hero taustakuva

Jenkkisivusto listasi erikoisia paikkoja Suomesta – kuinka monta tunnet näistä 37 kohteesta?

Visit Finland / Alexander Mazurov artikkelin kuva
Suomen matkailu
Erikoisia ja kiinnostavia paikkoja ympäri maailmaa listaavalla amerikkalaisella Atlas Obscura -sivustolla on lähes 40 kohdevinkkiä Suomeen.
Teksti: Maria Hietala
Päivitetty: 05.12.2018
facebook   whatsapp

1. Kakslauttanen

Saariselällä sijaitseva hotelli Kakslauttanen tunnetaan parhaiten lasi-igluistaan, joista käsin voi hyvällä tuurilla nähdä revontulia. Nämä olet todennäköisesti bongannut sosiaalisessa mediassa.

2. Kemin LumiLinna

Joka talvi uudestaan rakennettava LumiLinna on Kemin tunnetuin nähtävyys, jonka yhteydessä toimii myös LumiHotelli. Lumilinnaperinne on elänyt Kemissä jo vuodesta 1995 saakka.

3. Suomen kansalliskirjasto

Kansalliskirjasto todistaa kirjastojen voivan olla myös mielenkiintoisia nähtävyyksiä komeiden puitteidensa ansiosta. Carl Ludvig Engelin suunnittelema päärakennus valmistui 1840-luvulla. Helsingin yliopiston kupeessa sijaitsevassa kulttuurikohteessa järjestetään myös erilaisia tapahtumia.

4. Temppeliaukion kirkko

Suomen kuuluisimpiin kirkkoihin kuuluva Temppeliaukion kirkko on louhittu kallioon. Vuonna 1969 valmistunut kirkko sijaitsee lähellä keskustaa Töölön kaupunginosassa, jonka nimeä jenkkisivusto kuvailee ”hurmaavaksi”.

5. Kampin kappeli

Hiljaisuuden kappelina tunnettu Kampin kappeli sijaitsee Helsingin ydinkeskustassa Narinkkatorilla. Vuonna 2012 avattu rauhoittumiseen tarkoitettu tila ei jää keneltäkään huomaamatta erikoisen designinsa takia.

Visit FinlandHiljaisuuden temppeli Kampissa
Hiljaisuuden temppeli on avoinna kaikille Helsingin keskustassa.

6. Kummakivi

Takuulla Suomen erikoisin kivi – oletko kuullut Kummakivestä? Ruokolahden metsistä löytyvä Kummakivi on iso kivenlohkare, joka tasapainottelee hauskalla tavalla pienen kallion päällä.

7. Hiljainen kansa

Viitostien varrella seisova Hiljainen kansa on Reijo Kelan tilataideteos, pellolle levitetty kokoelma vaatteisiin puettuja turvepäisiä puuhahmoja. Täällä on pakko pysähtyä ottamaan valokuva kotimaan automatkalla!

8. Kolmen valtakunnan rajapyykki

Tiesitkö, että Enontekiössä on järvi, jossa on kolmen eri maan rajapyykki? Suomi, Ruotsi ja Norja kohtaavat kaikki Koltajärvessä.

9. Bad Bad Boy

Monet muistavat Bad Bad Boy -patsaan pissaavan pojan Helsingin Kauppatorin kulmalta. Nykyään Tommi Toijan taideteoksen lorinaa voi seurata Jätkäsaaressa lähellä Verkkokaupan liikettä.

10. Veijo Rönkkösen patsaspuisto

Parikkalassa lähellä Venäjän rajaa sijaitseva Veijo Rönkkösen patsaspuisto koostuu lähes 500 betonipatsaasta. Amerikkalainen matkailusivusto Condé Nast Traveler on nimennyt sen maailman kammottavimpien paikkojen listalle.

11. Helsingin yliopistomuseo

Helsingin yliopistomuseossa on pysyvä päänäyttely ja vaihtelevia erikoisnäyttelyjä. Päänäyttely keskittyy yliopistoon, sen opiskelijoihin ja henkilökuntaan sekä erilaisiin esineisiin yliopiston historian varrelta.

12. Sallan poropuisto

Sallan poropuistossa kävijät voivat kokea pohjoisen koskemattoman luonnon yhdessä porojen ja koirien kanssa. Luonnonpuistossa voi halutessaan myös osallistua poronhoitoon.

Poropuisto Sallassa
Sallan poropuistossa kävijät voivat tutustua poroihin ympäri vuoden.

13. Kruunuvuori

Kruunuvuoren huvila-alue Helsingin Laajasalossa tunnettiin erityisesti hylätyistä huviloistaan, joista tuli hitti urbaanien retkeilijöiden keskuudessa. Tänä päivänä lähes kaikki huvilat on kuitenkin purettu tai ne ovat tuhoutuneet.

14. Högbergetin luola

Högbergetin luola on herättänyt huomiota ja huvitusta erikoisen muotonsa takia. Kirkkonummelta löytyvä luola muistuttaa erehdyttävästi naisen vaginaa.

15. Bodomjärvi

Espoon Bodomjärvi tunnetaan vuoden 1960 murhamysteeristä, jota ei ole ratkaistu vielä tähänkään päivään mennessä. Neljä nuorta lähti telttailemaan Bodomjärvelle, mutta vain yksi palasi retkeltä takaisin. Uskallatko sinä vierailla näissä maisemissa?

16. Sibelius-monumentti

Jean Sibeliukselle omistettu Sibelius-monumentti on yksi Helsingin ykkösnähtävyyksistä, ja on osa jokaista opastettua kiertoajelua. Teräsputkista muodostuva monumentti sijaitsee Töölössä Sibeliuksen puistossa.

Visit FinlandSibelius-monumentti Helsingin Töölössä
Sibelius-monumentti on Helsingin klassikkonähtävyyksiä.

17. Pohjolan talo

Vakuutusyhtiö Pohjolan entinen pääkonttori Helsingin Aleksanterinkadulla osuu monien matkailijoiden reitin varrelle. 1800- ja 1900-lukujen vaihteessa rakennettu jykevä rakennus on yksi kaupungin komeimpia.

18. Siida-museo

Lomailetko pohjoisessa ja haluat tietää enemmän saamelaiskulttuurista? Siida on saamelaismuseo ja luontokeskus, joka sijaitsee Inarissa.

19. Pielpajärven erämaakirkko

Pielpajärven erämaakirkko Inarissa on yksi Pohjois-Lapin vanhimpia rakennuksia. Vuonna 1760 rakennettu kirkko on edelleen avoinna kävijöille.

20. Imatrankoski

Suomen suurin koski löytyy Imatralta. Olisitko uskonut, että Imatrankoski on myös kotimaan ensimmäisiä matkailukohteita?

ShutterstockImatrankoski on suosittu nähtävyys
Suomen suurin koski sijaitsee Imatralla.

21. Lappajärvi

Etelä-Pohjanmaan samannimisen kunnan Lappajärvi saattaa näyttää aivan tavalliselta järveltä, mutta sen taustalla on kiinnostava tarina. Lappajärvi on Euroopan suurin kraatterijärvi, jonka uskotaan syntyneen meteoriitin syöksyttyä paikalliseen kallioperään.

22. Puuvuori

Puuvuori on Ylöjärvelle suunniteltu ympäristötaideteos, joka on nimensä mukaisesti joukko puita kukkulalla. Pinsiön kylässä sijaitseva Puuvuori on unkarilaisen Agnes Denesin käsialaa, ja se vihittiin virallisesti taideteokseksi vuonna 1996.

23. Hauensuolen kalliopiirrokset

Hangon edustalla sijaitseva Hauensuolen salmi on saanut nimensä kapeasta muodostaan, joka muistuttaa kalan suolta. Paikka tunnettiin merimiesten turvasatamana, jossa nämä saattoivat joutua odottelemaan sääolosuhteiden parantumista. Odotellessaan merimiehet tekivät kallioihin kaiverruksia, jotka ovat edelleen nähtävissä.

24. Oranki Art

Oranki Art on avoin ympäristötaidenäyttely Pellon kunnassa. Eksoottisen nimensä se on saanut paikallisen Orangin kylän mukaan. Näyttelyt vaihtelevat, mutta alueelta löytyy myös veistospuisto.

25. Turun tuomiokirkko

Turun tuomiokirkko on tuttu maamerkki kaikille Turun-kävijöille. Aurajoen rannassa sijaitseva yli 700-vuotias kirkko on suosittu vierailukohde, jossa kannattaa kiinnittää huomiota moniin oviin ja portteihin sekä kellotornin viisariin, joka näyttää olevan väärässä ajassa.

Visit Finland / Timo OksanenTuomiokirkko on Turun kuuluisimpia nähtävyyksiä
Turun tuomiokirkko on kaupungin maamerkki.

26. Posankka

Alvar Gullichsenin suunnittelema Posankka on lähellä Turun yliopistoa sijaitseva patsas, joka esittää kumiankan ja marsipaanipossun risteytystä.

27. Tampereen tuomiokirkon freskot

Jos löydät itsesi Tampereen tuomiokirkosta, kannattaa kiinnittää huomiota kirkon freskoihin eli seinämaalauksiin. Näistä tunnetuin on Hugo Simbergin rakastettu maalaus Haavoitettu enkeli.

28. Lenin-museo

Tiesitkö, että Tampereella toimii Lenin-museo? Keskustassa sijaitsevassa museossa voi tutustua Suomen ja Neuvostoliiton yhteiseen historiaan aina Putinin Venäjälle saakka.

29. Suomenlinna

Yksi Suomen Unescon maailmanperintökohteista ja Helsingin suosituimmista retkipaikoista – Suomenlinna ei juuri esittelyjä kaipaa. Saareen pääsee Kauppatorilta helposti julkiseen liikenteeseen kuuluvalla lauttayhteydellä.

Visit Finland / Jussi HellsténSuomenlinna on Helsingin parhaita retkikohteita
Suomenlinnassa riittää tutkittavaa useammankin vierailun jälkeen.

30. Matti Lepistön veistospuisto

Jos haluat nähdä jotain erikoista Raahessa, käy tutustumassa Matti Lepistön veistospuistoon. Yli 200 veistoksesta ja maalauksesta koostuva nähtävyys on avoinna kävijöille kesäkuukausina tai sopimuksesta.

31. Lahden mäkihyppytorni

Talviurheilukaupunki Lahdessa mäkihyppytornit ovat tunnettuja maamerkkejä, joista suurin on Salpausselän suurmäki. Kesäkuukausina tornin juurella toimii maauimala.

32. Alpon savanni

Etelä-Pohjanmaalla voi nähdä eksoottisia eläimiä vierailemalla Alpon savannilla Kauhajoella. Alpo Koivumäki on luonut taidetta romusta, roskista ja vanhoista autonrenkaista. Elefantteja, krokotiileja ja muita eläimiä voi käydä vapaasti katsomassa, ja parhaassa tapauksessa saatat tavata itse taiteilijan.

33. Ilmakitaransoiton MM-kisat

Suomi on erikoisten kilpailujen kuten eukonkannon luvattu maa. Oulussa järjestetään vuosittain ilmakitaransoiton maailmanmestaruuskisat elokuussa.

Visit Finland / Thomas KastErikoiset tapahtumat Suomessa
Ilmakitaransoiton MM-kisat järjestetään Oulussa.

34. HaliPuu-metsä

Levillä toimiva HaliPuu on metsä, josta kuka tahansa voi adoptoida oman puun. Hanke sai alkunsa paikallisesta metsurista, joka ei raaskinut kaataa puita. Nyt metsä tarjoaa kaikille mahdollisuuden viettää aikaa luonnossa ja vaikka kirjaimellisesti halailla puita.

35. Hirvipuisto

Oletko kuullut Hirvipuistosta? Rauman eteläpuolella sijaitsevasta Pyhärannasta löytyy kaikille avoin puisto, jossa on taiteilija Arja Alhorannan betonitöitä muun muassa hirvistä, hevosista ja linnuista.

36. Oksapoika

Kuopion keskustassa ei voi olla kiinnittämättä huomiota Oksapoika-patsaaseen. Kuvanveistäjä Pekka Kauhasen kaksimetrinen pronssiveistos seisoo Kauppakadulla.

37. Puijon torni

Kuopion ykkösnähtävyys on 75 metriä korkea Puijon torni. Mielenkiintoisin osa löytyy huipulta, jossa toimii pyörivä ravintola.

Lue myös: Jenkkisivusto listasi 8 outoa ruokaa Suomesta – yksi on ”iäkkäämmän väen suosiossa”

Lähde: Atlas Obscura
Kuvat: Visit Finland / Alexander Mazurov, Visit Finland, Visit Finland / Vastavalo / Soili Jussila, Visit Finland, Shutterstock, Visit Finland / Timo Oksanen, Visit Finland / Jussi Hellstén, Visit Finland / Thomas Kast

Lue kommentit (32) Jätä kommentti

 1. Euroopan hienoin luonnon satama kansallispuistossa Nauvossa.
  Björkö joka ainutlaatuisuudessa pesee kaikki mainitut nähtävyydet.
  Suomen suosituin luonnonsatama, sisäjärvi, luonto, historia, sijainti ym


 2. Oulujärvi hieno kokemus. On saaria, nuotiopaikkoja, uimarantoja hienolla hiekalla, kotia yöpymistä varten. Paljon koettavaa ja nähtävää. Suosittelen


 3. Koli, Suomen kansallismaisema, kun puuttuu listalta niin ei ole kaksinen lista. Mistä lie vetäisty tai arvottu?


 4. Ryynäsen rakentama kirkko Lieksassa pitäisi ehdottomasti olla tuossa listassa!


 5. Pinsiön puuvuori oli 90-luvulla ihan hieno tilataideteos, kun puut olivat vielä pieniä ja niiden säännöllinen istutuskuvio erottui hienosti ylhäältä hiekkakuopan reunalta. Parissakymmenessä vuodessa puut ovat kuitenkin kasvaneet melko isoiksi ja nykyisin tuo paikka on melko tavallisen näköinen metsäinen kukkula, jota ei ainakaan vartavasten kannata lähteä katsomaan.


 6. Espoosta ei kyllä löydy yhtään Bodomjärveä. Bodominjärvi löytyy…


 7. Sääskensuolla piru hakkaa klapeja nuotioonsa. Käykää kuuntelemassa vähän ennen keskiyötä.


 8. Madekosken kuohuva koski, hyvä paiika piknikille.


 9. Hailuoto jäkälineen uskomaton maasto, hyvä kohde muutenkin aina.


 10. Snow-village Ylläksen Lainiolla. Lumihotelli jossa kappeli, ravintola ja baari. Saunakin. Upeimmat makuuhuoneet jääveistoksineen. Lapsille jääliukumäki.


 11. Tuo Simbergin maalaus on kylläkin nimeltään ”Haavoittunut enkeli.” Ei ”Haavoitettu enkeli.”


 12. Kyllä aitoa Lapin tunnelmaa löytyy Leviltä Sammun Pirtistä kera porojen ja savusaunan, sekä vanhassa pirtissä kun Pirita kertoo tarinoita……..


 13. Sallassa ei ole luonnonpuistoa! Nyt ihan oikeasti, luonnonpuisto ja kansallispuisto on pitkälti toistensa vastakohtia. Kansallispuistoihin TOIVOTAAN kävijöitä, luonnonpuistoihin meneminen on ankarasti KIELLETTY!

  Sallassa toki on Oulangan kansallispuisto.


  • Luonnonpuistoihin meneminen ei ole ankarasti KIELLETTY vaan ainoastaan rajoitettu.


 14. Kannattaa noudattaa kouluttajan ohjeita armeijassa. Olin laskuvarjojääkäressä. Oli tarkoitus hypätä Utin kentälle täysissä taistelu varusteissa. Hypyn aikana valokuvaaminen kielletty mutta, minä kaivoin polvesta isohkon kameran ja otin kuvia hieman liian kauan enkä ehtinyt ohjaamaan varjoa kentän suuntaan, ajauduin mäntymetsään, reppu tarttui männyn latvaan, kannatus naru 6m meni jalkojen välistä. Jäin roikkumaan 3metriä maanpinnasta pää alaspäin narun varaan reppu männyn latvassa, sukukalleudet oli kaikkein kovimmilla koska paino kohdistui juuri sinne. Taistelupari oli ensimmäisenä ihmettelemässä missä Tavastin poika viipyy. Hikisen rimpuilun jälkeen sain keskusliiton auki . Ainut vahinko oli kaadettu mänty.


 15. Länsirannikon kalastajakylät ! Mitä sen parempaa ja maukkaampaa , tällainen uusi – maan sisäosassa asuva voisi toivoa ? Tuoksut ja maut kohdallaan ! ?


  • Kyllä on tosi , maut ja tuoksu kohdallaan kalassa , hyvä ! ?


 16. Mutta eihän Enontekiöllä ole kolmen valtakunnan rajapyykkiä, eikös se ole Kilpisjärvellä?


   • Itseasiassa Golddajávri on käytännöllisesti katsoen kokonaan Norjassa. Ja jos ollaan Kilpisjärvellä, niin ollaan Enontekiöllä, ei Enontekiössä.
    Tämä nykyajan kielenhallinta on muuten raskasta luettavaa, kohta ei saa selvää, ostatko mielipiteeni??


 17. Kuuluu yleissivistykseen tietää, että Hugo Simbergin freskon nimi on Haavoittunut enkeli. Artikkelin tekijät voisivat tarkistaa tällaiset tiedot ihan vaikka netistä, jos eivät kerran tiedä.


 18. Emäsalon kärki ja kalliot, siellä voi onkia,poimia mustikoita,sieniä jne. Nekin ovat elämyksiä ja ilmaisia sellaisia. Ne meille tavalliset asiat , kuten hanavesi, voivat olla muille elämyksiä. Valoisat yöt tai talvella pimeys


 19. Kuusamon Visenttipuisto on loistava kohde. Lapsillekin toimintaa ja harvinaisia Visenttejä.


 20. Hotelli tornin kattoterassin naistenvessa


 21. Kakslauttanen, miks ihmeessä kopio hotellia mainostettaan enemmän kuin alkuperäisiä Levin Igluja? Häpeä.


 22. Jätä kommentti

  Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Parhaat lentotarjoukset