Hyppää sisältöön

Lapin kesä on kaikkea muuta paitsi tavallista – vinkit yöttömiin öihin

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 21.05.2019
Ota kaikki irti Suomen kesästä ja suuntaa Lappiin, missä yötön yö luo unohtumattomat puitteet kesäelämyksille. Mikä näistä on suosikkisi?

Koe Lapin häkellyttävät palvelut ja upea luonto

ILMOITUS

Suomen Lappi kiinnostaa matkailijoita enemmän kuin koskaan aikaisemmin, aina maailmanluokan supertähtiä myöten. Alueelle saavutaan kaikkialta maailmasta, ja myös suomalaisten kiinnostus Lappia kohtaan on jatkuvassa nousussa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Erityisesti talvimatkailun kasvu on synnyttänyt Lappiin mielenkiintoista majoitustarjontaa lasi-igluista persoonallisiin design-hotelleihin. Samalla Lappiin on syntynyt kiinnostavia ravintoloita sekä hyvinvointi- ja seikkailupalveluja – omaleimaisia ja perinteikkäitä kesätapahtumia unohtamatta.

Jatkuvasti kasvavan palvelutarjonnan lisäksi Lapissa ei ole koskaan unohdettu tärkeintä syytä sille, miksi alue kiinnostaa: uljasta luontoa, joka on läsnä kaikkialla.

100 syytä matkailla SuomessaKesävinkit Lappiin
Lapissa on helppo päästä lähelle kotimaan luontoa.

Siinä missä kansainväliset matkailijat suuntaavat Lappiin talvikuukausina, on yöttömän yön upeus suomalaisten matkailijoiden sesonkiaikaa. Se tarjoaa mahdollisuuden kokea Lapin taian ja alueen konstailemattoman kulttuurin: valo saa ihmiset hereille ja ulos, eikä sisällä juuri käydä edes nukkumassa.

Retkeile ja nauti tuntureiden aktiviteeteista

Jos et ole vielä koskaan käynyt Lapissa, lähde nyt! Jos mietit ensikertalaiselle sopivaa paikkaa, on Kittilässä sijaitseva Levi hyvä valinta. Alueella on rutkasti tekemistä aktiivilomailijalle, minkä lisäksi Levi toimii mainiona tukikohtana Tunturi-Lapin kesäaktiviteeteille: Levillä voit esimerkiksi tehdä patikkaretken keskiyön auringon alla. Jos rakastat aktiviteetteja, suuntaa leville Levi Outdoor Festin aikaan 24.–28. heinäkuuta 2019.

100 syytä matkailla SuomessaKesävinkit Lappiin
Kuusamon upeat maisemat vetävät hiljaiseksi.

Ellet kaipaa menoa ja meininkiä, lähde kuuntelemaan erämaan hiljaisuutta Sallaan, keskelle ei mitään. Voit valita suosikkisi 300 kilometrin patikkareitti- ja 440 kilometrin mittaisten pyöräilyreittiverkostojen joukosta. Treffaa poroja Sallan poropuistossa ja nouse tunturin laelle kiikaroimaan Itärajan yli naapurimaahan.

Korkeita paikkoja rakastavien on koettava Suomen korkeimmat tunturit Saana ja Halti, jotka sijaitsevat Enontekiöllä. Tuntureiden välillä kulkee noin 55 kilometrin mittainen ulkoilureitti, ja toinen hyvä valinta on huippusuosittu Hetta–Pallas-reitti, joka sijaitsee Pallas–Yllästunturin kansallispuistossa.

Loman parhaimmat naurut saat takuuvarmasti Lapin eteläpuolella Kuusamossa, mistä löytyvät maan rumimmat paikannimet. Kierrä huvittavat kohteet ja koe ne omakohtaisesti paikan päällä – ja saat takuuvarmaa Instagram-materiaalia! Oletko valmis toteamaan olevasi Hevonperseessä?

Vauhtia maastopyörän selässä

Patikointi on perinteinen tapa nauttia luonnosta, mutta Lapissa maastopyöräily avaa täysin uudet mahdollisuudet. Pyörän selästä käsin maisemat avautuvat uudella tavalla, minkä lisäksi vauhti takaa, että ehdit nähdä pyöräilyretken aikana rutkasti enemmän kuin kävellessä.

Läskipyöräilystä kiinnostuneiden kannattaa suunnata Koillismaan puolella Pudasjärvellä sijaitsevalla Syötteelle, joka on todellinen läskipyöräilyn mekka. Paksut renkaat kantavat ohuita paremmin pehmeässä maastossa, ja Syötteeltä löytyy muun muassa maastopyöräilykeskus ja satojen kilometrien verran pyöräilyreittejä. Samalla pääset kokemaan Suomen eteläisimmän tunturin.

Musko VisualsKesävinkit Lappiin
Pyöräily on loistava tapa maksimoida lomamatkan maisemaähky.

Ollaksesi ajan hermoilla pyöräilemään kannattaa suunnata myös Ylläkselle, joka valittiin vuoden 2019 retkikohteeksi juuri erinomaisen pyöräreittiverkoston ansiosta. Pyöräilyreittejä löytyykin Ylläkseltä yli 200 kilometrin edestä ja mikä parasta, niitä on tarjolla niin heikkohermoisille kuin hurjapäillekin.

Älä unohda elämyksiä, jotka voit kokea vain Lapissa

Lappi tarjoaa useita ainutlaatuisia kokemuksia, joista kannattaa ottaa kaikki irti. Kokeile esimerkiksi kullanhuuhdontaa Inari-Saariselän alueella, missä sijaitseva Lemmenjoki on koko Lapin kultarikkain alue. Samalla matkalla kannattaa myös tarttua vapaan ja nauttia maisemista kaikessa rauhassa. Lapin parhaisiin kala-apajiin lukeutuu Pello, jonka läpi virtaava Torniojoki on koko Suomen suurin lohijoki.

Joonas LinkolaKesävinkit Lappiin
Pellossa voi hyvällä kalaonnella saada kaikkien aikojen suurimman kalasaaliin.

Kun nälkä yllättää, suuntaa Posiolle. Siellä sijaitseva fine dining -ravintola Restaurant Tapio hemmottelee paikallisista raaka-aineista valmistetuilla herkkuruoilla. Käy samalla tutustumassa myös Timisjärvellä sijaitsevaan Pentik-kartanoon, Anu Pentikin galleriaan ja Pentik-myymälään. Posiolta poistuminen ilman kotiinviemisiä ei onnistu ilman luonteenlujuutta.

Upeiden Lapissa tehtyjen astioiden lisäksi alueella pääsee näkemään muutakin kaunista. Pyhä-Luoston kansallispuiston keskellä sijaitsee nimittäin Euroopan ainoa toimiva ametistikaivos. Siellä ei jurnuteta, vaan ovet ovat avoinna lappilaiseen tyyliin myös vierailijoille, mikä tekee siitä harvinaisen koko maailman mittapuulla, sillä ulkopuolisilla ei ole tavallisesti mitään asiaa jalokivikaivoksiin. Perille pääset Tunturitietä pitkin.

Yöttömän yön rantaelämää

Lapin kauneus ei rajoitu pelkästään tuntureihin – vaikka ne toki upeita ovatkin – sillä näyttäviä maisemia löytyy myös vesistöjen rannoilta. Veden äärellä avautuvatkin täysin uudenlaiset maisemat, aktiivimahdollisuuksia unohtamatta.

Rovaniemellä jokisuisto ja vesi oikein houkuttelevat elämää: etelän puoleisella rannalla kohoaa tiedekeskus Arktikumin lasinen putki, ja pohjoisrannan Ounaspaviljonfilla taas juhlitaan kesän festarit.

Meri-Lapissa upeasta kesäluonnosta taas pääsee nauttimaan esimerkiksi mönkijäsafarilla tai risteilyllä Perämeren kansallispuiston upean saariston keskellä. Kumman valitset, vai haluatko kokea molemmat?

Lähde: 100 syytä matkailla Suomessa
Kuvat: 100 syytä matkailla Suomessa, Musko Visuals ja Joonas Linkola

ILMOITUS

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Mikä Levin hotelli sopii sinulle? 8 vinkkiä erilaisille matkailijoille

Lapland Hotels Snow Village

Olisitko valmis yöpymään jäähotellissa? Yö maksaa 350 euroa, lämpötila on koko yön pakkasella

Tromssa, Norja

Finnair aloittaa lennot Rovaniemeltä Tromssaan

Easyjetin uudet reitit Rovaniemeltä

Halpalentoyhtiö Easyjet avaa viisi uutta reittiä Rovaniemeltä

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja