hero taustakuva

10 vinkkiä syksyiselle kaupunkilomalle Turkuun – nauti hyvästä ruoasta, tee design-löytöjä ja kuuntele kummitustarinoita

Shutterstock artikkelin kuva
Suomen matkailu
Suomen sanotaan olevan täynnä kivoja kesäkaupunkeja, mutta minne lähimatkailua suosivan kannattaa suunnata, kun kesän helteet ovat jo väistyneet?
Teksti: Inka Khanji
Päivitetty: 16.10.2018
facebook   whatsapp

ILMOITUS

Syyskaupunki Turku

Turku on kaupunki, jonka viehätys ei hiivu kesäkauden päättyessä, vaan se tarjoaa trendikkään ja värikkään kohteen myös syksyiselle kaupunkilomalle.

Siinä missä kesällä on ihana istuskella ulkona jokilaivoilla, on syksy oivallista aikaa kierrellä ostoskeskuksissa ja paikallisissa design-putiikeissa, herkutella tunnelmallisissa kahviloissa, syödä hyvin ja tutustua kulttuuritarjontaan. Turku sopii loistavasti myös koko perheen syysretkikohteeksi.

Turussa voi viettää täysipainoisen kaupunkiloman, mutta vilinää pääsee helposti myös hetkeksi pakoon esimerkiksi Ruissalon upeaan luontoon.

Kätevältä kymmenen vinkin listalta jokainen löytää varmasti tekemistä ikimuistoiseen Turku-päivään – oli kyseessä sitten kulttuurimatka, lapsiperheen syyslomapäivä tai pariskunnan romanttinen loma.

1. Heittäydy ostoksille ja herkuttelemaan Hansakortteliin

Turun Hansakortteli, eli lyhyemmin Hansa, on paljon muutakin kuin tavallinen kauppakeskus. Tämä korttelikauppakeskus yhdistelee sekä vanhaa että uutta arkkitehtuuria ja sen lasisen katon alta löytyy niin pieniä erikoisliikkeitä, muotiketjuja kuin Stockmannin tavaratalokin.

Visit TurkuSyyslomavinkit Turkuun
Hansakortteleiden herkuttelukeitaat tarjoavat makeita taukopaikkoja.

Nälän yllättäessä ei tarvitse lähteä kauas. Hansan Kultatalon puolelta löytyy Food Court, jossa on tarjolla aasialaista, italialaista ja kreikkalaista ruokaa, hampurilaisia ja paljon muuta.

Edes suuren porukan ei tarvitse kinastella siitä, mihin mennä syömään, sillä jokainen voi hakea annoksen haluamaltaan tiskiltä ja kokoontua sitten saman pöydän ääreen syömään.

>> Tutustu Hansakorttelin tarjontaan

2. Löydä herkuttelijan taivas kauppahallista

Kun kahvi- ja herkkuhammasta alkaa kolottaa, on aika tutustua Turun kahvilatarjontaan. Takuuvarma vinkki on suunnata vanhaan kauppahalliin, jonka suojista löytyy muun muassa tunnelmallinen MBakeryn Piece of Cake -kahvila.

Visit TurkuSyyslomavinkit Turkuun
Tasokkaat leivonnaiset kruunaavat kaupunkipäivän.

Tämän paikan lämmintä ja sympaattista palvelua ei voi kehua liikaa. Lasivitriinin kakut ja leivonnaiset näyttävät niin herkullisilta, ettei niitä yksinkertaisesti voi jättää väliin. Leipomusten takana on MBakery, joka sai vuonna 2015 Suomen parhaan leipomon tittelin.

>> Rakastatko sinäkin ihania kahviloita? Täältä löydät niitä lisää

3. Tee uniikkeja löytöjä Putiikki Roosassa

Monet ovat valmiita matkustamaan kauaskin persoonallisten ostosten ja ihastuttavien pikkuputiikkien perässä. Turussa voi tehdä upeita löytöjä, mutta romantikon kannattaa piipahtaa myös Naantalissa, jonka vanhassakaupungissa sijaitseva suloinen Putiikki Roosa totisesti on matkan arvoinen.

Visit TurkuSyyslomavinkit Turkuun
Naantalin tunnelmalliset pikkuputiikit ovat hyvä syy vierailla myös Turun ulkopuolella.

Vaaleilla pastellisävyillä sisustetussa putiikissa myydään klassisen romanttisia vaatteita ja asusteita sekä persoonallisia eurooppalaisten merkkien tuotteita, joita ei välttämättä tule vastaan muualla Suomessa.

Putiikkivierailun yhteydessä saa hyvän syyn tutustua laajemminkin Naantalin idylliseen vanhaankaupunkiin.

>> Design-löytöjä ja persoonallisia ostoksia Turussa

4. Virkistäydy ja ihastele luontoa Ruissalossa

Välillä kaupungin sykkeestä kaipaa rauhoittumaan värikkään luonnon helmaan. Siihen tarjoaa upeat puitteet noin kymmenen kilometrin päässä Turun keskustasta aukeava Ruissalon luonnonsuojelualue.

Ruissalo tunnetaan etenkin legendaarisen Ruisrockin tapahtumapaikkana, mutta festarikauden ulkopuolella se tarjoaa hengähdyspaikan ja tekemistä niin lapsille kuin aikuisillekin.

Visit TurkuSyyslomavinkit Turkuun
Kasvitieteellinen puutarha tarjoaa trooppisen tuulahduksen syyslomaan.

Etenkin lapsiperheiden ikisuosikiksi on muodostunut Turun yliopiston kasvitieteellinen puutarha, jossa voi ihmetellä luonnon monimuotoisuutta ja ihastella yllä lenteleviä kakaduja sekä altaissa uivia karppeja. Puutarha on osittain sisätiloissa, joten sinne pääsee myös kätevästi suojaan, mikäli syyssade yllättää.

>> Parhaat vinkit lapsiperheelle Turkuun löydät täältä

5. Sukella merelliseen tunnelmaan

Museot ovat mainioita paikkoja sukeltaa hetkeksi aivan omaan maailmaansa. Turussa on kattava valikoima erilaisia museoita, joista vierailukohteen voi valita oman kiinnostuksen mukaan. Yksi pitkäaikaisista suosikeista on useasta näyttelystä koostuva merimuseo Forum Marinum.

Visit TurkuSyyslomavinkit Turkuun
Forum Marinum tarjoaa mahdollisuuden tutustua merenalaiseen elämään.

Merimuseossa pääsee eläytymään entisajan merimiesten ja heidän perheidensä elämäntyyliin sekä ihastelemaan näyttelyrakennuksessa, piha-alueen venekatoksessa ja Aurajoessa esillä olevia museolaivoja.

Myös lapset viihtyvät museokierroksella, jonka aikana pääsee seuraamaan laivakoira Axelin tassunjälkiä ja testaamaan merellä tarvittavia taitoja erilaisilla pisteillä.

>> Katso Turun 10 mielenkiintoisinta museota

6. Hae jännitystä kauhukierrokselta

Kummitusjuttuja ja karmaisevia tarinoita vanhoista kidutuskammioista. Jo 1200-luvun lopulla rakennettu Turun linna tarjoaa vaikuttavat puitteet Kidutusta, kuolemaa ja kummituksia -kauhukierroksille, jotka saavat niskakarvat pystyyn rohkeimmiltakin.

Visit TurkuSyyslomavinkit Turkuun
Hyytävät kauhukierrokset paljastavat uusia puolia Turun nähtävyyksistä.

Tarinat kertovat, että eräs turisti tunsi vanhassa vankityrmässä jonkun tarttuvan nilkkaansa. Kirjurintuvassa puolestaan alkoi yhtäkkiä kuulua vanhojen sivujen kääntelyä muistuttavaa ääntä.

Ikäraja kierroksille on 15 vuotta.

>> Lue lisää kummitustarinoita Turusta!

7. Herkuttele burgereilla Rantakertussa

Turku tunnetaan Hesburgerin kotipaikkana, ja kaupunki tarjoaakin hampurilaisten ystäville ison joukon herkuttelumahdollisuuksia.

Hampurilaishimon yllättäessä kannattaa suunnata esimerkiksi Aurajoen rantaan. Koristeellisessa, 1800-luvun tiilirakennuksessa sijaitseva Rantakerttu on mutkaton ja rento ruokapaikka niin lounaalle kuin illallisellekin.

Visit TurkuSyyslomavinkit Turkuun
Rantakertun hampurilaisilla tullaan herkuttelemaan myös pitkän matkan päästä.

Listalta löytyy kaikkea salaateista pihveihin, mutta paikka tunnetaan erityisesti mehevistä ja runsastäytteisistä hampurilaisistaan. Myös vegaanisia vaihtoehtoja löytyy.

>> Tutustu Turun parhaisiin burgerpaikkoihin!

8. Eläydy lähiötunnelmaan Turun Kaupunginteatterissa

Turussa on vilkas kulttuurielämä, ja esimerkiksi teatteritarjontaa löytyy jokaiseen makuun kepeistä komedioista klassikoihin.

Visit TurkuSyyslomavinkit Turkuun
Turun kaupunginteatteri on erinomainen kohde erityisesti sadesäällä.

Yksi Aurajoen maamerkeistä on Turun Kaupunginteatteri, jonka yksi tämän syksyn mielenkiintoisimmista näytöksistä on neljän lähiössä elävän perheen tarinaan pureutuva Varissuo-musikaali.

Varissuo-musikaali on matka paitsi koskettavien ja elämänmakuisten tarinoiden, myös urbaanin musiikin ja näyttävien tanssikoreografioiden maailmaan. Tekstin ovat tehneet Satu Rasila sekä rap-artisti Paleface, ja ohjauksesta vastaa Mikko Kouki.

>> Lisää Turun monipuolisesta teatteritarjonnasta

9. Syö hyvin historiallisessa miljöössä

Onnistuneen lomapäivän kruunaa herkullinen illallinen. Turussa on useita korkealuokkaisia fine dining -ravintoloita, joissa ei kuitenkaan tarvitse jäykistellä, vaan tunnelma on rento ja mutkaton.

Viisi vuotta sitten avattu Ludu tarjoaa elämyksiä paitsi ruoallaan myös miljööllään. Ravintola sijaitsee entisessä maalikaupassa, ja se on rakennettu vanhaa kunnioittaen. Ravintolasaliin on muun muassa jätetty alkuperäinen mustavalkoinen ruutulattia ja baarin takaseinää koristaa vanha maalaus.

Visit TurkuSyyslomavinkit Turkuun
Rento ravintola Ludu hemmottelee Turun-kävijää herkuilla.

Ruokalistalla painottuvat kauden raaka-aineet ja kotimaisuus, ja kaikki ruoka tehdään alusta loppuun käsityönä.

>> Haluatko syödä Turussa hyvin? Lue vinkit

10. Pistäydy oluella vanhassa historianluokassa

Illan hämärtyessä on mukava käydä vielä oluella tai viinilasillisella tunnelmallisessa Panimoravintola Koulussa. Tämä Suomen suurin ravintolapanimo sijaitsee nimensä mukaisesti vanhassa, vuonna 1889 valmistuneessa koulurakennuksessa.

Visit TurkuSyyslomavinkit Turkuun
Erikoinen sisustus ja miljöö tekevät panimoravintola Koulusta kiinnostavan vierailukohteen.

Vanhan ajan tunnelmaa rakastavalle paikka on oikea aarrearkku. Tilat on säilytetty pääosin ennallaan, ja ravintolasta löytyy muun muassa historianluokka, pulpetteja ja seiniä koristavia vanhoja opetusmateriaaleja.

>> Lue vinkit Turun olut- ja viinikulttuuriin

Lähde: Visit Turku
Kuvat: Visit Turku ja Shutterstock

ILMOITUS

Yksi kommentti (1) Jätä kommentti

  1. MENIN VAIMONI KANSSA KESALLA RISTEILYLLE. JUNAN JA LAIVAN AIKATAULUISSA OLISI OLLUT AIKAA VIERAILLA TURUN LINNASSA. LINNA OLI MENNYT KIINNI KLO 18. JUURI SILLOIN, KUN TUHANSILLA VIERAILLA OLISI OLLUT AIKAA. EIKÖ POHJALAISTEN RAHA KELPAA TURKULAISILLE? KYSYY JASKA KOKKOLASTA.


  2. Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.