Suomen suurin matkablogiyhteisö

Barcelona – Mercat de la Boqueria ja muuta yleistä fiilistelyä

lauantai, marraskuu 8, 2014

Edellisessä postauksessa kirjoitin Barcelonan Gracia-kaupunginosan katufestareista ja majoituksestamme Airbnb-isäntämme Mauricion kotona. Pakko vielä suositella tuota  Airbnbt:tä ihan jokaiselle; ensimmäistä kertaa varaaminen voi varmasti jännittää, mutta aina voi valita kohteen, josta on kirjoitettu jo kymmeniä (positiivisia) artikkeleita ja näin ollen olla melko varma onnistuneesta valinnasta.

Tässä postauksessa yleistä fiilistelyä kaupungista sekä kaupungin – ja todennäköisesti yhdestä koko Euroopan – kuuluisimmasta kauppahallista, joka sijaitsee Barcelonassa.

Ai niin, palasin juuri sunnuntaina toisesta eurooppalaisesta suurkaupungista, nimittäin Berliinistä, joka ylitti aivan kaikki odotukseni. Siitä lisää myöhemmin.

Barcelona yleisesti ottaen on mielestäni yksi Euroopan tunnelmaltaan rennoimmista ja mahtavimmista kaupungeista. Elokuussa kaupungin tietenkin valtaavat valtavat turistimassat, mutta oikealla asenteella sekään ei haittaa. Pienellä vaivalla löytää aina myös paikkoja, joissa muita turisteja ei ole. Tunnelma on siis kuitenkin aivan omanlaisensa – täällä ei voi masentua! Keskustan kapeat kadut ja kauniit vanhat rakennukset, jotka samalla henkivät vanhaa mutta jotka on osin taiteiltu täyteen katutaiteilijoiden taideteoksia luoden näin jännän kontrastin historian ja nykyajan välille, ovat lumoavia. Ihanat pienet kujat parvekkeineen, kortteliravintoloineen ja tapaspaikkoineen saavat huokailemaan. Ranta on kävelyetäisyydellä keskustasta, ja ihana merituuli puhaltaa virkistävästi kaupungin sykkeessä. Ihmiset ovat minulle olleet molemmilla vierailuillani ystävällisiä.

Rambla ja sen ympäristö on tietenkin kaupungin tunnetuin alue. Ihan syystäkin – siellä on tiiviissä paketissa ranta ja tunnelmallisimmat kadut ja talot. Mutta ehdottomasti kannattaa suunnata (mielestäni varsinkin illallispaikkaa etsiessään) kauemmas keskustasta, niin hintataso tippuu ja joissain tapauksissa laatu myös nousee. Meidän ensimmäisen illan ohjelmaan kuului käppäilyä kämpän ympäristössä, parit drinksut paikallisissa pikkubaareissa ja erittäin hyvä illallinen ennalta varatussa ravintolassa. Tämän jälkeen jatkettiin siis Graciaan, mistä siis jo kirjoitin aikaisemmin.

Olimme varanneet pöydän etukäteen Baribau-nimiseen ravintolaan. Paikan osoite on C/ Aribau 131. Olen lähiaikoina alkanut harrastaa ulkomaillakin ruokapaikkojen etukäteen valitsemista ja jopa pöydän varaamista, varsinkin tilanteissa, kun ollaan esim. myöhään perillä ja tiedän, ettei kenenkään hermot kestä päämäärätöntä vaeltelua pitkin katuja kaikille/molemmille osapuolille sopivaa raflaa etsien. Pienellä tutkimustyöllä netistä saa yleensä helposti selville, millaisesta paikasta on kyse niin hintatasoltaan kuin tunnelmaltaan. Baribau oli mahtava paikka. Ruoat olivat tapas-tyylisiä, ja otimmekin useita annoksia jaettavaksi. Kinkkuja, oliiveja, croquetteja… Hinnat eivät varmasti olleet Barcelonan edullisimmat, mutta ei paikka missään nimessä kalliskaan ollut. Olin vieläpä bongannut netistä bcnrestaurantes.com -sivulta tarjouksen, jolla saimme loppulaskusta -25% alennusta varatessamme pöydän ko. sivuston kautta. Tuolla sivulla kannattaakin käydä vakoilemassa, jos oma illallissuunnitelma osuisi joihinkin sivuston ravintoloista ja siellä sattuisi jokin tarjous olemaan.

Baribaun ruoat olivat hyvin valmistettuja ja maukkaita ja palvelu oli ylitsevuotavan ystävällistä. Erityisesti jäi mieleen ilmakuivattu kinkku, joka oli tuolla jotain aivan taivaallista. Ruoka oli liian hyvää, jotta siitä mitään kuvia olisi ehtinyt ottamaan. :) Paikkaa voi varauksetta suositella kaikille. Sisäänkäynti ei vakuuta, ja oli lähellä ettemme mekin kääntyneet kannoillamme sen nähtyämme. Asiaa ei paranna se, etteivät asiakastilat näy kadulle, jolloin tulee vaikutelma typötyhjästä ravintolasta. Onneksi uskaltauduimme kuitenkin peremmälle. Ainoana miinuspuolena voi pitää ehkä sitä, että musiikki ravintolassa laitettiin päälle vasta ruokailumme loppupuolella. Voi kuulostaa pikkujutulta, mutta taustamusiikin tärkeyden huomaa näköjään vasta sen puuttuessa. Vaikka ihmisiä oli paljon, oli tunnelma välillä jotenkin vaisu musiikin puutteen takia.

