Suomen suurin matkablogiyhteisö
Reseptit

Bao Bun resepti: Aasialaiset höyrysämpylät & Teriyakilohi täyte

11/06/2020
Täytetyt Bao Bunit tarjottimella

Taas lähdetään makumatkalle Aasian suuntaan! Tällä kertaa valmistan reseptin Bao Buneista, jotka ovat Aasiasta kotoisin olevia pehmeitä ja kuohkeita höyrysämpylöitä. Oletko koskaan maistanut? Itse olen syönyt parhaimmat höyrytetyt Bao Bunit keskellä Hong Kongin ruuhkaisia katuja.

Bao Bunit ovat aasialaista katuruokaa.

Bao Bunit ovat noin nyrkin kokoisia pullia jotka syntyvät jauhoista, hiivasta, sokerista, leivinjauheesta, maidosta ja öljystä. Ne ovat koostumukseltaan kuohkeita, maultaan vähän makeita ja väriltään vaaleita. Alkuperäisin Bao Bunit (kutsutaan myös nimeltä Baozi) ovat kotoisin Pohjois-Kiinasta jossa perinteiset Baot näyttävät joko ”pusseilta” joissa on laskostus suuaukolla, tai sitten ne ovat täysin pyöreitä ja sileitä palloja. Kun Baot leivisivät Kiinan ulkopuolelle niiden muoto vaihtui taskun muotoiseksi sämpyläksi. Mitä tulee Bao Bunin täytteisiin, niiden sisään mahtuu koko maailman maut. Tunnetuin Bao Bun resepti taitaa tulla Taiwanista ja se on Gua Bao, eli höyrysämpylä täytettynä possunvatsalla.

Tiesitkö että Bao tarkoittaa sämpylää ? Bao Bun on siis suomennettuna sämpylä sämpylä.

 

Herkullinen Bao Bun teriyakilohella & pikkelöidyillä kasviksilla

Bao Bunit ovat erittäin helppoja ja nopeita valmistaa ja sen vuoksi ne ovat täydellinen ruoka niin lounaalle kuin myös illanistujaisiin. Höyrysämpylät ovat sopivan pieniä kooltaan, joten niitä kannattaa varata 2-3 kpl per syöjä. Vaikka sämpylän koko on pieni, ei mausta kannata tinkiä, sillä Bao Bunin väliin mahtuu maukkaita makuja ympäri Aasiaa. Itse lähdin makumatkalle tälle kertaa Japanin suuntaan ja Bao Bunin (joita kutsutaan Japanissa muuten Nikumaneiksi) täytteet syntyivät lohesta, teriyakikastikkeesta ja pikkelöidyistä kasviksista. Voit halutessasi leipoa itse Bao Bunit ja valmistaa oman teriyakikastikkeen, minä oikaisin mutkat ja ostin valmiit Vaasan Bao Bun höyrysämpylät ja kastikkeen. Jokainen omalla tyylillään.

Tarvitset Bao Bun reseptiä varten kaupasta seuraavat raaka-aineet:

Raaka-aineet Bao Bun reseptiin

Valmistusohje, jolla onnistut varmasti:

  1. Kuutioi lohi ja sekoita joukkoon teriyakikastiketta. Jätä marinoitumaan siksi aikaa kun esivalmistelet kasvikset.
  2. Valmista seuraavaksi pikkelöidyt kasvikset:
   • Pilko porkkana, kurkku ja punasipuli ohuiksi Bao sämpylän levyisiksi suikaleiksi syvään kulhoon.
   • Kiehauta kattilassa valkoviinietikka, vesi ja sokeri, niin että sokeri sulaa. Anna jäähtyä ja kaada sitten suikaloitujen kasvisten päälle. Laita jääkaappiin marinoitumaan hetkeksi.
  3. Pilko kevätsipulin varsi, chilipalko ja retiisit viipaleiksi. Halkaise lime.
  4. Paista lohikuutioita paistinpannulla 5 minuuttia. Anna jäähtyä.
  5. Laita Bao Bun höyrysämpylät mikroon kuvun alle  noin 30-40 sekunniksi.
  6. Täytä Baot Bunit: aseta pohjalle pikkelöityjä kasviksia ja niiden päälle lohta. Ripottele täytetyn Bunin päälle pilkottua kevätsipulin vartta ja chiliä sekä retiisin viipaleita, seesaminsiemeniä ja korianteria. Halutessasi purista hiukan limen mehua päälle.
  7. Nauti herkullisista Teriyakilohi Bao Buneista.

 

Itadakimasu – Hyvää ruokahalua

Valmistetut Bao Bun lisukkeet

Herkulliset lohiteriyaki Bao Bunit

Herkullinen Bao Bun hoyrysämpylä naisen kädessä

You Might Also Like

10 Comments

 • Reply Anne/ Matkahetket 15/06/2020 at 15:45

  Tätä voisi kokeilla, kiitos reseptistä! Maut ja ruoka ovat niin tärkeä osa matkailua itselleni, että hyvin voisi enemmänkin näin korona-aikana makumatkailla kotikeittiöstä käsin. :)

 • Reply Pirkko / Meriharakka 16/06/2020 at 22:15

  En noin koskaan päädy klikkaamaan ruokajuttuja, mutta tästä bao bunista olin nähnyt juuri jossain muuallakin mainoksen ja uteloitti sen verran, että piti klikata auki! Ehken ihan tästä reseptista innostu, kun lohi ei ole ihan suosikkini, mutta muuten taidan yrittää näitä kokeilla jossain vaiheessa.

 • Reply Sandra / Terveiset päiväntasaajalta 18/06/2020 at 12:37

  Wau mikä herkku! :) Tämä menee ehdottomasti muistiin ja testiin joku päivä. Näyttää niin herkulliselta.

 • Reply Anna | TÄMÄ MATKA 20/06/2020 at 08:14

  Olen näitä muutaman kerran syönyt. Hyvää! Nyt näin kaupassa höyrysämpylöitä myynnissä ja postissa tuli Vaasan Street Food – lehtinen, jossa oli myös ohjeita.

 • Reply Teija / Lähdetään Taas 20/06/2020 at 12:46

  Katsoin näitä jo aiemmin somessa. On niin herkullisen näköisiä. Palaan vielä uudelleenkin poimimaan reseptin!

 • Leave a Reply