Suomen suurin matkablogiyhteisö

Talveksi etätöihin Italiaan? Miksipä ei

Ideasta toteutukseen

Parhaat ideat syntyvät pieninä epätoivon hetkinä. Me olimme juuri solmineet välityssopimuksen talostamme ja tehneet tarjouksen uudesta unelmatalosta, kun puhelin soi ja välittäjä pahoitteli että talo oli mennyt toiselle perheelle. Puolen vuoden etsinnän jälkeen tämä takaisku tuntui jokseenkin musertavalta ja juuri kun olin lyömässä hanskat tiskiin ja muuttamassa keskelle metsää telttaan, muistin haaveilumme muutaman kuukauden etelässä asumisesta. Ja etelällä en nyt tarkoita Hankoa (heh). Tämän parempaa hetkeä tuskin tulevaisuudessa enää tulisi, ei maksettavaa asuntolainaa ja kummankin työt pystyy tekemään etänä. Sanoin ajatuksen perusteluineen ääneen puolisolleni and here we are. Talo myytynä (ja lähes tyhjettynä) ja laivaliput ostettuna parin viikon päähän!

Olen asunut Italiassa aikaisemmin pariin otteeseen 10 vuotta sitten ja kyseinen maa teki tuolloin lähtemättömän vaikutuksen. Muistan vieläkin miten upeaa oli herätä aamuisin ja nähdä kaukana siintävät vuoret makuuhuoneen ikkunasta tai kerätä viikunoita suoraan pihapuusta. Ruuasta nyt puhumattakaan… Ah! Mutta alun haaveilun jälkeen iski todellisuus, mitä kaikkea pitää hoitaa, jotta pääsemme lähtemään. Tällä kertaa mukaan lähtisivät auto, koirat ja toki korona myös tuo oman lisämausteen matkustamiseen, joten paperin, lomakkeiden ja hoidettavien asioiden määrä oli melkoinen verrattuna viikon etelänlomaan. Koska kyseessä on kuitenkin kahden insinöörin talous, nousi Excel nopeasti arvoon arvaamattomaan muistilistojen teossa.

Olen listannut loppuun muistettavia asioita, jos niistä olisi apua myös muille reissuun lähtijöille!

Reitin pohdintaa

Tämän suuntainen reitti olisi ajeltava viidessä päivässä

Koronan ja koirien takia meille oli selvää, että haluamme mennä Italiaan niin harvan maan läpi kuin mahdollista, joten via Baltica suljettiin pois heti kättelyssä. Laiva Saksaan Helsingistä tuntui vaivattomimmalta vaihtoehdolta, vaikka täytyy myöntää että hinta hieman kirpaisi. Toinen vaihtoehto olisi ollut mennä laivalla Ruotsiin, ajaa Tanskan läpi Saksaan jne, mutta laskimme että se ei loppupeleissä olisi edes tullut niin paljoa halvemmaksi, että olisi maksanut vaivan. Joten Finnlinesin reitti Helsinki- Travemunde voitti tällä kertaa. Vähän jännittää miten reilu vuorokauden laivareissu sujuu koirien kanssa, mutta onneksi tyypit ovat kokeneita matkustajia. Laivan lisäpalveluista ostimme vain nettiyhteyden (mikä sekin oli aika mojovasti hinnoiteltu) ja totesimme että pärjäämme ilman ikkunaa ja koitamme syödä eväitä että säästämme edes jossain.

Saksassa ajattelimme olla ensimmäisen yön Hampurissa. Satamasta ajaa sinne noin tunnin ja koska laiva on satamassa vasta myöhään illalla, ei tuon pidempää siirtymää viitsi tehdä. Tämän jälkeen tulee reitin pisin ajo Stuttgartiin, josta siirrymme Sveitsin puolelle. Kumpikaan meistä ei ole aiemmin käynyt Sveitsissä, joten halusimme ottaa nyt muutaman päivän aikaa ja käydä ihailemassa Alppimaisemia. Lauterbrunnen vaikuttaa upealta kylältä vesiputouksineen, mutta järkevähintaisen majoituksen löytyminen koirien kera on osoittautunut hieman haastavaksi. Mutta katsotaan mitä keksitään. Sveitsin jälkeen tullaankin jo Italiaan, josta saamme nauttia aina helmikuun loppuun asti.

Paperisotaa

Aikaisempina kertoina olen lähinnä vain pakannut laukun ja lähtenyt. Jonkun oleskeluilmoituksen olen saattanut täyttää mutta siinäpä se. Voin kertoa että kun hommaan lisätään työt, auto, korona ja pari koiraa, niin enää ei selviä pelkällä matkalaukulla… Olen tehnyt listat mitä kenenkin pitää muistaa ottaa mukaan/hankkia, toivottavasti niistä on hyötyä myös jollekkin muulle joka suunnittelee irtiottoa Eurooppaan!

Auto

 • Rekisteriote paperille
 • Rahoitusyhtiön lupa viedä auto ulkomaille
 • Vakuutusyhtiön green card (tämä oli itselle yllätys)
 • Maakohtaiset vaatimukset esim. turvaliiveistä, vaahtosammuttimesta yms.
 • Autoliiton plus-jäsenyys, ei maksa paljoa ja tarjoaa mm. matkanjatkamispalvelun
 • Sopivat renkaat! Me tulemme takaisin helmikuun lopulla, jolloin täällä pohjoisessa ei enää pärjää kesärenkailla, mutta keski- ja etelä Euroopassa ei saa ajaa nastoilla, joten meidän oli ostettava autoon kitkarenkaat.

Koirat

 • Passi!
 • Rabiesrokotus, kannattaa katsoa kunkin maan tulkinta voimassaoloajoista varsinkin jos väliin on eksynyt pitkäksi mennyt rokotusväli.
 • Leptospiroosirokotus, tarkista levinneisyysalue, Italiaan mennessä suositellaan ottamaan. Kaksi rokotetta, joista toinen n. kk ensimmäisen jälkeen.
 • Loishäädöt, punkkeja, sydänmatoja ja kirppuja vastaan ainakin, noin muutaman mainitakseni. Meillä koirille laitetaan Bayvantic ja Advocate.
 • Ekinokokkihäätö ennen Suomeen paluuta
 • Maakohtaiset vaatimukset, esim. Italia vaatii kuonokopat+ 1,5m pitkät hihnat julkisille paikoille ja samoin laivayhtiöillä voi olla omia sääntöjä.

Me

 • Koronarokotustodistukset
 • A1- todistukset Eläketurvakeskukselta (työnantaja hakee)
 • Passit (nyt on ihan hullut jonot, meillä onneksi voimassaolevat)
 • Eurooppalainen sairaanhoitokortti
 • Pidennetty matkavakuutus
 • Matkustajatietolomake PLF, maakohtaisia, esim. Saksa ei vaadi Suomesta tultaessa, mutta Italialla ja Sveitsillä on omat lomakkeensa

Kas näin, jos näillä ei pääse maasta pois niin jo on kumma!

Passi- check
Let’s go!

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

1 Comment

 • Reply Kekek 01/11/2021 at 12:08

  Hyvä että ostittte kitkarenkaat. Ne ovat paljon paremmat kuin nastat ja myös hiljaisemmat.

 • Leave a Reply