja ja ravintoloita, joihin voisimme mennä. Koko Vesping Barcelonan ideahan on siis se, että Vespaan saa ohjaustankoon kiinnitettävän GPS:n, johon on valmiiksi suunniteltu eri reittejä, joista voi sitten valita itselleen mieluisimmat. Reittien lisäksi GPS:ään oli tallennettu yksittäisiä kohteita (jotka paperikarttaankin merkattiin), joten jos halusi poiketa esim. tiettyyn ravintolaan matkan varrella tai kierroksen jälkeen, sekin onnistui. GPS:n käyttämiseen sai selkeät ohjeet henkilökunnalta, vaikka ei se nyt tietenkään muutenkaan mitään rakettitiedettä ole.

Lähdimme matkaan puolenpäivän aikoihin. Alussa GPS ei suostunut toimimaan (tästä oli varoitettu liikkeessä), joten ajelimme n. 10 minuuttia ympäriinsä ennen kuin GPS sai yhteyden muodotesttua ja reitit muodostettua. Päädyimme lähtemään yhdelle valmiista kierroksista, joka kulkisi mm. Parc Guellin ja Tibidabon vuoren kautta. Meille oli kerrottu, että kuuden tunnin vuokra-ajassa ehtisimme tehdä ainakin kaksi kierrosta halutessamme, ja tämä pitikin paikkansa. Aika riitti hyvin, vaikka tutustuimmekin huolella kaikkiin niihin kohteisiin, joissa kävimme.

Aluksi GPS ohjasi meidät siis Parc Guelliiin, joka ei ollut kovin kaukana, ehkä n. 10 minuutin ajomatkan päässä vuokraamolta. Olimme ostaneet kaupasta meille vaaleaa leipää, kinkkua, oliiveja ja muuta pientä suolaista, minkä sitten nautimme lounaaksi tuolla puiston kohtalaisen kivoissa maisemissa.

IMG_5663

Puistoon on vapaa pääsy, mutta nykyään tiettyihin osiin päästäkseen on maksettava pääsymaksu, joka ei muistaakseni ollut edes mitenkään erityisen halpa vaan ehkä jotain 10 euron tienoilla. Tämä on kohtalaisen uusi juttu, eikä tätä ollut vielä muutama vuosi sitten Barcelonassa ensimmäistä kertaa vieraillessani. Pääsymaksusta voi olla montaa mieltä. Vuokraamon henkilökunta sanoi meille, että toivoo ettemme maksaisi pääsymaksua. Ensinnäkin heidän mielestään puistosta saa ihan hyvän kuvan, vaikkei maksullisella alueella vierailisikaan. Vielä tärkeämpänä syynä he kuitenkin pitivät sitä, että Antoni Gaudí suunnitteli puiston tarkoituksenaan pitää se avoimena kaikille ihmisille, eikä nykyinen pääsymaksusysteemi tue tätä tarkoitusta ollenkaan. Me emme siis maksaneet pääsymaksua, mutta kiertelimme puistoa minkä pystyimme, söimme lounaamme ja jatkoimme matkaa kohti Tibidaboa.

Matka Tibidabon vuoren reunamaa kiemurtelevaa tietä pitkin oli aivan upea. Näkymät merelle olivat hienot, ja pienimoottorinen Vespammekin jaksoi hyvin kiivetä rinnettä ylöspäin. Näytti muuten olevan myös suosittu patikointi- ja pyöräilyreitti tuo vuorenrinne.

Vuoren päällä odotti sitten entistä upeammat maisemat. Laitoimme Vespan parkkiin tien reunaan ja lähdimme kävelemään kohti kukkulan laelle rakennettua, vanhaa huvipuistoa. Huvipuiston laitteet sinänsä ovat melko vaatimattomia ja lähinnä pikkulapsille sopivia, mutta tunnelma oli hyvä ja maisemat vertaansa vailla.

IMG_5672

IMG_5725

Tibidadon nähtyämme lähdimme viilettämään vuorenrinnettä alaspäin ja jatkoimme kierrostamme, käyden mm. Pedralbesin luostarilla ja Camp Noulla. Kierroksen ollessa tehtynä meillä oli vielä tunteja vuokra-aikaa jäljellä, joten valitsimme vielä muutamia yksittäisiä kohteita vierailtavaksi.

Parc de la Ciutadella oli yksi näistä. Se on suihkulähteineen ja soutelupaikkoineen kiva paikka esimerkiksi piknikille, ja monet paikalliset näyttivätkin siellä eväitään nauttivan. Me olimme edelleen kylläisiä lounaan jäljiltä, joten tyydyimme vain kävelemään puistossa yleisestä fiiliksestä nauttien.

IMG_5702

IMG_5703

Me vuokrattiin Vespa sunnuntaina, mikä tarkoitti sitä, että lähes kaikki kaupat Ramblan ulkopuolella olivat kiinni. Se oli vähän harmi, sillä kaduilla oli tosi hiljaista ja vähän autiotakin. Olisi ollut kiva nähdä enemmän ihmisvilinää. Toisaalta sai ajella rauhassa, sillä liikennettäkin oli todella vähän.

