hero taustakuva

Lomaile Lapin kesässä

artikkelin kuva
Suomen matkailu
Yötön yö houkuttaa Lapin kesään - kesäloma pohjoisessa on matka keskiyön aurinkoon.
Teksti: Jenna Lehkonen
Päivitetty: 01.08.2011
facebook   whatsapp

Kesää voi viettää nähtävyyksiä kiertelemällä, erilaisissa tapahtumissa tai luontoretkellä. Suosittu tapa tutustua Lapin kesään on kierrellä Suomen pohjoisia kolkkia matkailuautolla.

Napapiirillä on nähtävää kesälläkin

Napapiirillä sijaitseva Joulupukin Pajakylä ei ole ainoastaan joulunajan nähtävyys, sillä tämä Lapin käyntikohteista tunnetuin on auki myös kesäisin. Kesäisessä Joulupukin pajakylässä sijaitsee matkamuistomyymälöitä, kahviloita ja ravintoloita.

Joulupukin Pääposti on auki vuoden jokaisena päivänä, joten Joulupukin Pääpostista kannattaa lähettää loman postikortit, sillä näin niihin saa Pajakylän erikoisleiman. Luonnollisesti myös itse lasten ikisuosikki Joulupukki on tavattavissa päivittäin myös kesälomien aikaan.

Kun haluaa tutustua tarkemmin kesäisen Lapin luontoon, kannattaa suunnata Rovaniemellä sijaitsevaan Arktikumiin. Arktikum on Lappiin ja arktisiin alueisiin erikoistunut tiedekeskus ja museo, jossa voi tutustua Napapiirin kansojen elinolosuhteisiin, luontoon, historiaan ja kulttuuriin. Kesäaikaan Arktikum on avoinna päivittäin.

Eläinpuistoon Ranualle

Lapin luontoon pääsee tutustumaan myös eläinpuistoissa. Ranuan eläinpuisto on maailman pohjoisin eläinpuisto. Ranualla asuu useita kymmeniä pohjoisia villieläinlajeja, kuten ilveksiä, jääkarhuja ja susia.

Kesäisin eläinpuiston yhteydessä on myös kotieläinpuisto, jossa voi tutustu hieman tutumpiin lajeihin. Ranuan eläinpuisto on avoinna ympäri vuoden ja alueelta löytyy myös ravintola sekä Fazerin makeismyymälä.

Tapahtumia Lapin kesässä

Lapin kesässä on tarjolla myös paljon tapahtumia elokuva- ja musiikkijuhlista folkloreen ja kullanhuuhdontaan.

Sodankylän elokuvajuhlat
Perinteiset Sodankylän elokuvajuhlat järjestetään 15.–19. kesäkuuta 2011. Napapiirin pohjoispuolista festivaalia vietetään jo 26. kerran. Elokuvajuhlan tarjontaan kuuluu kymmenittäin pitkiä elokuvia, niin mykkäelokuvia ja vanhoja klassikoita kuin uusia elokuvia kotimaasta ja ulkomailta. Tänä vuonna festivaaleilla vierailevat kanadalainen Atom Egoyan, yhdysvaltalainen Michael Chapman, afrikkalainen Souleymane Cissé, sekä kanadalainen Denis Côté.

Lisätietoa: Midnight Sun Festival

Jutajaiset
Jutajaiset -folklorefestivaali tuo Rovaniemen monille tapahtumapaikoille ja esiintymislavoille kotimaisia huippuesiintyjiä, lappilaisia taiteilijoita, sekä kansainvälisiä kävijöitä. Tänä vuonna 29. kesäkuuta – 3. heinäkuuta järjestettävän festivaalin esiintyjälistalla ovat esimerkiksi Paleface, Anna Puu, Heikki Silvennoinen, Mariska & Pahat sudet, sekä kansantaideryhmä Iso Ilo.

Lisätietoa: Jutajaiset Folklorefestivaali

Soutua ja raveja yöttömässä yössä
Erityisesti Lapin yöttömästä yöstä voi ottaa kaiken irti erilaisissa tapahtumissa. Yöttömän Yön Ravit juostaan Sodankylässä heinäkuun 2. päivänä. Vaikka tapahtuma järjestetään vasta illalla, valaisee keskiyön aurinko ravurien kisailua. Suomen pohjoisin retkisoututapahtuma, Yöttämän Yön Soutu, puolestaan järjestetään 21.–23. heinäkuuta Kemijoella. Tapahtumaan osallistuvat soutavat kahden vuorokauden aikana noin 110 kilometrin matkan nauttien maisemista ja valoisista öistä.

