Suomen suurin matkablogiyhteisö
Aasia Kambodza Matkailu

Angkorin temppelit & päivä jolloin tarvittiin suomalaista sisua

20/12/2020

Viime tapaninpäivänä yksi matkaunelmani kävi vihdoin toteen, kun pääsin näkemään Angkor Watin temppelit Kambodzan Siem Reapissa. Ajatellen mitä kaikkea tänä vuonna on maailmassa tapahtunut ja miten elämä on muuttunut, tuntuu jopa epätodelliselta että vuosi sitten olen voinut olla toisella puolella maapalloa näin uskomattomassa paikassa! Toivottavasti pääsemme taas pian tutkimusmatkoille näkemään maailman ihmeitä, ja kirjoittelemaan tuoreita tarinoita niistä. Mutta ennen sitä, on hyvä kirjoitella tarinat eloon edellisistä reissuista. 

Olimme sopineet oppaamme Savenin kanssa, että starttaamme matkan kohti temppeleitä aikaisin aamulla. Lähdöstä teki hieman haastavaa se, että itselläni oli alkanut jouluaattona, käytännössä saman tien kuin lentokoneen pyörät osuivat Kambodzan maaperälle, aivan jäätävä vatsatauti. Olo ei siis ollut ihan optimaalisin, mutta koska olimme Siem Reapissa vain neljä päivää, joista olin jo kaksi viettänyt kontaten hotellihuoneen vessan ja sängyn välillä, olin ”nyt jos koskaan tilanteessa”! Olin tullut Siem Reapiin Angkor Watin takia ja minähän menen sitä katsomaan. Pakkasin reppuun välittömät tarvikkeet päivää varten: nesteyttävää elektrolyyttijuomaa, Imodiumia, wc-paperia, savetteja, käsidesiä ja suomalaista sisua – ja sitten matkaan kohti temppeleitä.

Angkor Wat pääsylippu

Patsaat Angkor Watin temppeleillä

Angkor Watin temppelit

 

Päivä Angkorin temppeleillä

Angkorin temppelialue sijaitsee noin 5 km päässä Siem Reapin kaupungista. Alueella on pitkä ja monivaiheinen historia – sitä enempää tässä postauksessa avaamatta voin kuitenkin ohjeistaa, että jos haluat saada ajasta Angkorin sadoilla temppeleillä kaiken irti, suosittelen palkkaamaan tuk tuk-kuskin & oppaan ja varaamaan hyvin aikaa. Itse ostin temppelialueelle 1 päivän lipun ja se sai riittää minulle, sillä päivän päätteksi iskeneen temppeliähkyn jälkeen olisin tarvinnut yhden välipäivän ennen toista kierrosta, mutta aikamme Siem Reapissa ei siihen riittänyt.

Angkorin alue oli valtavampi mitä osasin kuvitella. Kävimme päivän aikana useassa eri temppelissä ja välimatkat temppeliltä toiselle olivat välillä aika pitkiäkin tuk tukin kyydissä. Kannattaa siis etukäteen suunnitella mitkä temppelit haluaa ehdottomasti nähdä, jotta aika riittää kaikkialle. Myös tunnelma ja arkkitehtuuri vaihtelevat eri temppeleillä, joten Angkorin temppelialueelle ei voi mennä asenteella ”näin yhden temppelin, eli näin kaikki”. Eli suunnittele ja varaa hyvin aikaa.

Tässä tulee kolme mieleenpainuvinta ja varmasti alueen suosituinta kohdetta. Suosittelen, että koet ja näet edes nämä temppelit Angkor Watissa:

 

Ta Prohm – temppeli jossa luonto on ottanut vallan

Viidakon keskeltä löytyvän Ta Prohm temppelin raunioissa kasvaa jättimäisen suuria puita. Aloitimme Angkorin temppelikierroksen aikaisin aamulla juurikin Ta Prohmista, mikä tarkoitti sitä että saimme kierrellä temppelillä rauhassa vain muutaman muun turistin kanssa. Tunnelma raunioilla oli aamun sarastaessa maaginen kun ympärillä avautui jotain sellaista mitä ei aiemmin ollut nähnyt tai kokenut. Täällä luonto oli todella läsnä.

Ta Prohm temppeli oli ehdottomasti suosikkini kaikista temppeleistä joilla päivän aikana vierailin. Temppeli tunnetaan myös nimellä Tomb Raider temppeli, koska se on toiminut elokuvan kuvauslokaationa.

Ta Prohm temppelialue Angkor Watissa

 

Bayon – temppeli jolla on monet kasvot

Bayon on yksi Angkorin tunnetuimmista temppeleistä, ja sen tunnistaa kymmenistä kohoavista torneista, joita koristaa sadat hymyilevät kasvot. Nämä kasvot tekivätkin Bayonista omalaatuisen ja jopa salaperäisen. Ne saavat kävijän miettimään, että mitäköhän heillä on mielessään tuon vienon hymyn takana? Bayon temppeli on omistettu Buddhalle ja se on kuulema saanut nykyisen nimensä siitä, että Buddha koki valaistumisen pitkän meditaation jälkeen Banyan puun alla. Temppelin nimi Banyan muokkautui paikallisten väärin lausumana Bayoniksi.

Bayon temppelien sadat kasvot

 

Angkor Wat – temppeli joka on nähtävä kerran elämässä

Angkor Wat on vain yksi temppeli laajalla Angkorin temppelialueella, mutta se ei ole mikä tahansa temppeli. Angkor Watin historia ulottuu 1100-luvulle, jolloin se rakennettiin valtiontemppeliksi ja Khmer-valtakunnan pääkaupungiksi. Nykyään se on merkittävä uskonnollinen monumentti, Unescon maailmanperintökohde ja suurin syy miksi miljoonat turistit saapuva Kambodzaan vuosittain.

Vietin itse Angkor Watin temppelillä aikaa noin kaksi tuntia. Oli kuuma, minua heikotti ja jalkani tuntuivat raskaalta kun askelsin Angkorin portaikkoja ylös ja alas. Takana oli jo useamman temppelialueen tutkiminen, joten pieni temppeliväsymys alkoi nostamaan päätänsä. Minun oli pysähdyttävä useamman kerran varjoon istumaan, sillä energiani olivat matalalla, joten istuin vain paikallani, katselin ja aistin ympärillä olevaa. Nyt jälkeenpäin ajateltuna tämä verkkainen tahti ja istuskelu oli hyvä asia, sillä ne mahdollistivat sen että jaksoin vielä keskittyä Angkor Watin tunnelmaan ennen temppelipäivän loppua.

Mainittakoon vielä loppuun, että Angkor Watin vierestä löytyy erittäin siisti ja nykyaikainen wc-rakennus.

Angkor Wat temppeli Siem Reapissa

Angkor Wat temppeli

 

Joko sä olet kokenut Angkor Watin vai onko se vielä sun bucket listalla?

You Might Also Like

28 Comments

 • Reply Jenni / Unelmatrippi 20/12/2020 at 12:22

  Angkorin temppelit ovat tosiaan upeat. Kävimme siellä kuusi vuotta sitten ja kiersimme temppeleitä kolme päivää. Sai siinä vähän temppeliähkyn, mutta toisaalta temppelit ovat keskenään hyvin erilaisia, joten hommassa pysyy mielenkiinto yllä. Kerrassaan hieno paikka ja kokemus. :)

  • Reply Suvi / Suvin matkassa 10/02/2021 at 18:40

   Kolme päivää!! Heh, en ihmettele jos pieni ähky sai vallan :) Mutta kyllä, hieno paikka ja upea kokemus!

 • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 20/12/2020 at 12:59

  Kiva lukea välillä jostain kaukokohteesta, niistä kun ei tunnetusta syystä juurikaan juttuja ole ollut..! Itse en olekaan vielä Kambodžassa käynyt eikä se ihan lähivuosien suunnitelmiin myöskään kuulu, mutta onhan tuo sellainen paikka, jossa joskus pitäisi päästä käymään. Toivottavasti matkailu nyt joka tapauksessa vapautuisi ja pääsisimme itse kukin matkaamaan niihin omiin haavekohteisiimme.

