Suomen suurin matkablogiyhteisö
Aasia Gili saaret Indonesia Matkailu

Gili Trawangan – rentoa lomailua paratiisisaarella

27/10/2019

Paratiisimaiset Gili-saaret sijaitsevat Indonesiassa Lombokin saaren edustalla. Gili-saarille pääsee Balilta pikaveneellä vajaassa kahdessa tunnissa, jonka vuoksi moni yhdistää matkan saarille Balin lomaansa. Gilin-saaret koostuvat kolmesta saaresta ja niiden nimet suurimmasta pienimpään ovat Gili Trawangan, Gili Meno ja Gili Air. Saaret tunnetaan siitä että autoliikennettä ei niissä ole, vaan matkat taitetaan kävellen, polkupyörillä tai hevoskyydein. Gili-saarten rento ilmapiiri, valkoiset hiekkarannat, turkoosi meri ja palmupuut saavat sinut todella tuntemaan olevasi lomalla paratiisissa.

Kokemuksia Gili-saarilta minulla on vain suurimmalta, eli Gili Trawanganilta. Lomailimme viime heinäkuussa saarella 6 vuorokauden ajan. Saavuimme Gilille suoraan seikkailuntäyteiseltä retkeltämme Komodon kansallispuistosta ja suunitelmissamme oli vaikka ja mitä, kuten vierailla viereisillä Gili Menolla ja Gili Airilla, snorklailla ja vuokrata kanootit. Mutta toisin kävi ja saaren rento tunnelma tainnutti meidät rantatuoleihin. Oli siis aika ottaa ihan vaan iisisti.

aurinkotuoleja valkohiekkaisella rannalla

vaaleanpunaisia surffilautoja pystyssa rannalla

hevosvankkuri ajaa hiekkaisella tiella

Gili T:llä päivät kuluivat kuin Päiväni murmelina-elokuvassa. Päivät toistivat samaa kaavaa ja ruokailut rytmittivät päivän kulkua. Tämä oli hyvä asia, sillä mielestäni lomalla pitää olla myös päiviä kuin ei tee yhtään mitään. Samaan aikaan nauttia mutta olla vähän tylsistynyt. Silloin usein huomaa että kaikki kotona olevat (ja odottavat) arjen askareet, kiireinen elämäntyyli, stressi ja työasiat tuntuvatkin yhtäkkiä tosi kaukaisilta asioilta. On siis vihdoin päässyt lomamoodiin.

Aamut alkoivat meillä aina aikaisin, jolloin lähdimme kävelylenkille saaren ympäri. Nämä lenkit olivat ihania, kun aurinko oli vasta nousemassa ja saari heräilemässä eloon. Matkan varrella näimme niin aamujoogaajia kuin edellisen illan juhlijoita kotiin palaamassa, pieniä koululaisia rientämässä koulunpenkille, palmumetsiä  ja lehmiä tuijottelemassa meitä tien laidalla.

Nautimme aamupalaa oman pienen bungalowimme patiolla, vaihdellen vuoro aamuin omeletin ja pannukakkujen välillä. Ja aina oli tarjolla myös tuoreita hedelmiä ja isot kupit kahvia. Aamiaisen jälkeen oli aika uppoutua aurinkotuoliin rannalle kuuntelemaan äänikirjaa ja seurailemaan rannan vilinää.

hiljainen rantakatu auringonnousussa

ihmiset joogaavat rivissa rannalla auringon noustessa

lehma seisoo pellon laidalla ja tuijottaa

puinen bungalowi gilin saarella

Aamupala katettu terassille

 

Kun nälkä sai meidät liikkumaan aurinkotuoleilta, oli päivän haastavimman hetken aika. Päättää minne mennä syömään. Vakio lounaspaikaksi meille muotoutui Gili-viikon aikana Fat Cats, jonka ruoat olivat taivaallisen hyviä, etenkin heidän tonnikala sashimi salaatti. Gili T:n ravintolatarjonta oli muutenkin positiivinen yllätys. Saarelta löytyi useita hyviä ruokapaikkoja, kuten Hello Capitano josta sai herkullisia ja kauniita smoothiebowleja sekä The Banyan Tree ja paikan terveelliset annokset.

nainen pitaa kadessaan smoothie bowlia kookospahkinassa

lounas rannalla

Illallisen lähestyessä maltoimme taas lähteä liikkeelle. Yleensä takana oli päiväunet bungalowin terassin sohvalla. Muutamana  iltana pyöräilimme saaren länsiosaan katsomaan auringonlaskua ja muina iltoina jäimme pääkadun varrelle illallistamaan. Lähes joka ilta eteen valikoitui lautasellinen beef rendangia, eli Indonesialaista lihacurrya, joka oli mielettömän hyvää. Illallisen jälkeen piipahdimme usein myös kauniin Casa Vintage Livingin kattoterassilla lasillisilla kuohuvaa.

Ihmisiä oli liikkeellä Gili Trawanganin illassa paljon, mutta ei ruuhkaksi asti. Gili T:llä on maine ruuhkaisena bilesaarena, ja luulin että näin kesken heinäkuun sesongin saaren meno voisi olla liian riehakasta makuuni. Mutta täytyy myöntää että koska itse olin poikkeuksetta joka yö puolenyön aikaan jo nukkumassa, en voi mitenkään tietää totuutta tästä. Minä ainakin nukuin yöni Gili T:llä hyvin ja rauhallisesti, lomamoodissa.

tytto pyorailee palmumetsassa

kahvilan terassi

 

Suvin matkassa -blogia voit seurata myös Facebookissa @suvinmatkassa ja Instagramissa @suvin_matkassa

 

You Might Also Like

29 Comments

 • Reply Elina | Vaihda vapaalle 27/10/2019 at 12:00

  Voi kääk, miten ihanalta näyttää niin rannat kuin ravintolatkin! Just nyt kelpaisi ihan täydellisesti tuollainen aivot narikkaan lomailu ja se, ettei tarvitsisi suorittaa yhtään mitään. Gili Trawangan olisi meille varmaan just sopiva, kun olisi rauhaa, mutta silti kiva valikoima ruokapaikkoja (kun sattuu olemaan vähän nirso…). Me oltiin parisen vuotta sitten Balilla, mutta ei käyty Gileillä. Ehkä joskus vielä. :)

  • Reply suvinmatkassa 28/11/2019 at 08:31

   Sanos muuta, nyt todellakin kelpaisi rantaloma piristämään tätä pimeää aikaa :)

 • Reply Sini 27/10/2019 at 12:47

  Kävelin juuri kaatosateessa (tietysti ilman sateenvarjoa) Tallinnan terminaaliin. Kyllä tulee ikävä aurinkoa ja hiekkarantoja näitä kuvia katsellessa.

  • Reply suvinmatkassa 28/11/2019 at 08:31

   Täälläkin on ikävä aurinkoa ja hiekkarantoja!!

 • Reply Jenni | Boarding Time 27/10/2019 at 13:38

  Ihania, aurinkoisia kuvia!
  Me oltiin Gileillä puolitoista vuotta sitten ja tykättiin kovasti, varsinkin Gili Menosta, jolla myös majoituimme. Super rauhaisaan Menoon verrattuna Trawangan tuntui hurjan vilkkaalta, vaikka ihan koko saarta ei kyllä kierretty. Gili Air oli tosi kaunis myös.

  • Reply suvinmatkassa 28/11/2019 at 08:32

   Me ei Menolla tai Airillä käyty, vaikka tarkoitus oli. Uskon että oli kivoja paikkoja. Ensi kerralla sitten :)

 • Reply Laura/ Lauran tarakalla 27/10/2019 at 13:57

  Kivoja kuvia ja tunnelmia! Yllättävää tuo täysi autottomuus. Jos noille nurkille joskus sattuu, täytyy ehdottomasti mennä aistimaan tunnelmaa paikan päälle.

  • Reply suvinmatkassa 28/11/2019 at 08:33

   Suosittelen menemään, Gilillä pääsee todelliseen lomatunelmaan!

 • Reply Jaakko / lomalla viimeinkin 27/10/2019 at 18:25

  Kivaa fiilistelyä ja hyvät kuvat 😀 itse lähinnä talvella on pakko päästä vastaaviin maisemiin talvea ja pimeyttä pakoon 😀

  • Reply suvinmatkassa 28/11/2019 at 08:33

   Musta tuntuu että mulla on ympäri vuoden kaipuu tollaisiin maisemiin :)

 • Reply Minna 28/10/2019 at 20:06

  Kyllä tuollainen löhölomailu on aika ajoin tarpeen. Aina ei tarvitse suorittaa kohteessa ja välillä on hyvä olla tekemättä mitään:) Tosin muutaman päivän jälkeen sitä jo kaipaa tekemistä ja näkemistä :)

  • Reply suvinmatkassa 28/11/2019 at 08:34

   Niin on, välillä on todellakin hyvä olla tekemättä mitään :)

 • Reply Jenni 29/10/2019 at 10:59

  En kestä miten söpö tuo bungalow ♥ Gilit on kyllä leppoisia, tosin olen ollut vain Menolla ja Airilla. Low seasonilla ei suuria ruuhkia pääse syntymään :D Ja ihanan näköisiä ruokia! Vaikka just nyt on harvinaisen kaunis talvipäivä, niin kaipaan kyllä silti palmun alle kaamosta karkuun.

  • Reply suvinmatkassa 28/11/2019 at 08:35

   Tuo bungalow oli kyllä ihana :) Ja joo, niin minäkin kaipaan!

 • Reply Sandra / Terveiset päiväntasaajalta 30/10/2019 at 10:24

  Gili T:llä ei tullut silloin vuosia sitten vietettyä kuin yksi yö ja ihastuin enemmän Menoon. :) Noilla saarilla on kyllä oma tunnelmansa ja ihanaa, kun ei ole autoja.

  • Reply suvinmatkassa 28/11/2019 at 08:35

   Tuo on niin totta, saarilla on ihan oma tunnelmansa <3

 • Reply Merja / Merjan matkassa 31/10/2019 at 22:01

  Tuollainen rento lomaviikko tekisi nyt terää, kun takana ihan hullu työviikko. Autottomuudelle isot pisteet!

  • Reply suvinmatkassa 28/11/2019 at 08:36

   Totta puhut, nyt jos koskaan kaipaisi rentoa lomaviikkoa (ja aurinkoa!).

 • Reply VEERAPIRITA / Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa 01/11/2019 at 13:21

  Gilin saaret on kyllä ihanat, mun lemppari on ehdottomasti Air. <3

  • Reply suvinmatkassa 28/11/2019 at 08:36

   Vitsi nyt harmittaa ettei me laiskuutta käyty sielä tai Menolla. Noh onpahan hyvä syy palata takaisin Gileille..

 • Reply Cilla Maria / From sunset last night to sunrise this morning 02/11/2019 at 11:03

  Tulee vähän Belizen Caye Caulker mieleen tuosta Gilien mentaliteetistä. Ei ole autoja, vaan kuljetaan pyörällä, jalan tai golfkärryillä. Oikein mitään varsinaista tekemistä siellä ei ole, vaan päivät kuluvat juurikin lodgella ja riippumatossa makoillen, palmujen katveessa kookosvettä juoden. Pitää varmaan tuolla Balillakin joskus käydä, on se sen verran tunnettu kohde, että voi olla ihan hyvä katsastaa se omin silmin.

  • Reply suvinmatkassa 28/11/2019 at 08:37

   Oih, Belize olisi upeaa kokea!! Suosittelen piipahtamaan joskus Balilla, on se nähtävä omin silmin.

 • Reply Annemaria/Samppanjaa muovimukista 02/11/2019 at 19:39

  Kiitos väriterapiasta. Tässä loppusyksyn pimeydessä tulee väkisinkin hyvälle tuulelle.

  • Reply suvinmatkassa 28/11/2019 at 08:37

   Ole hyvä :) Nyt minä olen puolestaan siirtynyt ihastelemaan sinun espanja maisemia täällä pimeässä suomessa..

 • Reply Sanna I Seven Seas 02/11/2019 at 23:47

  Lomamoodi, paras moodi! Ja en yhtään ihmettele, että noissa maisemissa se on onnistunut täydellisesti!
  Mä oon käynyt Gilien rannassa vaan matkalla Balilta Lombokille. Silloin näin vain, kuinka hurjalla tavalla meidän lautasta tempaistiin hevonen saarelle. Se onkin ainoita mielikuvia Gileistä, vaikka tietysti oon nähnyt lukuisia superkauniita kuvia saaresta ja uskon, että viihtyisin itsekin tuolla. :)

  • Reply suvinmatkassa 28/11/2019 at 08:38

   Niin totta, paras moodi! Ja voi kauhea mikä muisto sulle jäänyt!!

 • Reply Anna | Muuttolintu 03/11/2019 at 05:56

  Ihanaa lomatunnelmaa! Me oltiin täällä vuonna 2012 ja oli jo silloin vähän turhan ruuhkainen meidän makuun. Sen takia olen jotenkin ajatellut, että nykyään se varmaan vasta ruuhkainen onkin… Kiva kuulla että siellä vielä viihtyy!

  • Reply suvinmatkassa 28/11/2019 at 08:40

   Kyllä sielä viihtyy, eikä ollut mielestäni yhtään ruuhkainen. Gileissä on parasta juuri se että saaria on 3, jokaiselle löytyy varmasti oma paikkansa :)

 • Reply Meiju 02/12/2019 at 20:51

  Me oltiin tammikuussa Trawangilla, ihmettelemässä tuhojen keskellä. Se reilun vuoden takainen maanjäristys teki valtavaa tuhoa silläkin saarella. Turistien vähyydestä johtuen saatiin olla isolla hotellilla lähes keskenämme. Valtava uima-allas ihan vain meidän käytössä. Infran tuhoutumisesta johtuen paikat oli aika rempallaan, joten kaikki oli vähän vaikeaa ja asiat eteni hitaasti. Ei se meitä haitannut, kokemus se oli sekin.
  Mutta saari on kiva. Ja paikalliset kovin sitkeitä ja yritteliäitä, tapahtuneesta huolimatta. Meno ja Air jäi käymättä, mutten usko niiden kovin paljon eroavan Trawangista.
  Tammikuun lähtöä odotellessa, nyt suuntana Nusa Lembongan.

 • Leave a Reply