Suomen suurin matkablogiyhteisö

Pikkukaupunki Hvide Sande, Tanska

Helmi-maaliskuiselta Herningin visiitiltä teimme päivän road tripin Tanskan länsirannikolle tutustumaan Hvide Sanden pikkukaupunkiin ja sen majakkaan. Paikat olivat täysin neverheard, eikä niistä löytynyt juuri mitään tietoa suomeksi ja aika vähän myös englanniksi, mutta ne osoittautuivat aivan mielettömiksi!

Auringossa kimaltava meri Hvide Sanden laiturilta

Matka Herningistä Hvide Sandeen kestää autolla noin tunnin. Maisema keskustan ulkopuolella, maaseudulla on tyypillisen tanskalainen isoine, tasaisine peltoalueineen. Näin Pohjanmaan lakeuksilta kotoisin olevalle siis mukavan tuttu ja turvallinen näky. Täältä puuttuvat kuitenkin metsät melkein kokonaan ja se salliikin välillä napakasti ja kylmästi puhaltavan tuulen riehumisen aivan vapaana.

Jos maisemat ja paikka kiinnostaa enemmänkin niin täältä Hvide Sandesta on tehty vuonna 2021 tanskalainen rikossarja White Sands, jossa selvitetään majakalla tapahtunutta murhaa.

Lyngvig majakka koko komeudessaan

Lyngvig majakka

Matkalla Hvide Sanden kaupungin keskustaa kohti, pysähdymme Lyngvigin majakalle. Majakka on rakennettu tänne vuonna 1906 ja vuonna 1965 sen viimeisin majakanvartija eläköityi ja majakka automatisoitiin. Nykyään paikka toimii turistikohteena.

Maisema merelle päin majakasta

Lyngvig majakka ja merinäkymä dyynien yli

Turistipariskuntakuva majakan huipulta

Lyngvigin majakka sijaitsee meren ja vuonon välissä. Sen korkeuksista avautuu mahtava näkymä myös rannan upeille hiekkadyyneille. Alueen rannan kehutaankin olevan yksi Tanskan parhaista. Majakassa vierailun yhteydessä voi täällä muun muassa tutustua majakanvartijan vanhaan kotiin ja historiallisiin esineisiin, kävellä meren rannalla tai ruokailla viihtyisässä kahvilaputiikissa. Lippu ylös majakkaan maksaa 70 Tanskan kruunua eli noin 10 €. Alle 18-vuotiaat pääsevät ilmaiseksi.

Dyynimaisema majakan ikkunasta

Jelmiina ja Miska majakan kierreportaissa

38 metriä korkean majakan ylätasanteelle päästäkseen täytyy kavuta reilut 200 porrasta kiemurtelevia, kapeita rappusia. Ylhäällä ryömitään pienestä luukusta ulos tasanteelle merituulen armoille ihailemaan upeaa 360-näkymää. Majakkavisiitti oli erityisesti meidän seurueen kahden korkeapaikankammoisen, Jelmiinan ja Villen mieleen.

Kaksi korkeanpaikankammoista majakan huipulla

Majakkaan kapuamisen jälkeen lähdimme käppäilemään sen vieressä olevalla pitkälle hiekkarannalle. Näin varhain keväällä ranta oli ihanan autio. Nautimme auringosta, tuulesta ja ihastelimme täydellisen sileiksi hioutuneita kiviä.

Kuva majakasta rannalta päin

Pohjanmeren rannalla Tanskassa

Hvide Sanden keskusta

Hvide Sande sijaitsee erikoisella paikalla, kapealla Holmsland Klit niemenkärjellä Ringkøbingin vuonon ja Pohjanmeren välissä. Sen keskusta sijaitsee nämä vesialueet yhdistävän kanavan ja kalastajasataman ympärillä. Paikka näyttää hauskalta jopa Google Mapsissa, suosittelen tsekkaamaan. Kartalta voi huomata, että Ringkøbingin vuono on nimestään huolimatta enemmänkin laguuni, eli lahti, joka erottuu merestä särkän tai riutan takia.

Hvide Sanden sataman rakennuksia

Hvide Sanden ”kaupungissa” niinkuin ilmeisesti Tanskassa kaikkia kyläpahasia kutsutaan, asuu alle 3000 ihmistä. Meri on täällä todellakin koko ajan läsnä. Holmsland niemellä on leveyttä paikoin reilusti alle kilometrin, mutta se on jopa 30 kilometriä pitkä. Hvide Sanden hiekkarannat ovat siis todellakin kilometrien pituisia ja niissä voi tietenkin myös harrastaa kaikenlaisia vesilajeja. Kevätkeli ei vielä vierailumme aikaan houkuttele kyllä pulahtamaan.

Hvide Sanden keskustan laituria rantaruohikon lomasta

Löydän kartalta erikoisen laiturin, jota kävelemme ihastelemaan samalla tutustuen keskustaan. Satama-alueen rakennukset ovat lähinnä isoja teollisuushalleja. Laituri itsessään oli hieno ja pitkä ja sen päässä tuntui kuin olisi ihan avomerellä. Välillä aallot löivät siihen kauniisti pärskähtäen. Kesällä laituri ja ranta-alue ovat varmasti suosittuja! Ihmettelimme tovin laiturin päässä kalastusvenettä, jonka kannen yli/läpi merivesi virtasi. Meistä ei kukaan tiennyt, oliko tämä ihan normaalia ja jos niin miksi?Kalastusvene aallokossa

Hvide Sanden laiturilta

Taisimme vierailla täällä sunnuntaina, sillä kadut olivat hiljaisia ja suurin osa putiikeista kiinni. Satamasta löytyy kuitenkin mukava ravintola, Café Marina, jossa isolla lasitetulla terassilla onkin paljon väkeä nauttimassa auringosta. Tanskassa jostain syystä todella moni ravintola on Café-niminen, joka saattaa hieman hämätä, mutta tämäkin on ihan kunnon ravintola eikä mikään kahvila.

Café Marinan annokset: tiikerirapusalaatti ja shooting star kala-annos

Ravintolan menu on odotetusti hyvin mereneläväpainotteinen. Itse syön herkullisen ison salaatin tiikerikatkaravuilla. Turistihinnat tässä sataman välittömässä läheisyydessä tietenkin ovat ja salaattini maksaa n. 23 euroa. Villen annos on jälleen yksi versio tanskalaisesta voileivästä: Shooting start, stjerneskud eli tähdenlento. Siinä on leivän päällä yltiömäinen määrä erilaisia mereneläviä, tässä tapauksessa punakampelaa, turskaa, katkarapuja ja kaviaaria. Tässä annoksessa todellakin more is more. Annoksen hinta on n. 28 euroa. Kannattaa testata!

Ville poseeraamassa Hvide Sanden laiturilla

Olipa täydellinen road trip aurinkoisessa säässä ja seurassa tutustuen aivan uusiin paikkoihin ja vaan nautiskellen olosta ja elosta. 🥰 Melkoista hyggeilyä Tanskassa sanoisin!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 9.6.2022 at 17:45

    Näyttää kyllä todella säät suosineen, ei pilvenpilveä näy taivaalla! Onpa kiva, että pääsitte käymään myös majakassa sisällä, turhan usein niitä pääsee katsomaan vain ulkoapäin.

  • Reply Jenny 8.6.2022 at 22:05

    Vautsi 😍

  • Leave a Reply