Suomen suurin matkablogiyhteisö
Havanna Kuuba Matkailu

Aikamatkalla Havannassa – 10 asiaa jotka sinun tulee kokea

21/05/2018

Nyt lähdetään aikamatkalle Kuubaan, kohti menneisyyttä. Kaunis Havanna, on ollut mielessäni siitä asti kun lomailin siellä vuonna 2012. Muistan edelleen miten kaupungin ensi kosketuksesta asti tunsi sen ajan pysähtyneen,  kuin olisi saapunut menneeseen aikaan. Kaupungin vanhanajan henki, rapistuneet värikkäät talot ja salsan rytmit jättivät minuun pienen kaipuun päästä takaisin Havannaan vielä joku päivä.

Maailma tietenkin muuttuu ja mietin, tuleekohan se olemaan se sama Havanna jonne joskus vielä palaan. No, aika näyttää. Mietin aluksi kirjoitanko matkastani ollenkaan blogiin, vanhentuneen tiedon pelossa. Moni asia kun on voinut harpata eteenpäin 6-vuodessa.  Tulin kuitenkin siihen tulokseen, että tietyt näkemisen ja kokemisen arvoiset asiat eivät varmasti (toivottavasti) koskaan muutu Havannassa.

Jos olet niin onnekas, että olet juuri lähdössä Kuubaan, tai haluat vain fiilistellä ja tutustua kaupunkiin matkamuistelmieni mukana, niin tässä tulee Sinulle kymmenen asiaa Havannasta, jotka kannattaa kokea:

1. Kävele pitkin Malecónia

Malecón on Havannan kaupunkia reunustava leveä, yli 7 km pitkä rantakatu. Päivällä kalastajien suosima ja jonne illan tullen pariskunnat ja ystäväporukat kerääntyvät  viettämään aikaa ja katsomaan auringonlaskua.

 

2. Aja vanhan 50-luvun auton kyydissä Havannan katuja pitkin

Ei ole matkaa Kuubassa ilman kyytiä vanhalla 50-luvun autolla, joita Havannan katukuva on pullollaan. Niin minäkin istuin paahtavassa helteessä avo-auton kyydissä, ajaen Malecónia pitkin, tukka hulmuten ja Reggaetonin rytmien soidessa radiosta. Muistan kuinka nahkapenkit hiostivat jalkoja ja penkin jousitus oli lahonnut jo vuosikymmen sitten. Se ei ehkä ollut miellyttävin kyyti, mutta varmasti ikimuistoisin jolla koskaan tulen olemaan.

Autojen tuonti Kuubaan oli kiellettyä aina vuoteen 2011 asti, mikä selittää sen että suurin osa katukuvan autoista on 50-luvulta, ajalta ennen vallankumousta.

 

 3. Vaella Havannan värikkäässä vanhassa kaupungissa.

Havannan sydän on sen vanhakaupunki, La Habana Vieja. Sen siirtomaatyyliset värikkäät talot ihastuttavat ja kapeat kujat saavat sinut tunneiksi lumoihinsa. Mitä rapistuneempi talo, sitä enemmän se saa sinut miettimään kuinka kaunista Havannassa on aikanaan ollut. Kun vain nämä talot osaisivat puhua, niillä olisi meille paljon kerrottavaa.

Havannan vanhakaupunki on yksi Unescon maailmanperintökohteista.

 

4. Majoitu kotimajoituksessa.

Ehdottomasti paras tapa nähdä ja kokea aito autenttinen Kuuba on yöpyä kotimajoituksessa (Casa Particular) paikallisen kotona. Muistan elävästi kuinka istuimme ensimmäisenä iltana majoituspaikkamme parvekkeella. Olimme väsyneitä pitkästä matkustamisesta, ilma oli kostea ja edessämme avautui Havanna. Olo oli surrealistinen.

 

 5. Ihmettele el Capitoliota

Havannan yksi tunnettu maamerkki, jonka kupoli muistuttaa hyvin paljon Yhdysvaltain Washingtonissa sijaitsevan kongressin Capitol-rakennuksen kupolia.

