Suomen suurin matkablogiyhteisö
Tarinat

Budjettimatkalla Sveitsissä

sunnuntai, toukokuu 24, 2020

Sveitsi- Budjettimatkailijan maa?

Sveitsin reissua suunnitellessani minua varoiteltiin paljon maan hintatasosta.  Kieltämättä se hieman kauhistuttikin. On aina mukavampaa reissata maissa, joissa ei tarvitse juuri budjettia laatia.  Sveitsin Alpit olivat kuitenkin olleet omalla bucket listillä niin pitkään, että en antanut maan hintatason pelotella. Välillä reissussa palaa enemmän rahaa ja välillä vähemmän.  Yhtäkään matkaa en ole koskaan katunut.  Jokainen on ollut hintansa väärti.

Luokittelen kuitenkin itseni budjettimatkailijaksi. On asioita, joihin olen valmis laittamaan rahaa. Ja sitten on niitä juttuja missä saituroin aina.  Voin ostaa kalliit lennot unelmakohteeseen, mutta majoitukseen en koskaan tuhlaa rahojani. Olen kokemuksieni kautta huomannut, että majoitus on se mistä saa vähiten iloa reissussa.  Elämykset ovat sen sijaan niitä, mitkä muistan aina. Niihin olen valmis satsaamaan enemmän.

Pystyykö Sveitsissä sitten reissaamaan edes jotenkin kohtuullisella budjetilla? Itse onnistuin tavoitteessani kiitettävästi. Sveitsin Alpeilta löytyy ökyhotellien lisäksi myös alppimökkeihin tehtyjä reppureissaajien hostelleja. Majoituin yhdessä tämän kaltaisessa mökissä Iseltwaldin kylässä. Sain täydellisen sijainnin vuoristojärven rannalla ja todella edullisen tukikohdan vuoristoretkilleni Interlakenin ympäristöön.  En ollut koskaan majoittunut niin hienolla sijainnilla. Maisemat olivat kauneimpia mitä olin koskaan nähnyt! Tällä kertaa majoituskin oli elämys!

Budjettimatkallani käytössä oli myös monet muut reppureissaajille tutut säästökeinot.  Aterioiden kokkaaminen hostellin keittiössä, oli säästämisen ohella loistava tapa tutustua muihin vuoristointoilijoihin. Kauppalasku pysyi suhteellisen kohtuullisena ja ravintoloissa käynteihinkin jäi valuuttaa.

Iseltwaldin kylä oli loistava tukikohta alppiseikkailulle!

Hostellin pihalta avautui näkymä Brienz järvelle.

Interlaken

 

Ihastuttava Bern välietappina.

Matkustin Sveitsissä pääosin junaillen. Lensin Suomesta Zürichiin ja lähdin siitä etenemään junanraiteita pitkin kohti Alppeja. Junamatkoihin sai rahaa uppoamaan kiitettävästi (en ollut tajunnut ostaa lippuja ennakkoon/hyödyntää mitään rail-passeja). Matkanvarrella oli junan vaihto Bernissä. Päätin tehdä tuon vaihdon pidemmän kaavan mukaan ja tutustua tarkemmin tähän vanhanaikaiseen pääkaupunkiin.

Kannatti hypätä junasta, sillä Bern oli pysähtymisen arvoinen.  Bernissä on jäljellä paljon keskiaikaista arkkitehtuuria ja se on ansaitusti yksi Unescon maailmanperintökohteista. Söpöt postikorttimaisemat kruunasivat turkoosinsinisenä hohtava Aare joki siltoineen. Loistava esimerkki siitä, mitä kaikkea junareitin varrelta voi löytyä. Kalleudesta huolimatta Sveitsissä kannattaa siis junailla!

Rakkaimmat kokemukseni olivat täysin ilmaisia.

Minulla oli useiden vuosien ajan ollut päähänpinttymä alppilehmistä. Vuoristoon saapuessa halusin ehdottomasti nähdä nuo märehtivät vuoristovaeltajat! Toiveena oli myös nähdä perinteistä Sveitsiläistä vuoristoelämäntapaa.

Iseltwaldin kylässä kävin piipahtamassa paikallisilla kyläfestareilla. Näissä jodlauspippaloissa tapasin kyläläisiä ja kyselin heiltä missä olisi mahdollista päästä tutustumaan vuoristolehmiin? Onnekseni löysin henkilön, joka oli valmis näyttämään minulle paikallista elämäntapaa.

Noin 2000 metrin korkeudessa vuorilla sijaitsi paikallinen juustotila. Tilalla asusteli isäntäväen lisäksi alppilehmiä, porsaita, vuohia ja kanoja. Eläimet ja tilalla työskentelevä pariskunta viettävät vuoristossa aina koko kesän. He valmistavat kesän ajan juustoa perinteisiä menetelmiä hyödyntäen. Lypsykoneet toimivat aurinkopaneeleilla, koska vuorilla ei ole sähköä. Juusto keitetään isossa ikivanhassa padassa. Elokuussa pariskunta ja eläimet palaavat takaisin alas laaksoon.  Hymyilevä pariskunta kertoi olevansa onnellisimmillaan kesällä, kun he voivat olla ylhäällä omassa pienessä mökissään ja valmistaa juustoa. Kun syksy koittaa, on vaikeaa palata alas takaisin ”normaaliin elämään”. En yhtään ihmetellyt tätä. Vuorilla oli niin hiljaista ja kaunista.

Tilalla työskentelevä pariskunta oli ihmeissään, miksi yksin reissaava suomalaistyttö oli päätynyt juuri heidän kylällensä. Kerroin heille, että olin selannut Google mapsia ja valinnut sieltä Sveitsin kauneimman paikan.  Kaunein paikka se todella olikin.

 

2000m korkeudessa sain viimein tavata lehmät.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.