hero taustakuva

Suuntana Savonlinna? Lue 10 vinkkiä onnistuneeseen kesäpäivään

Olavinlinna sijaitsee Savonlinnassa. artikkelin kuva
Suomen matkailu
Savonlinna on viehättävä kesäkaupunki, joka tunnetaan erityisesti Olavinlinnasta. Kulttuurin lisäksi tarjolla on luontoelämyksiä. Lue kymmenen vinkkiä kesäpäivään Savonlinnassa.
Teksti: Anu Vaheristo
Päivitetty: 20.06.2016
facebook   whatsapp

Savonlinna on suosittu kesäkaupunki

Etelä-Savossa sijaitseva Savonlinna on eläväinen kaupunki, joka tunnetaan ennen kaikkea Olavinlinnasta ja siellä järjestettävistä oopperajuhlista. Noin 36 000 asukkaan kaupunki on parhaimmillaan kesällä, jolloin ympäröivä järviluonto on kauneimmillaan.

Saimaa tarjoaa matkailijalle paljon aktiviteetteja sekä mahdollisuuden rentoutua luonnon helmassa. Savonlinnan kesään kuuluukin kulttuurielämysten ohella veneily, melominen sekä retkeily. Seudulla on myös täysmittainen golfkenttä.

Monet majoitusmahdollisuudet takaavat jokaiselle mieluisan majapaikan. Keskustassa voi majoittua hotelleissa, mutta enemmän kokemuksia halajavan kannattaa suunnata kulkunsa maaseudulle ja valita majapaikakseen maatilamajoitus. Samalla pääsee osallistumaan maatilan elämään ja tutustumaan lukuisiin kotieläimiin.

Lue vinkit ihanaan kesäpäivään Savonlinnassa!

Järvimaisema
Saimaan kauniit maisemat houkuttelevat nauttimaan luonnosta.

1. Tutustu historialliseen Olavinlinnaan

Savonlinna on tunnettu ennen kaikkea siellä sijaitsevasta Olavinlinnasta. 1400-luvulta peräisin oleva kivilinna on historiansa aikana toiminut niin ruotsalaisten kuin venäläistenkin rajalinnoituksena, varuskuntana kuin tutkintovankilanakin. Jokainen valtaa pitänyt on laajentanut linnaa omalla tyylillään. Muutokset ovat edelleen nähtävillä linnan arkkitehtuurissa.

Restauroitu linna on nykyisin suosittu matkailunähtävyys sekä juhlapaikka. Olavinlinnaan pääsee tutustumaan ympäri vuoden. Sisäänpääsylippu sisältää aina opastetun kierroksen. Linnan sisätiloihin on mahdollista tutustua ainoastaan oppaan johdolla. Linnassa on myös näyttelytila, museokauppa sekä Ravintola Linnantupa.

2. Koe kulttuuria oopperajuhlilla

Savonlinnan Olavinlinnassa on järjestetty oopperajuhlia jo yli sadan vuoden ajan. Olavinlinna on tänä päivänä yksi maailman ainutlaatuisimmista oopperanäyttämöistä. Linnan omaperäinen tunnelma yhdessä suomalaisen kesäillan kanssa takaavat unohtumattoman oopperaelämyksen.

Vuosittain heinäkuussa järjestettävillä oopperajuhlilla esiintyvät niin kotimaiset kuin ulkomaisetkin oopperatähdet. Katettuun katsomoon mahtuu yli 2000 katsojaa. Monelle vierailu Savonlinnan oopperajuhlilla on kesän kohokohta sekä jokakesäinen perinne.

3. Nauti Saimaan maisemista sisävesiristeilyllä

Kesäpäivään Savonlinnassa kuuluu risteily kauniissa Saimaan maisemissa. Järviluonnosta voi lähteä nauttimaan erimittaisilla päiväristeilyillä. Halutessaan risteillä voi aina Lappeenrantaan tai Kuopioon saakka.

Vanhanajan tunnelmaa halajava voi astua höyrylaiva s/s Punkaharjun kyytiin ja lähteä risteilemään saimaannorpan valtakuntaan. Toinen vaihtoehto on tunnelmallinen museolaiva Mikko, jolla voi tehdä tervahöyryristeilyn. Molemmat laivat kuljettavat läpi kauniiden maisemien. Hyvällä onnella saattaa bongata myös norpan.

Höyrylaiva
M/S Puijo risteilee Savonlinnasta Kuopioon.

4. Juo päiväkahvit kauppatorilla

Savonlinnan tori on kautta aikojen ollut tärkeä kauppa- ja kohtaamispaikka sekä kaupungin sydän. Sataman läheisyys tekee siitä viihtyisän paikan, jossa kohtaa palan aitoa Savonlinnaa.

Kesäisin torilla käydään vilkkaasti kauppaa, tavataan tuttuja ja tunnelmoidaan. Torilla voi haastella veikeästi paikallismurretta puhuvan myyjän kanssa, nauttia lounaaksi muikkuja ja istahtaa torikahvilaan seuraamaan ihmisvilinää kahvikupposen kera. Parhaimmillaan tori on aikaisin aamulla.

5. Retkeile Koloveden kansallispuistossa

Koloveden kansallispuistossa pääsee nauttimaan luonnosta ja Saimaan maisemista kolmen kunnan alueella. Savonlinnan lisäksi kansallispuisto levittäytyy Enonkosken ja Heinäveden alueelle.

Koloveden kansallispuistossa voi meloa, patikoida, kalastaa, marjastaa ja sienestää. Jylhät rantakalliot, kalliomaalaukset ja vanha sauvakvartsilouhos houkuttelevat päiväretkille. Hyvällä onnella saattaa nähdä vilauksen uhanalaisesta saimaannorpasta.

Puiston alueella on tulentekopaikkoja, retkisatamia, telttailualueita sekä vuokratupia. Ennen retkeä kannattaa vierailla Koloveden luontotuvassa ja Saimaan luontokeskuksessa Riihisaaressa. Molemmista saa hyödyllistä tietoa alueesta ja siellä liikkumisesta.

Mikäli aikomuksena on kalastaa, ethän unohda ostaa kalastuslupaa.

6. Golfia upeissa maisemissa

Noin 17 kilometriä Savonlinnan keskustasta sijaitsee Kerigolf. Sen täysimittaisella kentällä pääsee pelaamaan upeissa maisemissa ja nauttimaan korkeuserojen tuomista haasteista. Kerigolfin tunnuseläin on karhu, joka näkyy alueella olevissa opasteissa. Oikeiden karhujen sanotaan joskus piipahtaneen kentällä, pelaajia kuitenkaan vaarantamatta.

Kerigolf sopii niin kokeneelle pelaajalle kuin aloittelijallekin. Jos mailaan aikoo tarttua ensimmäistä kertaa, kannattaa osallistua alkeiskurssille. Pelikierroksen jälkeen voin nauttia virvokkeita klubin kahvilassa.

Olavinlinna
Olavinlinnan pääsylippuun sisältyy opastettu kierros sisätiloissa.

7. Vieraile Riihisaaressa

Riihisaari on ainutlaatuinen paikka, jonka historiallisessa ympäristössä ovat Savonlinnan maakuntamuseon näyttelyt sekä Metsähallituksen luontonäyttely. Samasta paikasta saa myös Koloveden retkeilyinfon.

Vanha jyvämakasiini on kunnostettu museon tarpeita varten. Savonlinnan maakuntamuseossa voi tutustua alueen purjehdushistoriaan, joka on kattavasti tallennettuna. Kesällä pääsee myös tutustumaan laiturissa oleviin ainutlaatuisiin höyrylaivoihin. Metsähallituksen luontonäyttely puolestaan kertoo Saimaan monimuotoisuudesta sekä sen kuuluisimmasta asukista, saimaannorpasta.

8. Tee ostoksia kivijalkakaupoissa

Savonlinnasta ei löydy massiivisia ostoskeskuksia vaan ostosmahdollisuuksia tarjoavat pienet, laadukkaat liikkeet sekä kivijalkakaupat.

Tuliaisiksi kannattaa ostaa paikallisia käsitöitä. Vierailun arvoinen on esimerkiksi Kulmakauppa Vinkkeli, paikallisten muotoilijoiden ja taiteilijoiden kesäkauppa, josta voi napata mukaan esimerkiksi RunoDesignin räsymattotuotteita. Kesäisin sataman läheisyyteen aukeaa Muodin Satama-niminen kesäboutique, josta voi osta italialaisia ja ranskalaisia vaatteita, asusteita ja kenkiä.

Kolovesi
Melominen on suosittua Koloveden kansallispuistossa.

9. Tutustu lelujen historiaan

Nukke- ja lelumuseo Suruton on kiinnostava paikka koko perheelle. Vanha puutalo kätkee sisälleen yli 3000 erilaista nukkea ja lelua eri maista ja eri aikakausilta. Tiloissa seikkailee myös klassiset satuhahmot kuten Punahilkka, Lumikki, Tuhkimo sekä Kultakutri kolmen karhun kanssa.

Museon yhteydessä toimii myös museopuoti, josta voi ostaa nukenvaatteita, nukkekodin kalusteita, paperinukkeja, postikortteja ja julisteita sekä lastenkirjoja. Museon toimintaan kuuluu myös lelujen terveysasema, jonne voi viedä oman korjausta vaativan nuken, nallen tai muun lelun.

10. Majoitu maatilalla ja tutustu sen elämään

Savonlinnan seudulla on useita maatilamatkailukohteita, joissa voi majoittua ja samalla tutustua erilaisiin kotieläimiin ja maatilan elämään. Tiloilla voi majoittua mökissä tai huoneissa. Osassa on myös karavaanareille sopivat alueet.

Perheen pienimmät viihtyvät esimerkiksi Hepokatissa, noin 30 kilometrin päässä Savonlinnan keskustasta. Sen kotieläinpihalla pääsee tutustumaan muun muassa lampaisiin, vuohiin, kanoihin, kissoihin, possuihin, poneihin ja koiriin. Hepokatissa on myös Riihikalleria, jossa on esillä valokuvataidetta sekä lounaskahvila.

Teksti: Anu Vaheristo
Kuvat: Flickr / Simona, Elissa Ernst, Riku Kettunen, Winston Lee, Miika Silfverberg

Lue kommentit (2) Jätä kommentti

  1. Hienoa mainosta Savonlinnalle. Monenlaista tekemistä ja näkemistä todellakin löytyy. Mekin mennään Itä-Suomeen kesällä.
    Huomioin että Lörtsyä ei mainittu tekstissä ollenkaan. Suosittelen lämpimästi maistamaan Savonlinnalaista lättänää lihapiirakkaa. Tai omenalörtsyä! Vaikka siellä torikahvilassa… :-)


  2. poistakaahan nukkemuseo esttelyistä, se sulkeutui jo vuoden vaihteessa. nuket ja muut lelut ovat maakuntamuseon hoivassa.


  3. Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.