Suomen suurin matkablogiyhteisö
Eurooppa Islanti Matkailu Reykjavik

Golden Circle – koe Islannin upeat nähtävyydet päivässä

15/12/2019

Golden Circle, eli kultainen kierros kokoaa yhteen Islannin tunnetuimpia nähtävyyksiä. Jos sinulla on vain muutama päivä aikaa Islannissa, kannattaa yksi niistä käyttää kultaiseen kierrokseen ja sen nähtävyyksiin, jotka tarjoavat kattavan läpileikkaukset Islannin upeasta luonnosta. Marraskuisella matkallamme Islantiin oli siis selvää että Golden Circle oli koettava – eikä se jättänyt meitä kylmäksi.

 

Kultainen kierros autoillen

Ennen kun lähdet kierrokselle, vuokraa itsellesi hyvä auto alle. Se ei ole vale että sääolosuhteet vaihtelevat Islannissa nopeasti ja vaikka me suomalaiset olemme tottuneet ajamaan lumessa ja jäässä, niin muut turistit eivät pakosti ole. Siksi minulle oli ehdotonta että vuokraamme ison ja turvallisen auton, ja päädyimme ottamaan allemme Land Roverin Discoveryn.

Kultaisen kierroksen pituus on noin 260 km. Matkaan kannattaa lähteä ajoissa, jos haluaa rauhassa edetä nähtävyydeltä toiselle. Meillä meni kierrokseen pysähdyksineen vajaat 8 tuntia, on siis hyvä varata kultaiselle kierrokselle koko päivä aikaa.

girl driving car and smiling

 

Palaa Islannin juurille Pingvellir kansallispuistossa

Islanti sijaitsee Atlantin keskiselänteellä, mikä tarkoittaa että noin puolet Islannin pääsaaresta sijaitsee Pohjois-Amerikan mannerlaatalla ja toinen puoli Euraasian mannerlaatalla. Pingvellirin kansallispuistossa sijaitsee kohta, jossa muuten meren alla sijaitsevat keskiselänne kohoaa merenpinnan yläpuolelle. Se mahdollistaa sen, että Pingvellirin kansallispuistossa pääset kävelemään mannerlaattojen saumakohdassa.

Pingvellirillä on myös tärkeä historiallinen merkitys, se on paikka jossa Islannin valtio on saanut alkunsa, kun Islanti julistettiin kyseisellä paikalla itsenäiseksi 17. kesäkuuta 1944. Tämän kaiken lisäksi, Pingvellir on myös Unescon maailmanperintökohde.

girl standing between two rocks

 

Strokkur geysir – hämmästy luonnonihmeestä

Seuraava kohteemme kultaisella kierroksella oli Haukaladurin alue missä sijaitsee kuumat lähteet ja Islannin tunnetuin ja aktiivisin geysir Strokkur. Paikan päällä ihmiset olivat kerääntyneet Strokkurin ympärille ja ilmassa tuoksui kevyesti rikki. Kaikki odottivat purkausta katseet lukittuneena kuplivaan lähteeseen, sen pian räjäyttäen 120 asteisen vesiryöpyn maan sisuksista yli 20 metrin korkeuteen taivaalle. Täällä sitä tunsi todella olevansa luonnonihmeiden äärellä.

steamy air and people standing around geysir

 

 

Ihastele kauniita Islannin hevosia

Islannin matka ei ole mitään ilman Islannin hevosia. Ja siellähän niitä kultaisen kierroksen varrella näki tien vierustalla nököttämässä. Jos haluat tutustua heppoihin lähemmin, niin ainakin lähellä Strokkur Geysiriä sijaitsee Brun hevostila, jonne kannattaa poiketa. Siellä hevosia pääsee katselun lisäksi myös syöttämään.

Icelandic horses standing in snow

Red Icelandic horse standing and looking straight to camera

 

Tunne luonnonvoima Gullfossi vesiputouksella

Kultaisen kierroksen ehdoton kuningatar on Gullfossin vesiputous. Tätä nähtävyyttä olin odottanut eniten kultaisella kierroksella. Kuulet Gullfossin kovan pauhun jo parkkipaikalta, ja vihdoin nähdessäsi sen koko komeudessaan, sen voimakkaan virtauksen ja putouksen, et ole pettynyt ajettuasi yli 100 km sitä katsomaan.

Big ice and snowy waterfall

 

Pulahda Secret Lagooniin

Mikään ei ole parempaa kun pulahtaa +40 asteiseen kuumaan lähteeseen marraskuun vilpoisessa ilmassa. Secret Lagoon ei virallisesti kuulu kultaiseen kierrokseen, mutta suosittelen silti poikkeamaan sinne, sillä se on matkan varrella ja tarjoaa nähtävyyksien lomassa tilaisuuden ladata akut ja rentoutua. Secret Lagoon on kuulema Islannin vanhin  ulkoallas ja talvisäällä sen päällä voi nähdä revontulia.

Steaming outdoor lagoon

 

Piipahda Kerid Kraaterilla

Viimeisin pysähdy kultaisella kierroksella oli muutama tuhat vuotta vanha Kerid kraateri, joka on syntynyt tulivuorenpurkauksen yhteydessä. Marraskuisena vierailupäivänä Kerid oli valitettavasti lumen peitossa, mutta kesällä se on varmasti upean näköinen turkoosine järvineen.