Baribau on tosiaan siis hieman ydinkeskustan ulkopuolella, mutta ei paljon. Valitettavasti lähtiessämme paikallispubista taksilla kohti ravintolaa oli erittäin pimeää ja satoi kaatamalla, eikä minulla näin ollen ole mitään tarkempaa käsitystä siitä, missä kohtaa kaupunkia Baribau sijaitsee. Joka tapauksessa taksimatka keskustasta oli lyhyt, hinnaltaan alle kymmenen euroa.

Söimme vatsamme täyteen, joimme pullon skumppaa ja nappasimme taksin ensin kavereitamme tapaamaan keskustaan ja sitten heidän kanssan yhdessä kohti Graciaksen katujuhlia.

La fiesta de Gracia

La fiesta de Gracia

Seuraavana päivänä oli tarkoitus vähän shoppailla ja kierrellä keskusta-aluetta. Aamupäivällä suuntasimme kuuluisaan Mercat de la Boqueriaan, eli markkinoille tai oikeastaan valtavaan kauppahalliin, joka sijaistee Ramblan varrella, noin sen keskiosassa. Ihmisten määrä oli valtava, mutta hallissa oli hyvä tunnelma. Täällä myydään tavaraa sekä paikallisille että turisteille. Enimmäkseen kauppahallissa myydään tuoreita elintarveikkeita: lihaa, kalaa, hedelmiä ja vihanneksia. Jo liha- ja kalatiskit itsessään ovat nähtävyys, sattuvat nimittäin olemaan valikoimaltaan vähän eri tasoa kuin mihin täällä Suomessa olemme tottuneet. Näiden lisäksi myydään paljon oliiveja ja muita tapasherkkuja, ja joistain kojuista saa ruoka-annoksia. Me otimme aamupalan/yhdistetyn lounaan aivan hallin vasemmasta peräkulmasta, pienestä kojusta, jossa mies ja nainen kokkasivat paellaa ja muita herkkuja. Hinta oli kohtuullinen ja maku ihan kohdillaan.

IMG_5643

IMG_5640

IMG_5642

Kuten kuvasta näkyy, lihatiskeillä myytiin myös mm. lampaan päitä ja aivoja ja näiden lisäksi mm. kanojen sydämiä, lehmien vatsalaukkuja, kiveksiä ja oikeastaan kaikkia ruhonosia. Vähän eri valikoima kuin Cittarin lihatiskillä? Mielestäni on mahtavaa, jos katalonialaisessa keittiössä todella pystytään hyödyntämään eläimet ruoaksi näin kokonaisvaltaisesti.

Nuo purkkeihin pakatut hedelmät näyttivät kuumana kesäpäivänä äärettömän raikkailta ja herkullisilta. Totuus oli kuitenkin toinen. Olin jo kaveriltani kuullut, ettei niitä kannattaisi ostaa, sillä hedelmät olivat hänen mukaansa todella epämiellyttävän makuisia. No, minähän en kiusausta kuitenkaan pystynyt vastustaa vaan ostin hedelmäkupin itselleni poistuessamme hallin ihmishälinästä. Haukkasin ensimmäistä, toista ja kolmatta hedelmäpalaa… Ja oli yksinkertaisesti myönnettävä, että hedelmät olitvat suorastaan järkyttävän makuisia. Mikä lie maun sitten aiheuttanutkaan, mutta se oli jotain pilaantuneen ja pistävän ja eltaantuneen välillä. Älkää siis antako houkutuksen voittaa ja ostako näitä kieltämättä niin jumalaisen hyvän näköisiä hedelmiä. Pettymys oli nimittäin karvas, kun lähes täysi hedelmäpurkki oli heitettävä syömäkelvottomana lähimpään roskikseen.

IMG_5652

IMG_5650

IMG_5647

IMG_5649

IMG_5648

Loppupäivä menikin nopeasti ympäriinsä tepastellessa ja sataman ostoskeskuksessa piipahtaessa. Illalla suuntasimme jälleen kohti Graciaa. Sitä ennen kävimme illallisella Sagrada Familian lähikortteleissa sijaitsevassa ravintolassa, ja täytyy myöntää että tällä kertaa ravintolatutkamme ei aivan osunut nappiin. Paikka vaikutti hyvältä, mutta ruoka ja palvelu olivat lopulta kuitenkin vain keskinkertaista ja siihen nähden melko hinnakasta. Nimen olen jo unohtanut ja hyvä niin, sillä kyseistä paikkaa ei voi kyllä kenellekään suositella. Näitä sattuu! Mikäli kuitenkin näätte noin kilometrin säteellä Sagrada Familiasta vaaleasti sisustetun ravintolan, jonka seinälle on maalattu iso kana, kehotan harkitsemaan kaksi kertaa ennen kuin astutte sisään.

Ensi kerralla kirjoitan mitä tapahtui, kun otettiin mopo alle Barcelonassa ja lähdettiin kiertelemään.. Ja sitten päästäänkin jo Berliinin kimppuun! :)

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply