Suomen suurin matkablogiyhteisö
Aasia Indonesia Komodon kansallispuisto Matkailu

Odotettu kohtaaminen Komodovaraanien kanssa

10/08/2019

Kaupallinen yhteistyö: PT. Flores Komodo tours

Komodovaraanit olivat pääsyy miksi matkustimme kesälomalla Indonesiaan. Nähdäksemme Komodovaraaneja, meidän tuli matkustaa Floresin saarelle ja jatkaa sieltä veneellä Komodon kansallispuistoon. Komodovaraaneja pääsee näkemään päiväretkellä, tai sitten voi risteillä muutaman yön veneellä kansallispuistossa, ja kokea varaanien näkemisen lisäksi paljon muutakin, niin kuin me teimme. Kannattaa lukea myös juttuni ensimmäisestä risteilypäivästä Komodon kansallispuistossa.

Komodovaraani on maailman suurin lisko. Ne voivat kasvaa jopa 3 metrisiksi ja painaa lähemmäs 150 kiloa. Komodovaraanista tekee vaarallisen sen suusta erittyvä myrkky joka estää uhrin veren hyytymisen. Ne syövät mitä tahansa peuroista vesipuhveleihin – luita myöten, jättäen vain kallot syömättä, sillä ne eivät sula niiden vatsassa. Ne syövät myös toisiaan, eli ovat kannibaaleja. Sen vuoksi vastasyntyneistä komodovaraaneista ei moni selviä hengissä.

Komodovaraanit elävät Indonesiassa Komodon kansallispuistossa, ja parhaiten niitä näkee Komodon ja Rinca-saarilla, joista jälkimmäisessä me vierailimme.

Buffalo sculls hanging in park

Puistonvartijat olivat keränneet Komodovaraanien uhrien – apinoiden ja vesipuhveleiden kalloja vastaanottamaan vierailijoita. Kalloja näkyi paljon myös maastossa kävelyreitin varrella.

 

Saavuttuamme saarelle, kaikki aistimi heräsivät. Rantavesissä voi kuulema nähdä krokotiileja, ja koobrakäärmeitäkin on nähty saarella. Vastaan tuli onneksi vain apinoita, vesipuhveleita sekä peuroja. Hoidettuamme puistomaksu oli aika lähteä liikkumaan, vierailu Rincan saarella piti sisällään kävelykierroksen puistossa oppaan seurassa. Takuita varaanien näkemiseen ei ollut, sillä ne elävät saarella vapaana. Mutta kuulema yleensä ensimmäisiin varaaneihin törmätään  jo keittiörakennuksen kupeessa haistelemassa ruoan tuoksuja, näin myös tällä kertaa.

Komododragon under the windows

man and woman sitting behind komodo dragon

jatkoimme kierrostamme kuivassa lehtien peittämässä ruskean sävyisessä maastossa. Oli kuuma ja jännitystä ilmassa. Komodovaraaneja oli erittäin haastava nähdä maastossa, mutta onneksi oppaiden silmät ovat harjaantuneet näkemään ne. Oppailla on mukanaan kaksi haarainen puukeppi, jota he käyttävät varaanin pois työntämisessä vaaratilanteen sattuessa. Ei kuulostanut mielestäni kovin vakuuttavalta!

Suuresta koosta ja kankean oloisesta ruumiista huolimatta, Komodovaraanit juoksevat jopa 20 km tunnissa, kiipeävät puuhun ja osaavat uida – et siis pääse niitä pakoon. Oppaamme ainoa vinkki oli, että jos juokset Komodovaraania karkuun, juokse zik zakkia sillä varaanin on pitkän runkonsa vuoksi hidasta kääntyä mutkissa.

Vierailimme saarella varaanien paritteluaikaan, joka on toukokuusta elokuuhun. Näimmekin kävelykierroksella kaksi suurta komodovaraania parittelemassa. Ne makasivat metsässä päällekkäin liikkumatta, ja tätä parittelua kestää kuulema useita tunteja. Heitä ei onneksi häirinnyt ympärillä tuijottelevat turistit :)

komodo dragons lying in the woods together

komodovaraanit parittelevat metsassa

Kierroksen päätteeksi pysähdyimme vielä puiston kahvila-myymälään. Paikka oli seinätön ja siinä heti tiskin takana huomasin maassa makaavan ison komodovaraanin. Muut eivät olleet sitä huomanneet, sillä se oli hiekkaisessa maassa täysin huomaamaton. Onneksi kahvilamyymälä sijaitsi 1,5 metrin korkeudessa, juurikin varaanien takia. Puistossa vieraileminen vaatii paljon tarkkaavaisuutta, se ei vaadi esimerkiksi kun yhden huolimattoman lippalakin tippumisen ja sen nostamisen tai harha-askeleen polulta, voi jossain talon alla tai varjossa vaania komodovaraani. Ei ole turha sääntö, että puistossa ei saa liikkua ilman oppaan seuraa.

Me kuitenkin selvisimme hengissä, ja vältyimme zik zak-juoksuilta!

komodovaraani jonka takana mies katsoo kameraan

 

Seuraa Suvin matkassa -blogia myös Facebookissa @suvinmatkassa ja Instagramissa @suvin_matkassa 

 

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply Aron / Ja sitten matkaan... 11/08/2019 at 14:09

  Olisi kyllä huippua nähdä komodonvaraani luonnossa. Olen nähnyt liskon eläintarhassa, mutta se oli aika surullinen näky, kuten eläintarhat muutenkin. Uskon hyvin, että tuolla kansallispuistossa saa olla tarkkana. Luontodokumenteissa olen nähnyt komodonvaraanin saalistusta sen verran, että osaan kunnioittaa noita isoja liskoja. Varaanihan käy näykkäisemässä uhriaan kerran ja pakenee sitten vähän matkan päähän. Sitten ei tarvitsekaan muuta kuin odotella turvallisen matkan päässä että myrkky tekee tehtävänsä. Prosessi voi kestää päiväkausia, mutta vaihtolämpöinen matelija pärjää pitkään syömättä. Melkoisia vekkuleita ovat nuo.

  • Reply Suvi / Suvin matkassa 13/08/2019 at 16:57

   Heh, vekkuleita nimenomaan :) Tämä oli kyllä todella huippu kohtaaminen. Jos vain joskus mahdollisuus nähdä tulee eteen, suosittelen tarttumaan siihen.

 • Reply Sandra / Terveiset päiväntasaajalta 12/08/2019 at 11:57

  Huh saat tuon kuulostamaan kyllä niin jännittävältä seikkailulta! :D toivon vain jokaisen juttusi lukemisen jälkeen, että mekin pääsemme vielä tänä vuonna tuonne.

  • Reply Suvi / Suvin matkassa 13/08/2019 at 16:58

   Toivotaan todella että pääsette, oli kyllä niin huippureissu kokonaisuudessaan tämä Komodo risteily!!

 • Reply Virpi/Hätälasku matkablogi 12/08/2019 at 12:15

  Hui! Itse saattaisin jättää tämän puiston väliin! :D Nimimerkki tylsä matkailija :D

 • Leave a Reply