Suomen suurin matkablogiyhteisö

Juupajoen rotkolla huolia huuhtomassa

Juupajoen rotkon huolien huuhtomispaikan houkuttelemina vierailimme ystäväni Aliisan kanssa Pirkanmaalla. Miellyttävä pidennetty viikonloppu pikkukunnan rauhassa!

Suomessa ja maailmalla on kymmenittäin upeita matkakohteita, joissa olisi mahtava päästä vierailemaan. Kuitenkin, kun ystäväni Aliisa laittoi minulle yhden ainokaisen kuvan ”stressijoesta” nähtäväksi, päätimme siinä paikassa, että tuonne mennään kirjoitusretriitille. Kyseinen retriitti oli toki ollut puheissa jo aiemmin, joten nyt kun paikkakin oli selvillä, ei tarvinnut kun enää sovittaa se kalentereihin.

Viivyimme Juupajoella 3 yötä kauniissa Amorinrannan Airbnb-majoituksessa, kävimme hiihtelemässä, lenkkeilimme Möhkön kanssa, söimme hyvin. Ja kirjoitimme. Joka päivä monta tuntia todella tunnollisesti! Universumi ilahdutti meitä vieläpä upeilla revontulilla, joita emme olleet kumpikaan nähneet vuosikausiin! Juupajoki todella ihastutti. ❤

Upeat vihreät revontulet Juupajoella tammikuussa 2022

Juupajoen rotko

Juupajoen tunnetuin luonnonnähtävyys on jopa 30 metriä syvä rotkolaakso, jonka pohjalla virtaa joki. Alueella on kolme lyhyttä luontopolkua, joista pisin on 2 km pitkä. Reitit nousevat ylös ja alas rotkoa, eivätkä ole erityisen helppokulkuisia, jonka vuoksi aikaa lyhyen reitin kiertämiseen onkin hyvä varata riittävästi. Huom. Alueella ei ole talvikunnossapitoa!

Juupajoen rotkon pohjalla kiemurtelee tietenkin Juupajoki

Lunta oli tammikuussa ihan reilusti, mutta käyntiämme ennen ilma oli käynyt plussalla ja satanut hieman vettäkin, joten lumi oli jäätynyt melko liukkaaksi. Onneksemme reitillä oli kuitenkin käynyt muitakin ja polku oli ainakin osittain auki. Reittiä on myös kunnostettu muutamia vuosia sitten kaiteilla ja portailla, jotka toivat jyrkempiin pätkiin hieman helpotusta. Nastakengistä ei varmasti olisi ollut haittaa! Ikävä kyllä plussakeli tekee myös talviretkeilystä heti astetta rumempaa, kun puista tippuvat lumet ja kelikin oli harmaa.

Juupajoen rotkon pöllöhahmotJuupajoen rotkon alueella huhutaan asustelevan peikkoja ja muita myyttisiä metsän olentoja. Rotkon varrelle onkin rakennettu kymmenittäin sammalhahmoja ihastuttamaan kulkijaa. Jokaisella teoksella on nimi ja tarina, joita voi lukea reitin varrella QR-koodien takaa. Mekin olimme rotkolle tulleet vanhojen uskomusten perusteella. Kävimme kuiskauksien laaksossa kuiskaamassa hartaimmat toiveemme metsän kuultavaksi. Toiveet saattavat käydä toteen, mikäli ne ovat esitetty puhtaasta sydämestä. Juupajoen sivuilla lisää hauskoista satuhahmoista. Osa hahmoista oli tietenkin näin talvella hautautunut lumen alle.

Juupajoen rotkon Hankala-Hermanni satuhahmo

Pyykkirannan burnout-patama – huolien huuhtomispaikka

Koko Juupajoelle tulomme syy, huolien huuhtomispaikka, sijaitsee rotkossa sinisen eli pisimmän reitin varrella. Tällä reitillä taitaa olla yksi silta ja Pyykkirannan burnout-patama on tämän vieressä, joten se on suht helppo löytää. Paikalla on kansantarun mukaan aivan erityisen voimakas luonnon parantava voima. Täällä virta vie mennessään huolet ja murheet syvälle maan uumeniin. Koska todellakin halusimme huuhtoa huolemme pois, piti joessa tottakai päästä kastautumaan kokonaan. Sää oli hieman pakkasella, mutta tyyni. Jostain syystä vesi ei tuntunut edes erityisen kylmältä, mutta se saattoi myös johtua siitä, että olimme täysin fiiliksissä tästä rituaalista. Mikä mieletön euforia!

Huolien huuhtomispaikalla antamassa murheita virran vietäväksi

Amorinranta – hurmaava vanha hirsikoulu

Juupajoelta löytyi onneksemme myös hieman elämyksellisempää majoitusta retriittiämme varten. Amorinranta sijaitsee yli 100-vuotiaassa hirsitalokaunokaisessa, joka on aikoinaan toiminut kouluna. Amorinranta sijaitsee vain parin sadan metrin päässä Juupajoen rotkon aloituspistettä Tehtaanjärven rannalla. Alueelle sijaitsee myös kaunis Walleniuksen Wapriikki.

Punasävytteinen Amorinrannan huone Karoliina

Majoituksen lisäksi Amorinrannassa on kesäisin kahvila ja täällä järjestään myös tapahtumia ja vaikkapa terapiapalveluita. Huoneita on majoitusta varten tarjolla useampia, mutta näin talvella vain yksi on lämmitettynä. Huoneemme Karoliina löytyy Airbnb:stä. Talon omistajat Elli ja Jouni ovat ihania, sydämellisiä majoittajia.

Majoituksen paras osuus oli ehdottomasti talon rannassa oleva vanha iso hirsisauna. Totesimme sen olevan yksi tunnelmallisimmista saunoissa, jossa olemme koskaan olleet. Sauna oli lämmitettynä 30€ lisämaksusta ja se oli todellakin sen arvoinen.

Amorinrannan tunnelmallinen hirsisauna

Lisäpisteet Amorinrannalle vielä kierrätysmahdollisuudesta. Välillä mökkeillessä pitää potea huonoa omaatuntoa siitä kun samaan roskiin menee seka- ja biojätteen lisäksi myös metalli-, lasi- ja kartonkiroskat, mutta täällä roskiksia oli tarjolla kierrätykseen ainakin neljä, mahtavaa! 🙌

Kaunis Walleniuksen Wapriikki Juupajoella

Viikonlopun hiihtokelit eivät alkuviikon plussakelien jälkeen olleet parhaimmillaan ja pari Juupajoen latua testattuamme, lähdimmekin viereiseen kuntaan Orivedelle parempien baanojen toiveissa. Teerijärven kierros oli mukava n. 12 kilometrin hiihtolenkki perinteisen hiihtotavalle.

Upea auringonlasku hiihtolenkillä Orivedellä

Olipa taas ihana käydä retkeilemässä uusissa kivoissa maisemissa!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Marika / Matkalla Missä Milloinkin 24.2.2022 at 05:36

    Voi kuinka ihastuttava retki Juupajoen rotkolla teillä olikaan! Kuiskauksien laaksoon toiveiden esittäminen, sammalhahmojen bongailu ja Pyykkirannan burnout-patamassa pulahtaminen, kuulostaa täydelliseltä. Ja saitte vielä nuo upeat revontulet kruunaamaan viikonloppunne.

    • Reply sielunruokaa 25.2.2022 at 14:50

      No niinpä, oltiin aivan haltioissamme! 😍 Kiitos kommentista!

    Leave a Reply