Suomen suurin matkablogiyhteisö
Aasia Matkailu Myanmar

Päiväretki Myanmarissa – Yangonista Golden Rockille

19/01/2020

Kultainen kivi, eli Golden Rock (Kyaikitiyo Pagoda) sijaitsee Myanmarissa, noin 210 km päässä Yangonista. Tämä Myanmarin kolmanneksi tärkein buddhalainen pyhiinvaelluskohde sijaitsee Kyaiktiyo vuorella, 1100 metrin korkeudessa. Pagoda on pieni, 7,3 metriä korkea ja se sijaitsee kullatun kiven lohkareen päällä.

Meidän vuodenvaihteen matka kiersi Myanmarin kautta Kambodzaan, josta matkasimme vielä loppulomaksi Thaimaahan. Voi kuulostaa aika hurjalta reitiltä, sillä lomapäiviä meillä ei ollut kuin 17. Päätimme silti uhmata aikaa ja tiivistää matkaan mukaan myös Myanmarin, sillä kumpaakin meistä oli kauemman aikaa kiinnostanut kyseinen maa. Ja sen pintaraapaisun perusteella mitä saimme Myanmarista, voin todeta että palaamme sinne vielä.

Matkasimme Bangkokista tunnin lennolla Yangoniin, joka on Myanmarin suurin kaupunki ja liike-elämän keskus. Meillä oli vain kaksi päivää käytettävissä Yangonissa, ja olin jo ennakkoon perehtynyt kaupunkiin sen verran, että olin saanut käsityksen että paikka olisi kutakuinkin parissa päivässä nähty. Kun ensimmäisenä iltana vastaamme sitten tuli mahdollisuus lähteä seuraavana päivänä katsomaan yhtä maan kuuluisimpaa nähtävyyttä, oli meidän päätettävä että viettäisimmekö muutamat päivämme pelkästään Yangonissa vai käyttäisimmekö yhden päivän retkeen, jonka aikana pääsisimme näkemään myös muuta Myanmaria. Kirjoitin ”golden rock” Googlen kuvahakuun ja olin myyty. Päätimme lähteä retkelle.

 

Matka Kultaiselle kivelle

Lähdimme liikkeelle aamuviideltä. Matkaa olisi vain reilu 200 km mutta matkantekoon taittuisi taukoineen yli 4 tuntia per suunta. Istuin auton takapenkillä ja katsoin kun maisema vilisi silmissä ja aamu sarasti horisontissa. Ajoimme pienten kylien läpi jotka kuhisivat jo aamutuimaan töihin menevistä ihmisistä menossa. Torikauppiaat hääräsivät kojuissaan ja katukoiria maleksi sielä täällä. Yksi mies käveli tien vierustaa, hänellä oli päällä farkkutakki jossa oli selässä Amerikan lippu ja siinä luki teksti ”Yeezy for president” – ja minua nauratti.

Aamupäivällä saavuimme vihdoin Kin Pun Sakhanin kylään, jossa pulahdimme uimaan maauimalaan ja söimme paikallisen lounaan. Ennen kun lähdimme kohti Golden rockia, pyörähdimme vielä ostamassa paikallisesta kioskista päällemme longyit, eli tyypilliset Burmalaiset isot huivit jotka sidotaan vyötärölle hameen tavoin. Ilman niitä emme pääsisi vierailemaan kivellä.

 

Matka itse vuorelle oli aikamoinen. Ensin meidät lastattiin bussiasemalla täpötäyteen avokattobussiin, jolla matkasimme reilut 30 minuuttia vuoriston serpentiinitietä asemalle, josta matkasimme vielä lopun matkan vuorelle gondolilla.

Ylhäällä vuorella oli todella paljon ihmisiä ja huomasin heti että me olimme ainoat länsimaalaiset paikalla. Sen verran herätimme huomiota, että ihmiset halusivat valokuviin meidän kanssa. Meitä tämä huvitti, sillä välillä ihmisiä oli jonossa asti odottamassa kuvausvuoroaan, ja yksi perhe asetteli heidän vauvansa meidän syliin. Luulivat varmaan että olemme jotain eurooppalaisia staroja.

Kävelimme  ihmispaljoudessa kohti pagodaa, matkan varrella oli hotelleja ja katuruoan myyjiä. Vastaan tuli ihmisiä suuret kantamukset selässään, toiset kantoivat tavaraa ja toiset ihmisiä kantopedeillä. Oli polttavan kuuma ja matka tuntui kesteävän ikuisuuden.

Vihdoin saavuimme pagodan portille jota vartioi kaksi isoa leijonaa, tästä meidän tuli jatkaa matkaa paljain jaloin. Käveltyämme suuren aukion läpi ja matkalla poiketen muutamaan muuhunkin pyhään temppeliin, saavuimme vihdoin Kultaiselle kivelle. Koska naiset eivät saaneet mennä pagodaan, oli minun jäätävä kauemmaksi ihastelemaan kiveä ja odottamaan kun Tuomo meni oppaan kanssa kivelle. Kivellä kuulema miehet rukoilivat ja koskettamalla kiveä kummallakin kämmenellä, ne värjäytyivät aivan kullan värisiksi.

Hetken ympäristöä, maisemaa ja kultaista kiveä ihmeteltyä, oli aika lähteä paluumatkalle. Päivä oli pitkä ja suurimmaksi osaksi matkantekoa, mutta voin todeta että se oli onneksi sen arvoista. Kultainen kivi oli upea.

 

FYI: Kokopäivän yksityinen retki Golden rockille kustansi 2 hengeltä noin 300 euroa, sisältäen kaiken oppaasta kyyteihin ja ruoasta pääsylippuihin. Matka alkoi klo 05:00 aamulla ja hotellille palasimme 21:00 illalla.

You Might Also Like

11 Comments

 • Reply Reissu-Jani 19/01/2020 at 19:06

  Mahtavan näköinen paikka. Tuota matkan hintaa vähän hämmästelen – 300USD, tuntuu aika suurelta Mutta toki teitte todella pitkän päivän.. Mä tein lähes puolipäivä retken Baganista Mt. Popalle — pari tuntia suuntaansa autolla, pari tuntia temppelillä ja lounas – ja takas, auto+opas+kaksi turistia: 70USD.
  Sellainen havainto myös että mekin jouduttiin paikallisten kuvattavaksi – ihmettelivät erityisesti meidän vaaleaa ihoa.

 • Reply Sari / matkalla lähelle tai kauas 19/01/2020 at 23:26

  Melkoinen retki! Melkoinen matka on teillä ollut, jos 17 päivään mahtuu kolme maata. Itse ehdotin miehelleni Myamaria Thaimaata. Seuraa kin nyt mielenkiinnolla reissua ne.

 • Reply Jenna / Citylights & Sunsets 20/01/2020 at 06:55

  Siisti paikka! Kyllä itsekin tuon takia vähän näkisin vaivaa paikalle päästäkseni. Tuo matkanteko itsessäänkin vaikutti mieleenpainuvalta kokemukselta. Me oltiin just Thaimaassa 3v neidin kanssa ja voi sitä katseiden ja kuvailun määrää, mitä hän blondina länkkärinä sai osakseen.. :D Usein törkätään paikallinen lapsi meidän lapsen viereen ja heistä otetaan yhteiskuvia. Ensin huvitti, mutta sitten saman kaavan toistuminen alkoi jo ärsyttää :D

 • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 20/01/2020 at 14:21

  Tuo Aasialaisten suhtautuminen meihin länsimaalaisiin on monessa maassa on tosiaan sangen huvittavaa. Suomalaisena on jotenkin hankalaa olla sellaisen ihailun kohteena.

  Janin tapaan minäkin pidän hintaa varsin suurena maa huomioon ottaen, vaikkakin päivä todella pitkä olikin.

 • Reply Sonja | FIFTYFIFTY 21/01/2020 at 15:52

  Hienon näköinen paikka, en ole aiemmin tästä kuullutkaan. Meillä oli sama kokemus Vietnamissa – meitä haluttiin kuviin aasialaisturistien kanssa, mikä tuntui varsin huvittavalta. :)

 • Reply Aron / Ja sitten matkaan... 21/01/2020 at 17:58

  Me saimme helposti neljä päivää kulumaan Yangonissa ja silti jäi monta kivaa juttua näkemättä. :) Tuota kultaista kiveä harkitsimme, mutta se tuntui olevan liian kaukana. Melkoisestihan tuossa oli autossa istumista. Itse paikka kyllä näyttää just niin kivalta kuin voisi kuvitellakin. Kannattaa ehdottomasti palata Myanmariin tutustumaan myös muihin kohteisiin, nähtävää kyllä riittää. Me ehdimme käydä kahdessa viikossa neljässä eri kohteessa, mutta silti monta mielenkiintoista paikkaa jäi näkemättä.

 • Reply Terhi 21/01/2020 at 20:36

  Komea on kivi, mutta matka oli kyllä pitkä. Yangonissa riittää kyllä katsomista useammaksikin päivksi, utta ehkä palaatte vielä.

 • Reply Pirkko / Meriharakka 23/01/2020 at 10:14

  Tästä tuli väistämättä mieleeni, että maailmassa on niin paljon nähtävää! Jos vaikka olisit monipuolisestikin kiertänyt maata/kaupunkia, niin helposti löytyy joku viaton kysymys, että ”kävitkö myös täällä”, johon on pakko todeta, että eipä juuri sitä kohdetta tullut nähtyä.
  Kolusimme Myanmaria Mandalayssa, Inle-järvellä, Baganissa ja Yangonissa muistaakseni n. kymmenen päivää pari vuotta sitten, mutta juuri tänne ei osuttu :-)
  Mutta kieltämättä, kyllä tuo vähän pitkältä retkipäivältä vaikuttaa, vaikka etenkin tuo viimeinen kuvasi saa kyllä vähän harmittelemaankin, että näkemättä jäi!

 • Reply VEERAPIRITA / Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa 24/01/2020 at 08:28

  Siistin näköinen paikka! Olen käynyt kerran Myanmarissa, mutten ollut kuullutkaan tästä paikasta. Pakko oli mennä google mapsin puolelle katsomaan minne Golden Rock tarkalleen jää. Onneksi se oli eri suunnassa kuin meidän reitti 2017, muuten olisi alkanut ärsyttämään. :D

 • Reply Minna 24/01/2020 at 20:12

  Wau mikä kivi:) Olipa se aikamoinen taival päiväretkeksi, mutta siellä nuo matkat kestää varmasti myös maaston takia pitempään:) Mielenkiintoinen postaus ja en ollut kyllä tästä kivestä kuullutkaan. Aasialaiset kyllä ihailevat vaaleaa ihoa ja muistelen, että meille kerrottiin Thaimaassa ollessamme, raskaana olevien naisten käyvän rukoilemassa pyhässä paikassa, tai jossain vastaavassa, että syntyvä vauva olisi vaaleaihoinen:)

 • Reply Janzu | VIIMEINEN KUULUTUS 26/01/2020 at 03:08

  Mahtavaa, että teille osui noin hyvä sää golden rockille. :) Kirjoitan joskus lyhyen tarinan elämäni paskimmasta reissusta, joka oli Inle järveltä nimenomaan Golden Rockille. Matkasimme noin 15 tuntia Inleltä parilla pikkubussilla. Jouduimme Golden Rockilla monsuuni myrskyyn ollessamme rekan selässä, silta hajosi rekkamme alta ja ylitimme rotkon rekalla muutaman puulankun varassa, näkyvyydet golden rockilla oli noin 20 senttiä eteenpäin ja hädin tuskin näimme koko kiveä vaikka seisoimme sen vieressä, puhelin hajosi, setelit murentuivat, majoitus oli täynnä satojatuhansia paossa olevia isoja hyttysen näköisiä ötököitä suojassa sateelta jne… Hivenen eri kokemus Golden Rockista. :)

 • Leave a Reply