 

Hyvä tietää kultaisesta kierroksesta:

Rahaa Golden Circlellä kului Pingvellirin parkkimaksuun (5 €), Secret laguunin sisäänpääsymaksuun (28 €), lounaaseen (15 €), Kerid kraaterin sisäänpääsymaksuun (2,80 €) ja bensaan 30 €. Kierros maksoi meidän kolmen hengen porukalle 57 € per henki.

Kaikilla kultaisen kierroksen nähtävyyksillä on turistikeskus josta löytyy kahvila, vessa ja matkamuistokauppa.

Kultaiselle kierrokselle järjestetään myös päiväretkiä matkanjärjestäjien kautta, tutustu retkiin tästä.

Varaudu siihen että nähtävyyksillä on paljon turisteja.

Suosittelen lataamaan Tripsteri app:in Islanti sovellus, kuunnella sieltä ennen jokaista nähtävyyttä paikan tarina. Näin nähtävyys antaa sinulle paljon enemmän.

You Might Also Like

11 Comments

 • Reply Pirjo Toivanen 15/12/2019 at 13:04

  Tuonne tekisi todella mieli. Kiva kun muistutit. Jos haluaisimme pysähtyä 260 km:n matkalla jonnekin yöksi, mitä suosittelet?

 • Reply Piyya 15/12/2019 at 22:20

  Islanti, niin moni on siellä nyt ollut ja omakin halu lähteä vaan nousee.
  Kivoja tärppejä paljon puhutusta Golden circlestä. Kyllähän sillä kattavan kuvan luonnon ihmistä saa !

 • Reply Anne 17/12/2019 at 10:21

  Rakastan Islantia! <3 Olen itsekin kiertänyt Golden Circlen nähtävyydet ja vaikuttaviahan ne on. Varmasti myös vuodenajat vaikuttavat kokemukseen, itse olen kesällä käynyt ja nämä talvisemmat maisemat näyttävät hienoilta. Joskus palattava vielä Islantiin ja tutkailtava jotain eri puolta saaresta. :)

 • Reply Sandra / Terveiset päiväntasaajalta 17/12/2019 at 20:01

  Islanti oli kyllä upea! <3 Golden circle skipattiin kokonaan ja ajettiin sitten puolestaan koko Islanti ympäri. Me kävimme toukokuussa ja se oli kyllä melko hyvä ajankohta, kun ei vielä ollut pahin sesonkikaan alkanut. :)

 • Reply Pirkko / Meriharakka 18/12/2019 at 09:12

  Tekin näytätte tehneen kierroksen talvikaudella kuvista päätellen ainakin :-)
  Me osuimme Islantiin ensimmäisen kerran taisi olla lokakuuta, mutta ensimmäiset talvimyrskyt iskivät juuri noihin päivin. Muistan geysirillä, että ihmiset viipyivät matkailukeskuksessa mahdollisimman pitkään ja sitten hetkeä ennen kuin geysir taas purkautui juoksivat ulos sitä katsomaan – sen verran kylmää ja tuulista oli. Mutta toisaalta sitten uintireissu lämmitetyssä maauimalassa sopi hyvin tuohon säähän :-)

 • Reply Inka /Ollaanko jo perillä? 19/12/2019 at 10:21

  Islanti on keikkunut minun travel bucket-listallani jo todella kauan ja aina sitä tuppaa klikkailemaan kaikki Islantia käsittelevät jutut auki! :) Karun kauniista maisemista, Islannin hevosista ja luonnon ihmeistä joudun vielä toistaiseksi haaveilemaan, mutta kuka tietää mitä matkavuosi 2020 tuo mukanaan! :)

 • Reply Päivi / Mangostania 20/12/2019 at 09:57

  Islannin luonnonihmeet ovat kyllä ihan omaa luokkaansa – ja autoilu on siellä mukavaa! Kiertelimme kauan sitten Pohjois-Islannissa autolla (tukikohtana Akureyri). Tämä Golden circle on kuitenkin vielä näkemättä. Mielelläni lähtisin joskus tsekkaamaan sen! :)

 • Reply Anna | TÄMÄ MATKA 20/12/2019 at 16:35

  ”Kuulet Gullfossin kovan pauhun jo parkkipaikalta, ja vihdoin nähdessäsi sen koko komeudessaan, sen voimakkaan virtauksen ja putouksen, et ole pettynyt ajettuasi yli 100 km sitä katsomaan.”

  :D Kyllä olin. Ei se nyt niin ihmeellinen olut ja sitä paitsi satoi kaatamalla.

  Hepat oli söpöjä ja osa turisteista ihan pöllöjä ratin takana kuten kuvasitkin. Mä näin Kerid kraaterin sulana. Oli hieno kontrasti turkoosilla vedellä ja punaisilla rinteillä.

 • Reply Merja / Merjan matkassa 20/12/2019 at 19:16

  Islanti on minullakin bucket-listalla. Se on upea luontokohde, joka olisi hienoa nähdä omin silmin. Korviin kantautuneet huhut isoista turistimääristä ovat jarrutelleet Islannin matkan suunnittelua. Pitäisi mennä varmaan low-seasonin aikana, niin ei olisi kaikki urpot tiellä :)

 • Reply Veera Bianca 22/12/2019 at 09:52

  Oi Islanti ja nuo hepat, mikään ei ole yhtä söpöä haha! <3 Hauska lukea paikoista missä on itsekin käynyt ja nähdä kuvia eri vuodenaikaan! :)

 • Leave a Reply