Categories: Suomen matkailu

Mitä tuliaiseksi Ahvenanmaalta? Poimi vinkit paikallisten herkkujen ja tuotteiden äärelle

Ahvenanmaalta ei kannata palata takaisin ilman tuliaisia, ja omasta tuotannosta ylpeällä saarella on saatavana erityisesti paikallisten tuottajien valmistamia elintarvikkeita. Katso vinkit ja nappaa parhaat tuliaiset!

---

1. Omenamehu

Kukapa ei olisi kuullut kehuja ahvenanmaalaisesta omenamehusta? Ahvenanmaalla kasvatetaan jopa 70 prosenttia kaikista suomalaisista omenoista, ja se näkyy saarilla erityisesti sadonkorjuuaikaan, jolloin omenapuut notkuvat herkullisista hedelmistä. Myös keväisin näkymät ovat upeat omenapuiden kukkiessa.

Inka Khanji
Öfvergårdsin omenatilalla pääsee maistelemaan eri lajikkeista tehtyjä omenamehuja, ja myös ostamaan niitä tuliaisiksi kotiin.

Ahvenanmaalainen Grannas on tunnetuin omenamehun valmistaja, jonka tuotteita tarjoillaan useimpien ahvenanmaalaisten hotellien aamiaisilla ja myös myydään mantereella. Mehuvalikoima on paikan päällä saarilla huomattavasti laajempi, sillä parhaimmillaan omenamehua on saatavana kymmenittäin eri lajikkeista valmistettuna, aivan kuten viiniäkin.

Omenamehun saloihin pääsee parhaiten tutustumaan omenatarhalla, joka järjestää mehumaisteluja. Esimerkiksi Ahvenanmaan omenavaltioksi ristityssä Tjudössä sijaitseva Öfvergårdsin tila tarjoaa kesäkaudella omenasafareita, ja tilalla järjestetään myös mehumaisteluja. Tilan kaupasta on helppo napata mehutuliaiset omaa suosikkilajiketta.

2. Panimotuotteet

Ahvenanmaalainen olut kerää kehuja manner-Suomea myöten eikä ihme, sillä molemmat saarten olutpanimot suhtautuvat työhönsä hyvin intohimoisesti. Suurin, vanhin ja tunnetuin panimo on vuonna 2004 perustettu Stallhagen, jolla on tilat 18 kilometrin päässä Maarianhaminasta sijaitsevassa Grelsbyssä.

Stallhagen tuottaa vuodessa 12–20 erilaista olutta, joita myydään paitsi panimon yhteydessä toimivan Pub Stallhagenin kaupassa myös ympäri Ahvenanmaata. Stallhagenin oluita on tarjolla myös useimmissa paikallisissa ravintoloissa, minkä lisäksi oluita myydään myös mantereella.

Inka Khanji
Open Water Brewery valmistaa sekä oluita että siideriä, jonka raaka-aineena ovat ahvenanmaalaiset omenat.

Vuonna 2016 perustettu Open Water Brewery on nopeasti saanut ahvenanmaalaisen olutkansan puolelleen. Etelä-Ahvenanmaalla Lemlandissa sijaitseva olutpanimo tuottaa käsityöoluita pienissä erissä, ja myy kerrallaan noin 13 erilaista varianttia. Open Water Brewery satsaa oluen lisäksi myös siideriin, ja toistaiseksi myynnissä on yhtä ahvenanmaalaisista omenoista valmistettua siideriä.

Panimon yhteydessä sijaitsee kauppa, joka on avoinna kesäaikaan päivittäin. Open Water Breweryn tiloissa järjestetään myös olutmaisteluita.

3. Ahvenanmaalainen suklaa

Ahvenanmaalainen Mercedes Chocolaterie pitää huolen, että herkkusuiden ei tarvitse lähteä saarilta tyhjin käsin, sillä paikalliset suklaat ja praliinit ovat takuuvarma tuliaishitti. Käsintehdyt laatusuklaat eivät ole tusinatavaraa, sillä yhden ainoan praliinin valmistus saattaa vaatia suklaa-artesaani Channa Öhmanin työpanosta jopa kahden viikon ajalta.

Inka Khanji
Mercedesin suklaavalikoima kattaa paitsi käsintehdyt konvehdit myös levysuklaat. Makuvaihtoehtoja riittää.

Noin 15 vuotta vanha yritys on vuosien aikana kerännyt mainetta niin Suomessa kuin kansainvälisestikin. Yritys on mukana esimerkiksi arvostetuilla kansainvälisillä Salon du Chocolat -messuilla, minkä lisäksi se on voittanut alan kilpailuja.

Mercedes Chocolaterien salaisuus on ahvenanmaalaisissa raaka-aineissa, joita pyritään käyttämään suklaissa mahdollisimman paljon. Tuotteita myydään muun muassa Lemlandissa sijaitsevan tehtaan yhteydessä sekä Eckerön posti- ja tullimuseon yhteydessä toimivassa Kafe Kaleschissa.

4. Paikallinen limonadi

Ahvenanmaalaisten juomien valikoima laajentui vuonna 2014 myös limonadeihin, kun sittemmin herkullisista makuyhdistelmistä ja kauniista patenttikorkkisista pulloista tunnettu Amalias Limonadfabrik perustettiin. Limonaditehdas sijaitsee Lemlandissa ja valmistaa juomia perinteisenä käsityönä ahvenanmaalaisia marjoja ja hedelmiä käyttäen.

Inka Khanji
Amalias Limonadfabrikin limonadit tunnetaan patenttikorkista, mutta myynnissä on myös kruunukorkillisia versioita.

Valikoimassa on noin 14 eri makuista limonadia, joista ylivoimaisesti suosituin on raparperi-seljankukka. Limonaditehtaalla valmistetaan myös lonkeroa, ja juoman alkoholipitoisuuden tunnistaa korkin väristä: limonadeissa on valkoinen, lonkeroissa musta korkki.

Amalias Limonadfabrik valmistaa noin 200 000 pulloa limonadia vuodessa, joista valtaosa myydään Ahvenanmaalla. Paikallisten ravintoloiden ja kauppojen lisäksi tuotteita voi ostaa esimerkiksi limonaditehtaan omasta tehtaanmyymälästä.

5. Michael Björklundin kirjat

Ahvenanmaalle kasvot antanut julkkiskokki Michael Björklund on tunnettu Ahvenanmaan hehkuttaja, ja syntyperäinen paikallinen onkin tuttu näky Kastelholmassa sijaitsevassa Smakbyn-ravintolassaan. Kokki on julkaissut lukuisia keittokirjoja, ja mikä olisikaan parempi muisto Ahvenanmaan-matkalta kuin paikallisen kokin kootut reseptit?

Inka Khanji
Smakbyn-ravintolan yhteydessä olevasta myymälästä saa Björklundin kirjoja sekä monia ahvenanmaalaisia tuotteita.

Paras paikka hankkia Björklundin keittokirja on tietysti ravintolan yhteydessä oleva myymälä, josta saattaa parhaassa tapauksessa saada mukaansa myös omistuskirjoituksen.

Kirjojen lisäksi myymälässä myydään monia muitakin tuotteita, kuten Micken anopin reseptillä tehtyä saaristolaisleipää tai ravintolan yhteydessä toimivan savipuodin tuotteita.

6. Paikalliset korutuotteet

Korujen ystävä löytää suosikkituliaiset Maarianhaminan merikortteleissa sijaitsevasta Guldvivan liikkeestä, jonka yhteydessä toimii myös korupaja. Vuonna 2020 Guldviva juhli jo 30-vuotista taivaltaan, ja merkin ikonisimmat tuotteet ovat Blomman-korut, jotka ovat muiden Guldvivan tuotteiden tavoin saaneet inspiraationsa ahvenanmaalaisesta luonnosta.

Inka Khanji
Guldvivan korut saavat inspiraationsa luonnosta ja ne valmistetaan kierrätysmateriaaleista.

Guldvivan toiminta perustuu kestävään tuotantoon niin monelta kantilta kuin suinkin. Esimerkiksi tuotteet valmistetaan kierrätetystä hopeasta sekä kullasta, ja materiaalit kerätään paikallisilta. Upeat korut saattavatkin olla tehty esimerkiksi sulatetuista haarukoista, maljoista ja muista koruista.

Merikortteleiden myymälässä pääsee näkemään vilauksia myös takahuoneessa sijaitsevaan pajaan.

7. Ahvenanmaalaiset käsityöt

Paikalliset käsityöt ovat aina oiva tuliainen, ja ahvenanmaalaisia tuotteita etsivä löytää useimpien käsityöläisten tuotteet kätevästi samasta paikasta. Maarianhaminan merikortteleissa sijaitseva Salt Konsthantverk -myymälä kokoaa lukuisten saarten käsityöläisten tuotteet saman katon alle.

Inka Khanji
Saltin valikoima kattaa useiden paikallisten kädentaitajien tuotteita aina keramiikasta tekstiileihin.

Myynnissä on esimerkiksi saviastioita, kynttilöitä, herkkuja ja monenlaisia tekstiilejä. Merihenkisiä saaristolaistuliaisia etsivälle Salt on niin ikään juuri oikea paikka tuliaisshoppailuun.

Myymälän ovat perustaneet viisi ahvenanmaalaista käsityöläistä, joiden ateljeet sijaitsevat myös puodin yhteydessä. Lisäksi tuotteita on monilta muilta ahvenanmaalaisilta taiteilijoilta ja muilta käsityöalan ammattilaisilta.

>> Lue lisää vinkkejä Ahvenanmaalle!

Teksti ja kuvat: Inka Khanji

Inka Khanji

Recent Posts

Tunnetko Kanarian tärkeimmät nähtävyydet? Katso jokaisen saaren ykköskohde

Kanarialla jokaisella saarella on vähintään yksi kohde, jota ei voi jättää väliin. Tutustu tärkeimpiin nähtävyyksiin!

1 viikko ago

Kreikan kiinnostavimmat kohteet, jotka eivät sijaitse saarilla – 10 tärppiä

Kaikki Kreikan unelmakohteet eivät löydy saaristosta.

3 viikkoa ago

Askel kohti normaalia: ulkoministeriöltä jälleen maakohtaiset matkustussuositukset

Ulkoministeriö suosittelee noudattamaan erityistä varovaisuutta matkustettaessa EU-alueen ulkopuolelle.

1 kuukausi ago

Suomesta talvikaudella lentoja lähes sataan kohteeseen

Tulevalla talvikaudella 2021-2022 on luvassa kymmenen uutta reittiavausta.

1 kuukausi ago

Syyskuussa etelän lämpöön – parhaat äkkilähtötarjoukset alk. 99 €

Haaveiletko lämpimistä rannoista ja kirkkaista vesistä? Varaa loma syksylle edulliseen hintaan jo nyt!

2 kuukautta ago

Älä jätä väliin tätä kohdetta Hangossa! Kaupungin upeimmat maisemat pääsee kokemaan parilla eurolla

Hangon ylle kohoavasta vesitornista aukeaa huikeat maisemat eri puolille kaupunkia.

2 kuukautta ago