Suomen suurin matkablogiyhteisö
Aasia Indonesia Komodon kansallispuisto Matkailu

Risteily Komodon kansallispuistossa – kaikki mitä sinun pitää tietää siitä

24/11/2019

Kaupallinen yhteistyö: PT. Flores Komodo tours

Nyt palataan viime heinäkuuhun, jolloin olimme kahden yön & kolmen päivän ikimuistoisella risteilyllä Komodon kansallispuistossa. Kolmeen päivään mahtui niin paljon nähtävää ja kokemuksia, kuten komodovaraanit, vaaleanpunainen ”pink beach” ranta, haikkailut muutamien vuorien huipulle ja sieltä avautuvat mielettömät maisemat sekä turkoosi meri ja siellä uiskentelevat Nemon näköiset kalat, kilpikonnat ja mantat.

Komodon kansallispuisto on nouseva kohde Indonesiassa, tuoden mukavan lisän tai jopa vaihtoehdon Balin loman sijaan. Kansallispuiston henkeäsalpaavat maisemat ja sen saarilla asustelevat komodovaraanit ovat ehdottomasti näkemisen arvoinen kohde.

Jos et ole lukenut aiempia juttujani risteilystä Komodon kansallispuistosta, pääset lukemaan ne täältä.

girl standing in the top of the mountain looking a beautiful viewAamunsarastus Padar-saarella

 

Labuan Bajo – portti Komodon kansallispuistoon

Retket Komodon kansallispuistoon lähtevät Labuan Bajon satamakaupungista Floresin saarelta. Balilta pääsee noin tunnin lennolla suoraan Labuan Bajoon. Suosittelen lentojen varaamista niin että saavut paikan päälle päivää ennen risteilyä ja lähdet seuraavana päivänä risteilyn päättymisestä. Meillä oli nimittäin sekä meno- että paluulennoilla todella pahoja ongelmia lentojemme kanssa, vaikka lensimme eri lentoyhtiöillä per suunta. Mennessä AirAsian lentomme oli peruttu, ilman että meille oli ilmoitettu asiasta mitään. Onneksi lentoyhtiö sai siirrettyä meidät toisen lentoyhtiön lennolle ja pääsimme matkaan. Garuda Indonesian paluulento oli puolestaan lähtenyt iltapäivän sijaan jo aamulla, kun me vielä seilailimme kansallispuistossa. Jouduimme maksamaan business luokan liput seuraavaksi aamuksi ja ottamaan yhden extra hotelliyön omaan piikkiimme Labuan Bajossa, että pääsimme jatkamaan matkaamme suunnitelmien mukaan kohti Gilin saaria. Seuraavat vapaat paikat johon meidät olisi voitu siirtää olisi ollut vasta 4 päivän päästä.

Labuan Bajossa yövyimme Eco Tree O´tel hotellissa, jota voin kyllä suositella. Hotellissa oli todella kiva ravintola ja kattoterassi, jossa oli kiva istua risteilyä edeltävä ilta ja katsella merimaisemia.

many boats in the sea during sunsetNäkymä Eco Tree O`tel hotellin ravintolan kattoterassilta

 

Matkanjärjestäjän ja matkan valinta

Matkanjärjestäjiä löytyy netistä ja paikan päältä useita. Itse voin lämpimästi suositella PT. Flores Komodo toursia. Heidän henkilökunta oli osaavaa ja piti meistä todella hyvää huolta koko matkan ajan. Tapasimme yrityksen omistajan Helsingin matkamessuilla Indonesian osastolla, ja sen jälkeen hoidimme varauksen helposti WhatsAppin sekä sähköpostin välityksellä. Matka piti maksaa kahdessa osassa ja rahasumman siirto Indonesiaan hoitui helposti verkkopankissa.

Komodoristeilyjä voi valita 2-5 päivän kestoisina, mutta risteily ei ole ainut vaihtoehto nähdä Komodon kansallispuistoa, vaan sinne tehdään myös päiväretkiä Labuan Bajosta. Itse suosittelen tietenkin risteilyä, muutaman yön viettäminen veneessä oli hauska kokemus ja kivaa vaihtelua hotellielämälle.

