hero taustakuva

Luuletko, että olet kokenut ja nähnyt Turussa kaiken? Mieti uudestaan näiden 10 vinkin jälkeen

Visit Turku artikkelin kuva
Suomen matkailu
Suomen vanhin kaupunki tarjoaa kulttuurin ystäville paljon muutakin kuin perinteiset vierailukohteet.
Teksti: Inka Khanji
Päivitetty: 29.10.2018
facebook   whatsapp

ILMOITUS

Löydä Turun helmet

Suomen vanhin kaupunki Turku tunnetaan erityisesti Aurajoen rannasta, Suomen Joutsenesta, Turun linnasta ja Ruisrockista.

Mutta mitä tehdä, jos kaikki tutut kohteet ja tapahtumat on koluttu jo useampaan kertaan?

Turku tarjoaa paljon muutakin kuin perinteiset nähtävyydet. Lähde kulttuurilomalle löytämään tuoreita ja jännittäviä kulmia Turkuun, joka on todellinen kulttuurin Mekka ja kulinaristin paratiisi. Näiden kymmenen vinkin avulla pääset hyvin alkuun.

1. Tutustu Turkuun paikallisen kanssa

Monet haluavat elää ulkomaanmatkoillaan mahdollisimman paljon paikallisten tapaan, ja sama onnistuu myös Turussa. Ainutlaatuinen Doerz-yritys tarjoaa elämysmatkailua eri kaupungeissa, joista yksi on Turku.

Doerziin ilmoittautuneiden Turun alkuperäisasukkaiden, niin kutsuttujen åborginaalien opastamina pääset tekemään asioita, joista he itsekin ovat innostuneita. Kokeile vaikka ilma-akrobatiaa, äänitä oma kappaleesi katusoittajan kanssa tai lähde katsastamaan seudun parhaat sienipaikat.

>> Lue lisää aidosta elämysmatkailusta Turussa

2. Tee design-löytöjä KUI Designissa

Turku on hyvä paikka ostoksille, sillä kaupungista löytyy vaihtoehtoja isoista tavarataloista ketjuliikkeisiin ja pikkuputiikkeihin.

Visit TurkuKulttuurivinkit Turkuun
KUI Design on hyvä shoppailupaikka, jos etsit aitoja turkulaisia tuliaisia.

Persoonallisista matkamuistoista ja design-löydöistä haaveilevien kannattaa suunnata Aurajoen rannan puutalomiljöössä sijaitsevaan KUI Design -myymälään, joka sai alun perin alkunsa vastavalmistuneiden muotoilijoiden huolesta työllistymistään kohtaan.

KUI Design myy omia, suurimmaksi osaksi käsin tehtyjä tekstiilejään, sekä muuta turkulaista pientuotantoa. Myymälästä löydät myös kulttimaineeseen nousseet Varför Paris, vi har ju Åbo -kangaskassit, joita tullaan hakemaan Tukholmasta asti.

>> Lue 4 vinkkiä Turun design- ja käsityöputiikkeihin

3. Heittäydy nykytanssin vietäväksi

Milloin viimeksi olit katsomassa taidokasta ja lumoavaa tanssiesitystä? Tanssitaide kukoistaa Turussa, ja siksi kulttuurimatkaan kannattaa yhdistää myös esimerkiksi vierailu Aurinkobaletissa, joka toimii Manillan kulttuurihistoriallisesti arvokkaassa tehdaskiinteistössä.

Visit TurkuKulttuurivinkit Turkuun
Koe jotain uutta Turun-matkalla ja vieraile Aurinkobaletissa.

Alun perin nykybalettiin keskittyneen ryhmän teokset edustavat nykyään korkeatasoista nykytanssia, jonka sanomana on, että nykytanssi kuuluu kaikille.

>> Tutustu erilaisiin tanssi- ja teatterielämyksiin Turussa

4. Ihaile kädentaitoja Midas-kultasepänliikkeessä

Midas-kultasepänliikkeessä pääsee kokemaan vanhan käsityöläisammatin vaikuttavimmat ja upeimmat puolet. Liikkeen kultasepät valmistavat korut paikan päällä ja käyttävät tekniikoita hyvinkin perinteisistä aina kaikkein modernimpaan 3D:hen asti.

Kulttuurivinkit Turkuun
Midaksen korupaja takaa uniikit Turku-tuliaiset.

Midaksesta voit ostaa kultaseppien valmistamia uniikkeja, skandinaavisen pelkistettyjä kulta-, hopea- ja timanttikoruja. Voit myös viedä vanhan koruaarteesi korjattavaksi, ja saat sen valmiina takaisin muutamassa tunnissa.

>> Lue lisää turkulaisesta käsityöstä

5. Herkuttele äyriäisillä uudessa Bassi-ravintolassa

Hyvän ruoan ystävät tietävät, että Turku on loistava paikka hankkia ikimuistoisia makuelämyksiä. Tänä syksynä kaupunkiin on avattu jälleen uusi kulinaristien taivas, parhaalla paikalla Aurajoen rannassa sijaitseva ravintola Bassi.

Visit TurkuKulttuurivinkit Turkuun
Äyriäisiin erikoistunut ravintola Bassi on kiinnostava tuttavuus.

Bassin erikoisuuksia ovat jaettavaksi tarkoitetut kala- ja äyriäisruoat. Jos haluat, että seurueenne huomataan, kannattaa tilata herkullinen ja näyttävä äyriäisvati. Listalta löytyy myös herkullisia liha- ja vegaaniannoksia.

Ravintola on nimetty rakennuksen suunnitelleen Charles Bassin mukaan, ja myös drinkkilistalta löytyy Turussa vaikuttaneiden arkkitehtien nimiä. Viikonloppuiltaisin ravintolasta voi siirtyä yläkertaan Club Bassin baariin ja tanssilattialle. Katolla aukeaa upea terassi.

>> Yhdistä herkuttelu ja hauskanpito näissä Turun ravintoloissa – lue vinkit

6. Yhdistä uusi ja vanha yhdellä museokäynnillä

Kiireinen kulttuurin ystävä saa yhdistettyä helposti kaksi hyvin erilaista museokäyntiä Aboa Vetus & Ars Nova -kaksoismuseossa.

Kaikki alkoi 1990-luvulla, kun vanhaa Rettigin palatsia alettiin remontoida nykytaiteen museoksi. Kaivausten yhteydessä vastaan tuli arkeologisia löydöksiä, ja niinpä nykytaiteen museon rinnalle päätettiin perustaa myös Suomen ainoa arkeologinen museo, jossa pääsee tutustumaan keskiaikaisen Turun alkuperäisiin kortteleihin.

Visit TurkuKulttuurivinkit Turkuun
Turun museotarjonta tuo eteen mestariteoksia, joita ei ensimmäisenä arvaisi löytävänsä Suomen vanhimmasta kaupungista.

Museoiden välissä voi piipahtaa lounaalla tai kahvilla kokonaisuuteen kuuluvassa M Kitchen & Caféssa ja tehdä ostoksia Museokaupassa.

>> Kahdeksan tutustumisen arvoista museota Turussa

7. Lumoudu Suomen vanhimman orkesterin konsertissa

Myös klassisen musiikin ystäviä hemmotellaan Turussa. Turun filharmoninen orkesteri on Suomen vanhin ja yksi maailman vanhimmista orkestereista. Sen edeltäjä, Turun Soitannallinen Seura, perustettiin jo vuonna 1790.

ShutterstockKulttuurivinkit Turkuun
Turun filharmoninen orkesteri tarjoaa elämyksiä kulttuurin ystäville.

Legendaarisen ylikapellimestarin Leif Segerstamin johtama orkesteri esiintyy Turun Konserttitalossa, joka on Suomen ensimmäinen konserttikäyttöön suunniteltu ja rakennettu Sali.

>> Tutustu Turun laajaan musiikkitarjontaan

8. Piipahda brunssilautasella Anniskelukahvila Tiirikkalassa

Viikonloppuloman sunnuntain kruunaa herkullinen brunssi. Vähätorin laidalla vanhassa puutalossa sijaitseva Anniskelukahvila Tiirikkala tarjoaa mielenkiintoisen vaihtoehdon perinteisille buffet-brunsseille.

Visit TurkuKulttuurivinkit Turkuun
Ravintola Tiirikkalan herkullinen brunssi sopii monenlaiseen makuun.

Huolella koottuja brunssilautasia saa niin liha-, kasvis- kuin vegaaniversioina, ja niitä voi täydentää erilaisilla lisukkeilla. Nautiskeltuasi kiireettömän brunssin jazzin soidessa taustalla olet valmis päivän koitoksiin ilman ähkyn tunnetta.

>> Tutustu Turun neljään parhaaseen brunssipaikkaan

9. Kokeile uusia taide-elämyksiä

Jos haluat kokea jotain uutta taiteen ja kulttuurin saralla, kannattaa ottaa suunta kohti vanhassa kutomorakennuksessa sijaitsevaa nykytaidetila Kutomoa.

ShutterstockKulttuurivinkit Turkuun
Turusta löytyvä Kutomo tarjoaa monenlaisia kulttuurielämyksiä.

Sisään rakennukseen astuessa voi olla vaikea uskoa olevansa Turun keskustassa, sillä paikka voisi hyvin löytyä Berliinin trendikkäimmältä hipsterialueelta. Taiteilijavetoinen Ehkä-tuotanto järjestää Kutomossa erilaisia esitys- ja kuvataiteen teoksia sekä interaktiivisia tapahtumia, kuten elektronisen musiikin työpajoja, performansseja ja tanssitunteja.

>> Lue tavallisesta poikkeavia kulttuurivinkkejä Turkuun

10. Sukella suurten taiteilijoiden sielunmaisemaan

Perinteisemmän taiteen maailmaan pääsee Turun taidemuseon mahtipontisessa graniittilinnassa, jossa voi ihastella muun muassa Helene Schjerfbeckin ja Akseli Gallen-Kallelan maalaamia kansallisaarteita.

Visit TurkuKulttuurivinkit Turkuun
Turun taidemuseon arkkitehtuuri on jo itsessään nähtävyys.

Sunnuntaisin järjestettävät yleisöopastukset ja asiantuntijoiden taustoittavat erikoisopastukset tuovat museokäyntiin syvyyttä ja auttavat näkemään teokset uusista näkövinkkeleistä.

Vanhan ajan lumo jatkuu museon Café Victoriassa, missä kahvit ja herkut tarjoillaan pöytiin suloisissa posliiniastioissa.

>> Tutustu Turun kattavaan museotarjontaan

Lähde ja kuvat: Visit Turku

ILMOITUS

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.