Suomen suurin matkablogiyhteisö

Matkabudjetilla kohti stressivapaata reissaamista

Budjetointi – siinäpä sana, joka ei voisi olla kauempana lomafiiliksestä! Monet meistä sortuvat tähän ajatukseen, vaikka todellisuudessa matkabudjetin laatiminen takaa keveän mielen lomalla. Jos kohdalle ei ole osunut vaikkapa kunnon jättipotti rahapeleissä, joita moni suomalainen nettikasino nykyään tarjoaa, on harvalla meistä varaa törsäillä rahaa mihin vain huvittaa. Budjetin laatiminen kannattaakin nähdä hyödyllisenä lomailevan työkaluna eikä rajoitteena.

Matkabudjetin laatiminen ei tarkoita jokaisen pennin laskemista lomalla ollessa – päinvastoin, sillä pyritään ehkäisemään penninvenytys!

Budjetti auttaa hetken huuman houkutuksissa

Etenkin lomalla on niin hirveän helppo heittäytyä hetkeen! Tämä elämän huoleton keveys tarttuu herkästi myös kukkaron nyöreihin, mikä saattaa kostautua nopeasti harkitsemattomina ja ylihintaisina hankintoina.

Eikö kuulostaisi mukavammalta, jos saisit rahasi riittämään niin, että voit nauttia niistä sitten, kun oikeasti jotain kivaa tulee vastaan? Juuri sopiva tuliainen voi jäädä hankkimatta tai mukava ravintola testaamatta, jos rahat ovat huvenneet jo loman alkupuolella. Budjetin laatiminen auttaa punnitsemaan hetken pidempään jokaista ostosta – ja se on usein hyvin ratkaiseva hetki.

Kun seuraat budjettia, tiedät tasan tarkkaan, missä menet reissukassan kanssa. Näin sinun ei tarvitse olla tämän tästä laskemassa rahojasi ja miettimässä, mihin ne riittävät. Matkailusta tulee huomattavasti stressittömämpää! Samalla varmistat myös, ettei kotiin palatessa tiliotteella odota järkyttäviä yllätyksiä.

Tehdäkö vai eikö tehdä

Tämä on tietenkin oman harkintakykysi varassa, mutta viikonloppureissun aikana tarkka budjetointi ei välttämättä ole tarpeen. Jos ohjelmaa on tiedossa paljon, sen tekemistä kannattaa kuitenkin punnita.

Yli viikon kestävä reissu vaatii jo enemmän matkakassaa, ja sen tulee riittää pidemmälle ajalle. Tällöin matkabudjetti on todella hyödyllinen. Kun puhutaan kuukausia kestävistä reissuista, budjetointia voidaan pitää jopa välttämättömänä.

Jos olet hankkinut itsellesi pakettimatkan, voi iso osa reissusta olla maksettuna jo etukäteen. Budjetin laatimista ei silti kannata jättää väliin – se vain rajoitetaan kertaluonteisiin ostoksiin, kuten tuliaiset, taukojäätelöt ja sen sellaiset.

Matkabudjetin suunnittelu käytännössä

Budjetti on helppo suunnitella esimerkiksi Excelin avulla. Sinun ei tarvitse olla mikään mestari sen käytössä, sillä yksinkertainen taulukko riittää mainiosti. Jaa budjetti kolmeen osaan:

  • Kuluihin ennen matkaa: liput, rokotteet, vakuutukset, mahdolliset matkatavarat jne.
  • Pysyviin kuluihin matkan aikana: majoitus, liikkuminen, ruoka ja juoma, puhelimen käyttö jne.
  • Muihin kuluihin matkan aikana: ostokset, tuliaiset, pääsyliput jne.

Ensimmäisen ryhmän kulut voit laskea helposti etukäteen. Toisen ryhmän kulut voit saada osittain selville jo etukäteen, osittain taas arvioida. Kolmannen ryhmän kulut ovat muuttuvia, ja ne sopeutetaan budjetin mukaiseksi.

Muista huomioida myös valuutanvaihtokustannukset – voit säästää niissä vaihtamalla isomman määrän kerrallaan. Kannattaa aina laskea mukaan myös pieni joustovara ja valmistautua mahdollisiin hätätapauksiin esimerkiksi luottokortilla.

Pyri seuraamaan matkabudjettia

Paraskin budjetti muuttuu hyödyttömäksi, jos se unohdetaan heti kohteen maankamaralle astuttaessa. Älä ole liian ankara itsellesi, mutta pyri silti pysymään suunnitelmassa mahdollisimman hyvin.

Kun matkabudjetin kokonaissumma on selvillä, jaa se päiväkohtaiseksi. Tämä toimenpide auttaa huomattavasti budjetin seuraamisessa ja toteuttamisessa, minkä avulla vältyt kuittikyttäämiseltä. Voit luonnollisestikin priorisoida budjetin jakamista ihan omien mieltymystesi mukaan – jokainen meistä kun pitää eri asioita tärkeinä.

Voit pitää menoista kirjaa pieneen taskussa tai laukussa kulkevaan vihkoon tai seurata niitä pankkisovelluksesta. Voit myös jakaa reissubudjetin käteviksi päiväkassoiksi! Nosta koko reissuun tarkoitettu summa käteiseksi ja jaa se sitten päiväkohtaisiksi nipuiksi. Näin voit nähdä konkreettisesti, miten paljon rahaa on jäljellä. Sitten ei muuta kuin valitsemaan sopivaa kohdetta!