hero taustakuva

Koe Helsinki paikallisen silmin – tältä näyttää talvinen pyöräretki pääkaupunkiin

Inka Khanji artikkelin kuva
Suomen matkailu
Matkustatko Helsinkiin lomalle vai oletko paikallinen asukas staycation-lomalla? Pyöräilykierros esittelee paikallisvinkit pääkaupunkiin.
Teksti: Elina Venttola
Päivitetty: 28.02.2019
facebook   whatsapp

Helppo pyöräilykaupunki

Satulan korjaus, pieni koeajo helsinkiläisen Hotelli Fabianin sisäpihalla ja pyöräilijät ovat valmiita talviselle retkelle. Pujahtaminen liikenteen sekaan leveäpyöräisellä fatbikella eli suomalaisittain läskipyörällä sujuu helposti, koska katu on hiljainen. Helsinki on yllättävän helppo pyöräilykaupunki, jossa ajaminen onnistuu myös talvisin.

Pyöräkierroksen oppaan, Helsinki Bike Toursin Riku Nurmisen mukaan Helsinki on jopa helpompi ajaa kuin pyöräilykaupunkeina tunnetut Kööpenhamina ja Amsterdam.

Inka KhanjiHelsinki Bike Tours
Yrityksen perustaja Riku Nurminen on yhä yksi Helsinki Bike Toursin tarinankertojista ja oppaista.

Matkailijat läheltä ja kaukaa lähtevät Helsinki Bike Toursin paikallisoppaan kanssa tutustumaan kaupungin tunnelmaan. Kierros toteutetaan talvisin leveärenkaisilla läskipyörillä, ja kesäisin kierros ajetaan jopoilla.

Hillitysti historiaa

Matkailu kotimaassa ja staycation-lomat kiinnostavat ympäristötietoisia matkailijoita. Pyöräkierros Helsingissä on elämys myös paikalliselle, sillä matkan varrella pysähdytään kuulemaan paikallisten rakennusten ja ihmisten tarinoita. Kunkin kierroksen sisältö vaihtuu mukana olevan oppaan mukaan, ja matkailijat voivat vapaasti kysyä suomalaisesta tai helsinkiläisestä elämäntavasta.

Pyöräilykierros sai nykyisen muotonsa, kun perustaja Riku Nurminen kyllästyi kierroksiin, joissa oppaat olivat usein historianopettajia ja kierroksen sisältö lähes pelkkää kaupungin historiaa.

Inka KhanjiHelsinki Bike Tours
Nurminen paljastaa retken aikana kiinnostavia yksityiskohtia Helsingin kaupunginosista.

Kun Helsinki Bike Tours tilasi vuonna 2014 kolmetoista uudenkiiltävää sinistä jopoa, tarkoituksena oli kertoa enemmän helsinkiläisestä ja suomalaisesta elämästä. Nykyään noin kymmenesosa kierroksesta on paikallishistoriaa.

– Reitti on suunniteltu niin, että Helsingin voi aistia, Nurminen kuvaa.

Myös pyöräilykierroksen oppaassa luvataan luonnon ääniä ja kesäisin kukkien tuoksua.

Suunnattu yli 14-vuotiaille

Noin kolme ja puoli tuntia kestävä kierros on pituudeltaan 16 kilometriä. Matka alkaa Hotelli Fabianista ja pisimmillään käy Töölönlahden rannalla Sinisessä huvilassa. Kierroksille pääsee mukaan 60–70 eurolla. Kierrosten ikäraja on 14 vuotta.

Helsingin maasto on helppoa pyöräiltävää, sillä jyrkkiä mäkiä ei osu kierroksille. Kierros on kuitenkin riittävä aktiivisemmallekin lomailijalle, sillä se kuluttaa reilut 750 kaloria.

Talvisin kierroksella voidaan käydä esimerkiksi tutustumiskierroksella entiseen vankilaan rakennettuun Hotelli Katajanokkaan.

Katso kuvat – tältä näyttää talvinen Helsinki pyörän selästä!

Inka KhanjiHelsinki Bike Tours
Leveärenkaiset pyörät sopivat mainiosti rauhalliseen kaupunkiajoon.
Inka KhanjiHelsinki Bike Tours
Helsinki Bike Tours -kierroksilla liikutaan ryhmässä, mikä onnistuu helposti Helsingin leveillä pyöräreiteillä.
Inka KhanjiHelsinki Bike Tours
Helsingin maamerkkeihin tutustuminen sujuu parhaiten aurinkoisessa säässä.

Teksti: Elina Venttola
Kuvat: Inka Khanji

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.