Suomen suurin matkablogiyhteisö

Aloittelevan karavaanarin muistilista

Karavaanarielämä on pyörähtänyt odotetun hyvin käyntiin ja nautimme asuntoautolla matkailusta todella paljon! Kun tarkoituksena on asua koko talvi asuntoautossa on otettava paljon asioita huomioon olemisen, elämisen ja viihtyvyyden kannalta. Kokosin tähän tähän mennessä hyväksi havaittuja asioita ja huomioitavia asioita karavaanarielämässä:

 • Tee aina ennen lähtöä rutiininomainen tarkistus; ikkunat kiinni, pöydät tyhjiksi, kaapin ovet kiinni, kaasut pois päältä, nosta porrasjakkara kyytiin(!) ja mikä tärkeintä; kattoikkunat kiinni! Kattoikkunoita kuulemma näkee silloin tällöin lentelevän maanteillä ja niitä ei tosiaankaan haluta takana ajavan tuulilasiin.
 • Vältä kiliseviä astioita, suosi muovisia. Kun hamstraa mahdollisimman vähän astioita säästää myös tiskin määrässä, meillä on vain muutama lasi ja muki. Käytämme myös kertakäyttöastioita.
 • Polkupyörä on ehdoton hankinta. Euroopan reissuilla kannattaa unohtaa autolla kaupungeissa kiertely. Polkupyörän kanssa ei ole parkkipaikkaongelmaa. Kaupungeista saa myös aivan eri tavalla tuntumaa, kun pääsee pyörällä kiertelemään laajemmaltakin alueelta. Muista hyvä ja paksu ketjulukko.

DSCF2369

 • Käytä aurinkoenergiaa. Aurinkopaneeli katolla kerää riittävästi sähköä ja mahdollistaa mukavan elämisen myös ilmaisissa puskaparkeissa. Selvää säästöä! Se kaupan isoin tuli miehen mielestä hinta/laatusuhteeltaan edullisimmaksi, joten nyt riittää energiaa ainakin yli omien tarpeiden.
 • Mutteripannussa valmistuu espresso kaasuliedellä. Todella helppo käyttää, tätä ilman ei enää aamut käynnisty!
 • Vaihda mikroaaltouuni, miniuuniin. Esimerkiksi Lildin pieni miniuuni/pöytäuuni on tehokas, nopea ja monikäyttöinen, myös paljon kevyempi kuin perus mikrot. Tehoja miniuunissa on 1200wattia, joten me käytämme tätä vain leirintäalueiden verkkovirrassa. Tarpeeksi suuren invertterin (puhas siniaalto) hankkiminen olisi ollut kohtuuttoman kallista pelkkää uunia varten, sillä muut laitteet toimivat alle 300w. Pääasiassa vietämme kuitenkin aikaa leirintäalueilla. Tulimme siihen tulokseen, että puskaparkeissa taas pärjäämme ilman uuniakin. Espanjassa teimme muutenkin hyvin harvoin ruokaa kotona ja kaasuliedellä tarvittavat kokkailut onnistuu kyllä hyvin.
DSCF2284 (2)

Autoon sopiva kahvinsäilytyslaatikko löytyi kirpputorilta.

IMG_20160815_122355

Verhovaijeri toimii ”turvavyönä”, jotta avohyllyn tavarat pysyvät omilla paikoillaan myös ajonaikana.

 • Liity KARAVAANARIT – Facebook ryhmään, apu aina nettiyhteyden ulottuvilla! Olemme saaneet paljon kannustusta ja apua, milloin minkäkinlaisiin tilanteisiin ja pulmiin.
 • Palovaroitin ja kaasuhälytin! Testaa hälyttimien toimivuus säännöllisesti, halpa henkivakuutus. Lisäksi Euroopassa matkaillessa olisi hyvä olla myös narkoosikaasun tunnistava hälytin.
 • Varsi-imuri on kätevä, pieneen tilaan mahtuva siivousapulainen.
 • Vältä tavaran jemmailua ja karsi turhat tavarat joita et tule todennäköisesti matkan aikana edes muistamaan. Kauppoja löytyy myös kotipaikkakunnan ulkopuolelta, jos jotain tarpeellista kuitenkin unohtui matkasta.
 • Lataa puhelimeen Here – offline karttapalvelu tai hanki hyvä navigaattori. Myös ACSI – camping applikaation avulla voi löytää sopivia leirintäalueita Euroopasta. Park4night – applikaation avulla löytyy myös puskaparkkeja ja monia muita leirintäalueita, joita ei ACSI – applikaatiosta löydy. Nämä voi myös ostaa pikkurahalla toimimaan offline – tilassa.

IMG_20160818_110327

DSCF2467

Polkupyörän mukitelineistä saa myös ohjaamoon kätevät mukitelineet. Akkuun kiinnitetty led-näyttö ilmoittaa akun varauksen, ei pääse akku salaa tyhjenemään.

DSCF2551

”Jätä kengät eteiseen”

Eli sellaisia huomioitavia ja hyväksi todettuja asioita me olemme tässä vasta alkaneessa karavaanielämässä jo laittaneet merkille. Kokoajan uudessa elämäntyylissä oppii uusia asioita. Vinkkejä otetaan myös mielellään vastaan kokeneemmilta karavaanareilta, jättäkää kommenttia! 🙂

Tykkää Sunderful – Facebook sivusta ja pysyt ajantasalla päivityksissä!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

1 Comment

 • Reply Elisa 21/02/2020 at 08:55

  Hei! Olen hankkimassa tuollaista Lidl:n miniuunia tyttären yksiöön jossa eiole uunia. Uunissa oli varoitus, että lämpenee myös ulkopinnoilta. Kuinka kuumaksi se tulee? Aika ahtaaseen joutuu laittamaan, niin lämmittääkö se ympärillä olevat pinnat?
  T. Elisa

 • Leave a Reply