Vespan vuokra kuudeksi tunniksi maksoi 45 euroa, tähän taisi tulla joku kympin vakuutusmaksu vielä päälle. Useamman sadan euron pantti piti ymmärrettävästi jättää vuokraamolle päivän ajaksi. Muistoissa vain olivat ne päivät Phu Quocilla, kun maksoimme koko päivän mopovuokrasta n. 6 euroa… Vespa oli kuitenkin hyvässä kunnossa, samoin kypärät (samaa ei voi sanoa Phu Quocin kamppeista…). Otimme kaikista edullisimman vaihtoehdon, eli pienimoottorisimman, mutta se oli ihan tarpeeksi tehokas tuollaiselle päivän reissulle. Jos mielii lähteä ajelemaan vaikkapa lähikyliin tai jonnekin muualle pidemmälle, kannattaa varmaan ottaa joku tehokkaampi peli alleen. Mielestäni homma vuokraamolla toimi niin sujuvasti ja asiakasystävällisesti, että loppujen lopuksi tuon 45 euron hinnan maksoi ihan mielellään. Eihän se kahteen pekkaan jaettuna lopulta montaa kymppiä edes tee. Varmasti Barcelonasta löytää halvemmallakin mopon allensa, jos ei kaipaa kaikkea tuota ylimääräistä, mitä Vesping Barcelona tarjosi. Meille se oli kuitenkin hyvä ja helppo vaihtoehto näin lyhyellä pyrähdyksellä.

Täytyy vielä kertoa hauskasta sattumasta, joka meille illallisen kanssa kävi. Olimme selailleet vähän nettiä mahdollisia illallisvaihtoehtoja koskien, ja olimme päättäneet lähteä erääseen paikkaan kauas keskustasta. Matka oli usemman kilometrin ja menimme sinne kävellen. Jalkoja ja selkää särki pitkän päivän jäljiltä ja nälkä alkoi olla jo sillä asteella, ettei kiukkupurkaus ollut kovin kaukana. Vihdoin pääsimme perille… Vain huomataksemme paikan olevan kiinni ja meidän olevan keskellä ei mitään. Olimme laitakaupungilla, ja kaikki kaupat olivat sunnuntain takia kiinni. Kadut olivat pimeinä, eikä ihmisiä näkynyt missään. Edes takseja ei näkynyt suhaavaan lähimaillakaan, jotta olisimme voineet ottaa kyydin takaisinpäin. Epätoivon siinä syvetessä pähkäilimme seuraavaa siirtoa, kun ravintolan omistaja tuli pihalle. Hän kertoi ravintolan aukeavan vasta seuraavana päivänä ensimmäistä kertaa lomakauden jälkeen, mutta neuvoi meidät tien toisella puolella olevaan paikkaan, jossa kuulemma saisi aivan kuin hänen katalonialaisen isoäitinsä tekemää ruokaa.

Olin kyllä nähnyt vastapäätä olevan ravintolan, mutten ollut oikein edes tajunnut sen olevan ravintola. Paikka näytti siltä, ettei siellä ollut ketään, eikä etuikkunoista muutenkaan oikein selvinnyt mikä mesta mahtoi olla kyseessä. Kiitimme neuvoista ja lähdimme tuohon vastapäiseen ravintolaan – ja saimme varmaan hauskimman ja parhaimman ruokakokemuksemme Barcelonassa. Sisällä oli muutama asiakas ja kaksi henkilökunnan jäsentä: n. 65-vuotias mies kokkina ja saman ikäinen mies tarjoilijana. Kumpikaan ei luonnollisesti puhunut sanaakaan englantia. Istuimme pöytään ja saimme espanjankieliset menut eteemme. Emme ymmärtäneet sanaakaan. Edes ranskankielentaitoni ei juurikaan auttanut. Tarjoilija oli kuitenkin erittäin avulias ja yritti parhaansa mukaan selittää mitä mikäkin on. Eipä me kuitenkaan paljon ymmärretty. :D Tilattiin sitten vähän kaikkea sokkona. Lopulta saatiin lautasellinen croquetteja ja lautasellinen (super tuoreita ja maukkaita!) katkarapuja, jonkin sortin pihvi ja calamariannos, ja jälkiruoaksi aivan uskomattoman hyvää crema catalanaa. Cavaa yritimme tilata lasilliset, mutta saimmekin pullollisen. Skumppa pysyi kylmänä kattilassa, jossa oli kylmää vettä ja jääpaloja. Skumppapullon kaulaan oli sidottu keittiöliina, joka oli ulkonäöstä päätellen yhtä vanha kuin ravintolan työtekijät. :) Niin ja lasku kolmen ruokalajin illallisesta oli 12 euroa henkilöltä, ja siihen lisäksi pullo cavaa 10 euroa. Ihan mahtava paikka. Osoitetta en tiedä ja ravintolan nimeä en muista, mutta näitä paikkojan löytää aina sattuman kautta, eikä näihin oikeastaan edes pidä lähteä kartan kanssa suunnistamaan, vaan antaa paikan yllättää. Ruoka oli erittäin kotikutoista ja hyvää, ja illallinen olikin mitä parhain lopetus meidän Barcelonan viikonlopullemme.

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply journeydiary tiistai, marraskuu 11, 2014 at 14:57

    Vähän kätevä tuo navigaattoritsydeemi, en oo ees tullu ajatelleeks että sitä voi hyödyntää noissa mopedeissakin.. :D Pitää kyllä kokeilla joskus kun tollanen mahdollisuus tulee (:

  • Reply Syö Matkusta Rakasta keskiviikko, marraskuu 12, 2014 at 21:44

    Joo, ei mullakaan jotenkaan ollut tullut yhtään mieleen vaikka eipä tuo nyt mikään niin ihmeellinen keksintö loppujen lopuksi ole! :D Ja se oli helposti tosiaan kiinnitettynä siihen ohjaustangon keskelle, oli tosi helppo seurata ajaessakin. Ja valmiit reitit teki kaiken helpoksi, mikä oli meiän minilomalla hyvä juttu. Ei mennyt aikaa turhaan säätöön. Samanlaisia putiikkeja on varmasti monissa muissakin kapungeissa. :)

  • Leave a Reply