Suomen suurin matkablogiyhteisö

Piipahdus Aswanissa ja Abu Simbelissä

Käväistiin viikonloppureissulla  Aswanissa sekä päiväreissulla Abu Simbelissä tammikuussa ja näin pääsin ensimmäistä kertaa myös eteläiseen Egyptiin. Etelä-Egyptissä on ilmeisestikin sesonki tällä hetkellä, mutta omaan silmään siellä oli todella rauhallista Kairosta tullessa. Raikas ilma ja hiljaisuus tekivät taas hyvää.

Majoituimme Isis-saarella, jonne pääsi erittäin kätevästi lautalla ”satamasta” maksutta. Lautta kulki arviolta noin 15 minuutin välein ja kuulemma 24 tunnin ajan. Hotellimme Pyramisa Isis ei ollut erikoinen, mutta sitä nyt ei odotettukaan ja kelpasi se kuitenkin oikein hyvin illalla Netflixin katsomiseen ja aamupalaakin sai. Egyptin turismihan on kärsinyt suuresti vallankumousten jälestä, mikä varmasti näkyy vielä entisestään maan elintason laskussa. Tässä Päivi Arvosen juttu aiheesta kiinnostuneille: Vallankumous ja terrori-iskut veivät turismin Egyptistä – Uskaltaako maahan jälleen matkustaa? Egyptissä asuvat ja lomailevat suomalaiset kertovat

Aswan ja Luxorhan ovat tunnettuja nimenomaan Niilin risteilyistä, temppeleistä ja idyllisistä felucca-laivoista ja jos näitä lähtee hakemaan, tuskin Aswan tuottaa pettymystä. Valitettavasti me emme ehtineet lyhyellä piipahduksellamme käymään kunnolla kaupungin keskustassa, mutta Elephantine -saarella käytiin ennen iltapäivälentoa kävelemässä ja syömässä.

Elephantine island oli maalaismaista Etelä-Egyptiä parhaimmillaan. Eläimiä vapaana, pyöräileviä ja leikkiviä lapsia, pyykkejä kuivumassa. Airbnb -majoituksiakin olisi runsaasti tarjolla, jos haluaa astua saarella sijaitsevan Mövenpick resortin kuplan ulkopuolelle.

Aswanissa sijaitsee myös legendaarinen viiden tähden Old Cataract -hotelli, jota ei voi olla missaamatta Niililtä botskilla seilatessa. Päätettiin pistää ranttaliksi ja käydä hotellin ravintolassa illallisella ja iloksemme hintataso ei ollut Suomen ravintolatasoa kalliimpi. Valitettavasti ruoan taso ainakaan Terrace -ravintolassa ei ollut korkeaa luokkaa, mutta kyllä aamupalaa kelpaisi niistä näkymistä varmasti syödä. Hotelli itsessään henki siirtomaa-ajan tunnelmaa ja historian havinan pystyi jopa melkein haistamaan. Wikipediasta luntaten, hotellin vieraina ovat olleet mm. Winston Churchill, Margaret Thatcher, Jimmy Carter, François Mitterrand, Princess Diana.. Yöpyminen kyseisessä hotellissa on kylläkin todella tyyristä, mutta ehkä yöpymisideaa voisi lähestyä once in a lifetime -ajatuksella.

Ja tosiaan, idea lähteä Aswaniin tuli työparilta, joka halusi ennen Egyptistä lähtöä käydä Abu Simbelissä. Matka sinne kesti aikalailla tasan neljä tuntia autolla ja matka edestakaisin oli yllättävän kivuton. Kolmen tunnin jälkeen alkoi toki jalat ja persus puutua. Abu Simbelin kaksi temppeliä sijaitsevat Nasser-järven kupeessa, minne ne ovat siis siirretty 1960 -luvulla Aswadin padon rakentamisen yhteydessä. Ja olihan ne hienoja! Kertoman mukaan temppeleiden siirto tapahtui lohkaroimalla ja siirtäminen vei noin neljä vuotta.

Abu Simbelissä moni käy vain päiväkseltään, ja itse kylä onkin pieni ja vaatimaton ja yöpymispaikat kiven alla. Suosittelen kuitenkin käymään, ja itsekin tulen ehdottomasti palaamaan vielä alueelle. Joko Niilin risteilyn yhteydessä tai muuten. Oli hienoa nähdä taas hiukan enemmän ”vanhaa Egyptiä”, joka Kairossa on monin paikoin hautautunut saasteiden ja roskien alle.

Jos muuten tulee mieleen aiheita blogipostauksiin koskien Egyptiä tai Kairoa, ehdotuksia otetaan ilolla vastaan. :)

xx, Susa

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply

Share this post

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail