hero taustakuva

Vietä tänä vuonna rauhallinen loma kotimaassa veden äärellä – vinkit rauhoittumiseen ja hyvään oloon

Visit Finland artikkelin kuva
Suomen matkailu
Suomen luonto ja vesistöt tarjoavat parhaat puitteet hiljentymiselle ja akkujen lataamiselle. Pienellä vaivalla voit yhdistää lomaasi aktiviteetteja ja täydellistä hiljaisuutta. Poimi vinkit lomallesi!
Teksti: Inka Khanji
Päivitetty: 22.10.2019
facebook   whatsapp

ILMOITUS

1. Majakkasaarilla ajatuksilla on tilaa vaeltaa

Rauhallinen majakkasaari keskellä merta on erinomainen paikka rentoutua: anna mielen rauhoittua raikasta meri-ilmaa haistellessa ja tuulen tuivertaessa hiuksissa. Saarilla on mahdollisuudet moniin rauhallisiin aktiviteetteihin kuten harvinaisten merilintujen bongaukseen tai ohilipuvien laivojen katseluun.

Majakkasaaren aktiviteetiksi riittää päiväkävely kallioilla tai vaikkapa oma joogahetki. Illalla päivän kruunaa pulahdus aaltoihin ja rauhoittuminen kuumissa löylyissä – maukasta illallista unohtamatta!

Suomessa on lukuisia majakkasaaria, jotka ovat helppoja kohteita matkailijoille. Esimerkiksi Kustavissa sijaitseva Isokarin majakka, Oulun edustalla oleva tunnelmallinen Hailuoto majakoineen, Suomen kaikkein eteläisin saari Utö, Muumi-kirjoihin liitetty ja lintubongareiden suosima Söderskär sekä sympaattisten eläimien täyttämä Bengtskär tarjoavat unohtumattomia elämyksiä.

Majakkasaarella voi vierailla yhden tai useamman päivän ajan, sillä halutessaan useimmilla saarilla voi myös yöpyä. Isokarissa pääsee majoittumaan kesähotellissa, missä yöpaikaksi voi valita esimerkiksi kahden hengen sviittihuoneiston tai vaikkapa luotsituvan. Bengtskärin majakassa taas pääsee kokemaan unohtumattoman elämyksen majoittumalla majakanvartijan entisessä huoneessa.

Myös muilla majakkasaarilla on majoitusmahdollisuuksia. Hailuodossa voi yöpyä vaikkapa aivan majakan vieressä sijaitsevissa luotsirakennuksissa, Utössä taas tunnelmallisessa merihotellissa.

2. Sisävesiristeilyllä ei ole kiire mihinkään

Aina ei tarvitse lähteä merta edemmäs kalaan – tai edes risteilylle. Kotimaan järvet ja joet tarjoavat rutkasti mahdollisuuksia tutustua suomalaisiin klassikkomaisemiin uudesta näkökulmasta, ja sisävesiristeily on hauska tapa nauttia järvimaisemista. Tällä matkalla on lupa vain olla ja nauttia maisemista!

100 syytä matkailla SuomessaSuomen rauhalliset lomakohteet
Oletko jo kokeillut sisävesiristeilyä?

Risteilyjä järjestetään ympäri Suomea, mutta jos haluat kokea koko maan pisimmän sisävesiristeilyn, suuntaa Heinäveden reitille. Kuopiosta Savonlinnaan kulkeva reitti tarjoilee itäisen Järvi-Suomen kauneimmat kohteet. Koko reitin kattava matka kestää 12 tuntia, ja se vierähtää mukavasti M/S Puijo -aluksessa, joka on 1800-luvun höyrylaivasta modernisoitu matkustajalaiva.

Tiesitkö, että Kuopion kupeessa sijaitsee suomalaisittain harvinainen viinitila? Alahovin viinitilalla voit vierailla kesätunnelmissa risteilyllä, sillä sinne pääsee mukavasti laivalla. Matkan aikana pääset herkuttelemaan järvilounaalla ja perillä viinitilalla voi maistella esimerkiksi tilan omaa viiniä ja likööriä. Tuliaisten avulla voit muistella matkaa vielä talven pimeydessäkin!

3. Pyöräile rantoja pitkin

Rentoudu pyörän selässä polkien Suomen upeimpien maisemien läpi. Pyöräillessä ei ehdi murehtia turhia, ja samalla mieli virkistyy maisemien mukana. Polkiessasi voit määrätä tahdin itse ja pysähdellä juuri niin monta kertaa, kuin itse haluat.

Kotimaan näyttävillä rantareiteillä on takuulla hienot maisemat, ja matkan varrella on helppo pulahtaa uimaan tai pystyttää vaikkapa rento kalliopiknik.

Hyviä reittejä on kaikkialla Suomessa, mutta jos kaipaat ranta- ja saaristomaisemia, parhaita vaihtoehtoja ovat Puumalan saaristoreitti, neljän saaren kierros Ruokolahdella, Espoon rantaraitti sekä rannikkoreitti.

100 syytä matkailla SuomessaSuomen rauhalliset lomakohteet
Kotimaan maisemien sydämeen pääsee parhaiten pyörän selässä. Maisemareittejä riittää koko maassa – mikä on sinun suosikkisi?

Puumalan reitti on vuonna 2017 avattu, Itä-Suomessa sijaitseva 60 kilometrin mittainen rengasreitti. Sen varrella on saaria, siltoja ja harjuja, joten pyöräillessä pääset näkemään Saimaan monimuotoisen kansallismaiseman parhaimmillaan.

Aivan itäisessä Suomessa Ruokolahdella sijaitseva neljän saaren pyöräreitti vie nimensä mukaisesti neljälle saarelle, joista kussakin voi nauttia Suomen luonnon kauneudesta pysähdellen esimerkiksi laavuilla, Imatrankoskella, lintutorneilla ja muilla maisemapaikoilla. Matkan varrelle tulee mukavasti pysähdyksiä lossi- ja lauttamatkojen ajaksi.

Noin 40 kilometrin mittainen Espoon rantaraitti on helppo pyöräilyreitti pääkaupunkiseudulla lomaileville, ja se tarjoaa hyvin monenlaisia maisemia. Reitin varrella pääsee näkemään muun muassa luonnonsuojelualueita, kalliometsiä, uimarantoja sekä modernin kaupunkiympäristön.

Jos kaipaat pidempää reittiä, suuntaa 200 kilometrin mittaiselle Rannikkoreitille, jonka varrella voit pysähdellä ruukkikylissä ja nautiskella lähiruokaherkuista.

4. Hemmottele kehoa, mieltä ja makunystyröitäsi Saimaan maisemissa

Suomi-loma ei ole mitään ilman herkuttelua, ja Saimaan alueella siihen tarjoutuu erinomaiset mahdollisuudet. Jos kaipaat lomaltasi ruokaelämyksiä, älä jätä tätä näitä herkkuja väliin!

100 syytä matkailla SuomessaSuomen rauhalliset lomakohteet
Saimaa Gastronomy mahdollistaa unohtumattomat ruokaelämykset Suomi-lomalla.

Saimaa Gastronomy koostuu neljästä lähiruokaan paneutuvasta yrityksestä, jotka takaavat mieleenpainuvat ruokaelämykset upeissa Saimaan maisemissa. Mikkelissä sijaitseva Tertin kartano, Juvan Teahouse of Wehmais, Puumalassa oleva Sahanlahti Resort sekä Punkaharjun Hotelli Punkaharju yhdistävät lähiruoan ja kotimaan kesäelämykset.

Tarjolla on muun muassa ruokatapahtumia, teemakattauksia, kartanotunnelmaa ja luontoelämyksiä. Oletko valmis unohtumattomaan herkkuhetkeen?

Lähde: 100 syytä matkailla Suomessa
Kuvat: 100 syytä matkailla Suomessa ja Visit Finland

ILMOITUS

Yksi kommentti (1) Jätä kommentti

  1. Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.