Suomen suurin matkablogiyhteisö
Michelin-ravintolat

3 Michelin-ravintolaa – Palace, Olo ja Demo

Maailman parhaimpia ja arvostetuimpia ravintoloita luokitellaan Michelin-tähdillä. Suomesta löytyy tällä hetkellä 6 Michelin-ravintolaa, jotka sijaitsevat kaikki Helsingissä. Michelin-tähdet kertovat ainoastaan ravintolassa tarjottavasta ruoasta, mutta painotan näissä elämyksissä tottakai myös kaikkea muuta iltaan kuuluvaa. Tässä blogissa siis kokemukseni kolmesta Michelin-ravintolasta: Palace, Olo ja Demo.

Olemme siskoni kanssa viettäneet laatuaikaa mennä vuosina Cheekin-konserteissa kiertäen, mutta siihen tuli stoppi vuonna 2018 ja uusi yhteinen fanitus piti keksiä. Foodieina sitä ei tarvinnut kauaa miettiä, sillä olimme jo aiemmin haaveilleet Michelin-ravintoloista ja mikä otollisempi aika aloittaa kuin minun 30-vuotissyntymäpäiväni vuonna 2019!

Demon toinen pääruoka

Demo 2021

Olemme jo aiemmin testailleet erinäisten fine dining -ravintoloiden maistelumenuita ja viinipaketteja, ja vaikka olemme hienoa ja herkullista ruokaa erittäin kovasti arvostavia kulinaristeja, emme me tiedä sen enempää ruokien (saati viinien!) hienouksista kuin kukaan muukaan. Jos sinulla on siis sellainen ennakkoluulo, että et voi mennä hienoon ravintolaan, koska et tiedä tarpeeksi, se on turhaa! Yksi lempiharrastuksiani hienoissa ravintoloissa onkin esittää tyhmiä kysymyksiä ja minusta tuntuu, että hovimestarit ja sommelierit ovat niistä useimmiten ihan mielissään. Toinen yleinen ennakkoluulo hienoihin ravintoloihin mentäessä, erityisesti miesten osalta, on se, että eihän niissä lähde edes nälkä. Ei pidä paikkaansa! Olemme aina tulleet erittäin kylläisiksi! Fine dining -ravintoloissa on toki se pointti, että maistelet useampaa keittiön mestariteosta, jonka vuoksi annokset ovat kyllä pieniä, mutta 6-8 ruokalajin menussa kyllä syötävää riittää.

Olon pannukakku jälkiruoka

Olo 2020

Haluan vielä tässä aluksi painottaa, että jokainen näistä Michelin-ravintoloista on ollut ehdottomasti vierailun arvoinen, herkullinen ja ihana kokemus. Vaikka kirjoittelen tässä myös negatiivista/rakentavaa kritiikkiä ravintoloille, jäivät kaikki kokemukset hurjasti plussan puolelle! Seuran valinta näihin ravintoloihin on kuitenkin ihan ykkösjuttu. Ruokailut ovat meillä kestäneet aina 4-5 tuntia, mutta aika on lentänyt kuin siivillä hyvän palvelun ja seuran ääressä!

Palacen kokki

Palace 2019

Palace – ainutlaatuinen ylellisyys

Palace oli ensimmäinen Michelin-ravintolakokemukseni vuonna 2019. Paikalla synttäreitäni juhlimassa olivat siskoni ja hänen miehensä sekä äitini. Muistaakseni Palace valikoitui ensimmäiseksi kohteeksemme nimenomaan siksi, että se on Suomen vanhin Michelin-ravintola, joka on auennut jo 1952. Ensimmäisen tähtensä se sai 1987, mutta pitkään Palace oli ilman tähteä, kunnes kattavan remontoinnin jälkeen vuonna 2019, ravintola ansaitsi tähden takaisin. Jostain uutisesta muistan lukeneeni, että Palace voisi tulevaisuudessa olla jopa kahden Michelin-tähden arvoinen ravintola.

Palace sijaitsee Helsingin kauppatorin kupeessa, Etelärannalla. Ravintolarakennus itsessään on rumahko betonikasa, mutta ylimmän kerroksen näkymät meren ja satama-alueen yli, ovat vertaansa vailla! Tyylikkäästi 50-lukua kunnioittaen remontoitu, harmoninen ja avara sali, saa ruman ulkokuoren unohtumaan nopeasti.

Seurue Palacessa

Palvelu on ylivertaista, arvokasta, jopa kuninkaallista. Nöyränä pohjalaisena mieleen hiipii pieni ”en kuulu tänne”-ajatus. Tuolin kanssa autetaan, joka kerta kun liikut, vessaan sinua tullaan saattamaan ja jopa lautasliina asetetaan syliisi. Meitä vähän jopa naurattaa.

Palacen ensimmäiset alkupalat, neljä pientä annosta

Äitini ja Palacen ensimmäiset alkupalat: vuohenjuustoa, taimenta, silakkaa ja pretzel-tikku

Palacen annokset ovat upean kauniita taideteoksia, joista suurin osa koostuu lukemattomista pienistä komponenteista. Mielettömien makuelämysten lisäksi, asiakkaita hemmotellaan hienoilla esityksillä, joita kokit tulevat tekemään aivan pöydän viereen. Useampikin annos tullaan viimeistelemään kokin toimesta silmiemme eteen ja on hienoa nähdä taidokkaan kokin työskentelyä läheltä.

Palacessa upea kokin taidonnäyte pöydän vieressä

Illallismenusta on valittavissa lyhyempi tai pidempi versio. Meidän menu versio oli 8 ja nyt menossa on jo nro 16. Menu uusiutuu siis noin neljä kertaa vuodessa. Tällä hetkellä näyttää, että varsinaista kahta versiota menusta ei enää ole, mutta muutaman annoksen voi ottaa mukaan lisähinnasta. Menun hinta Palacen sivuilla tällä hetkellä on 180€ ja viinipaketti 150€, eli yhteensä 330€.

Ihana auringonvalo cocktailissa

Palacen isojen ikkunoiden ja meren äärellä on upea päästä nauttimaan auringon valosta.

Palace oli kokemuksena todellakin aivan ainutkertainen, eikä myöhemmät Michelin-ravintolat ole kokemuksen puolesta yltäneet samalle tasolle. Tunnelmaltaan ravintola on erittäin hienostunut ja arvovaltainen, jopa hieman liian jäykähkö. Kokkien taidonnäytteet pöydän vieressä kuitenkin rentouttavat tunnelmaa salissa aina ja näitä onkin onneksi useampia. Lisäksi pieni teatraalisuus muun muassa sommelierin viininkaadossa ja muut pienet nyanssit, tuovat hienoa yllätyksellisyyttä illalliselle. Kokemuksen kruunaa pieni lahja, josta löytyy keittiön valmistamaa kuusenkerkkäsokeria, kahvia ja yksi jälkiruoan resepti, sekä myös menu muistoksi.

Olo – simppeli ja hienostunut

Vuoden 2020 Michelin-ravintolaksemme valikoituu Olo. Onneksi syntymäpäivämme ajoittuu elokuulle, kun kesällä koronatilanne sallii ravintoloiden suht normaalin aukiolon. Ravintola-alan kurimus on huolettanut meitä todella ja erityisesti olemme miettineet miten hienoimmilla ravintoloilla riittää näinä aikoina asiakkaita. Muistaakseni osa Michelin-ravintoloista olikin tähän aikaan kiinni.

Olo-ravintolan etuovi kauppatorin laidalla

Olo-ravintola sijaitsee myös Helsingin kauppatorin laidalla kauniissa vanhassa kiinteistössä, katutasossa. Olo on saanut Michelin-tähtensä jo vuonna 2011 ja on siitä saakka myös pitänyt sen. Menu on skandinaavinen, kansainvälisillä vivahteilla.

Seurueeseen kuuluu tällä kertaa siskoni ja hänen miehensä sekä poikaystäväni Ville, joka on täysi noviisi fine dining-maailmassa ja joka on vaatinut pienen ylipuhumisen, että hän on suostunut maksamaan ruoasta näin paljon. Villen kommentit ruoasta illan aikana rajoittuvatkin ihan hyvää, hyvää ja tosi hyvää -arvoasteikolle.

Ravintolan sisäänkäynti ja sisustus on melko vaatimaton. Sali on pieni ja pöydät vieri vieressä. Illan edetessä hälinä kasvaa, mutta keskustelu pöytäseurueessa onnistuu onneksi vaivatta. Kuitenkin sommelierin kuvausta viinistä on hieman haastavaa kuulla. Tähän vaikuttanee myös se, että sommelier puhuu englantia. Kun suomeksikin viineistä kerrottaessa puolet termeistä menee ohi, niin tilanne on vielä haastavampi vieraalla kielellä.

Olon ensimmäinen alkupala ja rosé

Olon illallinen alkoi tällä upealla alkupalalla, joka oli lähestulkoon koko illan suosikkini. Suolattua nieriää, lohen mätiä, kuusenkerkkää ja voikastike fermentoidusta parsasta. Täydellistä.

Olon ruoat ovat ulkoasultaan selkeästi pelkistettyjä ja simppeleitä. Fine dining-ravintoloista tuttu keittiöntervehdys, ”suupalallinen” loisti poissaolollaan. Sormiruokien yhteyteen jäimme myös kaipaamaan pientä pyyhettä käsien puhdistukseen, erityisesti näin korona-aikana.

Olon pidennetty menu, jonka valitsimme, käsitti tuolloin 9 ruokalajia. Aikaa ravintolassa meillä vierähti muistaakseni nelisen tuntia. Lyhyempi, parin tunnin menu, käsitti 6 annosta. Meidän valitsema pidempi menu maksaa tällä hetkellä Olon sivujen mukaan 159€ ja viinipaketti 147€, eli yhteensä 306€.

Ilta Olossa on kaikenkaikkiaan onnistunut, ruoka on herkullista, mutta sieltä puuttuvat mieleenpainuvat kohokohdat. Ravintolaa on kehuttu paljon, mutta meidän kohdallamme kokemus jää jostain syystä hieman vaisuksi, valitettavasti.

Olon kaunista yksinkertaisuutta

Olo 2020, Less is more

Demo – rento, tervetullut tunnelma

Vuonna 2021, kolmas Michelin-ravintokohteemme, on ravintola Demo. Jo toista vuotta jouduimme jännittämään, miten koronatilanne sallii pitkän kaavan mukaisesti syömisen ja anniskelu loppuikin ravintolassa klo 23, mutta se ei kyllä haitannut kokemusta mitenkään. Seurueena viime vuodelta tuttu kokoonpano ja Ville jo astetta innokkaampi fine dining-ruokailija.

Ravintola Demon rentoa tunnelmaa

Demo sijaitsee Uudenmaankadulla, melko vaatimattoman oven takana, jota toki korostaa monta Michelin-tarraa. Heti Demoon astuessa, olo on tervetullut. Meillä on aivan ihana ja sydämellinen hovimestari, joka viihdyttää meitä useampaan otteeseen illan aikana. Demossa ei hienostella puvut päällä solmiot kireällä, vaan siisteissä ja rennoissa vaatteissa naureskellen, ihanaa! Aterimia on pöydällä niin monta, että meinaa sekaisin mennä ja kun tyhmänä kysyn, millä tätä ruokaa olisi pitänyt syödä niin vastaus on naurava: ”saa syödä justiin niillä millä haluaa!”. Useissa annoksissa onkin tarpeen käyttää sekä haarukkaa, veistä että lusikkaa (erityisesti herkullisten kastikkeiden jokaisen pisaran kaapimisiin).

Hovimestarimme kysyi myös pariin otteeseen illan aikana palautetta ruoasta ja tuntui aidosti arvostavan sitä. Hän jäi ihan ajan kanssa kuuntelemaan ja kiittelemään. Oli siistiä huomata, miten paljon Villen kulinarismi on kasvanut viime vuoden ensimmäisestä fine dining-kokemuksesta, ja hän arvosteli annoksia kuin paraskin ruokakriitikko!

Lepattava kynttilä Demossa

Tämä kuva kertoo Demon rennosta tunnelmasta: kynttilä sai valuttaa steariinit pöydälle ja sille vähän illan aikana naureskeltiin. Sama meininki ei muihin paikkoihin ihan istuisi.

Demossa menu vaihtuu päivittäin ja tästä syystä emme myöskään saa paperista ruokalistaa tutkittavaksi. Tämä harmittaa meitä hieman, erityisesti illan aikana, kun olisi mukava tarkistaa mitä kaikkia komponentteja annoksessa on ja pystyykö niitä sieltä maistamaan. Myös Demosta puuttuvat käsien desinfiointi mahdollisuus sormiruokien kohdalla, jota jäämme kaipaamaan. Siskoni gluteeniton ruokavalio ei ole mikään ongelma, ja siitä huolehditaan illan aikana tyylikkäästi.

Illan alku ei hemmotellut omia makuhermojani, kun keittiön tervehdys ja ensimmäinen nieriää sisältävä annos, oli pieni pettymys. Menu teki kuitenkin täyskäännöksen, kun toinen alkupala oli täydellinen aasialaisvaikutteinen kala-annos. Ensimmäistä kertaa ikinä kohdallemme osuivat myös hyvät jälkiruokaviinit, sillä useimmiten ne ovat olleet ehdottomia viinipaketin inhokkeja.

Kaunis aasialaisvaikutteinen kala-annos Demossa

Koko seurueen suosikkiannos: aasialaisvaikutteinen kala-annos täydellisillä tekstuureilla (tarkemmat tiedot uupuvat, koska menua ei ollut saatavilla).

Demossa valitsemme 7 ruokalajin menun. Vaihtoehtona on myös 6 ruokalajia, jolloin yksi jälkiruoka jää pois. Lisäannokseksi tarjotaan kuitenkin vielä Wagyu-härkää, ja eihän sitä nyt yksinkertaisesti voi jättää ottamatta! Yhteensä siis 8 ruokalajia hintaan 130€ ja viinipaketti 97€, eli yhteensä 227€. Tämän lisäksi meille toki myydään vielä muutamat lasit skumppaa ja pieni tuputtamisen maku jää itselleni mieleen. Ilta on joka tapauksessa halvin näistä kolmesta.

Demosta päällimmäisenä mieleen jää miellyttävä, rento tunnelma. Illan aikana ei edes muista olevansa fine dining-ravintolassa! Ruoka on ensiluokkaista ja herkullista, mutta voiton vie tunnelma, joka on toki vähintäänkin puoli ruokaa!

Demon kala-annos

Michelin-ravintoloiden läpikoluaminen jatkuu tulevina vuosina ja Suomen ravintoloiden jälkeen suunnataan tietenkin ulkomaille. Tukholman ruokaskene on ainakin erittäin kehuttu ja se on käytännössä naapurissa!

Käyttäisitkö sinä 300€ Michelin-ravintolan illalliseen?

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply