Suomen suurin matkablogiyhteisö
Herningin keskustassa turistikuva enkelin siipien edessä

Saunaelämys ja hurmaava Herning, Tanska

Lyhyen helmikuun lopun Kööpenhaminan turistivisiitin jälkeen, matka jatkui määränpäähän eli ystävien luo Herningiin. Täysin tuntematon pikkukaupunki yllätti idyllisyydellään. Reissu oli täydellisen mutkaton ja leppoisa, kun meillä oli omat ”paikalliset oppaat” hoitamassa kaiken. 

Kööpenhaminan rautatieasemalta juna Herningiin kesti 3,5 tuntia. Herning sijaitsee Keski-Jyllannissa, Tanskassa ja sen keskustan alueella asuu n. 50 000 ihmistä. Herningissä on paljon kaunista ja perinteikästä tanskalaista omakotitaloaluetta tiilitaloineen ja korkeine kattoineen. Iltaisin kaikissa taloissa on verhot auki, tai niissä ei ole verhoja, ja koska ne sijaitsevat aivan tien vieressä, on niistä helppo nähdä sisälle. Suomessa kaikilla olisi vastaavassa tilanteessa visusti verhot kiinni.Herningin omakotitaloaluetta

Saunaelämys @DGI Huset Herning

DGI Huset on Herningin keskustassa sijaitseva hotelli, jonka yhteydessä on iso uimahalli saunaosastoineen. Ystäväni Jelmiina oli hehkuttanut meille siellä olevaa huikeaa saunaelämystä, jota oli tottakai päästävä testaamaan!

Kun niin kutsuttu Saunagus alkaa, on paikan pyöreä iso sauna ammuttu täyteen. Gusmester, eli elämyksen läpivievä saunottaja, astuu saunaan ja kertoo tanskaksi jotain tapahtumasta. Me ollaan saatu briiffi kavereiltamme, joten tiedetään suurin piirtein mitä odottaa. Ensimmäiseksi gusmester kaataa aromaattista tuoksua kiukaalle, jonka jälkeen hän heittää sinne myös reilusti löylyä. Tämän jälkeen, pyyhettä apunaan käyttäen, saunottaja heiluttaa tuoksuvan, kuuman höyryn ympäri saunaa. Elämys on hyvin meditatiivinen ja saunassa vallitsee ehdoton hiljaisuus. Gusmester kiertää pyöreän saunan useampaan kertaan pyyhkeen tai viuhkan kera ja heiluttaa löylyjä osallistujien päälle. Saunojat ovat aivan hurmiossa ja nostavat kädet ylös saadakseen kaiken mahdollisen lämmön kehoonsa!

Puolessa välissä elämystä on tauko, jolloin kaikki poistuvat hetkeksi saunasta viilentymään. Itse Gusmester käy vaatteet päällä suihkussa, kovaa hommaa heilua kuumassa saunassa! Saunan edustalla on 18 asteinen viileä allas, johon pääsee mukavasti pulahtamaan tauolla. Toisen kierroksen tuoksuna on vadelma ja useamman löylykierroksen jälkeen, sauna alkaakin olla aika mukavan kuuma ja kostea.

DGI Husetin Saunagus järjestetään arkisin 3 kertaa päivässä normaalin pääsylipun hinnalla. Se on hyvin samantyyppinen sessio, kuin mitä muistan Saksasta. Muistan silloin jo ajatelleeni, että tämä olisi mieletön lisä johonkin Suomen upeaan saunamaailmaan! Pääsylipun hinta on 69 kr eli reilu 9 € ja sillä pääsee myös uimaan. Saunaosaston ulkopuolella kyseessä onkin aika perus uimahalli suht kolkkoine pukuhuone- ja suihkutiloineen, mutta yläkerrassa sijaitseva saunaosasto on Saunagusiin yhdistettynä kyllä super hieno elämys!

DGI Huset Herningin uima-allasosastoa

Keskityin saunaelämyksen nautintoon ilman kuvailuja. Tämä on ainoa kuva allasosastolta, jossa hauska (ja haastava) kiipeilyseinä.

Ruokapaikkoja Herningissä

Kun menee kylään ystävien luo, on siinä myös se etu, että ruokaa ei tarvi syödä huonoissa paikoissa, kun ravintolat on jo etukäteen testattu ja rankattu. Meitä suositeltiinkin lähes joka ravintolassa testaamaan joku tanskalainen perinteikäs ruoka. Täydellistä!

Herning Arrest rakennus keskustassa

Tämä upea rakennus Herningin keskustassa on ilmeisesti vankila

Tanskan ruokakulttuuri on tunnettu suosituista voileivistään, smørrebrød. Niitä voi syödä millä tahansa aterialla ja ne ovat ovat erittäin runsaita sekä monipuolisia. Myös meren antimet on suosittuja. Kylling & Co on pikaruokaketju, josta saa yllätys yllätys erilaisia voileipiä sekä esim. burritoja ja salaatteja. Haluamansa täytteet voi valita hieman subimaisesti itse. Yksi iso täytetty burrito on erinomainen lounas. Café Cosy ja Café Fry ovat nimistään huolimatta molemmat ihan kunnon ravintoloita ja itseasiassa melko samantyylisiä. Cosyssa syötiin isot voileivät, kun oltiin siellä ihan ekana iltana ja piti päästä heti kiinni Tanskan voileipävalikoimaan! Fryssa taas söin erittäin ison pastasalaatin katkaravuilla. Kaikki nämä ravintolat, ja tietenkin useampi muu, sijaitsevat Herningin keskustan kävelykadulla Østergade.

Perinteikäs tanskalainen smörrebröd lohella ja ranskalaisilla

Café Cosyn lohivoileipä

Mieleenpainuvin ja hienoin ravintola, jossa käytiin Herningissä oli 9-Ni Sushi. Ravintola toimii all you can eat -periaatteella, mutta se ei ole buffet-ravintola. Jokaisessa pöydässä on tabletti, josta ruokia voi tilata käytännössä niin paljon kuin haluaa. Ilmeisesti kuitenkin ylijäävästä ruoasta saa maksaa lisää, eli mitään älytöntä määrää ei kannata tilata. Ihan fiksua! Viikonloppuisin hinta on 259 kr eli n. 35 €. Me syödään tietenkin ihan liikaa.

Upeat sushit ravintolassa Herningissä

Tabletilta tilatessa on jopa hieman vaikea hahmottaa, kuinka paljon ruokaa oikein tulee ja loppuilta menee taisteluksi, kun mitään ei haluta jättää syömättä. Taidettiin olla ekan kierroksen jälkeen jo melko täynnä, mutta oli vain pakko päästä tilaamaan vielä lisää 😁 Menussa ei ole varsinaisia annoksia vaan erilaisia susheja ym. ruokia voi tilata erilaisia määriä. Sushiriisi ei ole tänä iltana parasta mahdollista, mutta muuten kaikki on oikein maukasta ja tabletilta tilailu ja ruokien selailu on hauskaa! Ihana Jelmiina ei edes syö sushia, mutta uhrautuu mukaamme ❤

9-Ni Sushi ravintolan ruokia

Ihanat hostimme Miska ja Jelmiina ja osa kaikesta syömästämme ruoasta

On kyllä erityisen mukava matkustaa välillä paikkoihin, joista ei oikeastaan tiedä mitään, ihan ilman odotuksia, lähinnä hengaillakseen ystävien kanssa. Tällaiset idylliset kylät ja kaupungit yleensä sitten hurmaavatkin kaikkein eniten.

Fanikuva Herning Blue Fox jääkiekkopelissä

Reissulla käytiin myös Herning Blue Foxin jääkiekkopeliä ja Miskaa työssään kannustamassa

Ihana vierailu, kiitos upeat hostimme ❤ Tanskan vierailu täydentyy vielä trilogian viimeisessä osassa, kun tehtiin päivän road trip länsirannikolle!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 14.5.2022 at 19:16

    Näyttääpä tuo Herning jo pelkästään tuon yhden kuvan perusteella oikein idylliseltä. Tuon 9-Ni Sushi -ravintolan konsepti kuulostaa kyllä mainiolta, ja hintakaan ei kuulosta mahdottomalta. Jotkin buffet-ravintolat koronan vuoksi siirtyivät väliaikaisesti tuollaiseen toimintamalliin, mutta ovat palanneet sen jälkeen tavanomaiseen. Sellaisia on tullut vastaan, että ”raakaa” ruokaa otetaan lautaselle ja kokki valmistaa sen, mutta tuollaista en ilman koronaerikoisuuksia muista. Kaksi jälkimmäistä ovat kyllä molemmat kivoja malleja.

    • Reply sielunruokaa 3.6.2022 at 15:45

      No se oli! Ja tuollainen pienikin elämyksellisyys ravintolassa, tuo kyllä ihan uutta mielenkiintoa siihen koko kuvioon 🙂

    Leave a Reply