Hyppää sisältöön

Parhaat päiväretket Helsingistä – 5 kohdetta, joita et halua jättää väliin

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 08.06.2022
Historiallisia puutaloja, upeita ulkoilumaastoja ja trooppista kylpylätunnelmaa – lomailu pääkaupunkiseudulla on kaikkea muuta kuin tylsää.

1. Porvooseen paatilla tai bussilla

Noin tunnin ajomatkan päässä Helsingistä sijaitsee viehättävä Porvoo, jonka vanhakaupunki on helppo päiväretkikohde pääkaupungista.

Tunnelmallisin tapa matkustaa Porvooseen on risteily m/s J.L. Runebergilla, joka kuljettaa matkailijat Helsingistä Porvooseen Uudenmaan saariston kautta. Merimatka Helsingin ja Porvoon välillä kestää 3,5 tuntia, ja perillä on aikaa tutustua vanhaankaupunkiin 2,5 tunnin ajan. Risteilylle voi valita myös ruokailun, jonka kruunaa tietysti runebergintorttu.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
VisitFinland / Jussi HellstenPorvoo ihastuttaa niin suomalaiset kuin ulkomaalaisetkin matkailijat.
Idyllinen Porvoo on täydellinen kohde kesäiselle päiväretkelle.

Tiiviimmällä aikataululla liikkuvan kannattaa suunnata Porvooseen omalla autolla tai bussilla. Matkahuolto ja Onnibus liikennöivät Helsingin ja Porvoon väliä tiuhaan tahtiin, joten retki on helppo sovittaa omiin aikatauluihin.

Vanha Porvoo postikorttimaisine puutaloineen on yksi Suomen keskiaikaisista kaupungeista, ja sen kaduilla ei voi olla aistimatta tuulahdusta menneisyydestä. Tutustu historiallisiin nähtävyyksiin, piipahda pienissä putiikeissa ja herkuttele huippuluokan ravintoloissa.

Porvoossa kannattaa myös poiketa Porvoon Paahtimon kahvilaan ja ostaa tuliaisia Brunbergin makeistehtaan myymälästä.

2. Trooppinen Flamingo Vantaan ytimessä

Suomen ilmasto ei aina suosi lomalaisia, mutta Vantaan Flamingo Spasta löytyy trooppinen keidas säästä riippumatta. Kylpylän +32-asteiset ilma ja vesi kutsuvat rentoutumaan yksin, pariskuntana tai perheenä.

Kylpylästä löytyy sekä Spa & Wellness -osasto aikuisille että vesipuistoalue nuoremmille vesipedoille. Tunnelmallinen spa-puoli hemmottelee mineraalivesialtailla, erilaisilla saunoilla sekä rentouttavilla hoidoilla, jotka kannattaa varata etukäteen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Anna MäkeläFlamingo Spa -kylpylä Vantaalla
Flamingo Spa -kylpylään pääsevät vain aikuiset. Lapsiperheille on hotellissa oma vesipuisto.

Rauhallisen spa-osaston vastakohtana toimii riehakkaampi vesipuisto, joka sopii hyvin perheille. Monenlaiset vesiliukumäet, altaat ja hyppytornit takaavat tekemistä koko perheelle. Vesihirmujen lisäksi on huomioitu myös perheen pienimmät sekä rentoutumista kaipaavat vanhemmat.

Uimisen lisäksi Viihdekeskus Flamingosta löytyy paljon muutakin tekemistä saman katon alta. Kokeile esimerkiksi keilausta, hohtogolfia tai Megazone-laserpeliä. Prison Island -seikkailupeli puolestaan haastaa joukkueet suorittamaan vaaditut tehtävät ja pakenemaan suljetuista huoneista määräajan puitteissa.

Jumbon kauppakeskuksen kupeessa toimivaan Flamingoon pääsee Helsingistä helposti omalla autolla tai bussilla noin 40 minuutissa.

3. Idyllinen Nuuksio Helsingin kupeessa

Nuuksion kansallispuisto on monen pääkaupunkilaisen pakopaikka, jossa pääsee nauttimaan luonnonrauhasta ja loistavista retkeilymahdollisuuksista. Tämä erämaa pääkaupunkiseudun kainalossa tarjoaa sukelluksen perisuomalaiseen luontoon. Nuuksiosta löytyy niin laaksoja, rotkoja, soita ja lehtoja kuin yli 80 järveä ja lampeakin.

Nuuksiossa vieraileva voi valita sopivan retkeilyreitin ja halutessaan yöpyä teltta-alueilla. Alue sopii kuitenkin myös päiväretkelle: pakkaa mukaan eväät ja hyödynnä puiston nuotiopaikkoja. Kansallispuisto sopii niin lapsiperheille kuin aktiivisille retkeilijöillekin.

VisitFinland / Aku PöllänenNuuksion kansallispuisto sijaitsee Helsingin kupeessa.
Nuuksion retkeilymaastot ovat pääkaupunkilaisten suosiossa.

Retki Nuuksioon on parhaimmillaan juuri itsesi näköisenä: patikoi, kalasta, pyöräile, hiihdä, ui tai marjasta – mahdollisuudet ovat lukemattomia. Voit myös kerätä kokoon ystäväporukan ja haastaa päättelykykynne Forest Escape -pakopelissä.

Helpoiten Nuuksioon pääsee ajamalla Helsingistä omalla autolla Espooseen, mutta perille pääsee myös paikallisliikenteen juna-bussi-yhdistelmällä tai Matkahuollon liikennöimällä bussilla. Matka-aikaa Helsingistä Nuuksioon kertyy noin tunnista puoleentoista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

4. Aina ihana Suomenlinna

Suomenlinna on Helsingin kesäkohteiden klassikko. Mikäli et ole vielä vieraillut tässä historiallisessa kohteessa, nyt on korkea aika korjata tilanne.

Suosittu päiväretkikohde vetää puoleensa niin suomalaisia kuin ulkomaalaisiakin vierailijoita. Suomenlinnan merelliset maisemat, historiallinen linnoitus ja kiinnostavat museot ovat helposti tavoitettavissa Helsingin Kauppatorilta lähtevällä lautalla, jossa kelpaa paikallisliikenteen lippu.

ShutterstockSuomenlinna, Helsinki
Suomenlinna sijaitsee vain 20 minuutin lauttamatkan päässä Helsingin Kauppatorilta.

Suomenlinnassa kuluu helposti koko päivä tutustumalla historiallisiin kohteisiin ja nauttimalla saaren luonnosta ja tunnelmasta. Varaa mukaasi piknik-eväät tai ruokaile paikallisissa ravintoloissa tai kahviloissa. Suomenlinna ei ole menettänyt vuosien saatossa viehätystään, vaan on päinvastoin vuosi vuodelta kiehtovampi kohde.

Uudempina saarina matkailijoille ovat avautuneet myös Lonna ja Vallisaari.

5. Idyllinen päivä Tammisaaressa ja Fiskarsissa

Tammisaari on eläväinen pikkukaupunki, jonka juuret ulottuvat aina 1500-luvulle asti. Kiertele värikkäillä puutaloalueilla ja hengitä raikasta meri-ilmaa. Poikkea kaupungin kivijalkakauppoihin ja vietä aikaa satamapoukamissa.

Yksi Tammisaaren parhaita puolia päiväretkeläiselle on uimaranta keskellä kaupunkia. Ranta virkistää kesälomalaisia ja on toisaalta talvella avantouimarien suosiossa. Pohjoissataman Luontokeskuksessa voi puolestaan tutustua saariston luontoon koko perheen kesken.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
VisitFinland / Jussi HellstenTammisaari tunnetaan kauniista puutaloistaan ja merellisestä miljööstään.
Värikäs Tammisaari on merellinen päiväretkikohde.

Tammisaaren-retkeen kannattaa yhdistää vierailu Fiskarsin Ruukissa. Alue tunnetaan Tammisaaren tapaan ihastuttavista puutaloistaan ja historiallisista rakennuksistaan. Ruukkia pidetään myös suomalaisen muotoilun ja taiteen keskuksena, josta myös suomalainen menestystarina, keltaisista saksistaan tunnettu Fiskars on kotoisin.

Myös Fiskarsista löytyy monenlaisia käsityöläispuoteja, ja kesän maukkaimmat tuliaiset löydät esimerkiksi PetriS Chocolate Roomista tai Rekolan Panimosta.

Teksti: Anna Mäkelä
Kuvat: Shutterstock, VisitFinland / Jussi Hellsten, Anna Mäkelä, VisitFinland / Aku Pöllänen, Visit Finland / Jussi Hellsten

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Söderskärin majakka

Tiesitkö tästä paikasta? Muumien majakkasaarta inspiroineelle Söderskärille pääsee helposti retkelle

Suomen parhaat kesäkohteet

Kotimaan klassikot ja salatut helmet – 38 ihanaa kesäkohdetta Suomessa

Tikkurila, Suomi

Lomailetko kotimaassa? Katso heinäkuun menovinkit ja parhaat tapahtumat

Viitostien parhaat taukopaikat

Valtatie 5:n parhaat taukopaikat – katso 22 kohteen lista ja suunnittele autoreissu

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja