Suomen suurin matkablogiyhteisö
Latitude 25 sushiravintola

Latitude 25 – Suomen ensimmäinen Omakase-ravintola

Latitude 25 -sushiravintola hurmasi elämyksellisyydellään. Suussa sulavat sushit ja täydellisen tuoreet raaka-aineet saivat meidät ja makunystyrämme hykertelemään onnesta. Herkullisen ravintolaillallisen lisäksi aivan upea kokemus!

Huippusuosioon nousseeseen japanilaiseen Latitude 25 -ravintolaan, saa pöytävarausta odotella tällä hetkellä reilusti yli puoli vuotta. Kahdeksanpaikkainen intiimi ravintola sijaitsee Helsingissä Esplanadin kupeessa, osoitteessa Korkeavuorenkatu 47. Ravintolan intiimi tunnelma koostuu pikkuruisesta salista, joka koostuu kokin työpisteen ympärillä kiertävästä baaritiskistä. Tervetulleen ja lämpimän ilmapiirin loihtivat tarjoilijat ja kokki olemuksellaan. Kokki esittelee itsensä ja kertoo illasta, menusta ja ravintolasta, ja toivottaa kaikki kysymykset illan aikana tervetulleiksi. Hetkeä myöhemmin hän kehottaa syömään sushit autenttiseen tyyliin käsin ja mieluiten kokonaisena suuhun laitettuna. Ei turhaa hienostelua. 👌

Kokonaiskuvaa Latitude 25 salista ja kokin työpisteen ympärillä kiertävistä istumapaikoista

Mitä tarkoittaa Omakase?

Latitude 25 on ensimmäinen Omakase-ravintola Suomessa. Omakase on japania ja tarkoittaa ”I leave it up to you”. Ravintolassa tarjoillaan siis Chef’s choice menu, jonka kokki on valmistanut kyseisen päivän raaka-aineista. Asiakas ei tiedä etukäteen, mitä ravintolassa tullaan tarjoilemaan. Vihje, kyseessä on kalapainotteinen illallinen. 😉

Omakase-menu koostuu 20 annoksesta, joiden aikana pääsee maistamaan 14 erilaista kala- ja äyriäisruokaa! Kokki kertoo osan raaka-aineista olevan harvinaisia ja että Suomessa kukaan toinen ravintola ei niitä käydä. Syömme lohisashimia, muutamaa eri tonnikalaa, merikrotin maksaa, makrillia, kampasimpukkaa, ostereita, katkarapua, mustekalaa, ankeriasta, voikalaa… Useimmat annokset ovat yksittäisiä nigiri sushi annoksia, eli riisin päällä kalasiivu. Kalat ovat kirjaimellisesti suussa sulavia ja yksittäinen pieni sushi saa janoamaan koko ajan lisää. Annokset valmistuvat todella nopeasti, aivan silmiemme edessä. Tottakai niiden esivalmistelu on vaatinut paljon vaivaa ja ammattitaitoa ja sen maistaa!

Laura maistamassa osteria söpöstä osterikiposta

Myös ravintolan valmistama riisi on taivaallisen hyvää ja se onkin melko tärkeä komponentti annoksissa, jotka koostuvat pääasiassa raa’asta kalasta ja riisistä. Riisin väri on hieman ruskeaa ja kokki kertoo sen johtuvan siinä käytetystä punaisesta etikasta, joka on etikoiden aatelia. Riisi ei maistu tippakaan pistävältä etikalta, kuten joskus, vaan on erittäin maukasta ja pehmeää.

Merikrotin maksaa

Latitude 25:n juomavalikoima on parhaimmillaan japanilaisten sake-riisiviinien osalta ja illalliseen voikin yhdistää sake-juomapaketin. Olen aiemmin maistanut sakea muutaman kerran, enkä ole pitänyt siitä, mutta nyt uskaltaudumme kokeilemaan yhtä sakea ja tarjoilija vakuuttaa, että emme tule katumaan. Hänen aloittelijalle suosittelema sake on hyvin mieto, sitruksinen Yuzusyu, jossa on alkoholia vain 7%. Tämä sake on meidän kaikkien mieleen ja maistuu aivan limonadille!

Erittäin maukas lohisashimi

Seurueemme mielestä näyttävin ja kiehtovin osa sushien valmistusta on pienellä kaasupolttimella liekittäminen, jota tapahtuu illan aikana useaan kertaan. Kuvassa tämä ei näytä kovin rajulta, mutta fiilistä buustasi äänet ja tuoksut paikan päällä. Liekillä kypsytetty kalanpinta tuoksuu ja maistuu jumalaisen hyvältä.

Latitude 25 kokki liekittämässä susheja kaasupolttimella

Illan viimeinen pääruoka alkaa lähestyä ja kokki kertoo miten annokset ovat useimmiten nimetty niissä käytetyn pääraaka-aineen (kalan) mukaan. Tämän kyseisen nigirin kohdalla, hän on asiakkaiden palautteen perusteella päättänyt nimetä annoksen toisin. Annoksessa lohen rasvaa on hieman liekitetty ja sen päällä on herkullista teriyaki-kastiketta. Annoksen nimi on wow salmon. Se on täydellinen lohinigiri, siis wow.

Latitude 25 wow salmon nigiriannos

Illallisen hinta on maltillinen 75 € ja siihen juomat päälle. Kuuleman mukaan paikka haluaa mahdollistaa kokemuksen kaikille, eli vaikka varaustilanne on raju, ei hintoja ilmeisesti olla nostamassa. Jos kuitenkin haluat päästä saman makumaailman ääreen huomattavasti lyhyemmällä odotuksella, voit vierailla Gari -ravintolassa, joka on Latitude 25:n oma sushibaari. Mekin teimme varauksen illalliselle jo keväällä eli odottelimme ravintolaan pääsyä viitisen kuukautta, mutta odotus oli kyllä sen arvoista! Jos olet merenantimien ystävä ja nautit hyvistä ravintolakokemuksista, niin varaa jo! 🤩

Previous Post Next Post

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Anni 16.10.2021 at 08:38

  Oh my, seuraava vapaa aika 22.8.2021. Olin vähän et sehän meni jo, et bugi on. Mut -22 😱 mut kuullosti vekkulilta!

  • Reply sielunruokaa 19.10.2021 at 08:21

   Joo, I shit you not. Kandee tehdä varaus niin on mitä odottaa!

 • Reply Jenny 30.9.2021 at 16:16

  Joo mäki haluan 🤤

  • Reply sielunruokaa 30.9.2021 at 18:25

   Mä vähä luulen, että ihan kaikki annokset ei olis sun makuun, mutta noi sushit ehdottomasti!

  Leave a Reply