Hyppää sisältöön

Sadepäivä Helsingissä – 10 tapaa viettää onnistunut lomapäivä pääkaupungissa

Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 30.05.2022
Suomen säät eivät helli jokaisena päivänä, mistä syystä lomalla kannattaa varautua siihen, etteivät säät ole aina parhaimmillaan. Nämä 10 asiaa takaavat onnistuneen päivän Helsingissä myös sateen sattuessa!

1. Lähde raitiovaunukierrokselle tai hyppää turistibussiin

Raitiovaunukierros on loistava tapa tutustua Helsinkiin erityisesti sadepäivänä, sillä maisemat vaihtuvat nopeasti ja näet myös muuta kuin perinteiset matkailunähtävyydet. Helsingissä on toistaiseksi Suomen ainoa raitiovaunuverkosto, joten sporalla liikkuminen on todellinen Helsinki-elämys.

Matkailijalle paras raitiovaunureitti on linja numero 3T, joka on Helsingin nähtävyysreitti. Sen varrella ovat muun muassa Kauppatori, Senaatintori, Rautatieasema, Ooppera, Linnanmäki, Hakaniemen tori, Viiskulma ja Olympiaterminaali.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Raitiovaunu Helsingissä
Helsingissä liikennöi myös museoraitiovaunu.

Voit kokeilla Helsingissä maailman matkailukaupungeista tunnettua Hop on hop off -turistibussia, joka kiertää kaikki kaupungin tärkeimmät nähtävyydet. Bussikierrokselle voi ostaa 24 tunnin lipun, jonka voimassaoloaikana bussilla voi liikkua täysin vapaasti. Saatavilla on myös opastus kymmenellä eri kielellä. Reitin varrella on 15 pysäkkiä.

2. Vietä sadepäivä museossa

Helsingin museotarjonta on erinomainen, sillä kiinnostavia museoita on paitsi kaupungin keskustassa myös sen ulkopuolella.

Ateneumin taidemuseo, Kiasman nykytaidemuseo sekä Suomen kansallismuseo ovat Helsingin tunnetuimpia museoita, mutta niiden lisäksi tarjolla on myös paljon muita kiinnostavia museoita. Esimerkiksi Suomenlinnassa sijaitsevat lelumuseo, sotamuseon maneesi sekä Suomenlinna-museo ovat hyviä vierailukohteita, mutta myös esimerkiksi keskustan tuntumassa olevat Designmuseo ja ilmainen Päivälehden museo sopivat myös loistavasti sadepäivän ohjelmanumeroiksi.

Lyhyen paikallisjunamatkan päässä Helsingin keskustasta sijaitseva tiedekeskus Heureka on erityisesti lapsiperheiden suosima vierailukohde, mutta se tarjoaa kiinnostavaa nähtävää myös aikuisille. Modernin taiteen ystävien kannattaa taas suunnata Espooseen, missä sijaitseva modernin taiteen museo EMMA tarjoaa runsaasti nähtävää.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

>> Lue myös: Helsingin kymmenen parasta museota – mielenkiintoisimmat matkat halki vuosikymmenten

3. Hyppää hetkeksi trooppisiin tunnelmiin

Helsingissä voi kokea eteläisen tropiikin tunnelmaa vaikka pahimman kaatosateen aikana. Töölönlahden pohjoispuolella sijaitseva trooppinen Talvipuutarha on ilmainen vierailukohde, jossa on yli 200 eksoottisia kasvia kaikkialta maailmasta. Kasveja on kolmessa huoneessa, joten nähtävää on runsaasti.

Talvipuutarhassa on mahdollisuus syödä omia eväitä, joten se on erinomainen paikka vaikkapa sadepäivän eväsretkelle.

Visit Helsinki / Jussi HellstenHelsingin talvipuutarha
Helsingin talvipuutarhassa järjestetään monenlaisia tapahtumia ja esityksiä.

Kaisaniemessä sijaitseva kasvitieteellinen puutarha on toinen trooppinen kohde aivan Helsingin keskustan tuntumassa. Kasvihuoneisiin on vapaa pääsy joka kuun ensimmäisenä perjantaina kello 14–17. Näyttävä puutarha on perustettu vuonna 1829, ja näyttävän sisäpuutarhan lisäksi kasvitieteelliseen puutarhaan kuuluu myös näyttävä ulkopuutarha, jota voi tutkia ilmaiseksi.

4. Uimaan vaikka sadesäällä

Jos meressä pulikoiminen ei kiinnosta sadepäivänä, voi uintielämyksiä saada myös sisätiloissa. Aivan Helsingin keskustassa, kauppakeskus Forumin vieressä sijaitseva Yrjönkadun uimahalli ei ole aivan perinteinen uimahalli, sillä sen arkkitehtuuri on hyvin poikkeuksellista.

Vuonna 1928 käyttöön otettu uimahalli oli pitkään Suomen ainoa julkinen uimahalli, missä on perinteisesti uitu ilman uima-asua. Uima-asun käyttäminen on kuitenkin ollut sallittua vuodesta 2001 lähtien, joten Yrjönkadun uimahalliin voi mennä uiskentelemaan myös uimahousuissa. Uintivuorot on erikseen miehille ja naisille.

Muita Helsingissä sijaitsevia uimahalleja ovat muun muassa Itäkeskuksen, Kallion, Malmin ja Töölön uimahallit.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Espoossa sijaitseva Pohjoismaiden suurin vesipuisto Serena on erityisesti lapsiperheiden mieleen, sillä sisä- ja ulkotiloissa sijaitsevat altaat sekä liukumäet tarjoavat runsaasti mahdollisuuksia vesi-ilakointiin. Hupia riittää myös hieman isommille lapsille sekä myös aikuisille. Myös Vantaalla sijaitseva Flamingon kylpylä sopii lapsiperheille, mutta kylpylässä on myös ainoastaan aikuisille tarkoitettu, rauhallinen alue.

5. Käytä sadepäivä shoppailuun

Helsingissä on erinomaiset shoppailumahdollisuudet, sillä ketjuliikkeiden, kotimaisten suunnittelijoiden pikkuputiikkien, tavaratalojen ja ostoskeskusten valikoima on lähes loputon.

Paras paikka shoppailla on Helsingin keskustassa, missä sijaitsevat paitsi Forumin, Kluuvin ja Kampin ostoskeskukset myös Sokoksen ja Stockmannin tavaratalot sekä esimerkiksi erinomaisena kauppakatuna tunnettu Aleksanterinkatu. Myös Punavuoren pikkuputiikit sijaitsevat aivan ydinkeskustan tuntumassa.

Jos haluat suuren valikoiman liikkeitä yhdessä paikassa ilman tarvetta mennä ulos, ota juna Pasilaan ja vietä päivä Triplan kauppakeskuksessa. Vuonna 2019 valmistunut Tripla pitää sisällään lähes 250 liikettä.

Ellei uuden ostaminen houkuta, lähde kirpparikierrokselle! Helsingin keskustan second hand -myymälät palvelevat kirpparihaukkoja ja tarjoavat löytöjä pikkurahalla. Tutustu ainakin UFFin, Fidan, Reloven ja Kierrätyskeskuksen valikoimiin.

>> Lue myös: Suunnitteletko shoppailulomaa Helsingissä? Katso, missä teet parhaat löydöt

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

6. Piipahda tunnetuimmissa nähtävyyksissä

Jos et halua kastua sadepäivänä likomäräksi kierrellessäsi Helsingin nähtävyyksiä, voit tutustua paikkoihin, jotka sijaitsevat sisätiloissa. Esimerkiksi Etu-Töölössä oleva kallioon louhittu Temppeliaukion kirkko on Helsingin tunnetuimpia maamerkkejä. Myös Kampin kauppakeskuksen edustalla sijaitseva Kampin kappeli on arkkitehtonisesti kiinnostava kohde.

Visit Helsinki / Paul WilliamsTemppeliaukion kirkko
Temppeliaukion kirkko on louhittu kallioon, mikä tekee siitä kiinnostavan nähtävyyden.

Helsingin-matkalla kannattaa tutustua myös kaupungin kauppahalleihin. Parhaat ja näyttävimmät kauppahallit sijaitsevat Kauppatorilla, Hietalahdentorilla ja Hakaniemen torilla. Kauppahallit ovat historiallisia paikkoja tehdä ostoksia, syödä lounasta, nautiskella kahvista ja aistia Helsingin tunnelmaa.

7. Ota kaikki irti Helsingin viihdetarjonnasta

Sadepäivänä ei kannata jäädä kyhjöttämään hotellihuoneeseen, sillä Helsingissä on loputtomasti viihdetarjontaa.

Helsingissä on runsaasti myös perinteisiä teattereita, joista tunnetuimmat ovat Helsingin kaupunginteatteri, Kansallisteatteri, Svenska Teater, KOM-teatteri ja Uusi iloinen teatteri. Näytöksiä on runsaasti läpi vuoden, ja ohjelmistovalikoima on kattava. Myös Suomen kansallisooppera ja -baletti on erinomainen vaihtoehto sadepäivänä. Esityksiä löytyy niin perheen pienimmille kuin myös aikuiseenkin makuun.

Sateen sattuessa vapaapäivästä voi nauttia myös perinteisesti elokuvissa. Helsingissä toimii lukuisia elokuvateattereita, joista suurimmat ovat Finnkinon teattereita ja sijaitsevat keskustassa.

Jos haluat vierailla pienemmässä elokuvateatterissa, hyviä vaihtoehtoja ovat esimerkiksi Punavuoren Orion, Kallion Riviera, Töölön Korjaamo Kino sekä keskustan Kino Engel. Myös Redin ja Triplan kauppakeskuksiin perustettu Cinnamon on hyvä kohde sateisen elokuvaillan kohteeksi.

8. Mene saunaan

Sade ei haittaa saunan lauteilla! Helsingissä on useita mahdollisuuksia saunoa yhteisöllisesti julkisissa saunoissa. Monissa niistä on myös mahdollisuus pulahtaa uimaan.

Shutterstock
Allas Sea Pool on hyvää tekemistä Helsingin-lomalle kesät talvet: saunan lämmöstä edes pulahdus kylmään altaaseen ei haittaa.

Kaupungin uusimmat löylynheittopaikat ovat Allas Sea Pool, jossa voi pulahtaa myös mereen, ja Löyly, jossa valittavana on tavallisen suomalaisen saunan lisäksi myös savusauna. Muita saunoja ovat muun muassa Kotiharjun sauna ja Sompasauna.

>> Lue lisää: Löylyttele keskellä kaupunkia – tällaisia ovat Helsingin yleiset saunat

9. Kokeile uutta urheilulajia

Oletko kokeillut kiipeilyä, boulderointia, jousiammuntaa, curlingia tai vaikkapa surffausta? Mahdollisuuksia harvinaisten urheilulajien kokeiluun ei löydy monilta suomalaisilta paikkakunnilta, joten sadepäivän voi hyödyntää uusien lajien testaamiseen.

Esimerkiksi Triplan kauppakeskuksessa pääsee kokeilemaan surffausta, jos mukana ovat pyyhe ja uimapuku. Kiipeilyä voi kokeilla Salmisaaren liikuntakeskuksessa, ja boulderointia voi kokeilla vaikkapa kauppakeskus Redissä.

10. Lähde vierailulle karkkitehtaalle

Sadepäivän sattuessa voi lähteä myös retkeilemään Helsingin ulkopuolelle. Kiinnostava retkikohde koko perheelle on Fazerin vuonna 2016 avattu vierailukeskus Vantaalla. Vierailukeskuksesta löytyy esimerkiksi talvipuutarha ja karkkimetsä, joka on lasten suosikki. Vierailukeskuksen yhteydessä on myös myymälä, josta voi ostaa Fazerin uutuusherkkuja.

Vierailukeskuksessa voi osallistua tunnin kestävälle opastetulle kierrokselle, jolla esitellään Fazerin historiaa ja toimintaa. Liput kierrokselle on ostettava etukäteen.

Fazerin vierailukeskukseen pääsee Helsingin keskustasta helposti esimerkiksi suoraan bussilla tai vaihtamalla Tikkurilan tai Mellunmäen kautta.

>> Lue myös: Kesäloma ja rahat loppu? Katso mitä kaikkea Helsingissä voi tehdä ilmaiseksi tai pikkurahalla

Teksti: Inka Khanji, Elina Venttola ja Krista Ahonen
Kuvat: Visit Helsinki / Jussi Hellsten, Niclas Sjöblom ja Paul Williams

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kotimaan tapahtumakesä on jo täydessä vauhdissa – katso parhaat tärpit kesäkuulle

Raippaluoto, Suomi

Suomen erikoisimmat nähtävyydet – 30 kohteen lista kesää varten

Erikoiset hotellit Suomessa

Vau, mitä Suomi-hotelleja! Esittelyssä 20 erikoista majapaikkaa kotimaassa

Suomen parhaat kesäkohteet

Suomen 35 parasta kesäkohdetta – kotimaan klassikot ja salatut helmet

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja