hero taustakuva

Lähde ruskaretkelle helposti – tässä Suomen upeimmat luontokohteet, joihin pääset kätevästi kaupungista

Visit Finland / Vastavalo / Teemu Tretjakov artikkelin kuva
Suomen matkailu
Paras ruska-aika on juuri nyt! Suomi on täynnä komeita luontokohteita, joissa pääset nauttimaan syksyn väreistä. Rantapallo listasi kohteet, joihin pääset helposti kaupungista käsin.
Teksti: Inka Khanji
Päivitetty: 21.09.2016
facebook   whatsapp

Aulanko, Hämeenlinna

Hämeenlinnan tunnetuin ulkoilualue Aulanko tarjoaa runsaasti seikkailtavaa, sillä yli 150 hehtaarin kokoisella metsäalueella sijaitsevalla ulkoilualueella on monia polkuja, maisemapaikkoja ja saaria. Aulangon maasto-opasteet on uusittu vuonna 2016, joten matkailijoiden on helppo liikkua alueella.

Aulangon ykkösnähtävyys on 33-metrinen näkötorni, josta avautuu kansallismaisemallinen näköala Aulankojärvelle ja Lusikkaniemeen. Ulkoilualueella on useita kävelyreittejä, ja esimerkiksi Joutsenlammen kävelypolku on suosittu vierailukohde, jonka varrella on useita pöytiä ja penkkejä evästen syöntiä varten.

Ulkoilualueella sijaitsevalta Aulangon ulkoilumajalta lähtee useita erimittaisia reittejä, joiden varrella on helppo pysähtyä paistamaan makkaraa ja nauttimaan suomalaisesta metsämaisemastsa. Ulkoilumajan yhteydessä on kota ja reittien varsilla on useita nuotiopaikkoja.

Aulangon ulkoilualue sijaitsee noin kuuden kilometrin päässä Hämeenlinnan keskustasta, ja sinne pääsee kätevästi niin jalan, omalla autolla kuin paikallisbusseillakin.

Koiteli, Oulu

Noin 25 kilometrin päässä Oulusta sijaitseva Koiteli on näyttävä koski, joka on myös suosittu luontokohde ympäri vuoden. Koitelin koskimaisemat ovat parhaimmillaan syksyisin, kun ruska värjää alueen komeilla sävyillä. Maisemaa pääsee ihastelemaan lyhyillä luontopoluilla sekä ympäri aluetta sijoitetuilla makkaranpaistopaikoilla.

Koitelissa on useita saaria, joita yhdistävät riippusillat. Retkielämys sujuu mainiosti hyvin merkityillä reiteillä ja kauniilla rantakallioilla. Koiteli on suosittu kohde niin patikointiin, melontaan kuin kalastukseenkin, ja alueella järjestetään myös koskenlaskua.

Kiimingin alueella sijaitsevalle koskelle pääsee Oulusta kätevästi linja-autolla.

Suomi
Kaupungeista on helppo lähteä lyhyelle ruskaretkelle.

Sipoonkorpi, Helsinki, Vantaa ja Sipoo

Kolmen kunnan alueelle ulottuva Sipoonkorven kansallispuisto on mainio päiväretkikohde pääkaupunkiseudulta. Kansallispuisto soveltuu muun muassa patikointiin ja hiihtoretkille. Lisäksi Sipoonkorpeen mennään nauttimaan luonnosta, paistamaan makkaraa ja katselemaan perinnemaisemia.

Sipoonkorvessa voi nähdä kuusivaltaisia korpimetsiä ja komeita kallioita. Kansallispuistossa on kaksi kävelyreittiä: 1,4 kilometrin ja 4,8 kilometrin mittaiset reitit, joiden avulla alueeseen on helppo tutustua. Lisäksi Sipoonkorven kansallispuiston alueella on useita tulentekopaikkoja ja laavuja. Patikoinnin ja hiihdon lisäksi kansallispuistossa voi myös esimerkiksi kiipeillä ja pyöräillä.

Kansallispuisto sijaitsee Helsingin, Vantaan sekä Sipoon alueella, ja sinne on hyvät kulkuyhteydet myös julkisilla liikennevälineillä. Bussilla pääsee kulkemaan niin Sipoonkorven pohjoisosaan Byabäckenin jokilaaksoon kuin eteläosaan Sotunkiinkin. Kävelyä pysäkiltä tule noin kilometrin verran.

Pyynikki, Tampere

Lyhyen matkan päässä Tampereen keskustasta sijaitseva Pyynikin luonnonsuojelualue on tamperelaisten olohuone, joka sopii ulkoiluun vuoden ympäri. Alueella on runsaasti polkuja, kävelyteitä ja valaistuja reittejä, joten ulkoilu on tehty vaivattomaksi.

Luonnonsuojelualueella on esimerkiksi neljän kilometrin mittainen luontopolku, jonka varrella on useita näköalapaikkoja. Korkeuserojen vuoksi maisemat ovat varsin vakuuttavat, ja jo lyhyen matkan aikana voi päästä upeiden näkymien äärelle. Pyynikin luonnonsuojelualueella sijaitsee myös 25 metriä korkea näkötorni.

Pyynikin luonnonsuojelualue sijaitsee kävelymatkan päässä Tampereen keskustasta, mutta sinne pääsee kätevästi myös julkisen liikenteen busseilla.

Puijo, Kuopio

Kuopiossa sijaitseva Puijon vanha luonnonsuojelualue on kaunis kohde vuoden ympäri. Tunnelmalliset metsäpolut, kovat korkeuserot ja rauhallinen tunnelma lumoavat niin ruskan aikaan kuin keskikesälläkin.

Alueella on kolme noin kahden kilometrin mittaista luontopolkua, joiden varsilla olevissa tauluissa kerrotaan niin alueen kasveista, henkilöistä kuin historiastakin. Osassa poluista korkeuseroa on yli sata metriä, joten se ei välttämättä sovi huonokuntoisille.

Puijon luonnonsuojelualue sijaitsee muutaman kilometrin päässä Kuopion keskustasta, ja sinne pääsee kätevästi vaikka jalkaisin. Myös julkisen liikenteen bussit kulkevat Puijon alueelle.

Rovaniemi, Kuninkaanlaavu

Lapin luonto on täynnä läpi vuoden kiehtovaa eksotiikkaa, ja Rovaniemen ympäristössä on runsaasti luontokohteita joissa on helppo piipahtaa vaikka vain lyhyesti. Noin kahdeksan kilometrin päässä keskustasta sijaitseva Kuninkaanlaavu tarjoaa loistavat näkymät Rovaniemen edustalla kiemurtelevalle Ounasjoelle.

Inka KhanjiKuninkaanlaavu, Rovaniemi
Kuninkaanlaavulta avautuu komea maisema.

Santavaaran laelle pystytetty Kuninkaanlaavu on helppo vierailupaikka, sillä kahden laavun ja niiden edessä olevien nuotiopaikkojen lisäksi alueella on myös huussi. Laavulle pääsee kätevästi omalla autolla, ja parkkipaikalta kävelymatkaa kertyy vain 300 metriä.

Hitonhauta, Laukaa

Laukaan Valkolassa sijaitseva jopa 25 metriä syvä jääkautinen rotko on todellinen luontoelämys. Hitonhaudan rotko on noin 35 metriä leveä, ja rotkon pohjalla on pituutta jopa puoli kilometriä. Hitonhaudassa voi tutkiskella myös luolia sekä lohkareita. Vierailu on todella mieleenpainuva, sillä mahtipontinen rotko näyttää vaikuttavalta kaikkina vuodenaikoina. Syksyisin ruska värjää maiseman upeilla väreillä, ja talvella jäätynyt vesiputous on hyvin erikoinen näky.

Hitonhauta sijaitsee noin 20 kilometrin päässä Laukaasta, ja parkkipaikalta on mukavasti opasteita rotkolle. Nelostieltä matkaa tulee noin 25 kilometriä, joten Hitonhaudan-vierailu sopii ohjelmanumeroksi myös pitkälle ajopäivälle.

Lohja, Paavolan tammi

Helppo päiväretki pääkaupunkiseudulta on koko Suomen kauneimmaksi puuksi kehuttu Paavolan tammi, joka sijaitsee Lohjalla. Noin 20 kilometrin päässä Lohjan keskustasta sijaitsevassa Lohjansaaressa kohoava tammi vakuuttaa vierailijat.

Polun varrella metsän siimeksessä sijaitsevan tammen sammalpeitteiset oksat luovat maagisen tunnelman. Tammen iäksi arvioidaan 250–350 vuotta, ja puun uskotaan olleen historiansa aikana myös palvottu kohde. Paavolan kuuluisa tammi sijaitsee Paavolan luontopolun varrella, ja autolla pääsee alle kilometrin päähän tammesta.

>> Lue myös: Suomen kansallispuistot – esittelyssä viisi suosituinta

Teksti: Inka Khanji
Kuvat: Visit Finland / Taipale Brothers, Vastavalo / Teemu Tretjakov ja Inka Khanji

Lue kommentit (2) Jätä kommentti

  1. Viime viikonloppuna Kuninkaanlaavulla käyneenä voin sanoa,että todellakaan ei pääse normi autolla 300 m päähän. Tie paikoitellen niin huono ,että tarttis jonkun telaketju ajoneuvon.


  2. Mitä ihmeellistä jo lehdet muuttaa väriään pakkasen puolella.


  3. Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Parhaat lentotarjoukset