Suomen suurin matkablogiyhteisö
Eurooppa Matkailu Risteilyt Välimeren risteily

Välimeren risteilyllä – muutaman harhaluulon oikaisu

16/08/2018

Yksi tämän kesän kohokohta oli ehdottomasti Välimeren risteily, jolla seilasimme ystäväpariskunnan kanssa 7-yötä piipahdellen Ranskassa, Italiassa ja Espanjassa. Meille puolisoni kanssa kyseessä oli jo toinen risteily, ja korkein odotuksin koko kevään odotimme tätä matkaa. Risteilykuume iski meihin kovaa reilu vuosi sitten, kun yhdistimme Miamin lomaamme 3-päivän Karibian risteilyn Royal Caribbeanin Enchantment of the Seas -laivalla. Kirjoittelinkin silloin blogiin ensikertalaisen ajatuksia risteilystä, jonka ajatukset allekirjoitan täysin myös nyt toisen risteilyn jälkeen.  Oli myös tosi kiva nähdä että risteily lunasti, jopa ylitti, ystäviemme odotukset jotka olivat ensikertaa risteilemässä.

Mitä tulee odotuksiin ja olettamuksiin, olen usein törmännyt sellaiseen luuloon Karibian / Välimeren risteilyistä, että ne ovat kuin meidän Ruotsin risteilyjä. Olen kuullut monien ihmettelevän ja kysyvän ”miten te jaksatte olla siellä laivassa kokonaisen viikon? Eikö aika tule pitkäksi olla koko ajan samojen ihmisten kanssa laivassa?” Lisäksi on hyvin yleinen luulo, että risteily aluksilla seilaa vain eläkeläisiä.

Risteilymatkustaminen, niin Ruotsin kuin Välimeren ja Karibian risteilijöillä ei ole varmastikaan kaikkien juttu, mutta koen silti vahvaa halua oikaista nyt muutamia harhaluuloja joita olen kohdannut ja jopa kannustamaan sinua kokeilemaan ihanaa risteily elämää.

Sinuun voi jopa tarttua risteilykuume!

 

 Kuinka suuri on maailman suurin risteilyalus?

Risteilyalukset ovat kuin pieniä kaupunkeja. Kesän Välimeren risteilyllä seilasimme Royal Caribbeanin uusimmalla, Oasis-luokkaan kuuluvalla Symphony of the Seas -aluksella, joka kantaa titteliä maailman suurimpana risteilyaluksena. Laivassa on 18 kantta, se on 362 metriä pitkä ja sen matkustajakapasiteetti on  6 680 matkustajaa sekä 2 200 henkilökunnan jäsentä. Eli populaa laivalla on hiukan enemmän kun Hangossa on asukkaita (8600 asukasta). Et siis voi mitenkään tuntea olevasi laivalla koko ajan samojen ihmisten kanssa samassa paikassa. Risteilyllä on myös kaksi lähtösatamaa, tarkoittaen sitä että puolessa välissä viikkoa laivasta lähtee osa ihmisistä ja uusia tulee mukaan.

Ja mitä tulee eläkeläisiin, kyllä niitä laivalta löytyy, samoin kuin lapsiperheitä, kaveriporukoita ja pariskuntia.

 

 Tuleeko aika pitkäksi?

Ei tule! Jos et ole maissa tutkimassa päivän kohdetta, voit lepuutella aurinkotuolissa uima-altaan äärellä (joita on muuten 19 kpl) ja lukea kirjaa raikasta mojitoa siemaillen. Laivalla on monipuoliset urheilu mahdollisuudet kuten kuntosali ja juoksurata, koripallokenttää ja surffisimulaattoria unohtamatta. Ja miksi et vaikka vähän hemmottelisi itseäsi ja suuntaisi laivan Spa-osastolle, jossa on tarjolla useita eri hoitovaihtoehtoja?

Laivan päiväohjelmassa on järjestettyä ohjelmaa päivän jokaiselle tunnille, visailuista ja seminaareista tanssitunteihin ja huutokauppoihin. Ja Illat on tietenkin kruunattu erilaisille show-esityksille, jotka saavat leukasi loksahtamaan auki!

Eikä myöskään pidä unohtaa ruokaa, sillä jossain päin laivaa on aina pöytä katettuna!

 

Risteilyn plussat ja miinukset – Lähdenkö uudelleen?

Hell Yeah! Tämän naisen risteilyt eivät jää tähän, ja seuraava risteily tulee varmasti tapahtumaan jossain päin Karibiaa. Mutta ne suunnitelmat saa nyt ainakin muutaman vuoden odottaa, sillä minut tuntien, matkasuunnitelmat on tehty jo seuraavaksi vuodeksi eteenpäin.

 

Loppuun vielä kootusti risteilyn plussat:

+ Matkakohteet joissa risteilijä pysähtyy. Yhden risteilyn aikana voit nähdä monta maata joissa ei muuten välttämättä koskaan tulisi käytyä.

+ Palvelutaso edelleen huippuluokkaa, tätä ei voi hehkuttaa liikaa!

+ Ruoka edelleen hyvää ja laadukasta.

+ Aurinkokannen uima- ja porealtaat (ja ne mojitot) vetää puoleensa! Pari tuntia päivässä tuli ainakin vietettyä aikaa aurinkotuolissa.

+ Aktiviteetteja ja ohjelmaa paljon, risteilyn jokaiselle tunnille.

+ Hyvät urheilumahdollisuudet. Laivan kannella mahdollisuus lenkkeillä ja kuntosali oli hyvin varusteltu.

+ Internet(paketti) toimi laivalla todella hyvin.

+ Laiva toimi kuin junan vessa. Kaikki liikkuminen, sisäänkirjautumisesta ravintoloiden pöytävarauksiin ja passintarkastuksista laivasta poistumiseen toimivat ilman että täytyi pahemmin jonottaa.

+ Ilmasto, aurinko porotti päivästä toiseen.

Ja ne pari miinusta:

– Koska laivoilla ei ole tax free-asetelmaa, johon olemme tottuneet, on laivoilla heikosti ostosmahdollisuuksia. Onneksi tarvittavat shoppailut saa hoidettua maissa.

– Laivayhtiön järjestämät aktiviteetit maissa jäätävän hintaisia. Suosittelen omatoimimatkailua maissa!

Ruoka on hyvää ja sitä on tarjolla koko ajan (eli tälläkään risteilyllä allekirjoittaneen itsekuri ei pitänyt).

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Kthetraveller 19/08/2018 at 20:58

    Ai että, tuokin laiva on meikäläisen bucket listillä, eikä nämä ihanat kuvasi pienentänyt risteilykuumetta pätkääkään! Meinattiin varata risteily Harmony of the Seasille, mutta päädyttiin sitten ajankohdan takia Celebrityn risteilyyn. Kokemuksien määrä RCCL:n isoista laivoista jää siis tasan nollaan vielä. Noloa, sanoisinko!

    • Reply suvinmatkassa 24/08/2018 at 15:12

      Celebrityn laivoista mulla ei olekaan kokemusta, millaisia ne ovat? En yhtään epäile että olisivat yhtään huonompia kun RCCL:n, ehkä vähän pienempiä? Suosittelen kyllä kokeilemaan myös joskus näitä jättipaatteja..ne ei ainakaan tule taltuttamaan risteilykuumetta :)

    Leave a Reply