Suomen suurin matkablogiyhteisö
Delft Hollanti Matkailu

Delft – kaupunki täynnä kanaaleja & keramiikkaa

05/11/2021
Kanaalit Delft

Syyskuussa meillä oli ilo päästä matkustamaan pidennetyksi viikonlopuksi ystävien luokse Hollantiin. Matka vei meidät jo tutun Amsterdamin sijasta Etelä-Hollantiin, jossa en ollut koskaan aiemmin käynyt. Olikin todella kiva päästä nyt näkemään ja tutustumaan Hollantiin laajemmin. Meidän vieraanvarainen isäntäperhe oli suunnitellut kolmen päivän vierailun ajaksi paljon nähtävää ja hauskaa koettavaa, kuten päivän Delftin kaupungissa, josta aion teille nyt kertoa.

Delftin noin 100 000 asukkaan yliopistokaupunki sijaitsee noin 70 km Amsterdamista etelään, Haagin ja Rotterdamin välissä ja se on vain tunnin junamatkan päässä Schipholin lentokentästä. Delft on yksi Hollannin vanhimmista kaupungeista ja se on tunnettu muun muassa taidemaalari Johannes Vermeerin (tyttö ja helmikorvakoru) synnyinkaupunkina sekä kuuluisasta käsin maalatusta ”Delftin sinisestä” keramiikasta.

Hauskin tapa tutustua Delftiin on kanaaliristeily

Aloitimme päivän Delftissä 1,5 tunnin mittaisella kanaaliristeilyllä. Olimme vuokranneet oman veneen ja kipparin joka reitin varrella kertoi meille nähtävyyksistä ja kaupungin historiasta. Pieni vene oli varusteltu sähkömoottorilla, joka takasi meille hiljaisen (ja ympäristöystävällisen) ajelun. Tästä plussaa! Risteily piti sisällään myös Cavaa & tapaksia, joita oli kiva napostella samalla kuin nautimme maisemista. Tämä ajelu oli todella kiva tapa tutustua kaupunkiin vedestä käsin, ei tarvinnut kuin istua ja maisemat vaihtuivat edessäsi veneen lipuessa kanaalia pitkin ja välillä pieniä siltoja alittaen. Samalla pääsi myös vähän kurkistamaan lähemmin kanaalien varrella asuvien ihmisten takapihoille, mikä oli yllättävän mielenkiintoista.

Kanaaliristeilyllä Hollannissa

Delftin kaupunki ja oede kirk vanhakirkko

 

Delftin nähtävyydet

Kanaaliristeilyn jälkeen meillä oli noin 3 tuntia aikaa ennen illallista, jonka käytimme kaupungin tutkimiseen jalan. Delftin kaupungin keskusta on jätetty historialliseen asuunsa ja se luo pikkukaupungille omanlaisensa vanhanajan tunnelman. Keskusta ei ole kovin suuri, joten sen tutkii helposti päiväkseltään. Päänähtävyydet tulevat kaupungissa kävelykierroksella väkisinkin vastaan, joten täällä et karttaa tarvitse. Vanha kirkko (Oude kerk) ja sen vino torni kohoavat kaupungin horisontissa, et voi olla huomaamatta sitä. Muut kaupungin merkittävimmät maamerkit asettuvat puolestaan Market Square -alueelle (Markt), kuten Vermeer keskus, Uusi kirkko (Nieuwe Kerk) sekä kaupungintalo (Stadhuis).  Kanaalien ja maamerkkien lisäksi Delft pitää sisällään myös katutaidetta, museoita, posliinitehtaan ja jopa tuulimyllyn. Täältä pääset tutustumaan lisää Delftin nähtävyyksiin.

Meillä oli onnea matkassa, ja syyskuinen lauantai näyttäytyi aurinkoisena, jonka vuoksi kanaalien kadunvarret ja ravintoloiden terassit täyttyivät iloisista ihmisistä. Oli aika täydellinen päivä turistitohuhuihin, eli tutkia kaupunkia. Kävelimme kanaalin vierustamia katuja pitkin, poikkesimme muutamissa putiikeissa ja pysähtelimme silloin tällöin terasseille  juomille ja nauttimaan auringosta. Ja tietenkin jokaisen polkupyörän ja kanaalin ylittävän sillan kohdalla piti pysähtyä ottamaan valokuvia. Kolme tuntia meni kuin siivillä tässä pittoreskissa kaupungissa ja hyvässä seurassa.

Markt aukio Delftissä

 

Ravintolavinkki Delftiin

Loppuun vielä ravintolavinkki Delftiin. Olimme valinneet illallispaikaksi ravintolan nimeltä Spijshuis De Dis joka tarjoilee Hollantilaista ruokaa. Ravintola sijaitsi todella kivan puiston (De Beestenmarkt) laidalla, joka oli täynnä eri ravintoloiden terassipöytiä. Ravintola näytti ulkoa tyypilliseltä kapealta Hollantilaiselta talolta ja sisältä se oli erittäin tunnelmallinen. Itselleni valikoitui ruokalistalta alkuun jaettava De Verwennerij, joka piti sisällään lajitelman kylmiä ja lämpimiä alkuruokia, ja pääruoaksi söin lammasta. Oikein maukas tapa päättää päivä Delftin kaupungissa.

 

Oletko sä käynyt koskaan Etelä-Hollannissa ja mikä on ollut sun lempikaupunki siellä?

terkuin, Suvi


Suvin matkassa -blogia voit seurata myös Facebookissa @suvinmatkassa ja Instagramissa @suvin_matkassa

You Might Also Like

16 Comments

 • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 06/11/2021 at 00:57

  Olipa kiinnostavaa lukea Delftistä, kaupungista josta en ollut kuullutkaan. Muutenkin Hollannin kaupungeista monet muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta tuntuvat olevan huomattavasti vähemmän tunnettuja kuin vaikka Belgian vastaavat. Näitä kuvia katsellessa en tosin ymmärrä miksi, sillä niin viihtyisältä tuolla näyttää!

  • Reply Suvi / Suvin matkassa 21/11/2021 at 10:34

   Delft tosiaan oli todella viihtyisä ja se, niin kuin moni muu kiva kaupunki jää valitettavasti maassa super suositun Amsterdamin varjoon.

 • Reply Aila ja Juha 07/11/2021 at 13:53

  Delft on Hollannin pienemmistä kaupungeista yksi suosikeistani, ellei jopa ihan ykkönen. Kaksi vuotta sitten kiertelimme niitä useita ja kaikissa on jotain kivaa nähtävää ja omanlaistaan tunnelmaa. Matkallemme osuivat silloin Alkmaar, Haarlem, Leiden, Haag, Gouda, Groningen ja Utrecht Delftin lisäksi. Lomamme oli kahden viikon kodinvaihto, joten meillä oli aikaa kierrellä. Delftissä yksi minulle hauskimmista kokemuksista oli kiipeäminen kapeita kierreportaita myöten Nieuwe Kerkin torniin. Sieltä oli mahtavat näköalat. Kävelimme myös posliinitehtaalle ja teimme siellä kierroksen. Viimeisenä iltanamme teimme myös kävelyretken kaupungin ulkopuolella, joten koin Delftin tosi monipuolisena käyntikohteena. Jaan kokemuksesi siitä, että kiertely on hidasta. Nimenomaan kamera hidastaa matkaa. On niin valtavasti kuvattavaa, juuri ne sillat, kukat ja polkupyörät kaikkien rakennusten lisäksi. Minusta näitä Hollannin pienempiä kohteita kannattaisi todella pitää esillä jopa Amsterdamin sijasta, ja ainakin sen lisäksi. Tällä kahden viikon matkallamme emme käyneet siellä ollenkaan, olimme kyllä jo kolme kertaa aikaisemmin käyneet siellä. Ja sitten Hollannin kohteista vielä se yksi suosikki: Keukenhofin kukat keväällä.

  • Reply Suvi / Suvin matkassa 21/11/2021 at 10:32

   Jopas te olette nähneet paljon! Ja tosiaan kuvattavaa on niin paljon että eteneminen on hidasta :) Nuo Keukenhofvin kukat ovat vielä omalla bucket listalla mutta varmasti joku päivä menen ne vielä katsomaan.

 • Reply Ne Tammelat 07/11/2021 at 19:23

  Tosi kauniilta kaupungilta vaikuttaa! Tulee hieman mieleen Groningen, joka sijaitsee pohjoisessa. Tuo kanavaristeily näytti myös viihtyisältä. Me teimme ystävän kanssa vähän samantyylisen Amsterdamissa ja mukaan sai ottaa omia eväitä.

  • Reply Suvi / Suvin matkassa 21/11/2021 at 10:30

   Kanaaliristeilyt ovat kyllä kivoja, etenkin kun on jotain syötävää mukana :)

 • Reply Sari / matkalla lähelle tai kauas 07/11/2021 at 20:39

  Me käytiin kolme vuotta sitten Delftissä. Pidimme kovasti. Kävimme Delft Blue posliini museossa ja Vermerkin museossa. Toinen hieno kaupunki on Leiden. Siellä vanhakaupunki ja kanaalit ovat myös upeat.

  • Reply Suvi / Suvin matkassa 21/11/2021 at 10:28

   Minulla jäi nuo museot välistä, mutta ovat varmasti käymisen arvoisia. Leiden ja muut kaupungit myös Hollannissa kiinnostaisi kovasti, ehkä joku päivä taas sinne tutkiskelemaan :)

 • Reply Pirkko / Meriharakka 09/11/2021 at 22:07

  Aikaan ennen koronaa ainakin Amsterdam alkoi jo olla niin ruuhkainen, että kaupunki, aiheellisesti, alkoi jo hyljeksiä, jopa vihata, turisteja ja heidän takiaan kaupungin asuntojen valumista Airbnb:lle, joten ihan hyvä idea vierailla tuolla suunnalla muissakin kaupungeissa. Tämäkin vaikuttaa ihan hyvältä vaihtoehdolta!

  • Reply Suvi / Suvin matkassa 21/11/2021 at 10:27

   Joo näinhän asia tosiaan oli. Tämä Delft on loistava vaihtoehto Amsterdamille, suosittelen siis suuntaamaan etelään seuraavalla Hollannin reissulla.

 • Reply Sini matkakuumeessa 10/11/2021 at 11:13

  Kanaaliristeilyt on ihan best. Semmoselle on aina pakko mennä jos ja kun saapuu paikkaan, jossa on kanaaleja 😊

  • Reply Suvi / Suvin matkassa 21/11/2021 at 10:25

   Joo niin ne on, olen yhdellä käynyt Amsterdamissa ja nyt toisella täällä Delftissä.

 • Reply Eila 14/11/2021 at 18:00

  En ole koskaan käynyt Alankomaissa, joten vierailtavien hollantilaiskaupunkien lista piteni tämän artikkelin myötä entisestään! Hienoja kuvia! Kuka kuvasi ja millaisella kalustolla?

 • Reply VEERAPIRITA / Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa 14/11/2021 at 18:09

  Näyttipä kivalta reissulta ja mitkä herkut risteilyllä! :) Juuri eilen suunniteltiin kesän matkoja ja mietittiin, että pitäisikö autolla poiketa myös Hollannissa. Tulppaanipellot kiehtoisi nähdä sieltä. :)

  • Reply Suvi / Suvin matkassa 21/11/2021 at 10:23

   Joo ehdottomasti poiketkaa Hollannissa! Munkin mielestä tulppaanipellot olisi ihana nähdä :)

  Leave a Reply