Lisätietoa: Yöttömän Yön Soutu

Kullanhuuhdonnan SM
Eräs vanhimmista Lapin kesätapahtumista on Kullanhuuhdonnan SM-kisat Tankavaarassa. Sadat kilpailijat, niin harrastajat kuin ammattilaiset, kisailevat Suomen mestarin titteleistä naisten, miesten ja veteraanien sarjoissa. Tänä kesänä 28.–30. heinäkuuta järjestettäviin kisoihin mahtuu myös paljon sivuohjelmaa, kuten kultamuseojuhla, kultahuuhtokauppa ja kultapörssi.

Lisätietoa: Kullanhuuhdonnan SM-kisat

Luosto Classic
Klassisen musiikin ystäviä hemmotellaan Lapissa Luosto Classic-tapahtumalla. Elokuun 10.-14. päivinä järjestettävä musiikkitapahtuma tuo orkesterit ja musiikin ulos luonnon keskelle Ukko-Luoston tunturisaliin ja Aittakurun teatteriin.

Lisätietoa: LuostoClassic

Korpihillamarkkinat
Loppukesän ja alkusyksyn toivottavan runsaasta marjasadosta pääsee nauttimaan Korpihillamarkkinoilla Raudanjoella. Marjojen lisäksi markkinoilta voi ostaa myös käsitöitä tai osallistua Lasten luontopolulle. Korpihillamarkkinat järjestetään 12.–14. elokuuta 2011 Potkuparkissa.

Lisätietoa: Potkuparkki

Retkeile Lapin kesäisessä luonnossa

Lapin kesä tarjoaa ohittamattomat mahdollisuudet kauniille luontoretkille ja urheilulomille. Kesälomaa Lapissa voi viettää retkeilemällä monien kansallispuistojen ja matkailukeskusten tuntumassa. Suosittuja kohteita ovat Pallas-Ounastunturin ja Ylläs-Levitunturin maisemat sekä kolmen valtakunnan Kalottireitit.

Retkeilyreittejä löytyy monelle eri kunto- ja kokemustasolle ja Metsähallituksen retkeilyalueilta löytyy hyvin hoidettuja luontopolkuja telttailualueineen, tulentekopaikkoineen ja laavuineen.

Koskiseikkailulle Lappiin

Kiehtova tapa tutustua Lapin luontoon ja maisemiin on melonta ja koskenlasku. Kokeneiden oppaiden johdattamia koskiseikkailuja järjestetään monissa paikoissa, ja esimerkiksi koskiseikkailu Muonionjoella tai Tornionjoen Kukkolankoskella on todellinen elämys.

Koskenlaskua rauhallisempi melonta sopii lomapuuhaksi vaikka koko perheelle ja Lapin tunnetuimpia melontareittejä ovat Muoniojoen reitti Ylläksellä ja suuri Inarijärvi pohjoisessa.

Kalamiehen tai -naisen Lappi

Monelle innokkaalle kalamiehelle loma Lapissa ei olisi täydellinen, mikäli vieheet pysyisivät kuivina. Lapin runsaslukuisissa vesistöissä uiskentelee lukematon määrä eri kalalajeja, joita voi narrata sekä sisävesillä että merellä.

Viehekalastusta voi Lapissa harrastaa valtion viehekalastusalueilla ja virkistyskalastusalueilla. Ennen vapaan tarttumista kannattaa pitää huolta siitä, että kalastusluvat ovat kunnossa.

Kulkuyhteyksiä Lappiin

Lappi on suosittu autoilukohde, ja moni tekee kesämatkansa joko omalla autolla tai vuokratulla asuntoautolla.

Lappiin pääsee helposti myös bussilla tai junalla. Linja-autolla aikuisen matka esimerkiksi Helsingistä Rovaniemelle maksaa alkaen noin 120 euroa ja junalla hieman yli 80 euroa per suunta. Hinnat voivat kuitenkin vaihdella. Linja-autojen aikataulut ja hinnastot löytyvät Matkahuollon internetsivustolta. Juna-aikatauluja ja hintoja voi puolestaan tarkastella VR:n internetsivuilla.

Lapin kesästä pääsee nopeasti ja edullisesti nauttimaan myös lentäen. Finnairin ja Blue1:n lisäksi edullisia lentoja lappiin tarjoaa esimerkiksi Norwegian Airlines. Norwegianin lentoja Helsingistä Rovaniemelle saa halvimmillaan vain muutamalla kympillä. Lisätietoa lennoista löytyy Norwegianin internetsivuilta.

Teksti: Jenna Lehkonen
Kuva: Visit Finland

Yksi kommentti (1) Jätä kommentti

  1. olen sitä mieltä että artikkeleista jotka on päivitetty vuonna 2011 ei ole mitään hyötyä


  2. Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.