Suomen suurin matkablogiyhteisö

Venetsia – Lopeta se vajoaminen!

Vuosi sitten haaveilin Venetsiasta matkallamme Suomesta Espanjaan, silloin Venetsia ei kuitenkaan osunut varsinaisesti reitille, vaan kurvasimme Itävallan Alppien kautta, Milanon ja Genovan ohi suoraan Ranskaan. Tällä kertaa matkamme on mennyt huomattavasti hitaammin ja kauempaa idästä koukaten. Nyt saatiin myös Venetsia reitille ja se on myös palkinnut odotukset!

_DSC5460

Valitsimme ensin edullisimman leirintäalueen kauempaa Välimeren rannalta, Jesolon alueelta. Leirintäalueelta oli matkaa vielä useita kymmeniä kilometrejä itse Venetsian kaupunkiin. Matka onnistui kuitenkin kahdella bussilla ja laivalla, mutta maksoi meno-paluuna 20,50euroa per nenä. Parin päivän jälkeen tulimmekin siihen tulokseen, että vaihtamalla leirintäaluetta lähemmäs Venetsiaa, säästämme matkakuluissa vaikka yö olisikin sen 10euroa kalliimpi. Tältä lähemmältä leirintäalueelta pääsimme lopulta 3euron hintaan meno-paluuna suoraan siltaa pitkin Venetsiaan, yhdellä bussilla. Vertailu kannatti.

DSCF4687 _DSC5457

Luokkatoveri pyysi kertomaan, että onko KOKO Venetsia tosiaan sellainen kuin televisiossa näytetään, vai onko siellä kuitenkin vain muutama tietty kanaali, joita aina vaan kuvataan. Tämä oli meillekin ihkaensimmäinen kerta Venetsiassa, mutta nyt osaan vastata tuohon kysymykseen. Kyllä, KOKO Venetsia tosiaan on yhtä vesitietä ja kanaalia, todella kapeita kujia ja pieniä siltoja täynnä.
Kaupungin läpi kiemurtelee S –muotoinen leveämpi pääkanaali, jossa on vilkas laiva ja veneliikenne; vesibusseja, moottoriveneitä, vesitakseja ja pieniä risteilyaluksia. Vesibussilla pääsee pääkanaalin päästä päähän hintaan 7,50euroa. Muualla kaupungissa poukkoilee pääasiassa pitkiä gondoliveneitä ja pienempiä moottoriveneitä.
Gondoliajelu on halvimmillaan 80euroa ja kyytiin mahtuu maksimissaan 6henkilöä. Kimppakyytinä puolen tunnin gondoliristeily jääkin jo ihan kohtuullisen hintaiseksi ja varmasti kokemuksena huikea!

_DSC5152
DSCF4708
_DSC5044
_DSC5134_DSC5214 _DSC5247

Gondoliveneestä pitää saada kuva! Myöhemmin huomaat, että on vaikea saada kuvaa ilman gondolia.

 

_DSC5119

Venetsia on rakennettu toisiaan lähellä oleville 118 saarelle. Saaria yhdistää 354 siltaa. Rakennuksista noin 30 000 on rakennettu puisten paalujen varaan.
Kaupunki vajoaa. Vajoamista aiheuttaa mm. merenpohjan muutokset ja vedenpinnan nousu. Puisien paalujen lahoamista pyritään hidastamaan mikrobeja tappavilla kemikaaleilla. Vajoaminen on hidastunut 1960 –luvun jälkeen, kun pohjaveden pumppaus kiellettiin. Nykyisin kaupunki vajoaa noin 1,6 – 2,3 mm vuodessa.
Tulvat ovat myös voimistuneet Venetsiassa viimeisen 100 vuoden aikana. 1966 -luvulla ollut voimakas tulva aiheutti joukkopaon kaupungista ja sen asukasluku lähes puolittui. Venetsian historiallisessa keskuksessa asuu enää noin 60 000 asukasta ja luku on vähenemään päin vuosi vuodelta.

_DSC5357 _DSC5170

Venetsiassa vietettiin lähes tauottomia naamiaisia. Naamioita käytettiin kahdeksan kuukautta vuodessa.

Naamioilla on Venetsiassa pitkät historialliset juuret. Ensimmäiset säilyneet lähteet venetsialaisista karnevaaleista ovat 1039 -vuodelta. Naamioiden käyttöä sääteleviä lakeja tunnetaan 1200 –luvulta asti. Vielä 1700 –luvulla Venetsiassa vietettiin lähes tauottomia naamiaisia. Naamioita käytettiin kahdeksan kuukautta vuodessa. Naamiot antoivat kansalaisille suuret toiminnan- ja ilmaisunvapaudet, sillä naamioiden takana pystyi liikkumaan vapaasti ja tuntemattomana. Naamioon ja nilkkoihin asti ylettyvään tabarro -viittaan pukeutuneesta henkilöstä oli mahdotonta sanoa tämän henkilöllisyyttä, sosiaaliluokkaa tai edes sukupuolta. Tavallinen kansalainen uskalsi kertoa mielipiteensä valtion johtotavoista ja näin naamioiden käyttö vähensi yhteiskuntaluokkien välisiä jännitteitä.

_DSC5886

Mallinukke(ko?) kaupan edessä.

Muutamia naamiolakeja :

 • Vuonna 1268  Narreiksi naamioituneet eivät saa heitellä ruusuvedellä täytettyjä kananmunia.
 • Vuonna 1339 Yöaikaan ei ole lupa liikkua naamioituneena.
 • Vuonna 1458 Miehet eivät saa vierailla tyttöjen sisäoppilaitoksissa naisiksi pukeutuneina.

Lisää venetsialaisien naamioiden käytöstä voit lukea tästä Tiede.fi –sivun mielenkiitoisesta artikkelista!

Mitä upeampia naamioita myydään kaikkialla Venetsian kaduilla! Edullisimmat löytyvät kojuista hieman yli 10euron hintaan, kun taas laadukkaammissa naamiokaupoissa hintalappu on alkaen 100euroa.

IMG_20161004_180802 (2)

Näyteikkunoiden ihailua

_DSC5940

Eksyminen Venetsiassa kuuluu asiaan. Vaikka kaupunki ei ole kovin suuri, on kujat niin kapeita ja sokkeloisia, että niihin voi helposti hävittää itsensä. Ja vaikka ei eksyisikään, tienhaara saattaa muuttua yhtäkkiä pelkäksi vesitieksi.

DSCF4744-3

Vilskettä Pyhän Markuksen aukiolla.

_DSC5427

Hintoihin tulee usein huomattava terassilisä

_DSC5559-HDR-Edit

Kuuluisa Huokausten silta. Sillan ikkunoista vangit näkivät viimeisen kerran päivänvalon ja huokasivat

_DSC5672-Edit

Ravintolan sisätiloissa tuoppi olutta maksaa 5euroa, mutta sama tuoppi terassilla juotuna 15euroa!

Hinta-tasoltaan Venetsia on hyvinkin vaihteleva. Evästä löytyy ihan edullisestikin muutaman euron luokkaan, mutta niitä todella hinnakkaita paikkoja löytyy myös. Kannattaa olla tarkkana, sillä esimerkiksi kaupungin suurella ja kuuluisalla Pyhän Markuksen aukiolla, ravintolan sisätiloissa tuoppi olutta maksaa 5euroa, mutta sama tuoppi terassilla juotuna 15euroa!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply VEERAPIRITA / AURINKORASVAA & ALOE VEERAA 24/10/2016 at 16:00

  Ompa kauniita kuvia Venetsiasta sulla! Tuli heti sellainen olo, että tekisi mieli varata lennot Venetsiaan. Kaupunki on pidemmän aikaa ollut omalla matkustuslistalla, tuonne on päästävä! 🙂

  • Reply sunderful 25/10/2016 at 15:31

   Kiitos! Kiva kuulla, että matkakuume puraisi postauksen myötä! 😀

 • Reply Susanna 24/10/2016 at 20:58

  Hyvät kuvat! kiva että tykkäsit Venetsiasta, minäkin kävin siellä ekaa kertaa viime keväänä..
  Menin viikon ajan joka päivä junilla Venetsiaan ja sitten vielä risteilylle, jolloin laivasta näki aika paljon Venetsiaa.
  Naamareita löytää myös 3-5 eurolla Cannaregion alueelta 🙂 siellä olisi ollut niitä silmänaamareita ja kissanaamareita siihen hintaan, halvimmat usein mustia ja ei niin koristeellisia. Tähän kohteeseen pitää joskus vielä palata

  • Reply sunderful 25/10/2016 at 15:37

   Me käytimme muutamia kertoja pääkanaalia päästä päähän kulkevaa vesibussia, sieltäkin näki kivasti erikulmasta Venetsian maisemia 🙂 Joo, tosiaan hieman virheellisesti kirjoitin, että halvimmat olisivat hieman yli 10euron luokkaa, riippuu tietenkin naamarin mallista, koosta ja koristellisuudesta se hinta 🙂

 • Reply Miia 25/10/2016 at 14:44

  Aivan upeita kuvia sulla kyllä! 🙂 Ja kiitos hauskoista knoppitiedoista ja hyvistä vinkeistä. Pitää pistää tää postaus muistiin. 🙂

  • Reply sunderful 25/10/2016 at 15:47

   Hauska kuulla, että pidit postauksesta! 🙂 Venetsiassa mietin, mistä nuo naamiot juontavat juurensa, pitihän se tieto kaivaa esille ja jakaa lukijoiden kanssa 😉

 • Reply piazzamaria 07/02/2017 at 14:25

  Moikka! Ihania kuvia! Olen käynyt Venetsiassa teininä 15 vuotta sitten ja nyt keväällä olisi tarkoitus lähteä päivittämään muistoja. Olen kaupungissa vain päivän ja museoita enemmän kiinnostaa juurikin tuollaiset kuvaukselliset pikkukanaalit – muistatko yhtään aluetta minne kannattaisi suunnata (vaikka muistelisinkin, että viime reissullakin juurikin eksymällä löytyi ne kauneimmat paikat, tietenkään tietämättä yhtään missä oltiin… :D)?

  • Reply sunderful 07/02/2017 at 15:54

   Moikka! Kiitos! Täytyy myöntää, että aivan koko Venetsia on mun mielestä täynnä näytä kuvauksellisia paikkoja ja kanaaleja. Parasta taitaa juurikin olla tuo eksyminen, mikä myös on melko väistämätöntä, mutta silloin löytyy koko ajan hienompia ja hienompia paikkoja 🙂 Meillä ei ollut pienintäkään hajua millain paikka Venetsia oikeasti on ja mentiin ihan summamutikassa ympäri ämpäri 😀 Me kierreltiin ensimmäisenä päivänä San Macro -nimistä kaupunginaluetta ympäri. Seuraavana päivänä lähdimme juna-aseman suunnasta pääkaanaalia mukaillen kiertämään kaupungin pohjoista puolta. Kolmantena päivänä yritimme navigoida itsemme kaupungin keskeltä läpi, pienille kujille eksyen. Kaikki nämä alueet olivat kuitenkin upeita ja täynnä kujia, kanaaleja, pieniä siltoja ja hienoja rakennuksia. Uskon siis, että löydät varmasti etsimättä upeat maisemat! 🙂 Venetsia on kyllä uskomattoman hieno ja erikoinen paikka, hauskaa reissua teille!

  Leave a Reply