Suomen suurin matkablogiyhteisö
Lappi Matkailu Suomi

Pakettimatkalla Lapissa: viikko Levin lumisilla rinteillä

16/01/2021
Laskettelemassa Levillä

Meillä on takana mitä ihanin loma Lapissa, jossa vietimme viikon verran vuodenvaihteessa. Tarkalleen ottaen olimme Levillä, joka sijaitsee Sirkan kylässä Kittilässä. Voitko uskoa että tämä oli minulle elämäni ensimmäinen kerta Lapissa? Mutta ei varmasti viimeinen, sillä Lapin lumiset tunturimaisemat todella veivät sydämeni. Ihana talven ihmemaa! Meidän suunnitelmat tälle lomalle oli lasketella mahdollisimman paljon ja sen myös teimme. Ai että oli ihana päästä pitkästä aikaa rinteeseen ja tällä kertaa vielä Lapissa!

Tämä matka oli myös ensimmäinen kerta 17-vuoteen pakettimatkalla, lomailimme Levillä nimittäin Aurinkomatkojen pakettimatkalla. Syyskuussa oli hyvin selvää että vuoden vaihteen lennot Miamiin Karibian risteilylle tulisivat peruuntumaan, joten kun Aurinkomatkat lanseerasivat matkapaketit Lappiin, nappasimme niistä heti omamme.

Maksoimme Aurinkomatkojen matkapaketista 1013,50 euroa per henki, sisältäen: Finnairin lennot Helsinki-Kittilä-Helsinki, lentokenttäkuljetukset Kittilässä ja 7 vrk Hullu Poro -hotellissa puolihoidolla.

Psst. postauksen lopusta löydät vinkkejä mitä kaikkea Levillä voi laskettelun lisäksi tehdä

Levin eturinne

Majoitus Levillä

Valitsimme matkapakettia ostaessamme majoitukseksi Hullu Poro -hotellin. Hotelli sijaitsee Levin keskustassa, joten siitä pääsi helposti kävellen ravintoloihin, kauppoihin, laduille ja rinteeseen. Majoituimme Hullu Poro -hotellin päärakennuksessa sijaitsevassa kahden hengen huoneessa, jossa oli parveke kohti Levin keskustaa ja eturinnettä. Huone palveli meitä hyvin viikon ajan, vaikka välillä oli vähän tilanpuutetta kaikkien toppa- ja lasketteluvaatteiden keskellä.

Hullu Poro -hotellin saunaosasto tuli meille myös viikon aikana tutuksi. Saunaosasto sisälsi saunojen lisäksi porealtaan sekä noin 6 asteisen kylmävesialtaan, jossa todella palautui rinteessä rasittuneet lihakset! Jotkut meistä (en siis minä, vaan puolisoni) yritti joka päivä istua kylmäaltaassa mahdollisimman pitkän ajan, ja viimeisenä iltana saavutti 4 minuutin ennätysajan.

Meidän matkapakettiin kuului puolihoito, mikä tarkoitti että söimme aamiaisen lisäksi joka ilta illallisen hotellin Ämmilä-ravintolassa. Minulla oli hieman epäilys siitä että jaksammeko syödä joka ilta samassa ravintolassa, mutta miten metsään meninkään epäilykseni kanssa, sillä Ämmilä tarjosi meille ilta toisensa perään niin uskomattoman hyvän 3 ruokalajin illallisen. Söimme viikon aikana muun muassa blinejä, poro ragua, härän ulkofilepihviä savuporolla, rautua & kermaista rapurisottoa ja tietenkin poronkäristystä.

Voin siis todella suositella Ämmilän ravintolaa, jossa korona oli myös huomioitu hyvin. Pöydissä oli turvavälit, henkilökunnalla oli kasvomaskit päällä ja käsidesiä oli joka nurkalla tarjolla. Illallinen oman hotellin ravintolassa oli siis hyvä ratkaisu, näin vältimme turhat kontaktit muissa ravintoloissa ja emme muutenkaan pitkän ulkoilupäivän jälkeen olisi jaksaneet edes lähteä kylille illastamaan, vaan oman hotellin herkkuillallinen ja sen jälkeen saunan kautta petiin. Se oli meidän joka iltainen hyvä rutiini.

Hotelli Hullu Poro Levillä

Levin monipuoliset rinteet

Levi on Suomen suurin laskettelu- ja talviurheilukeskus. Löydät sieltä satoja kilometrejä hiihto-, kävely & kelkkareittejä sekä Levitunturista 43 laskettelurinnettä. Laskettelurinteet jakaantuvat tunturin ympärille etu-, länsi-, koillis-, kaakko-, ja etelärinteisiin, ja niiden joukosta joka tasoinen laskija löytää itselleen varmasti sopivan rinteen.

En ole itse mikään huipputaidokas laskettelija, sillä olen käytännössä aloittanut harrastamisen vasta aikuisiällä. Ennen Levin matkaa olen laskenut vain 2 kertaa, kerran Espanjan Sierra Nevadassa ja muutaman päivän Rukalla. Joten kun ensimmäisenä päivänä Levin eturinne näytti silmiini kovin hurjalta, sain ajatuksen kysellä itselleni aikaa Levin laskettelukoulusta. Ja kas sellainen löytyikin heti ensimmäiselle laskupäivän aamulle. Vietin siis ensimmäiset 3 tuntia rinteessä laskettelun opettajan yksityisopetuksessa, ja voi että minkä eron noin lyhyessä ajassa voikaan saada aikaiseksi niin tekniikkaan kun myös omaan itseluottamukseen. Kiitos siis Levin hiihtokoulu.

Sää ei ollut mitä parhain meidän lomaviikolla ja Lapin kaamos tuli minulle pienenä yllätyksenä. Vaikka nautin kovasti talvisesta maisemasta ja lumipeitteisistä puista, oli taivas koko viikon pilvessä ja pimeänä ja näkyvyys tunturin päällä oli todella niukkaa. Kaukana oltiin siitä kirkkaasta ja vaaleanpunaisesta taivaasta, jota sosiaalinen media on tulvillaan.

No mutta emme antaneet tämän häiritä meidän laskuja, vaan nautimme rinteistä yksi toisensa perään. Ja yksi must juttu päivien aikana oli tietenkin suunnata tunturin päällä sijaitsevaan ravintola Tuikkuun lämpimälle kuumalle kaakaolle.

Vinkki: Lataa Levi applikaatio puhelimeesi. Siitä on kätevä seurata rinnekarttoja, hissien toimintaa, Ski bussi aikatauluja jne.

Levin rinnekartta

Luminen rinnekuva Leviltä

Lumilautailemassa Levillä

Rinneravintola Tuikku Levillä

Koronalööpit ja tilanne Levillä

Mielestäni koronatilanne oltiin huomioitu Levillä hienosti ja iltapäivälehtien dramatisointi tilanteesta tuntui paikan päällä ollessa hieman kohtuuttomalta. Levin yrittäjät tekivät kaikkensa turvallisen asioinnin puolesta: maskeja jaettiin kaikilla Levin päähissiasemilla, välinevuokraamoissa ja ravintoloissa. Sisälle ei ollut asiaa ilman maskia. Lisäksi rinneravintoloiden asiakasmäärät olivat rajoitetut ja lasketteluhisseihin pääsi vain oman seurueen kanssa. Kyllä, hissijonot olivat pitkiä, mutta niissäkin pidettiin turvavälejä. Ja rinteessä oli paljon tilaa laskea. Nämä nyt muutama esimerkki tilanteesta.

Tietenkin kaikkeen lopulta vaikuttaa meidän turistien oma käytös, joka oli omien havaintojeni mukaan suurimmalla osalla huomaavaista ja vastuullista.

Levin hissijonot uutena vuotena

Laskettelmassa Levin rinteillä

 

Mun bucket lista seuraavalle Levin matkalle (talvella)

Meillä oli tosiaan kovin laskettelu painotteinen viikko Levillä, minkä vuoksi niin paljon tekemistä jäi seuraavalle kerralle. Tässä kovin siis jo haaveillaan seuraavasta Lapin matkasta. Tässä vielä listaa ja vinkkejä mitä Levillä voi lomalla puuhailla ja mitä itse aion ehdottomasti ensi kerralla tehdä ja nähdä:

Haluan hiihtämään. En ole ollut hiihtoladuilla 20-vuoteen, ja nyt tuli pakottava tarve päästä. Seuraavan kerran varaan siis aikaa myös murtsikalle.