 

 6. Käy vallankumousaukiolla ja näe Ché

Havannan valtava vallankumousaukio. Aukion laidalla sijaitsevien rakennusten seinällä näet kahden vallankumous sankarin muistomerkit, Che Guevaran sekä Camilo Cienfuegoksen.

Vallankumousaukiolle kerääntyi aikanaan yli miljoona ihmistä kuuntelemaan Fidel Castron puheita.

 

7. Juo Mojito la Bodeguita del Mediossa

ja Daiquiri La Floriditassa, kuten Hemingwayn sanotaan tehneen. Joka tapauksessa, maistele rommia, jota voi sanoa Kuubalaisten kansallisjuomaksi. Mojiton lisäksi se maistuu myös Cuba Libressä sekä Piña Coladassa, johon blendattiin muuten tuoretta ananasta. Niin hyvää!

 

 8. Syö Kuubalaista ruokaa

Tilaa lempi annokseni Kuubalaista ruokaa, joka koostuu revitystä lihasta (Ropa Vieja) lisukkeena riisiä,  yucaa (myös nimellä maniokki), tostones (tuplapaistettuja ruokabanaaneja) ja frijoles, eli papuja kastikkeessa.  Tuhtia, mutta niin hyvää!

Suosittelen kokeilemaan pieniä Paladares ravintoloita jotka ovat paikallisten pitämiä omissa kodeissaan. 

 

9. Käy sikarikaupassa

En suinkaan kehota aloittamaan sikarin polttoa, mutta kyllä Kuubalaisiin sikareihin kannataa silti tutustua ollessasi Kuubassa. Partagrás on sikaritehdas Havannassa, jossa pääset näkemään miten kuuluisia Cohiboja kääritään.

 

10. Tunne salsan syke ja  reggaetonin rytmit

Musiikki ja rytmit ovat parasta Kuubassa. Käytä tilaisuus hyödyksi ja ota salsatunti tai lähde heiluttamaan lanteita Reggaeton bileisiin. Varaudu korvatulppiin, sillä näissä bileissä nupit on todellakin kaakossa :)

Tiesitkö! Vaikka Kuuba tunnetaankin kuumista Salsan ja Reggaetonin rytmeistä, on Havannan balettikoulu Escuela Nacional Cubana de Ballet, noin 3 000 oppilaalla, maailman suurin balettikoulu.

 

 

 

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply piyya 21/05/2018 at 16:43

  Mä haluan kokea nuo kaikki ja tiedän, että ne olisi kyllä lähdettävä kokemaan NYT kun kaikki on vielä ennallaan.

  • Reply suvinmatkassa 22/05/2018 at 07:12

   Ei muuta kun matkaa suunnittelemaan? Kuuba on koettava kerran elämässä :)

 • Reply Hakkarainen 21/05/2018 at 18:01

  Valitsin Kuuban matkakohteekseni vuosi sitten juuri siitä syystä, että mennyt aika on tosiaan kohta mennyttä – myös Kuubassa. Teimme matkan aikana lenkin, joka lähti ja palasi Havannaan. Matkalla tuli nähtyä Matanzas, Varadero, Santa Clara, Trinidad, Cienfuegos ja Playa Larga. Reissu oli kaikessa upeudessaan myös epätodellinen kokemus. Maassa konkretisoitui se, millaista on elää ”kuplassa”, varsinkin kun en itsekään saanut käyttööni nettiyhteyttä. Joku osa minussa kuitenkin toivoo, että kupla ei puhkeaisi.

  https://aatenarikka.blogspot.fi/

  • Reply suvinmatkassa 22/05/2018 at 07:16

   Kuulostaapa kivalta lenkiltä, me ei käyty meidän Kuuban matkalla kun Havannassa ja Varaderossa.
   Ja kyllä, epätodellinen kuvaa hyvin sitä fiilistä mikä matkasta jäi minullakin.

  Leave a Reply