Islannin kiertomatka – Hverir, matka avaruuteen

Teimme Islannin roadtripin kesällä 2018. Mukana matkassa mieheni Tommi ja 4-vuotias poikani.

7.7.2018

Tänään oli aika jättää ihana farmi ja jatkaa taas matkaa. Tänään suunnitelmissa oli ajella ympäri Myvatnin järveä ja sen nähtävyyksiä. Tarkoitus oli päätyä illalla seuraavaan majapaikkaamme Ólafsfjörðurin kylään Islannin pohjoisosissa.

Ajellessamme aamulla kohti Myvatnin järveä, päätimme ajella 901 tien kautta, sillä sitä oli opaskirjassa suositeltu. Opaskirjassa kerrottiin, että 901:ltä kääntyvän sivutien varrelta löytyy joku ihana pannukakkukahvila. 901-tie olikin huonokuntoinen hiekkatie, joka vei meidät täysin keskelle ei mitään. Sivutie oli merkattu F-tieksi eli sinne ei voinut tavallisella henkilöautolla mennä. Saimme ajella ylhäisessä yksinäisyydessä, hissunkissun hiljakseen. Koko aikana vastaan tuli vain yksi auto, ja sen verran korvessa oltiin, ettei kännyköissäkään ollut kenttää. Siellä ajaessa tuli mietittyä taas pikkukoslan toimivuutta. Mitäs jos tuo ihana kulkupelimme olisi päättänyt irtisanoa sopimuksensa tuolla puhelimen kentän ulottumattomissa. Rengasrikkokin olisi ollut soratiellä noilla tapporenkailla täysin mahdollinen. Taas kerran tuli mieleen, että miksi en tarkistanut renkaiden kuntoa vuokraamon pihalla.

901-tien loppupäässä oli vihdoin asfaltoitu pätkä ja siellä ilmeisesti joku turistipysäkki. Turistipysäkillä oli kahvila ja putiikki sekä kirkko ja nurmikkokattoisia rakennuksia. Se oli siis selkeästi joku nähtävyys, mutta bussit toivat turistit ykköstieltä vain tuon asfaltoidun pätkän verran 901:lle, jossa sitten tekivät u-käännöksen palatakseen takaisin ykköselle. Koska pannukakut olivat jääneet väliin, söimme kahvilassa vohvelit ja kävimme kurkkaamassa myös kirkkoa.

Utopistiset avaruusmaisemat

Lähestyessämme Mývatnin järveä ja noustessamme erästä jyrkkää rinnettä ylöspäin, huomasimme jotain alhaalla. Meidän oli pakko tehdä seuraavalla levähdysalueella u-käännös ja mennä takaisin. Tulimme parkkipaikalle ja edessämme oli mystisin näky mitä voi mielessään kuvitella.

Olimme tulleet Hveraröndin alueelle, jota kutsutaan myös Hveririn alueeksi. Hverir on geoterminen alue, jonka avaruusmaisema hätkähdyttää. Maanpinnassa näkyvät keltaisen, valkoisen ja oranssin värit, saven väriset mutakuopat pulppuavat ja joka puolella höyryää. Ilmassa leijuu rikin löyhkä, se muistuttaa vähän mädän kananmunan hajua. Maisemaa on vaikea sanoin kuvata, se on kuin olisi matkustanut hetkessä raketilla jollekin vieraalle planeetalle.

Hveririllä on merkattu polkuja, joita pitkin voi kulkea mutakuoppien väleissä. Polkuja joudutaan siirtämään sen mukaan, minne mutakuoppa syntyy pulppuamaan. Mutakuoppien pulppuava muta on kuumaa, joten liian lähelle kuoppia ei kannata mennä.

Game of Thronesin maisemissa – Grjótagján luola

Seuraavaksi matkasimme Grjótagján luolalle. Luolasta löytyy terminen lähde, jota aikanaan 1700-luvulla alueella asunut lainsuojaton Jón Markússon käytti kylpemiseen. 1970-luvulle saakka luola oli suosittu kylpypaikka, mutta vuosien 1975-1984 purkauksien aikana luolan veden lämpötila nousi yli 50 asteeseen. Nykyisin lämpötila on jälleen laskussa ja on jo alle 50.

Luolan suuaukko löytyi helposti, sillä se oli heti pienen parkkipaikan lähellä. Parkkipaikalta löytyi infokyltti, joten paikasta ei voinut erehtyä. Luola ei ole syvä, vaan sinne pääsee muutamalla askeleella sisälle. Menin alas luolaan, mutta en kokeillut veden lämpötilaa. Vesi oli upean sinistä ja luolan pohjan jokainen kivi näkyi selvästi kirkkaassa vedessä.

Käyskentelimme hetken myös luolan ympäristössä. Mannerlaattojen liikkeestä syntynyt halkeama näytti hurjalta. Väkisinkin tuli mietittyä minkälaisia voimia tarvitaan, että maan pinta halkeaa noin.

 

Pienenä nippelitietona kerrottakoon, että Game of Thronesin kolmannen kauden viidennessä jaksossa olleen Jon Snown ja Ygritten rakastelukohtauksen piti olla kuvattu alunperin täällä. Harjoituskuvaukset järjestettiinkin Grjótagján luolassa, mutta luolan vesi oli liian kuumaa ja liian kirkasta (Ygritten sopimus ei olisi sallinut niin paljon näkyvyyttä nakuna), joten kohtaus kuvattiin lopulta studiossa.

Jatkan Myvatnin alueen kierroksen tarinaa seuraavassa kirjoituksessa, jotta tekstistä ei tule liian pitkä…

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *