Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Viisi erikoisinta saunaa, joissa voi vierailla talvella – oletko jo saunonut suomalaisessa jääsaunassa tai hiihtohississä?

Tommi Hynynen artikkelin kuva
Suomen matkailu
Suomalaiset ovat maailmalla tunnettuja saunoistaan. Nämä viisi omaperäistä saunaa tekevät kansallisaarteesta taiteenlajin.
Teksti: Elina Venttola
Päivitetty: 11.12.2018
facebook   whatsapp

1. Ylläksen hiihtohissisauna

Kolarissa sijaitseva Sport Resort Ylläksen saunagondoli lähtee liikkeelle Yllästunturin huipulta. Se käy alhaalla kolme kertaa yhden saunavuoron aikana. Saunan ikkunoista voi ihailla tunturimaisemaa.

Sähkölämmitteinen hiihtohissisauna on rakennettu vuonna 2008. Se lämmitetään ja siirretään köydelle vasta saunavuoron alkaessa. Saunagondoliin mahtuu enimmillään neljä henkeä, ja kierros löylyissä kestää 20 minuuttia.

Ylläksen hiihtohissisauna ei ole Suomen ainoa saunagondoli, sillä samantyyppisen elämyksen saa Helsinki Sky Wheelin Skysauna-gondolissa.

2. Pyhäpiilon jääsauna

Rukan jääsauna on harvinaisuus, jonka löylyistä voi nauttia vain talvikaudella. Se pyritään avaamaan joulun alla matkailijoille, jotka osallistuvat opastettuun saunakierrokseen. Ryhmille järjestettävä kierros sisältää kolme saunaerikoisuutta: savusaunan, jääsaunan ja katajasaunan.

Mikko HalvariRuka, Suomi
Rukalla on mahdollista saunoa jään sisälle tuotavassa Jääpiilo-saunassa.

Jotta sauna ei sulaisi löylyjen aikaan, puukiuas lämmitetään saunan ulkopuolella ja siirretään sisään vasta ennen saunomisen alkua.

Sauna lämmitetään ainoastaan 60-asteiseksi, ja sen kosteusprosentti on 85–90.

3. Kalle’s Innin majakkasauna

Mustasaaressa sijaitsevassa Kalle’s Innissä voi saunoa kahdessa savusaunassa tai majakkaan rakennetussa puusaunassa. Majakan puusaunaan mahtuu 16 henkeä, ja lauteilta pääsee mereen uimaan minä vuodenaikana tahansa.

Freddi ScottMustasaari, Suomi
Kalle’s Inn sijaitsee Unescon maailmanperintökohteeksi julistetussa Merenkurkussa. Siellä pääsee muun muassa saunomaan majakassa.

Kalle’s Inn sijaitsee Merenkurkussa Unescon maailmanperintöalueella. Se on tunnettu erityisesti majoituksestaan, sillä matkailija voi yöpyä lasikattoisessa iglussa.

4. Maailman suurin savusauna

Maailman suurin savusauna, Mahtisavusauna, sijaitsee Keski-Suomessa Laukaalla. Vuonna 2006 rakennettu sauna on osa Tupaswillan perinnekylää.

Saunaan mahtuu yhtä aikaa peräti 160 saunojaa. Mahtava saunarakennus on rakennettu 1600-luvulla veistetyistä vanhoista hirsistä ja kierrätysmateriaaleista, ja pesuvesi tulee entisaikojen tapaan läheisestä lammesta.

Mari LonkaLaukaa, Suomi
Laukaan Tupaswillan perinteikkäässä Mahtisavusaunassa mahtuu saunomaan suurempikin seurue.

Talvella lampeen pääsee avantouimaan. Saunomisen lisäksi siellä voi käydä turvekylvyssä, jos varaa kylvyn erikseen.

Hyvistä löylyistään tunnettu sauna on niin suuri, että sen lämmittämisessä kuluu viisi tuntia.

5. Sauna lumikinoksessa

Puinen design-sauna Löyly sijaitsee Helsingin Hernesaaressa. Sen arkkitehdit halusivat saunan sulautuvan maisemaan, joten harmaantuessaan puisesta saunasta tulee kuin kallioluoto merenrannalla. Talvisin sauna muistuttaa lumikinosta.

KuvioHelsinki, Suomi
Helsinkiin vuonna 2016 rakennettu löyly tarjoaa löylyt merinäkymällä.

Löylyn suurista ikkunoista avautuu maisema Itämerelle, ja halutessaan saunoja voi pulahtaa saunasta mereen.

Toisin kuin monissa muissa suomalaisissa saunoissa, Löylyssä pidetään uima-asu päällä. Puulämmitteinen sauna on sekasauna, joka on rakennettu vuonna 2016.

Lähde: Tuhansien saunojen maa -saunakartta
Kuvat: Tommi Hynynen, Mikko Halvari, Freddi Scott, Mari Lonka, Kuvio

Yksi kommentti (1) Jätä kommentti

  1. Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.