hero taustakuva

Revontulikellunta Lapissa saa haukkomaan henkeä – uskaltaisitko sinä märkäpuvussa avantoon keskellä talvea?

Safarctic artikkelin kuva
Suomen matkailu
Moni matkaa maailmalta Suomeen nimenomaan revontulten perässä. Niiden ihailuun on tarjolla monenlaisia retkiä – yksi jopa avannossa!
Teksti: Inka Khanji
Päivitetty: 15.12.2017
facebook   whatsapp

Kellu lämpimän haalarin sisällä

Pohjoisen matkailuyritykset tarjoavat monipuolisia retkivaihtoehtoja revontulista kiinnostuneille. Niitä ihmettelemään lähdetään esimerkiksi moottorikelkoilla, autoilla ja porojen tai koirien vetämien rekien kyydissä. Ehkä erikoisin tapa tähystellä taivaan väriloistoa on kuitenkin revontulikellunta, jota muutama yritys tarjoaa.

Revontulikellunnassa taivaita tähystellään kelluntahaalarin sisällä avannossa maaten.

Touhu kuulostaa hyiseltä, mutta haalarin sisällä on eristävä ja lämmittävä ilmakerros. Lisäksi alle jätetään omat vaatteet, joten kylmä ei pääse yllättämään. Haalariin pukeutuminen, avantoon laskeutuminen ja sieltä nouseminen ovat hivenen haastavia suorituksia. Retkellä on kuitenkin mukana opas, joten käytännön ongelmat ratkeavat helposti.

Kelluntaretkeä pohtivan kannattaa pukeutua lämpimästi ja varata päälleen pitkähihainen pusero. Esimerkiksi fleece-pusakka lämmittää mukavasti ja mahtuu kellunta-asun alle. Villasukat ja sormikkaat ovat myös tarpeen. Vaatteiden kastumista ei tarvitse pelätä, sillä haalari pitää vettä. Oikeastaan ainoa vaaranpaikka on kasvot paljastava suuaukko, joka voi hörpätä vettä. Päätä ei siis kannata vedessä rajummin käännellä.

Kömpelössä asussa liikkuminen on kuivalla maalla haastavaa, mutta vedessä se kuitenkin kelluttaa mainiosti. Olo on suorastaan painoton, eikä puvun sisällä palella. Opas on kellujien mukana avannossa varmistamassa kaiken sujuvat kuten pitääkin. Kovalla pakkasella avannon vesi on ulkoilmaa lämpimämpää, joten silloinkin kelluntakokemus on miellyttävä.

Oikeastaan ainoa asia jota opas ei voi varmistaa, on revontulien näkyminen mikä on täysin kiinni olosuhteista. Mutta ilman taivaantuliakin kellunta on silti melkoinen elämys.

Teksti: Marianne Zitting
Kuva: Safarctica

Yksi kommentti (1) Jätä kommentti

  1. Kelluntapuku ei ole likimainkaan sama asia kuin märkäpuku.


  2. Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.