Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Suomi

Matkaopas: Oulu

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 21.06.2023
Suomen viidenneksi suurin kaupunki Oulu on matkailijalle helppo kohde: kompakti keskusta ja kauniit lähialueen luontokohteet tekevät lomailusta helppoa.

Tunnelmalliseen Ouluun on helppo tutustua

Pohjois-Pohjanmaalla sijaitseva Oulu tunnetaan valoisista kesäöistä ja runsaslumisista talvista, mutta myös kivikasvoisesta Toripolliisi-patsaasta, Nallikarin pitkästä hiekkarannasta sekä rennosta oululaisesta elämänmenosta. Oulu sopii mainiosti perinteisen kaupunkiloman kohteeksi, sillä ravintola- ja hotellitarjonta on hyvä ja keskustan kadut ovat kesäisin täynnä elämää.

Valoisat kesäyöt, ilmakitaransoiton mm-kisojen kaltaiset erikoiset tapahtumat sekä helposti pyöräiltävä kaupunki takaavat elämyksellisiä hetkiä Pohjolan valkeana kaupunkina tunnetussa Oulussa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Inka KhanjiOulu, Suomi
Torinrannassa Kauppahallin edessä päivystävä Toripolliisi-patsas on Oulun ikonisin nähtävyys.

Ouluun matkustetaan tyypillisesti kaupunkilomalle, sillä kompakti keskusta sekä hyvä palvelutarjonta tekevät siitä helppoa. Keskusta rakentuu kävelykatu Rotuaarin ympärille, missä sijaitsee suurin osa kaupoista, hotelleista, kahviloista ja ravintoloista.

Kaupunkilomailun lisäksi Oulu tarjoaa matkailijalle myös luontoa, rantaa, kulttuuria ja kiinnostavia ravintoloita.

Rantalomaa kaipailevan matkailijan kannattaa suunnata Oulun rannoille. Noin kilometrin mittainen Nallikarin uimaranta on Oulun suosituimpia, ja Hietasaaren tunnelmallisessa kaupunginosassa sijaitseva ranta täyttyykin kauniina kesäpäivänä nopeasti. Myös aivan keskustan tuntumassa sijaitseva Tuiran uimaranta on hyvin suosittu uimapaikka. Muita hyviä rantoja ovat esimerkiksi Lämsänjärven uimaranta, Värtön ranta sekä Maikkulan uimaranta.

 • Nallikarin uimaranta
 • Tuiran uimaranta
 • Lämsäjärven uimaranta
 • Värtön ranta
 • Maikkulan uimaranta

Oulu sopii myös aktiivilomakohteeksi, sillä tekemistä riittää kaikkina vuodenaikoina. Talvisin Nallikarin uimarannalle avautuva talvikylä tarjoaa viihdettä koko perheelle, ja jäätyneellä merellä kävely on elämys monille. Kesäisin matkailijat voivat esimerkiksi laskeutua alas Tietomaan tornista, tutustua kaupungin lukuisiin saariin lenkkeillen ja tehdä vaellusretkiä muun muassa Hietasaareen ja Pilpasuolle. Oulussa toimiva purjelautailuseura tarjoaa mahdollisuuden kokeilla purjelautailua Nallikarissa.

Suomen mittakaavassa Oulu on merkittävän kokoinen kaupunki, mihin on helppo saapua niin autolla, junalla kuin lentäenkin. Ouluun on hyvät liikenneyhteydet niin Suomen kaupungeista kuin myös muualta Euroopasta, sillä Suomen toiseksi vilkkain lentokenttä sijaitsee Oulussa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Ilmasto Oulussa

Paras aika matkustaa Ouluun on kesä, mutta kaupunki sopii matkailijalle läpi vuoden.

Kesäisin valoisat yöt, Torinrannan tunnelmalliset tapahtumat ja vehreät puistot tarjoavat parhaan mahdollisen Oulu-kokemuksen. Talvikuukausina valkoinen lumipeite peittää koko kaupungin, ja purevat paukkupakkaset tuovat Ouluun oman taikansa. Oululaiset eivät kuitenkaan kylmyyttä säikähdä, sillä pyöräilijöitä näkyy katukuvassa kovimmillakin pakkasilla.

Inka KhanjiOulu, Suomi
Oulu on tunnelmallinen läpi vuoden, mutta parhaimmillaan kaupunki on kesällä, jolloin se herää eloon aivan eri tavalla kuin muina vuodenaikoina.

Talven ja kesän välinen kontrasti näkyy Oulussa selvästi, sillä talvisin kaupungissa on tavallisesti runsaasti lunta, mutta aurinko laskee hyvin aikaisin. Kesällä taas aurinko ei juuri laske, mikä näkyy myös kaupunkilaisten vireystasossa: kesäisin oululaiset viihtyvät esimerkiksi Torinrannan laitureilla yömyöhään.

Oulun ilmasto on pääsääntöisesti viileä, sillä pohjoisen rannikkokaupungissa tuulee läpi vuoden.

Keskikesällä kaupungissa pääsee nauttimaan hellelukemien tuomasta lämmöstä. Heinäkuussa keskilämpötila on 16 astetta, mutta lämmintä voi olla jopa 30 astetta. Tammikuussa pakkasta on keskimäärin 10 astetta. Kova tuuli viilentää pakkasen tuntua entisestään.

Sään, valon ja tapahtumien puolesta paras matkustusaika on kesällä.

Hintataso ja raha Oulussa

Oulun hintataso on samanlainen suhteessa muuhun maahan, eikä esimerkiksi hotellien tai ravintoloiden osalta ole suuria eroja.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
ShutterstockOulu, Suomi
Oulun kaupungintalo on kaupungin upeimpia rakennuksia, ja sijaitsee kivenheiton päässä Rotuaarilta.

Suosituimmat Oulu-tuliaiset kattavat niin paikallisherkkuja kuin oululaisia käsitöitäkin. Mieleenpainuva tuliainen on miniatyyrivalos Oulun Torinrannassa seisovasta Toripolliisi-patsaasta, joita myydään esimerkiksi keskustan Oulu10-infopisteessä tai Rotuaarilla sijaitsevan Sokos Hotel Arinan vastaanoton yhteydessä toimivassa myymälässä.

Myös oululaisten suklaavalmistajien, kuten Chokoksin ja Chocosomnian, tuotteet ovat hyvä tuliainen. Niitä myydään esimerkiksi Torinrannassa sijaitsevassa Kofeiinikomppanian kahvilassa.

Tapakulttuuri ja turvallisuus Oulussa

Oululaiset ovat pääosin rentoa väkeä, mikä näkyy matkailijalle rauhallisena tunnelmana ja ympärillä kuuluvana vahvana murteena. Tuplakonsonantit ja -vokaalit rikastavat oululaisten puhetta, mutta alueella on myös monia ilmaisuja, joita muualta tulevat eivät ymmärrä.

Oulun matkailu on julkaissut matkailijoiden tueksi sanakirjan, jonka avulla paikallisten ymmärtäminen onnistuu helpommin.

Matkailijan näkökulmasta Oulu on pääosin turvallinen matkakohde, mutta kantaväestöstä poikkeava ulkonäkö voi aiheuttaa ei-toivottua huomiota Oulun kaduilla.

Inka KhanjiOulu, Suomi
Oululaisten erottuva ja lupsakka murre saa ihastumaan paikallistunnelmaan.

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asema Oulussa on heikompi kuin esimerkiksi Helsingissä, mutta asenteet ovat muuttuneet vuosien aikana. Nykyisin Oulussa on vähemmistöjen näkökulmasta hyvä ilmapiiri, ja esimerkiksi Oulun kaupunki on Setan virallinen yhteistyökumppani.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Matkustaminen Ouluun

Ouluun on mainiot kulkuyhteydet kaikkialta Suomesta.

Kaupungin lentoasema on koko Suomen toiseksi suurin heti Helsinki-Vantaan lentoaseman jälkeen, ja sieltä on hyvät lentoyhteydet Helsinkiin, sillä sekä Finnair että Norwegian liikennöivät kaupunkien välillä.

Visit Finland/Jonne TaponenOulu, Suomi
Junamatka Helsingistä Ouluun kestää noin kuusi tuntia, ja perillä odottaa pyöräilijöiden kaupunki.

Lentoaika on noin tunti, ja edestakaiset lennot voi saada halvimmillaan noin 50 eurolla. Oulun lentoasema sijaitsee Oulunsalossa, noin 15 kilometrin päässä kaupungin keskustasta. Lentokentältä keskustaan pääsee kätevästi bussilla. Taksimatka lentoasemalta keskustaan maksaa noin 35 euroa.

Takseja on hyvin saatavana lentoaseman edustalla lentojen laskeutuessa.

Muihin kotimaan kaupunkeihin Oulusta pääsee junalla tai bussilla. Sekä Oulun rautatieasema että linja-autoasema sijaitsevat molemmat aivan keskustan tuntumassa.

Majoitus Oulussa

Oulussa on melko hyvä hotellitarjonta, ja tavallisia perushuoneita on hyvin saatavana.

Keskustan hotellien lisäksi majapaikkoja on myös ydinkeskustan ja rautatieaseman välisellä alueella sekä muun muassa Nallikarin uimarannan tuntumassa ja lähellä Ainolan puistoa. Hotellit ovat keskihinnaltaan samaa luokkaa muiden suomalaisten hotellien kanssa.

Inka KhanjiOulu, Suomi
Oulun hotellitarjonta on ok-tasolla, ja kaupungin keskeisin majapaikka on Rotuaarilla sijaitseva Original Sokos Hotel Arina.

Perinteisiä hostelleja Oulussa ei ole, mutta kaupungissa voi majoittua edullisesti halvoissa huoneistohotelleissa. Budjettimatkailija löytää hyviä majapaikkoja myös Airbnb:n kaltaisista kotimajoituspalveluista, joiden kautta monet oululaiset ovat laittaneet huoneen tai kokonaisen asunnon vuokralle.

Oulun-loman aikana kannattaa harkita myös mökkimajoitusta kaupungin keskustan ulkopuolella.

Luonnon keskellä sijaitsevat mökit tarjoavat aitiopaikan oululaisen luonnon äärelle. Nallikarin uimarannan vieressä on myös leirintäalue, jossa on teltta- ja asuntovaunupaikkoja.

Liikkuminen Oulussa

Oulu on pinta-alaltaan suuri kaupunki, sillä lukuisat ympäryskunnat ovat kuntaliitosten yhteydessä liittyneet osaksi Oulua. Se tuo haasteita Oulun kaupungin julkiselle liikenteelle, sillä paljon parjatut bussiyhteydet eivät ulotu kaikkiin uusiin kaupunginosiin. Kantakaupungin alueen bussiverkosto on kuitenkin melko kattava.

Bussilipun voi maksaa lähimaksulla kyytiin noustessa tai ostamalla lipun etukäteen Waltti-mobiilisovelluksen kautta.

Inka KhanjiOulu, Suomi
Oulussa liikkuminen onnistuu helposti, ja loman aikana kannattaa tehdä päiväretki läheiselle Hailuodon saarelle, jonne pääsee ajankohdasta riippuen myös julkisilla.

Linja-auton sijasta useimmat oululaiset liikkuvat mieluummin pyörällä, vuodenajasta riippumatta. Kaupungissa onkin loistava pyörätieverkosto, josta huolehditaan melko hyvin myös talvella.

Paras tapa tutustua Ouluun onkin polkupyörän selästä käsin.