Huskyajelu olisi kiva kokea. Luin sellaisesta ajelusta jossa pysähdytään retken päätteeksi saunomaan ja illalliselle. Kuulostaa ihan mun tyyppiseltä retkeltä.

Haluan nähdä lisää poroja. Sitä luulisi ettei se ole vaikeaa, koska pelkästään Kittilän alueella asuu 12 000 poroa. Mutta tällä reissuilla nähtiin vain pari poroa (tarkemmin ottaen poron pakaraa) tienpenkassa ja muutama aitauksessa.

Kelkkasafari olisi myös hauska kokea, mutta mieluiten kyydissä kun kuskina.

Pulahdus kylpylään sopii ulkoilupäivän päätteeksi. Tällä reissulla me vierailimme Levi Spa:ssa jonka lämpimässä ulkoporealtaassa oli  kiva istuskella.

Haluan lumikenkäillä Joulupukin mökille. Mökki sijaitsee rinteessä hissien 10 ja 11 välissä, ja sinne on helppo vaellusreitti Levin Gondoli2000-hissin juurelta. Tällä reissulla näimme mökin vain tuolihissistä katsottuna.

Kävele rappuset ylös Panoraama hotellille, ei niissä ole kuin 766 askelmaa.

Haluan nähdä Arcandia elämyspuiston ja  SnowVillagen jotka ovat upean näköisiä elämyksiä lähellä Kittilää.

Kiipeämässä Levin Panoraman portaat

Panoraman portaat Levillä kulkevat kauniin lumisen maiseman läpi

 

Olisiko sulla lisätä jotain mun Levin bucket listalle?

 

Suvin matkassa -blogia voit seurata myös Facebookissa @suvinmatkassa ja Instagramissa @suvin_matkassa

You Might Also Like

20 Comments

 • Reply Riikka 16/01/2021 at 11:18

  Hienoa, että olet nauttinut Lapista!

  Seuraavalla kerralla, tai sitä seuraavalla, kannattaa käydä Ylläksen puolella http://www.powerun.fi koiravaljakkoajelulla ja ruokailla nuotiolla, http://www.dacabe.fi eläinpihalla ja siellä samalla ajamassa reellä miniatyyrihevosten kanssa ja melomassa/lumiliukukenkäilemässä/pyöräilemässä tai tekemässä jotain muuta mukavaa http://www.outdoorsyllas.com opastetuilla retkillä.

  Vahvat suositukset noille kaikille! Kaikkina vuodenaikoina.

 • Reply Suvi / Suvin matkassa 16/01/2021 at 17:54

  Hei kiitos todella paljon näistä vinkeistä! Ja minulta näköjään kokonaan unohtui tuo Ylläs listalta pois vaikka oli tarkoitus se siihen lisätä. Varmasti palaan näihin sun vinkkeihin kun seuraava matka Lappiin koittaa, toivottavasti pian :)

 • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 16/01/2021 at 18:49

  Lappi on kyllä kiva paikka ympäri vuoden, pahinta räkkäaikaa lukuun ottamatta. Tuli käytyä tänä vuonna elokuussa ja sitten kauneimpaan ruska-aikaan syyskuussa. Multa myös suositus Ylläkselle. Samoin Saariselkä on hieno paikka, taidetaan suunnata muun muassa sinne kevättalvella.

  Jos muuten on omalla autolla liikkeellä, niin poroja näkee yleensä lähes varmasti.

  • Reply Suvi / Suvin matkassa 10/02/2021 at 18:28

   Oih, ruska-aika olisi kanssa kiva kokea, samoin kuin Ylläs ja Saariselkä. Minuun taisi iskeä tämän reissun myötä pieni Lappi-kuume ja pian olisi kyllä päästävä taas uudelleen!

 • Reply Maapalloilija 17/01/2021 at 19:03

  Onhan se hieno homma, että kotimaassa voi lähteä oikein onnistuneelle pakettimatkalle! :)

  Lappi minullakin haaveissa ja houkuttelee tänä talvena.

 • Reply Anne/ Matkahetket 19/01/2021 at 12:10

  Näyttääpä hienolta, Lappi on upea! Olen käynyt Levillä kerran, en kylläkään laskettelemassa kun murtomaahiihto on enemmän minun juttuni, mutta hienolta näyttää rinteissäkin.

 • Reply Sini matkakuumeessa 20/01/2021 at 13:54

  Ihanat lumiset maisemat.
  Onhan se selvää, että klikkiotsikot ovat myyviä ja pienemmistäkin asioista on kiva tehdä isoja. Mutta hyvä, että Lapin matkailijat osaavat ainakin pääosin olla vastuullisia. 😊

 • Reply Merja / Merjan matkassa 20/01/2021 at 17:02

  Lappi on ihana <3 Aikoinaan käytiin siellä joka talvi, mutta kun mieheni isän mökki myytiin, tuli Lapin reissuihin taukoa. Mutta maaliskuussa olisi tarkoitus mennä juurikin Leville talviloman viettoon. Ohjelmassa ainakin hiihtoa ja ehkä myös laskettelua ja huskyajelua. Katsotaan mitä muuta keksitään :) Täältä tuli jo hyviä vinkkejä myös omaan lomaan.

 • Reply Tuula 21/01/2021 at 11:44

  Kuulostaa ihanalta lomalta rinteineen ja 3 ruokalajin illallisineen. On kyllä kätevää kun majoitus on lähellä kaikkia palveluita. Meidänkin lomamatkamme suuntautuivat tänä talvena Lappiin ja lapset tykkäsivät kyllä kovasti. Tänä vuonna olemme pohtineet kohteeksi Tahkoa.

  • Reply Suvi / Suvin matkassa 10/02/2021 at 18:35

   Oli kyllä ihana loma :)
   Tahko on varmasti myös kiva paikka. Itse en ole sielä koskaan käynyt, mutta haluaisin kyllä!

 • Reply Marinella / KAUKOKAIPUU 23/01/2021 at 17:20

  Olipa ihana lukea tällaisesta pakettimatkasta! :) Levi on ihan huippu kohde, kaikkina vuodenaikoina. Jos teillä on auto käytössä niin suosittelen lämpimästi ajelemaan Kittilään ja vierailemaan siellä Reidar Särestöniemen museossa. Kirjoitin siitä juuri blogiin, kävin paikan päällä itse viime Levin reissulla. : )

  https://kaukokaipuumatkablogi.net/reidar-sarestoniemi-museo-jotain-muuta-kuin-mita-odotit/

  • Reply Suvi / Suvin matkassa 10/02/2021 at 18:37

   Levi oli kyllä huippu kohde, aina miinus reissussa oli juurikin se ettei meillä ollut autoa käytössä. Mikä tarkoitti sitä että meillä jäi paljon paikkoja näkemättä kun emme raaskineet maksaa taksimatkoja. Ensi kerralla ehdottomasti vuokraamme paikan päältä auton, niin pääsemme näkemään vielä vähän enemmän.

 • Reply Johanna F. 23/01/2021 at 18:11

  Avantouinti esim. Immelkartanon savusaunasta. Paljukin löytyy.

  t. Lähes 50-vuotta Levillä käynyt.

 • Reply Arja / Elämänmakuisia matkoja 01/02/2021 at 22:46

  Aivan ihanat lumiset maisemat sielläkin :)
  Lapissa on kyllä hurjan kaunista. Harmi, että säät eivät niin suosineet, valo on niin upea siellä hyvän sään aikaan.

  • Reply Suvi / Suvin matkassa 10/02/2021 at 18:38

   No ensi kerralla sitten toivotaan parempaa säätä. Ja oli se silti ihana paikka vaikka vaikka oli sysipimeää päivästä toiseen :)

  Leave a Reply