  • Reply Suvi / Suvin matkassa 10/02/2021 at 18:41

   Oli myös kiva kirjoittaa kaukokohteesta, vaikka tuntuikin hyvin absurdilta että vuosi sitten on muka ollut jossain tuollaisessa paikassa :) Toivotaan todella että maailma taas pian avautuu.

 • Reply Reissu-Jani 20/12/2020 at 14:25

  Angkor Wat oli tosiaan elämys, ja vietin alueella vajaan viikon jotta mahdollinen temppeliähky saadaan mahdollisemman vähäiseksi. Kolmena päivänä kiersin eri alueita oppaan ja kuskin kanssa – ja näin saatiin sovittua optimaaliset reitit siten että oltiin kohteissa aina kun siellä oli mahdollisimman vähän väkeä ja auringonnousut saatiin kuvattua ilman ruuhkia. Samalla kuulin jokaisesta kohteesta todella paljon (välillä vähän liikaa…) eikä tarvinnut opaskirjoja lukea. Suosittelen siis opasta ja enemmän kuin yhtä päivää alueeseen tutustumiseen. Erityisesti reissusta on jäänyt mieleen ne aamuisella ruohikolla ja viidakossa olleet hämähäkkien verkot, ja kun kerroin niiden ”kiinnostavan” niin oppaan kanssa alettiin sitten kaivamaan esille isoja tarantelloja. Kävin myös läheisellä Tongle Sap järvellä (ei siinä turistien kansoittamassa rannassa vaan pidemmällä etelässä) puolen päivän ajan veneellä ympäriinsä ajellen.

  Tuollaisen paskataudin kanssa on varmaan ollut aika haastavaa keskittyä temppeleihin tuossa kuumuudessa.

  • Reply Suvi / Suvin matkassa 10/02/2021 at 18:43

   Kuulostaa siltä että sinulla on ollut todella mielenkiintoinen ja kiva viikko Angkorissa. Onneksi en nähnyt niitä seittejä ja tarantelloja, olisi oma päivä jäänyt lyhyeksi temppeleillä :)

 • Reply Mari / Kodinvaihtaja 20/12/2020 at 18:40

  Wow, en ollut ymmärtänytkään, että alue näin laaja. Minulle kyllä riittäisi päivä, sain aikoinaan 1996 temppeliähkyn ja se aktivoituu helposti🤣😂

  • Reply Suvi / Suvin matkassa 10/02/2021 at 18:43

   :) mielestäni myös yksi päivä riittää temppeleillä, mutta meitä on moneen lähtöön.

 • Reply Cilla Maria / From sunset last night to sunrise this morning 20/12/2020 at 19:02

  On bucket listillä ja tämän jutun perusteella sain monta hyvää vinkkiä mahdollista tulevaa reissua varten. Mäkään en ollu tienny että se on noin laaja alue. Jotenkin kuvitellu, että se on vaan se, missä puiden juuret kiemurtelee temppeleiden yli.
  Ikävää että jouduit kiertelemään mestoja mahataudissa. Osaatko epäillä, mistä taudin sait alunperin? Aika moni tuntuu potevan tuon Aasiassa.

  • Reply Suvi / Suvin matkassa 10/02/2021 at 18:45

   Vahvat epäilykset että tauti on saanut alkunsa edellisenä iltana syödystä pad thai annoksesta Bangkokissa. Mutta newer know :) Kiva että sait vinkkejä ja toivottavasti joskus pääset käymään täällä bucket listan kohteessa.

 • Reply Siiri 21/12/2020 at 19:42

  Upeita kohteita. Olisi monella jäänyt vastaavassa tilanteessa kiertämättä.

  • Reply Suvi / Suvin matkassa 10/02/2021 at 18:45

   Kun sinne asti olimme kerta matkustaneet, niin ei ollut vaihtoehtoa jättää välistä :)

 • Reply Maapalloilija 22/12/2020 at 08:09

  Käyty! Hieno paikka kyllä, mutta päivässä vedin temppeliöverit- ja ähkyt :)

 • Reply Ne Tammelat 22/12/2020 at 14:08

  On listalla ja voi hitsit, että on kauniin näköistä siellä. Kiitos hyvistä vinkeistä, eli ei tosiaan jalkapatikalla välttämättä kannata lähteä.

  Mukavaa joulua!

 • Reply Elina / elinanmatkalaukussa 22/12/2020 at 23:18

  On bucket listalla, ja näissä kuvissa näyttää niin upealta! En mäkään tiennyt, et se on noin laaja :O Vitsi ku olis harmittanut, jos olis jäänyt välistä – tosi hieno homma, et pääsit siellä käymään vaikkakin puolikuntoisena. Olipahan tosiaan once in a life time paikka! :)

  • Reply Suvi / Suvin matkassa 10/02/2021 at 18:47

   Todella once in a lifetime paikka :) Vaikka puolikuntoisuus painoi, olen iloinen nyt jälkeen päin että jaksoin tsempata päivän.

 • Reply Merja / Merjan matkassa 26/12/2020 at 10:27

  Angkor Wat on minunkin listallani ja samaa toistelen kuin muutkin kommentoijat, etten tiennyt alueen olevan noin laaja. Tiesin, että siellä on useampia temppeleitä mutta luulin niiden olevan kävelymatkan päässä toisistaan. Vatsatauti on ikävää matkaseuraa. Mulle se on yleensä iskenyt vasta reissun jälkeen, kun ollaan jo kotona – ja kerran iski kotimatkalla lentokentältä kotiin. Onneksi jaksoit kierrellä tuolla heikosta olosta huolimatta.

  • Reply Suvi / Suvin matkassa 10/02/2021 at 18:48

   Vatsatauti on matkailija valitettava tuttu kaveri :) Mun pahin pelko on että joku päivä se kolahtaa boardingin aikaan tai lentokoneessa..

 • Reply Sari / matkalla lähelle tai kauas 26/12/2020 at 11:13

  Ihanaa palata Angkoriin. Olimme siellä pari vuotta sitten jouluna. Me ravasi me kaksi peräkkäistä päivää temppelillä. Viimeiset taisi mennä Ähkyn vuoksi juosten.
  Parasta oli aamuauringon nousun ihastelu päätemppelillä.

  • Reply Suvi / Suvin matkassa 10/02/2021 at 18:49

   Ihana oli toisaan palata Angkoriin :) Kaksi päivää voisi mennä temppeleillä, mutta niin että välissä on yksi sulattelupäivä.

 • Reply Marinella / KAUKOKAIPUU 26/12/2020 at 11:13

  Bucket listalla täälläkin! Sukhothaissa sen sijaan olen käynyt ja kohde jäi kyllä ikuisiksi ajoiksi mieleen. Kirjoitin tuosta kohteesta myös omaan blogiin. :)

  Kiitos kuvista ja tunnelmista!

  • Reply Suvi / Suvin matkassa 10/02/2021 at 18:56

   Tuo Sukhothai meni puolestaan minulla bucket listalle. Miten en ole aiemmin rekisteröinyt tuollaista paikkaa, joka näyttää upealta!

 • Reply Emilia/Merkintöjä maailmasta 26/12/2020 at 14:11

  Angor Wat on täällä vielä kokematta, mutta se on noussut ehdottomasti omalle bucketlistalle! Kiitos siis inspiroivasta postauksesta ☺ Nuo kaikki paikat kuulostivat ja näyttivät todella kauniilta ja vaikuttavilta. Ihana, että pääsit paikalle, vaikka olikin vastoinkäymisiä terveyden kanssa.

  • Reply Suvi / Suvin matkassa 10/02/2021 at 18:57

   Kannatta mennä sitten kun pääsee, on kyllä ainutlaatuinen paikka ja kokemus :)

 • Reply Tiina Johanna / Kookospalmun Alla 27/12/2020 at 18:44

  Wau! Upean näköistä. :) Kohde on ehdottomasti omalla haavelistalla, sitten joskus. Olen joskus kuullut että alue on iso, mutta tästä tuli paremmin ilmi se kuinka iso tosiassa se onkaan. Hyvä tietää siis! Ehdottomasti täytyy joskus päästä käymään, toivottavasti vatsataudilta säästyen tosin.. Se on varmasti ollut kurja reissukaveri noin kuumassa! :/

 • Leave a Reply