Suomen suurin matkablogiyhteisö
TOP 5 retkieväät

TOP 5 retkieväät – helppoja ja maukkaita retkiruokia

Retkillähän tärkeintä on ruoka. Joka muuta väittää, on väärässä. Jopa retken määritelmä pitää sisällään maastossa ruokailun! Luonnon keskellä ruoka kuin ruoka maistuu lähtökohtaisesti taivaalliselta, mutta se ei tarkoita etteikö siihen kannattaisi panostaa. Hyvä retkiruoka tuo todellakin fiiliksen!

Retkieväiden ei siis todellakaan aina tarvitse olla kuivaa ja mautonta, mahdollisimman energiapitoista ruokaa. Tietenkin pidemmillä vaelluksilla riittävä energiansaanti ja kevyet kantamukset ovat oikeasti tärkeitä asioita, mutta lyhyemmille retkille voi lähteä myös hieman hifistelemään ruoan kanssa. Ja mikäpä kruunaisi pimenevän retki-illan paremmin kuin suussa sulava jälkiruoka!

Näiden ruokien valmistukseen tarvitset tietenkin retkikeittimen (esim. Trangian). Tonnikalanuudelit ja puuro valmistuvat hätätilassa myös nuotiolla, eli periaatteessa niihin tarvitaan vain kiehuvaa vettä. Suklaabanaanien kohdalla suosisin ehdottomasti nuotiota.

1. Tonnikalanuudelit kookosmaidolla

Jos olet tonnikalan ystävä, on moni retkesi turvattu tällä näppärällä säilykkeellä! Tämä ruoka on maailman nopein, helpoin ja yllättävän maukas! Tonnikalanuudelit nextille levelille vie kookosmaito, joka antaa tylsälle annokselle täyteläisen maun ja enemmän keittomaisen koostomuksen. Kaupassa kannattaa valita nimenomaan kookosmaito kookoskerman sijasta, sillä kokemukseni mukaan maito on nestemäisessä muodossa ja kerma saattaa olla paakkuuntunut (ei siis pilaantunut missään nimessä, vain hieman hankalampi käyttää retkiolosuhteissa).

Mama-nuudeleista maukkain on katkaravun maku, tom yum, ja itse opin vasta viime kesänä, että makua tulee nuudeleihin huomattavasti enemmän, kun mausteet lisää nuudeleihin vasta kypsentämisen jälkeen ja mahdollisesti kaataa osan keitinvedestä pois ennen sitä. Ennen keittämistä myös paloittelen usein nuudeleita valmiiksi. Lopuksi tonnikalat sekaan ja kookosmaidot päälle ja kermainen tonnikalanuudelikeitto on valmis! Joidenkin tapaamieni retkeilijöiden mielestä, nuudelit ilman kurkkua ovat teeskentelyä. Kokeile siis ihmeessä, kruunaako kurkku tämän annoksen.

Nopea ja helppo tonnikalanuudeliannos

Paljastus. Meillä on nykyään kotona kaapissa aina tonnikalanuudelien ainekset. Ne säilyvät lähes iäisyyden ja se on todellinen laiskan kokin go to ruoka. Ei tämäkään toki yhtä hyvältä kotona maistu, kun taivasalla, mutta tuo aina retkimuistot lounaspöytään. 😍

2. Sienirisotto

Ei ole parempaa fiilistä, kuin tehdä ruokaa keskellä luontoa, omin pikku kätösin luonnosta keräämistä aineksista! Sienirisottoon käyvät monet erilaiset, helpot ruokasienet ja erityisesti suppilovahveroita voi löytyä metsästä vielä pitkälle loppuvuoteen saakka. Myös kuivatut sienet ovat erinomaista retkiruokaa, myös niille pidemmille vaelluksille.

Ainekset suppisrisottoon

Perusrisoton ainekset säilyvät hyvin pidemmilläkin retkillä, mutta tämänkertainen suppisrisottomme oli vähän hifistellympi, sillä lähdimme retkelle ikäänkuin sitä varten. Perinteisen valkoviinin, kasvisliemen ja parmesaanin lisäksi meillä oli mukana mustapippuria, suolaa, basilikaa, kevätsipulia ja sipulirouhetta. Sekä maailman suloisin miniraastin! Suppilovahveroita löysimme Liesjärven Kansallispuistosta reilusti yli omien tarpeidemme ja risotto olikin hyvin sienevä. Taivaallista!

Suppisrisotto retkiruokana basilikalla tuunattuna

Risotto on hieman vaivannäköä vaativa, mutta erittäin täyttävä retkiruoka.

3. Puuro höysteillä

Aamupuuro kuuluu varmasti monen retkeilijän perusruokiin. Myös tylsää, kuivaa puuroa voi ja kannattaa tuunata erilaisilla höysteillä, ei vaan siksi, että siitä saa maukkaamman, vaan myös siksi, että se antaa rutkasti enemmän energiaa pitkälle päivälle. Puuro soveltuu mainiosti myös iltapalaksi!

Erilaisia lempihöysteitäni ovat ainakin: banaani, maapähkinävoi, mustikat, pähkinät, siemenet, mansikkahillo, mysli, mehukeitto. Tekstin yläkuvassa puuron päälle raastettuna vielä täyteläistä tummaa suklaata. Kuka muka sanoi, ettei aamupalalla saa herkutella? 😎

Aamupuuro upeista Kupilkan retkiastioista

Vinkki! Lisää puurohiutaleiden sekaan proteiinijauhetta tuomaan makua ja energiaa.

4. Letut

Letut ovat helppo ja kiva jälkiruoka, johon voi käyttää pitkälti samoja aineksia kuin puuroon. Lisäksi letut toimivat oikein hyvin myös suolaisina versioina. Kaupoista löytyy valmiita lettujauhopusseja, joihin ei siis tarvitse sekoittaa kuin vesi ja taikina on valmis. Retkikeittimessä kannattaa ehdottomasti olla teflon-pintainen pannu lettujen paistamista varten. Rasvaksi käy tietenkin mikä tahansa öljy, mutta esimerkiksi pala kookosrasvaa toimii hyvin retkellä. Letuista kannattaa tehdä melko pieniä, niin niitä on helpompi käännellä.

Gåsgrundetin kallioilla paistamassa lettuja nuotion äärellä

Yläpuolella lettuja ollaan paistamassa Gåsgrundetin kallioilla nuotion ääressä ja auringonlaskua katsellessa. Ilta venähti aika pitkälle, sillä lettujen paistaminen kyllä vie oman aikansa.

5. Suklaabanaanit

Löysä, makeutunut ja nuotiolla tummunut banaani sekoitettuna sulaneeseen suklaaseen, aijjettä. Tämän herkun valmistaisin tosiaan nuotiolla ja folioon kääriminen nopeuttaa hieman prosessia ja helpottaa myös syömistä, mutta ei ole mikään pakollinen. Banaanin kuoret mustuvat tietenkin aivan pikimustiksi, mutta niitä ei ole tarkoitustaan syödä, joten ei huolta. Koska banaaneita kypsennetään nuotiolla, on valmistusajasta mahdotonta sanoa, mutta tämä jälkiruoka ei kyllä helposti mene ylikypsäksi.

Suklaabanaanit menossa nuotiolle

 

Jotta ei jäisi epäselväksi, että myös minun retkievääni koostuvat pääosin hieman tavanomaisimmista ja vähemmän seksikkäistä ruoista, niin tässä muutamia tavallisia ideoita, mitä kaikkea helppoa ja hyvinsäilyvää ruokaa ja välipalaa retkelle voisi ottaa mukaan:

  • Valmiita pussipastoja. Löytyy todella monen makuun, esim. Italianpata, pinaatti, juusto, tomaatti.
  • Hernekeitto. Kartonkiset pakkaukset hieman retkiystävällisempiä. Löytyy myös monia muita keittovaihtoehtoja!
  • Erilaiset pavut / säilykkeet tai soijarouhe. Näillä pystyy helposti tuunata esimerkiksi pastaa hieman ravinteikkaammaksi.
  • Kuivatut hedelmät.
  • Proteiinipatukat tai juomat.
  • Kananmunia. Voi ottaa valmiiksi keitettyinä tai keittää reissussa.
  • Maissi- ja riisikakut.

Itselläni seuraavaksi testiin retkieväänä menee tortillat! Saa vinkata siis tänne parhaat reseptit ja vinkit niihin tai muihin maittaviin retkiruokiin. ✌

Previous Post Next Post

You Might Also Like

4 Comments

  • Reply Jenny 24.10.2021 at 13:13

    Mä tulisin milloin vain sun retkikeittiöön syömään 😍 Itse retkeilyä täytyy vähän viä pohtia 😝

    • Reply sielunruokaa 24.10.2021 at 13:17

      Ruoka aina ensin. 😍

  • Reply Aliisa 21.10.2021 at 16:18

    Oioi ihana ruokapostaus 😍 seuraavaksi voitais itse asiassa ottaa meidän retkelle jos vähä patikoidaan niin ruokatermari. Oon ainakin hyvää pasta bolognesea sillä taiteillut!

    • Reply sielunruokaa 22.10.2021 at 09:01

      Joo ehdottomasti! Ja ruokatermarihan sopii myös hiihtovaellukselle perfect! Hyvä kun meillä on yleensä eväät suunniteltuna ennenku eddes tiedetään mihin mennään 😂 Noi tortillat täytyy myös testata!

    Leave a Reply