hero taustakuva

Tampereella tahdotaan tehdä historiaa: ensimmäinen joukkorahoitettu museo

Flickr / Matti Mattila artikkelin kuva
Suomen matkailu
Tampereelle avataan vuonna 2017 pelimuseo, joka on ensimmäinen suomalainen joukkorahoitettu museo. Pelimuseo kertoo suomalaisen pelaamisen monikymmenvuotisen historian sen ansaitsemissa puitteissa.
Teksti: Inka Khanji
Päivitetty: 02.04.2015
facebook   whatsapp

Harvinaislaatuinen pelimuseo avataan Vapriikkiin

Tampereen Museokeskus Vapriikkiin avataan tammikuussa 2017 Suomen pelimuseo. Museosta tulee Suomen ensimmäinen pelaamiseen keskittyvä museo ja yksi harvoista koko maailmassa. Suomen pelimuseo on syntynyt Vapriikissa sijaitsevan Mediamuseo Rupriikin, Pelikonepeijoonien ja Tampereen yliopiston yhteistyöprojektina.
 
Avoimen Tampereen tuki ja Tampereen kaupungin museopalveluiden oma rahoitusosuus takaavat, että Vapriikkiin saadaan pelikulttuuria esittelevä näyttely. Joukkorahoituksen 50 000 euron minimitavoitteen täyttyminen mahdollistaisi, että museosta tulisi kävijöilleen elämyksellinen kokemus: museo, jossa pääsee myös pelaamaan.
 
Joukkorahoitukseen voi osallistua esimerkiksi ostamalla Mesenaatti.me-palvelun kautta pääsylipun museoon ennakkoon. Kampanjaan kannattaa lähteä mukaan jo siksi, että joukkorahoituskampanjan tukijoille museo avautuu jo joulukuussa 2016.

– Suomen pelimuseo kertoo, mistä digitaalinen pelaaminen Suomessa alkoi, miten se kehittyi vuosien saatossa ja miten se päätyi nykyiseen asemaansa. Vaikka museon pääpaino on digitaalisissa peleissä, emme kuitenkaan unohda muita pelejä, kuten lauta- ja roolipelejä, kertoo tutkija Outi Penninkangas Rupriikista.

Kävijät pääsevät kokeilemaan pelejä itse

Elämyksellisyys on tärkeä osa Suomen pelimuseota: museon kävijät saavat kokeilla esillä olevia pelejä niiden oikeissa ympäristöissä. Museoon syntyy muun muassa pelihalli, jossa kokeiltavana on peliautomaatteja 1970-luvun elektromekaanisista laitteista alkaen, ja peliharrastajien huoneita eri vuosikymmeniltä.
 
– Tämän lisäksi haluamme tehdä Suomen pelimuseosta kohtaamispaikan. Se tarjoaa tilat seminaareille, pelimaratoneille, erilaisille harrastajakokoontumisille ja elektroniselle urheilulle, maalailee Penninkangas.

Kolmen harrastajan yhteenliittymä Pelikonepeijoonit on taltioinut suomalaista pelihistoriaa jo vuodesta 1999 alkaen. Pelikonepeijoonit luovuttavat satoja laitteita ja tuhansia pelejä sisältävän kokoelmansa Suomen pelimuseon näyttelyiden käyttöön. Laitteet ovat vierailijoiden tutustuttavissa ja mahdollisuuksien mukaan myös kokeiltavissa.
 
– Museokeskus Vapriikki tarjoaa kokoelmallemme sen ansaitsemat puitteet. Voimme vihdoin esitellä suurelle yleisölle sekä tuttuja että harvinaisempia esineitä suomalaisen pelaamisen historiasta, toteaa Mikko Heinonen Pelikonepeijooneista.

Tampereen yliopisto edustaa pelitutkimuksen huippua Suomessa. Yliopiston tutkijoiden asiantuntemus tuo näyttelyn rakentamiseen laajempaa näkemystä, ja museo sekä sen näyttelyt toimivat myös tärkeänä opintokohteena pelitutkimuksen opiskelijoille.
 
Lähde: Suomen pelimuseo
Kuva: Matti Mattila

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.