Indonesian messuosasto Matkamessuilla 2019

komodo dragon and two people behind itHalumme nähdä Komodovaraanit oli pääsyy miksi lähdimme risteilemään Komodon kansallispuistoon

 

Veneen puitteet

Veneitä löytyy yhtä monia kun matkanjärjestäjiä, luksusveneistä pieniin puisiin paatteihin.  Meidän pienessä ja sympaattisessa veneessä olisi yöpynyt 4-6 henkeä, eli hyttejä oli 3 kpl. Veneemme keulassa sijaitsi pöytäryhmä sekä lepopedit ja perässä sijaitsi keittiö ja ruokapöytä. Veneestä löytyi myös wc sekä suihku ja hyteissä oli ilmastointi. Kaikki tarpeellinen siis löytyi.

wooden boat in the seaPieni ja sympaattinen veneemme

 

Päivät merellä ja aktiviteetit

Päivät merellä kuluivat nopeasti, sillä tekemistä riitti. Jos emme vierailleet kansallispuiston saarilla ja niiden upeilla rannoilla, olimme parkissa jossain poukamassa snorklailemassa. Päiviin mahtui kukkuloita, kalastajakyliä, hiekkasärkkiä, haikaloja, hyppimistä laivan katolta mereen, mantoja ja kilpikonnia, vaaleanpunaisia rantoja ja valokuvaushetkiä. Huoh! Välillä toki syötiin, että taas jaksettiin nähdä ja kokea. Voin sanoa että illallisen jälkeen, pimeyden laskettua meren ylle, olimme aika valmiita unten maille. Väsyneinä ja onnellisina.

pariskunta seisoo kukkulallaRisteilyn ensimmäinen kohde oli Kelor-saari

mies snorklaa turkoosissa meressa ja ymparilla on paljon pikkukalojaVedenalainen elämä oli vilkasta ja uteliaita kaloja riitti ympärillä

nainen kahlaa valkohiekkarantaisella rannallaValkohiekkainen särkkä keskellä merta <3

Oppaat pitivät huolen että hypit matkan aikana tarpeeksi monta kertaa laivan kannelta mereen – YOLO!

 

Kuinka paljon se maksaa?

Matka maksoi meille kokonaisuudessaan reilu 900 euroa, sisältäen privaattiveneen 2 hengelle 2 yöksi ja 3 päiväksi. Lisäksi 6 hengen miehistön (2 opasta, 1 kokin, 2 kansimiestä ja kapteenin), sekä kaikki ateriat (aamiaisen, lounaan, välipalat sekä illallisen). Edullisemmin pääsee jos matkassa on isompi porukka jakamassa tuota maksua, ja jos on puolestaan yksin liikkeellä, voi hytin varata isosta veneestä, jossa on myös muita turisteja mukana. Hintaan vaikuttaa varmasti myös sesongit.

nainen istuu puisessa keinussa rannalla

 

Mitä ottaa huomioon:

Jotkut aktiviteetit, kuten näköalapaikoille kiipeäminen vaativat kohtalaista kuntoa. Lisäksi jos Komodovaraani lähtee perääsi, tulee sinun pystyä juoksemaan nopeammin kuin 20 km/h :)

Pimeä laskeutuu merellä jo ilta kahdeksan aikaan. Ja silloin on oikeasti pilkkopimeää. Silloin on kiva vetäytyä hyttiin hyvän kirjan kanssa. Ota siis luettavaa matkaan.

Merellä ei ole verkkoa. Varaudu että pääset jakamaan kaikki ihanat kuvat Instagramiin vasta risteilyn jälkeen..

Naisten tulee ottaa huomioon, että jos se aika kuukaudesta osuu kohdille matkalla, ei ole mitään asiaa katsomaan Komodovaraaneja.

Paras aika matkustaa komodoristeilylle on huhti-joulukuun välillä, eli kuivalla kaudella. Jos suunnittelet matkaa sadekaudelle, varaudu siihen että säiden takia retkiä voidaan perua nopeallakin aikataululla.

Jos haluat juoda lasin viiniä illallisella, tulee sinun tuoda omat juomat mukanasi veneelle.

You Might Also Like

15 Comments

 • Reply Emilia/Merkintöjä maailmasta 24/11/2019 at 17:52

  Matkakuume ponkaisi taas vaihteeksi kattoon tätä lukiessa! Ja kauniita kuvia niin kuin sulla on aina😍
  Indonesiassa on tullut käytyä Bali-Lombok-Gilit -akselilla, mutta tuo risteily Floreksen suunnilla olisi kyllä upea toteuttaa joku päivä. Nuo maisemat ovat kuin ihan eri planeetalta ja niin erilaista kuin esimerkiksi Balilla. Kaikista muista aktiviteeteista olen vakuuttunut, mutta en ole varma, haluanko nähdä niitä liskoja. Voiskohan tuommoisen risteilyn toteuttaa ilman niitä vai olisko se ihan järjetöntä 😅

  • Reply suvinmatkassa 28/11/2019 at 08:51

   Kiitos :) Tuo risteily oli kyllä upea, suosittelen lisäämään omalle bucket listalle ja liskoja ei ole pakko käydä katsomassa. Toki se on suurin syy miksi ihmiset tuonne matkustavat :)

 • Reply Travelloverin Annika 25/11/2019 at 09:38

  Näyttääpä ihanalta! Melkeinpä sytytit suoranaisen tarpeen päästä tuonne.
  Mutta miten kuukautiset liittyvät varaaneihin? Menevätkö veren hajusta jotenkin sekaisin?

  • Reply suvinmatkassa 28/11/2019 at 08:52

   Kyllä petoeläimiä kun ovat, niin haistavat veren jopa 5 km päästä.

 • Reply Anna K. 25/11/2019 at 21:47

  Todella erikoisia maisemia ja mielenkiintoinen kohde!
  Luulen, että en rämän polveni takia pääsis juoksemaan 20 km tunnissa, joten reissu jäisi sitten siihen. Mäkin jäin miettimään miten menkat liittyy varaaneihin, ilmeisesti niillä on hyvä hajuaisti ja tulee hiukopalan himo? Kuubassa en saanut snorklata kaukana rannasta samasta syystä, koska alueella liikkui haita.

  • Reply suvinmatkassa 28/11/2019 at 08:54

   Varaanit haistavat veren ja hyökkäävät, oli sitten ihminen tai eläin. Sen vuoksi ei kuukautisissa saa mennä saarelle. Hui haita, mä en varmaan olisi mennyt edes rantahiekkaan snorklailemaan :)

 • Reply Sofia / Project Forever 26/11/2019 at 23:31

  Kiitos vinkeistä! Komodonristeily on noussut yhdeksi isoimmista unelmista, joten varmaa on että tämä päässee toteutukseen lähivuosina! :)

 • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 28/11/2019 at 21:55

  Minkälainen määrä tuolla oli muuten porukkaa heinäkuussa? Me oltiin marraskuussa ja vielä silloinkin meidän mielestämme laivoja oli liikaa, vaikka järjestäjä kertoi, että laivoja oli paljon vähemmän kesän sesonkiaikaan. Toisaalta kävimme Raja Ampatissa ennen Komodoa ja ehdimme tottua siihen, ettei ketään näy missään.

  • Reply Suvi / Suvin matkassa 11/01/2020 at 14:51

   No olihan siellä niitä laivoja muitakin kuin me, mutta ei mielestäni häiritsevän paljon :)

 • Reply Sandra / Terveiset päiväntasaajalta 30/11/2019 at 06:17

  Tää paikka. <3 Kuvat on kyllä upeita! Mua niin harmittaa ettei päästy. Ja harmittaa vielä enemmän ettei päästy kokemaan tuota nyt loppuvuonnakaan. :( ehkä sitten jonain päivänä.

 • Reply Sini 30/11/2019 at 11:36

  Itse taas kuulin, että kuukautiset eivät olisi este vierailuun, mutta siitä pitäisi kertoa oppaallesi, että hän osaa suojella sinua paremmin. 😁

  • Reply Suvi / Suvin matkassa 11/01/2020 at 14:52

   Aijaa! Ottaen huomioon että oppailla / puistonvartijoilla oli vain kepit joilla ”suojella” meitä, niin en olisi kyllä tätä riskiä ottanut :)

 • Reply Tiina Johanna / Kookospalmun alla 30/11/2019 at 19:31

  Ihanan oloinen paikka! :) Nuo varaanit olisi kyllä todella upea nähdä itsekin, tosin nyt alkoi hieman pelottamaan, koska juuri mun tuurillani ne kuukautiset alkaisi juuri keskellä niitä varaaneja ja kompastuisin vielä johonkin puun karahkaan kaupan päälle ja sinne jäisin. :D Hieno kokemus kyllä varmasti! Eikä tuo veneretkikään hullummalta kuulosta ;)

  • Reply Suvi / Suvin matkassa 11/01/2020 at 14:53

   Hehe, no tuskin sulle nyt noin kävisi :) Kannattaa mennä jos mahdollisuus joskus tulee..

  Leave a Reply