Suomen suurin matkablogiyhteisö

Ensikertalainen risteilyllä – 12 vinkkiä ja hyvä tietää

 Omat seilailuni ensin Karibian risteilyllä ja sitten Välimeren risteilyllä ovat opettaneet minulle muutaman vinkki vitosen takataskuun, jotka ovat helpottaneet risteilylle valmistautumista sekä pakkaamista ja sitä myöten tehneet risteilyistä sulavampia. Pistetään siis omat kokemuksia risteilyistä jakoon. Toivottavasti näistä on hyötyä kaikille teille ensi risteilylle lähtijöille! Nämä vinkit pätevät sekä Royal Caribbeanin Karibian- että Välimeren risteilyillä!

Tässä ne tulee:

1. Pakkaa käsimatkatavaroihisi/lentolaukkuusi kaikki mitä voit ensimmäisenä päivänä laivassa tarvita, kuten lääkkeet ja hygieniatarvikkeet, uima-asut ja aurinkorasvat sekä iltavaatteet. Matkalaukut luovutetaan satamassa ja ne toimitetaan hytteihin ensimmäisen illan aikana, mutta laukut eivät pakosti kerkeä ennen illallista.

2. Pakkaa myös kaikki arvotavara käsimatkatavaroihin ja siirrä ne sitten hytissä suoraan safetyboxiin.

3. Älä murehdi ryppyisiä vaatteita, laivalta löytyy pesu-, kuivapesu- ja prässäys palvelu (maksulliset).

matkalaukku täynnä vaatteita, lattialla kamera, passi, laukku ja meikkeja

Huolella mietitty ja pakattu laukku helpottaa ensimmäistä risteilypäivää.. 

 

4. Varaa etukäteen aktiviteetit, hoidot ja esitykset joita haluat laivalla nähdä, etenkin jos olette isommalla seurueella liikkellä ja haluatte vierekkäiset paikat. Varaukset myös rytmittävät ja aikatauluttavat kivasti päivien kulkua.

5. Tutustu risteily kohteisiin etukäteen, jotta saat kuvan mitä haluat päivän aikana tehdä. Tarjolla on jos jonkinmoisia retkiä laivayhtiön puolesta tai vaihtoehtona tutustuminen kohteeseen omin neuvoin.

Tytto kavelee kujalla espanjassa

Mallorcalla tutustuttiin kaupunkiin jalan…

Jalat riippukeinussa palmupuut taustalla

…kun taas Karibialla otettiin rennosti koivet kohti palmupuita

 

6.  Muista, että saman tien kun astut laivasta ulos, kaikki alkaa maksamaan. Eli syö laivalla tuhti aamiainen ja ota oma vesipullo matkaan. Päivät maissa kasvattavat pian suuren siivun jo maksetun all inclusive -risteilyn päälle.

7. Illallinen, sitä ei tarvitse jännittää. Annettu asukoodi on suositus, muttei pakollinen. Et siis ole ylipukeutunut vaikka menisit joka ilta syömään frakki päällä, mutta voit hyvin mennä myös kasuaalimmin. Puvun voi myös vuokrata laivalta.

8. Illallisesta puheenollen, jos sinulla on vaikeuksia päättää, voi alku- pää- ja jälkiruokia tilata enemmän kuin yhden.

9. Illallista ei myöskään tarvitse syödä joka ilta À la cartessa, laivalla on myös muita ravintolavaihtoehtoja, kuten rennompi buffet tai useat lisämaksulliset ravintolat.

10. Juomapaketti kannattaa, sillä se kattaa mojitojen, viinilasien ja gin & toniccien lisäksi myös erikoiskahvit ja rajattomat käyttöoikeudet virvoke-automaatteihin. Jos epäilyttää, voit arvioida paketin tarpeen esim. tällä laskurilla.

11. Risteilylle saa tuoda mukanaan käsimatkatavaroissa lähtösatamasta 2 x 750 ml pulloa viiniä tai shamppanjaa per hytti. Voi kuulostaa hölmöltä tuoda omia juomia laivalle, mutta välillä se lasi viiniä voi maistua omalla hytti parvekkeella kirjaa lukiessa, mutta sinne lähimpään baariin on matkaa. Silloin on oma ”hyttipullo” hyödyllinen

Skoolaus mimosalla ennen maihinnousua Nassauhin

 

12. Muista, että voit jäädä myös laivaan, joka hiljenee päivän ajaksi muiden suunnatessa maihin. Lupaan, että tunnet olevasi kun omalla jahdilla!!

+ 1 bonus vinkki: Älä ota näitä vinkkejä liian tosissaan. Nauti lomasta, auringonlaskuista, hyvästä ruoasta ja anna risteilyn viedä sinut mukanaan!

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

15 Comments

 • Reply piyya 13/09/2018 at 20:21

  KIITOS ! Talvella olisi tarkoitus suunnata Karibialle jos vain löydän kohtuuhintaisen matkan yhdelle ;)

  • Reply Suvi / Suvin matkassa 20/09/2018 at 17:47

   Ole hyvä :) Karibian matka kuulostaa ihanalta, toivottavasti pääset lähtemään!!

 • Reply Anna | TÄMÄ MATKA 16/09/2018 at 16:55

  Nuo juomapaketit ovat asia, jotka tuntuvat olevan kaikkialla vähän erilaisia. Joissain ei kai saa edes vettä viedä laivaan rannalta, vaan sekin menee juomapaketista. Toisaalta, jos se vesi maksaa rannallakin paljon, niin samapa tuo :D Hyvä juttu, että muutaman viinipullon saa tuoda itsekin, sillä ilmeisesti se ei käy, että kuljettaisi alkoholijuomia hyttiinsä? Vai voiko niin tehdä?

  • Reply Suvi / Suvin matkassa 20/09/2018 at 17:50

   No niinhän ne ovat, mutta ainakin kahdella omalla reissulla homma on mennyt saman kaavan mukaan. Juomia saa kyllä tuoda hyttiin, ja jopa tilata huonepalvelusta (maksua vastaan, vaikka omaisikin juomapaketin) hyttiin..mutta siinä on aina oma vaivansa lähteä sieltä hytistä jonnekin lähimpään laivabaariin hakemaan lasillista :)

 • Reply Jaakko / Lomalla viimeinkin 16/09/2018 at 17:31

  Hyvät vinkit, itsellä yksi Karibian risteily takana Allure of the Seas aluksella. Noudatin todellakin tuota ruokailuvinkkiä eli monesti söin useamman alkuruoan ja jälkiruuan ja jätin pääruuat välistä. Tuosta juomapakettivinkistä olen hieman eri mieltä, meillä esimerkiksi kuului hyttiluokkaan jo virvoitusjuoma automaatit 100 eri virvoitusjuomalle, ilmankin olisin kyllä pärjännyt. Alkoholijuomia ja smoothieta ei tehnyt edes mieli kun ruokaa on kokoajan tarjolla tulee sitä syötyä ja juomista tulisi vielä lisäkalorit päälle eikä edes ne maistuisi täydellä vatsalla itselle :)

  • Reply Suvi / Suvin matkassa 20/09/2018 at 17:54

   Itseasiassa, nyt kun mietin, niin on hyvin mahdollista että ne limut kuuluivatkin kaikille risteilijöille. Niitä kun ei tule niin paljoa juotua. Ja ymmärrän, tuo juomapaketti jakaa niin paljon mielipiteitä kun laivalla on matkustajia :) Varmaa on se että kaloreita kertyy tavalla tai toisella :)

 • Reply Frida Ingrid 16/09/2018 at 21:17

  Kiva vinkkisetti! :) Aiemmin ei ollut kauheaa hinkua risteilylle kun en liiemmin laivoista välitä (= vihaan niitä), mutta nykyään kyllä on alkanut jo kiinnostelemaan. :) Erityisesti joku ihana reitti eteläisemmällä Karibialla olisi kiva – Barbadoksen ainakin haluaisin nähdä. Karibian risteilyt ovat kuitenkin aika helppo ja lopulta edullinenkin tapa nähdä reissun aikana monta kohdetta, jos vertaa vaikka että lentäisi saarelta toiselle. Ainut, mikä mua oikeasti mietityttää, on merenkäynti. Tuun todella helposti merisairaaksi ja mulla menee pää ihan sekaisin sellaisesta pienestäkin laivan heilumisesta. Oliko teillä Karibialla meri ihan tyyni vai joudunko hylkäämään ajatukset risteilystä ikuisiksi ajoiksi? :D

  https://www.rantapallo.fi/fridaingrid

  • Reply Suvi / Suvin matkassa 20/09/2018 at 17:57

   Kyllä, mielestäni nämä risteilyt ovat juuri tuon Karibian vuoksi etenkin niin ihania, kun sitä pääsee vierailemaan monessa eri kohteessa saman risteilyn aikana, joissa ei pakosti muuten koskaan tulisi käytyä. Merenkäyntiä en ole kertaakaan vielä kokenut näillä suurilla risteilyaluksilla..saa olla meinaan aikamoinen myrsky että se tuntuisi :) Tai sitten en ole vaan niin herkkä tuntemaan sitä keinuntaa..

 • Reply Sofia / Project Forever 17/09/2018 at 14:10

  Risteilyt on vielä kokematta, ja aina välillä olen Karibian risteilyä miettinytkin vaihtoehtona. Toistaiseksi se on kuitenkin jäänyt, sillä en ole varma sopiiko muutaman tunnin satamapysähdykset omaan matkustustyyliini. En oikein osaa ottaa rennosti vaan haluaisin tutkimusmatkailla ja nähdä kohteista mahdollisimman paljon, joten voi olla että lyhyet pysähdykset vain stressaisi. Ehkä oma matkainnostus muuttuu vuosien myötä kun pääsee näkemään enemmän maailmaa, jos sitten osaisi rennommin lomailla. :)

  • Reply Sofia / Project Forever 17/09/2018 at 14:11

   Unohtui sanoa, että sinulla on kattava vinkkipaketti josta varmasti olisi kuitenkin matkan suunnitteluun hyötyä! :)

  • Reply Suvi / Suvin matkassa 20/09/2018 at 18:01

   Hei kiitos paljon :) Ja kannattaa kokeilla joskus Karibian risteilyä ja sitten ei mene toiste jos ei tunnu oman tyyliseltä. Nuo satama pysähdyksethän eivät ole vain muutamia tunteja, vaan noin 8-11 tuntia taisi olla aikaa olla aina maissa keskimäärin. Siinä ajassa kerkeää jo paljon! Toki esim. iltaelämä jää näkemättä jokaisessa paikassa, alkuiltaa lukuunottamatta..

 • Reply Travelloverin Annika 21/09/2018 at 20:55

  Laivayhtiöissä on eroja. Joillekin saa viedä viiniä mukana, joillekin ei. Minusta juomapakettien hintoihin pitää kiskoa kaksin käsin. :) Pukeutumisestakin olisin vähän eri mieltä. Jos joka ilta pistelee frakissa, on kyllä epäilemättä vähän ylipukeutunut. Toisaalta formal nightseihin on minusta tosi kiva pukeutua. Aika orvolta tuntuisi vetää sortseissa iltapukukansan keskellä, vaikka näkeehän siellä jos jonkinlaista hiihtelijää. Amerikkalaisille risteilyt ovat koko kansan halpaa huvia – ja sen kyllä huomaa. :D

  • Reply Suvi / Suvin matkassa 30/09/2018 at 11:08

   Kyllä, laivayhtiöissä on varmasti eroja paljonkin. Ja mitä tulee juomapaketteihin, on totta että toisten mielestä pitää kiskoa kaksin käsin ja toisten mielestä ei :) Itse kun laskin laskurilla kaikki smoothiet, jääkahvit, aperotiivot ja illallisviinit, niin nopeasti niistä kertyi se 64 dollaria (joka on suurin piirtein se juomapaketin päivähinta). Mielestäni risteilyllä on parasta se, että sielä on niin monenmoista ihmistä mukana. Toiset tykkäävät pukeutua illallisille ja toiset ei niinkään..pointtini lähinnä oli se, että kukin risteilee tyylillään. Jos haluaa panostaa illalliselle, ei sitä sielä kieroon katsota. Ja toiset tosiaan hiihtelee shortseissa sen koko risteilyn ajan :) Itse noudatan linjaa ”mielummin yli- kuin alipukeutunut”.

 • Reply Susanna 30/09/2018 at 02:21

  Karibia kiehtoisi. Minä en ottanut juomapakettia, mutta hyvin riitti Msc:llä myös vesi+kahvi+tee jotka sisältyivät buffettiin. Erikseen olisi saanut myös juomapaketteja ja pirtelöpaketin

  • Reply Suvi / Suvin matkassa 30/09/2018 at 11:09

   Oih, Karibian risteilyt kiehtovat minuakin. Pääsee kurkistamaan useampaan kohteeseen yhden risteilyn aikana. Juomapaketti jakaa paljon mielipiteitä. Mutta hyvin pärjää ilmankin, kaikki omalla tyylillään :)

  Leave a Reply