Hyppää sisältöön

Täällä valmistetaan Suomen kuuluisinta alkoholijuomaa – paikan historiaan kätkeytyy synkkiä tarinoita

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 17.06.2018
Pieni Isokyrö on tunnetun Napue-ginin kotipaikka, mutta alue on kiinnostava vierailukohde myös sen historian ja erikoisten nähtävyyksien myötä.

Kuuluisan ginin kotipaikka on täynnä historiaa

Pohjanmaalla sijaitsevassa Isossakyrössä on Kyrö Distillery -tislaamo, jossa valmistetaan maailmalla tunnetuinta suomalaista alkoholia. Vuonna 2015 Kyrö Distilleryn Napue-ginistä valmistettu gin tonic valittiin parhaaksi kansainvälisessä International Wine and Spirit Competition -kilpailussa.

Napue-ginin menestyksen myötä matkailijoiden kiinnostus tislaamoa ja alle 5 000 asukkaan Isoakyröä kohtaan kasvoi, ja tislaamoon onkin saapunut vierailijoita niin kotimaasta kuin ulkomailta. Isokyrö on kuitenkin vielä melko tuntematon kohde, vaikka kunnalla on värikäs historia ja tislaamon lisäksi sieltä löytyy myös muuta nähtävää.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lue erikoiset faktat Isonkyrön historiasta!

1. Verisen taistelun näyttamö

Isokyrö on historiansa aikana toiminut traagisten tapahtumien näyttämönä, sillä Suuren Pohjan sodan viimeinen kenttätaistelu käytiin vuonna 1714 Napuen kylässä, aivan Kyrö Distilleryn rakennusten läheisyydessä. Taistelu, jossa yritettiin pysäyttää venäläisarmeijan eteneminen Suomessa, tunnetaan nimellä Napuen taistelu ja sen mukaan on myös kuuluisa gini saanut nimensä.

Paikalle pystytettiin vuonna 1920 Napuen taistelun muistomerkki, jonka on suunnitellut arkkitehti Matti Visanti. Taistelulla oli valtava vaikutus, sillä sen vuoksi suurin osa alueen miehistä menehtyi ja taloista tuhoutui. Jopa 3 000 suomalaista kuoli taistelussa.

2. Salaperäinen lähde naapurissa

Parin kilometrin päässä Isonkyrön asemalta sijaitseva Levänluhdan uhrilähde on Isonkyrön mystisin vierailukohde. Lähteestä on löydetty jopa sadan ihmisen luut ja se on kiinnostanut tutkijoita jo 1800-luvulta alkaen. Tutkimusten mukaan löydetyt luut ovat peräisin ajalta 300–700 jKr. ja ne ovat kuuluneet kaikenikäisille aina pikkulapsista vanhuksiin.

Koska lähteestä nousseiden luiden historiaa ei ole pystytty todentamaan, on siitä esitetty toinen toistaan hurjempia tarinoita. Tarinoissa on spekuloitu luiden päätyneen lähteeseen esimerkiksi uskonnollisten menojen tai sotavankien teloitusten seurauksena.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

3. Kuuluisan juuston koti

Oltermanni-juusto on tuttu jokaiselle suomalaiselle, mutta kaikki eivät tiedä sen alun perin olevan kotoisin juuri Isostakyröstä. Oltermanni kehitettiin vuonna 1980 ja alussa juustoa valmistettiin Isonkyrön osuusmeijerin rakennuksessa, jossa nykyään sijaitsee Kyrö Distilleryn tislaamo. Saman rakennuksen kuva komeili pitkään Oltermanni-pakkauksien kyljessä.

Myöhemmin Valio siirsi juuston valmistuksen muualle ja osuusmeijerin toiminta loppui 2000-luvun alussa. Vuonna 2013 Kyrö Distilleryn perustajat päättivät aloittaa toimintansa vanhan meijerin tiloissa, jonka jälkeen se remontoitiin tislaamoksi ja ensimmäiset tuotteet valmistettiin vuonna 2014.

Teksti: Krista Ahonen
Kuva: Youtube/Kyrö Distillery

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Mikä Levin hotelli sopii sinulle? 8 vinkkiä erilaisille matkailijoille

Ravintola Blanko

Turun parhaat ravintolat – 27 paikkaa, joita kannattaa kokeilla

Magical Pond -iglut Rukalla

Tältä näyttävät Rukan tyylikkäät lasi-iglut – sängystä näet revontulet ja valoisat kesäyöt

Porvoon hotellit

Hotellivinkit Porvooseen – 6 paikkaa, joiden joukosta löydät itsellesi sopivan majoituksen

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja