Suomen suurin matkablogiyhteisö
Hungaroring F1 kilpailun katsomossa

Hungaroring – kokemuksia formulamatkalta

Formula 1 -osakilpailu ajetaan tänään Unkarin Budapestissa, Hungaroring-radalla. Nyt palataan vuoden takaiseen kisaviikonloppuun ja kokemuksiini formulamatkasta Unkariin, sillä minulla oli mahdollisuus päästä kokemaan tämä huikea kilpailu paikanpäälle. Matka ei ollut omatoimimatka vaan matkanjärjestäjältä ostettu formulamatkapaketti.

Omasta Formula 1 tietämyksestäni voin kertoa, että kuten varmasti jokaiselle suomalaiselle, huippukuskimme Häkkinen, Kovalainen, Räikönen ja Bottas ovat nimeltään hyvinkin tuttuja. Ja vaikka en seuraa aktiivisesti Formula 1 -kilpailuja, olen silti suht kartalla miten suomalaiset sijoittuvat niissä, tämä siksi että kilpailuista informoidaan paljon meidän uutisissa. Halusin kuitenkin lähteä Unkarin Formula 1 -matkalle ”hyvin valmistautuneena”, joten katsoin etukäteen Netflixistä 1. tuotantokauden Drive to Survive -sarjasta, joka on reality-sarja F1-talleista ja kuljettajista. Sarja vei minut täysin mukanaan ja avasi Formula 1 kilpailumaailmaa todella paljon tällaiselle tietämättömälle. Myös sarjan myöhemmin tullut 2. tuotantokausi tuli katsottua heti kun se julkaistiin.

 

Unkarin formulamatkan ohjelma tiivistetysti:

Perjantai: Lento Budapestiin ja kuljetus hotellille. Ilta aikaa tutustua Budapestiin omin päin.

Lauantai: Aamiainen hotellissa ja bussikuljetus Hungaroringille katsomaan aika-ajoja. Illalla kuljetus takaisin hotellille.

Sunnuntai: Aamiainen hotellissa ja kuljetus Hungaroringille katsomaan osakilpailua. Illalla kuljetus takaisin hotellille.

Maanantai: Aamiainen hotellilla, kuljetus lentokentälle ja lento Helsinkiin.

 

Muutamia huomioita F1 -kisaviikonlopun ohjelmasta:

Päivät Hungaroringilla ovat pitkiä. Matkanjärjestäjä vie ryhmän paikan päälle aamusta ja bussi lähtee takaisin vasta illalla aika-ajojen / osakilpailun jälkeen, jolloin paikanpäältä poistuu myös yli 80 000 muutakin katsojaa. Kesken päivän ei siis pääse takaisin Budapestiin tai sieltä Hungaroringille, ellei omatoimisesti matkusta 20 km matkaa.

Päivien aikana Hungaroringilla ajetaan myös Formula 2 sekä Porsche-sarjan kilpailut, eli Formula 1 osakilpailu on vain osa ohjelmaa.

Koska itse en ole suurin Formula 1 fani, päätin jättää lauantain aika-ajot väliin ja jäin päiväksi tutustumaan Budapestiin. Mutta jos olet matkalla vain ja ainoastaan Formula 1 vuoksi, suosittelen menemään Hungaroringille myös lauantaina, sillä aika-ajoissa kuskit oikeasti ottavat autoista kaiken irti.

Kimi Räikkönen mainos Hungaroringin radalla

 

Unkarin Formula 1 osakilpailu Hungaroringilla

Sunnuntain kisapäivä oli aurinkoinen ja helteinen. Saavuimme Hungaroring-radalle aamupäivästä matkanjäjrestäjän bussikuljetuksella, paluu budapestiin olisi illalla kilpailun jälkeen. Ihmismäärä joka vaelsi kohti rataa, oli valtava ja taivaalla pörräsivät useat helikopterit tuoden VIP-ihmisiä kisapaikalle.  Paikan päällä oli yli 80 0000 ihmistä katsomassa osakilpailua.

Radan ympäristössä oli iso kisatori-alue, joka oli täynnä tallien kauppoja ja ruokakojuja. Nyt oli siis mahdollisuus ostaa lempi tallin/kuljettajan kisavermettä päälle. Torilla tuli vietettyä aikaa lähes koko päivä, ennen iltapäivän F1 -osakilpailua.

hungaroring rata formula 1 kilpailuissa

formula1 katsojia hungaroring radalla

formula 1 katsojat hungaroring radalla

valtteri bottas kauppa hungaroring radalla

formula 1 kaupat hungaroring radalla

williams tallin maskotit hungaroring radalla

Hungaroringilla on paljon ruokaa tarjolla eri kioskeissa ja teltoissa. Ruoka on tyypillistä unkarilaista, eli tuhtia ja lihapitoista, et siis todellakaan joudu näkemään nälkää seuratessasi kilpailua. Suosittelen maistamaan ainakin alla näkyviä Langos ”lettuja” jotka ovat vähän niin kuin Unkarilaisten ”dagen efter” ruokaa, eli rasvassa paistettua munkkitaikinaa jonka päälle laitetaan tyypillisesti smetanaa ja juustoraastetta. Nämä ovat todella herkullisia (ja niin epäterveellisiä) ja ne muistuttavat vähän suomalaista lihapiirakkaa.

unkarilaista ruokaa tarjolla f1 kilpailuissa unkarissa

 

Iltapäivästä oli vihdoin aika istua katsomoon, sillä Unkarin F1 osakilpailu alkaisi pian. Ennen aloitusta oli kuitenkin vielä tiedossa kuljettajaparaati, jossa auto jonka lavalla kuskit seisoivat kiersi radan ympäri. Olin onnekas että istumapaikkani oli pääkatsomossa, sillä pääsin näkemään kilpailun startin, joka on mielestäni yksi kiinnostavin osa kilpailua. Myös pääsuora oli aivan edessäni, joten pääsin näkemään kuinka kovaa autot oikeasti kulkevat. Olen aina tietänyt että Formula 1:ssä ajetaan kovaa, mutta se kuinka kova vauhti autoilla oikein on kun ne ajavat livenä edessäsi hämmästytti minut. Päätä ei kerennyt edes kääntämään kun auto pyyhälsi ohitsesi.

Voin todeta, että kokemuksena F1 osakilpailu oli ehdottomasti kokemisen arvoinen, sellainen kerran elämässä koettava. Ja vaikka en ole suurin F1 fani, niin sain kisaviikonlopusta silti paljon irti ja se oli mielenkiintoista. Erityisen kivaa oli että kisamatkalla sai yhdistettyä sekä ihanan Bujdapestin että Formula 1 osakilpailun, ja vielä helposti ja järjestetysti, kiitos matkanjärjestäjän.

kimi räikkönen televisiossa unkarin f1 kilpailussa

pääkatsomo unkarin f1 kilapilussa

formula 1 auto unkarin hungaroring kilpailussa

pääsuora hungaroring radalla

nainen hungaroring radan pääsuoralla

 

Tärkeää tietoa formulamatkalaiselle

Loppuun vielä muutamia vinkkejä ja infoa miten varautua päivään Hungaroringin radalla:

Alueelle saa viedä omia vesipulloja ja eväitä

Korvatulpat ovat tarpeen herkkäkorvaiselle

Ota mukaan kiikarit jos haluat nähdä mitä varikolla ja talleissa tapahtuu tai ketä julkkiksia VIP terassilla seisoo

Ota aurinkorasvaa mukaan, sillä ellet istu pääkatsomon lipan alla, porottaa aurinko päällesi koko kilpailun ajan.

 Myös hattu ja aurinkolasit kannattaa ottaa mukaan.

Etenkin naiset, suosittelen ottamaan käsilaukkuun mukaan wc-paperia, savetteja & käsidesiä.

Suosittelen myös tutustumaan matkan aikana Budapestin kauniiseen kaupunkiin.

Tai vähintään pulahtamaan Budapestin ihaniin kylpylöihin.

 

Suvin matkassa -blogia voit seurata myös Facebookissa @suvinmatkassa ja Instagramissa @suvin_matkassa

Previous Post Next Post

You Might Also Like

10 Comments

 • Reply Reissu-Jani 19/07/2020 at 13:39

  F1 kisoissa pitäisi joskus käydä — ehkäpä Singaporen kaupunkikisa olisi hyvä, niin ei tule turhan pitkä matka itse kisapaikalle.

  • Reply suvinmatkassa 23/07/2020 at 18:05

   Kyllä, Singaporen F1 olisi kyllä mahtava kokea!

 • Reply Tanja / Tädin ja tytön matkablogi 19/07/2020 at 17:11

  Jaahas, no ei tästä jutusta kyllä juurikaan formulafiilikset välittynyt!

  • Reply suvinmatkassa 23/07/2020 at 18:05

   Kiitos palautteesta Tanja. Tämä olikin vähän tällainen informatiivisempi juttu, eikä niinkään fiilistely.

 • Reply Terhi 20/07/2020 at 21:39

  Viime syksynä olimme Sotshissa F1:n aikana ja siellähän oli tietysti käytävä. Onhan se sellainen once in the lifetime-kokemus. Yhtään en ollut etukäteen valmistautunut joten välillä sai kyllä ihmetellä mitä radalla tapahtuu. Onneksi oli niitä ”asiantuntijoita” seurueessa. Kannatti kuitenkin käydä, onhan paikan päällä ihan eri tunnelmat kuin tv:ssä.

  • Reply suvinmatkassa 23/07/2020 at 18:06

   Todellakin once in a lifetime-kokemus, vaikka ei olisikaan suurin fani :)

 • Reply Merja / Merjan matkassa 23/07/2020 at 15:39

  Minäkään en ole formulafani, mutta olisihan kisa hienoa kokea kerran elämässä livenä. Mieheni on käynyt Saksassa Rosbergin aikaan katsomassa kisoja ja kehui kisafiilistä sekä humua paikan päällä.

  • Reply suvinmatkassa 23/07/2020 at 18:06

   Juu, se fiilis siellä paikan päällä on kyllä mahtava!

 • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 24/07/2020 at 18:01

  Formulamatka on aina välillä käynyt mielessä. Vaikka enää ei tule formuloita niin aktiivisesti seurattua, olisi kokemus varmasti monessakin mielessä hieno. Hungaroring olisi varmaankin hyvä vaihtoehto, sillä siellä on käsittääkseni usein suurin määrä suomalaisia seuraamassa kisoja. Paljonko tuolle viikonlopulle muuten tuli hintaa?

 • Reply Jenna / Muu maa mandariini 26/07/2020 at 07:40

  En ole itsekään mikään suuri Formula -fani, mutta olisi mielenkiintoista päästä joskus kokemaan se kisatunnelma siellä. Asun Ausseissa ja oonkin miettinyt, että Melbournen kisat on joskus vielä nähtävä!

 • Leave a Reply