hero taustakuva

Viisi syytä matkustaa Suomen eteläisimmälle tunturialueelle – Syötteen maisemat ja palvelut tekevät lomailusta helppoa

Inka Khanji artikkelin kuva
Suomen matkailu
Koillismaalla sijaitseva Syöte tarjoaa monipuoliset mahdollisuudet lomailuun ympäri vuoden. Syksyllä Syötteellä voi päästä nauttimaan sekä ruskasta että ensilumesta saman loman aikana.
Teksti: Inka Khanji
Päivitetty: 21.10.2019
facebook   whatsapp

ILMOITUS

Helppo ja monipuolinen syysretki Syötteellä

Pudasjärven kunnassa sijaitseva Syötteen matkailualue on paikka, jossa luontoloma onnistuu helposti. Vaikka Syöte on tunnettu erityisesti talvikohteena, alue tarjoaa tekemistä läpi vuoden. Alle kahden tunnin ajomatka Oulusta vie kansallispuiston maisemien äärelle, ja perillä odottavat monipuoliset palvelut.

Syyskaudella luonnon rauhasta on erityisen helppo nauttia, ja ruska-Syöte antaa silloin parastaan. Matkailijoita on liikkeellä verrattain vähän, joten taukotuvat, metsäreitit ja maisemapaikat ovat parhaimmillaan, ja maisemien äärellä voi hiljentyä keskeytyksettä.

Lue viisi syytä ja lähde luontolomalle Syötteelle!

1. Luonnon monimuotoisuus

Syötteen kansallispuisto on täynnä moninaisia maisemia, joita värittävät niin tunturit, vaarat, metsät kuin suotkin, kirkasvetisiä järviä ja lampia unohtamatta. Korkeuserot ja vaihteleva maasto tekevät maisemasta vaihtelevan, eikä Syötteellä tarvitse kulkea pitkälle nähdäkseen jotain uutta.

Veera PyykkönenSyöte, Suomi
Kansallispuisto on täynnä mainioita maisemapaikkoja, ja ensilumen aikaan näkymät ovat erityisen vaikuttavat.

Luonnon monimuotoisuus on parhaimmillaan juuri syksyllä: Ruska värjää maiseman niin puissa kuin maassa, ja punaisen, oranssin sekä keltaisen eri sävyt tekevät näkymästä vaikuttavan. Ruska voi vaihtua jo yhdessä yössä valkoiseen ensilumeen, ja parhaimmillaan samassa maisemassa voi nähdä kevyen lumipeiton peittämiä, mutta yhtä lailla ruskan värjäämiä puita.

Kirkkaina öinä Syöte tarjoaa mahdollisuuden bongata revontulia myös syyskuukausina.

2. Erinomaiset vaellusmahdollisuudet

Alueella risteilee useita luontopolkuja, jotka esittelevät monipuolisia maisemia. Reittejä on yhteensä 122 kilometrin matkalta ja ne on merkitty selvästi. Tarjolla on useita eri vaikeustasojen reittejä. Reittien pituus vaihtelee 500 metristä 17 kilometriin, ja rengasreittejä on runsaasti. Kaksi puolen kilometrin mittaista reittiä ovat myös esteettömiä.

Inka KhanjiSyöte, Suomi
Useimmilla kansallispuiston pysähdyspaikoilla vierailijoita odottavat valmiiksi hakatut polttopuut ja siisti taukotupa,

Lyhyistä reiteistä vaativin on vuonna 2019 avattu, 4,5 kilometrin mittainen Syötteen luontokeskukselta lähtevä Teerivaaran reitti, joka vie Teerivaaran huipulle. Perillä odottaa taukotupa huusseineen ja halkoliitereineen, joten vaeltajan kannalta puitteet ovat erinomaisessa kunnossa.

Syötteen luontopolkujen palvelut ovat yleisesti erittäin hyvät, sillä lähes kaikilla merkityillä reiteillä on joko laavu tai taukotupa, missä tehdä tuli. Monien reittien varsilla on myös huussi. Reittien lähtöpaikat vaihtelevat, ja Syötteen luontokeskukselta alkaa yhteensä viisi luontopolkua.

3. Useita pyöräilyreittejä

Maastopyöräily on erittäin suosittua Syötteellä, missä siihen on satsattu muun muassa mainion reittiverkoston muodossa. Neljä 17–35 kilometrin mittaista pyöräilyreittiä tarjoavat adrenaliinia, vauhtia, upeita maisemia sekä mieleenpainuvia luontoelämyksiä. Reiteistä kaksi on rengasreittejä, ja kaikki reitit lähtevät Syötteen luontokeskukselta.

Inka KhanjiSyöte, Suomi
Syötteen maastopyöräilyreittien verkosto kattaa reittejä yli sadan kilometrin edestä. Reiteillä pääsee nauttimaan vauhdikkaasta menosta paitsi poluilla myös pitkospuilla.

Maastopyöräily on perinteisesti sulan kauden aktiviteetti, mutta Syötteellä on myös talvipyöräilyreittejä. Syksyllä pyöräily on vauhdikas tapa päästä katselemaan ruskamaisemia ja selvästi merkittyjä pyöräilyreittejä on helppo seurata.

Pyöräilyreittien varrella on vaellusreittien tavoin mainiot palvelut: huussit, nuotiopaikat ja taukotuvat tarjoavat kaivatun tauon pyöräilylle.

4. Kiinnostava luontokeskus

Syötteen kansallispuiston sisäänkäynnin yhteydessä, hiihtokeskuksen läheisyydessä sijaitseva Syötteen luontokeskus on näyttävä hirsilinna, joka tarjoaa tietoa alueen luonnosta, historiasta sekä parhaista reiteistä. Luontokeskuksessa toimii myös kahvila, lounasravintola ja matkamuistomyymälä.

Inka KhanjiSyöte, Suomi
Syötteen luontokeskus tarjoaa paitsi lisätietoa alueen historiasta myös erinomaisia vinkkiä kansallispuiston parhaille reiteille.

Luontokeskuksen pysyvä näyttely kertoo monipuolisesti ja kiinnostavasti alueen tavoista ja elämästä Syötteellä historian eri vaiheissa. Aikuisten lisäksi luontokeskuksessa on kiinnostavaa koettavaa myös perheen pienimmille.

Maksuton luontokeskus on helppo vierailukohde patikkaretken yhteydessä. Luontokeskuksen työntekijät tuntevat alueen erinomaisesti, ja he tarjoavatkin parhaat reittivinkit luontoseikkailuun.

5. Kattava majoitustarjonta

Syötteen matkailualueen suosio takaa kattavat majoituspalvelut, ja syksyllä 2019 lomailijalla riittää vaihtoehtoja. Juuri rakenteille oleva Kide Hotel by Iso-Syöte valmistuu marraskuussa 2019, ja Iso-Syötteen huipulla sijaitsevan Hotelli Iso-Syöte avataan asteittain: Hotellihuoneet ja Aurora-sviitit sekä Kotkanpesä-sviitti saadaan käyttöön jouluksi 2019, ja uusi ravintola avataan keväällä 2020, siihen saakka ravintolapalvelut järjestetään rinneravintola Romekievarissa. Kylpylä, upouudet isommat hotellihuoneet sekä Fenix- ja Karhunpesä-sviitti valmistuvat syksyllä 2020.

Inka KhanjiSyöte, Suomi
Majoitusmahdollisuudet vastaavat kaikenlaisten matkailijoiden tarpeisiin, ja tunnelmallisissa mökeissä viihtyvät niin perheet kuin pariskunnatkin.

Pikku-Syötteellä sijaitseva Hotelli Pikku-Syöte tarjoaa 82 huonetta, minkä lisäksi Syötteellä voi majoittua myös perinteisesti mökissä. Syötteen keskusvaraamon valikoima kattaa paitsi perinteiset mökit myös paritalohuoneistot ja luksussviitit – tarjontaa on moneen makuun.

Hiihtokeskuksen tuntumassa sijaitsevien mökkien varustelu on kattava, ja useimmissa on paitsi saunat myös astian- ja pyykinpesukoneet sekä kuivauskaappi.

Lähde: Visit Syöte
Kuvat: Inka Khanji ja Veera Pyykkönen

ILMOITUS

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.