Oulussa voi myös vuokrata auton loman ajaksi, sillä vuokraamoja on useita. Parkkipaikan löytäminen keskusta-alueelta on helppoa Kivisydän-kallioparkin vuoksi, mutta pysäköintimahdollisuuksia on myös teiden varsilla ja keskustan parkkipaikoilla rutkasti.

Ravintolat ja ruoka Oulussa

Oulun ravintolatarjonta on kaupungin kokoon nähden monipuolinen, ja keskittyy kaupungin keskustan alueelle. Hintataso Oulun ravintoloissa mukailee muun Suomen tasoa, ja esimerkiksi lounaan saa useista paikoista noin kymmenellä eurolla.

Ravintolatarjonta kattaa korkeatasoiset fine dining -ravintolat kuin maailman maut eri maiden keittiöihin erikoistuneiden ravintoloiden muodossa.

TubaTuba, Oulu
Oulun ravintolatarjonta on monipuolinen, ja sopii monelle eri budjetille. Esimerkiksi olohuonemainen Tuba on suosittu paikallisten keskuudessa.

Oulun erikoisuus on monipuolinen pizza- eli paikallisittain känkkykulttuuri. Pizzerioita on lähes jokaisessa kaupunginosassa, ja kova kilpailu takaa edulliset hinnat. Viiden euron pizzoja ei ole enää saatavana, mutta useimmissa paikoissa pizzan hinta on reilusti alle kymmenen euron.

Jos haluat maistaa jotain todella paikallista, kokeile rössypottua.

Veripaltusta ja perunasta valmistettu keitto on maistunut vuosikymmenten ajan oululaisissa keittiöissä, vaikka nykyisin se on vain harvojen herkkua.

Ravintolavinkit Ouluun

 1. Tuba
 2. Rooster
 3. Puistola
 4. Sokeri-Jussin Kievari
 5. De Gamlas Hem Hotel & Restaurant
 6. Hagia Sofia
 7. Sauraha
 8. Crecian
 9. Fucka
 10. Garam Masala

Lue lisää: Oulun parhaat ravintolat – 17 vinkkiä kotimaanmatkailijalle

Oulun nähtävyydet

Kompaktin keskustan ansiosta useimmat päänähtävyydet sijaitsevat kävelymatkan päässä toisistaan, mutta kuntaliitosten ansiosta saatu valtava pinta-ala takaa, että nähtävyyksiä on ympäriinsä.

Inka KhanjiOulu, Suomi
Oulun nähtävyydet tarjoavat elämyksiä kaikenikäisille. Hietasaaressa sijaitseva Vauhtipuisto sopii erityisesti lapsille.

Kun olet kokenut ydin-Oulun tärkeimmät kohteet, ota auto alle ja suuntaa kaupungin reunamien kohteisiin. Koe esimerkiksi Hailuodon majakkasaari, Koitelin pauhaavat kosket sekä kivikauteen keskittyvä Kierikkikeskus.

Oulun tärkeimmät nähtävyydet

 1. Kauppatori
 2. Rotuaari
 3. Nallikari
 4. Vauhtipuisto
 5. Toripolliisi
 6. Paska kaupunni -teos
 7. Pikisaari
 8. Linnasaaren tähtitorni
 9. Ainolan puisto
 10. Oulujoki

Lue lisää: Oulun parhaat nähtävyydet: 10 paikkaa, jotka kannattaa kokea lomalla

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Oulun parhaat ravintolat

Oulun parhaat ravintolat: 20 vinkkiä kotimaanmatkailijalle

Sokos Hotel Arina

Tyylikkäät huoneet ja Oulun paras sijainti: tällainen on uudistettu Sokos Hotel Arina

Kotimaan syyslomavinkit 2022

Kotimaan syyslomavinkit – viisi kaupunkia, joissa vietät onnistuneen loman

Koivurannan saunalautta

Koe kesän parhaat löylyt keskellä jokea! Oulun tunnelmallinen saunalautta on todellinen Suomi-kesän elämys

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja