Suomen suurin matkablogiyhteisö
Särkänniemen yleiskuvaa illalla

Linnanmäki vai Särkänniemi? – Huvipuistot vertailussa

Kummitädin velvoitteet saavat myös minut suostumaan epäinhimillisiin tekoihin. Tänä vuonna se tarkoitti peräti kahta huvipuistovierailua viikon sisään. Kummilasten kasvaessa vaarana on, että näitä reissuja tulee tulevaisuudessa lisääkin. Täytyy toivoa, että he pian kasvaessaan uskaltavat hurjimpiin laitteisiin ilman aikuista, sillä näin 30+ vuotiaana sitä huomaa, että pahoinvointi on todellista, eikä pää kestä enää juuri mitään pyörivää liikettä.

Linnanmäellä vierailimme ystäväni Jennyn ja hänen 6- ja 8-vuotiaiden tyttöjen kanssa tiistaina 27.7. ja siitä viikon päästä 3.8. kävimme Särkänniemessä Villen ja 8v. kummipoikani kanssa.

Tässä postauksessa vertailen Linnanmäkeä ja Särkänniemeä täysin mielivaltaisilla kriteereillä!

Angry Birds alue Särkänniemessä

Särkänniemen Angry Birds – alue lapsille

Lippujen hinnat

Kummassakaan huvipuistossa ei harrasteta lastenlippuja, vaan hinta laitteisiin halutessaan on kaikilta sama.

Linnanmäen ranneke maksaa 42€, mutta S-ryhmän pisteistä ostettuna siihen saa 3€ alennuksen, eli maksoimme lipuista 39€/kpl. Niin aikuiset kuin lapsetkin. Neljän naisen porukalta siis 156€.

Särkänniemen hinnoittelussa käytetään dynaamista rannekkeen hintaa, joka tarkoittaa sitä, että hinta vaihtelee ruuhkatilanteen ja ostoajankohdan mukaan. Verkkokaupassa hämäävä alkaen 29,90€ ei siis mitä todennäköisemmin pidä paikkaansa ja päädyimmekin maksamaan lipuista 43,90€ eli kolmen hengen seurueelta yhteensä 131,7€. Särkänniemeen on mahdollista ostaa myös hieman edullisempi huvilaiteranneke, jolla ei pääse akvaarioon, Koiramäen eläinpuistoon eikä Näsinneulaan, joten pelkistä laitteista kiinnostuneille tiedoksi, että huvilaiteranneke on normaalisti 41€ ja nyt näytti olevan alessa 39€.

Linnanmäen rannekkeet sai mukaansa S-ryhmän myyntipisteestä, joten huvipuistoon mentäessä meillä oli jo rannekkeet kädessä. Helppoa ja mukavaa. Särkänniemen liput piti lipunmyynnissä vaihtaa rannekkeisiin, enkä ainakaan huomannut mitään erillistä kaistaa tähän, joten mahdollinen jonotuksen paikka ainakin normaalisti (vaikka korona taitaakin olla se uusi normaali). Rannekkeet oli mahdollista tilata myös postitse Särkänniemeen, mutta se kesti aika monta arkipäivää.

Lippujen hintojen ja helppouden osalta piste menee Linnanmäelle.

Linnanmäki iltahämärässä

Linnanmäki alkuillasta

Pysäköinti

Ainahan sitä toivoisi pystyvänsä käyttämään julkisia, kun haluaa paikkoihin missä on yleisesti paljon ihmisiä. Mutta kun reissaat lasten kanssa, niin tiedät varmasti, että jos on mahdollisuus säästää hermoja ja päästä lyhyemmällä kävelyllä ja pienemmällä valittamisen määrällä päivästä, niin todennäköisesti valitset sen.

Linnanmäelle saimme autokyydin, joten pysäköintiä emme tarvinneet. Heiltä löytyy kuitenkin todella edullinen parkkipaikka, 3€, josta kävelee noin 15 min pääporteille. Aamulla varmaan käypä vaihtoehto innokkaiden lasten kanssa, mutta vähemmän ihana pitkän päivän päätteeksi väsyneiden lasten kanssa. Lähin parkkipaikka maksaa 3€/tunti, eli 8 tunniksi 24€. Lähdimme puistosta päivän päätteeksi julkisilla ja tietenkin ratikkamme oli poissa käytöstä, eikä korvaava bussilinja pelittänyt kunnolla.

Särkänniemessä pysäköinti koko päiväksi puiston läheisyyteen maksaa 15€, olit siellä sitten miten kauan tahansa. Maksoin itse pysäköinnin Moovy-sovelluksella, eli se oli kyllä näppärä ja pienen alen, n. 1€, siihen sai kun käytti tätä sovellusta.

Tästä kategoriasta ei kumpikaan puisto saa pistettä, sillä kalliiden lippujen lisäksi, syö kyllä naista maksaa vielä noin paljon pysäköinnistä.

Linnanmäen propelli ja Särkänniemen taikapyörä ovat identtiset laitteet, joissa poljetaan polkimia, jotta noustaan ylemmäs

Linnanmäen Propelli ja ihanat Elle ja Jenny

Aukioloajat

Linnanmäellä portit aukeavat klo 10:30 ja laitteet klo 11. Vierailumme aikana puisto on auki klo 22 saakka. Näin elokuussa puisto näyttää aukeavan vasta klo 13.

Särkänniemessä portit ovat auki klo 10-22. Osa laitteista aukeaa vasta klo 12 ja toisaalta osa laitteista menee kiinni jo klo 19. Koiramäen Eläinpuisto menee kuitenkin kiinni jo klo 18. Ihme sekamelska, eikä mistään meinaa löytää tietoa, kuinka yksittäiset laitteet ovat auki. Kauhea sumpliminen klo 18 aikoihin, että mihin laitteisiin nyt vielä halutaan, että ehditään ennenkuin ”lällyt laitteet” (joihin mm. Trombi ilmeisesti kuuluu, vaikka sen esitteen mukaan tulisikin olla kokonaan poissa käytöstä) menevät kiinni. Googlaan Pizzeria Pellen aukioloajan ja Google kertoo sen menevän kiinni jo klo 18, mutta kun Ville käy kysymässä on keittiö sittenkin auki klo 19 saakka. Ei näin Särkänniemi.

Helppo piste Linnanmäelle.

Särkänniemen pelikoneet oli kummipojan suosikkeja

Särkänniemen pelikoneet oli kummipojan suosikkeja

Koronarajoitukset ja turvatoimet

Linnanmäen sivuilla kerrotaan, että puistoon otetaan vain 50% kapasiteetista. Lisäksi kaikissa laitteissa huomioidaan turvavälit niin, että seurueiden väliin jätetään tyhjä penkki. Tämä tietenkin takaa sen, että vaikka väkeä ei ole niin paljon, ovat jonot kauniina päivänä jäätävät. Suurimmassa osassa laitteiden jonoista turvavälit eivät toteudu. Osaan laitteista on jonojen väliin asennettu pleksejä. Kaiken tungoksen keskellä mieleeni hiipii kyllä epäilys siitä, voiko puistossa todella olla vain 50% kapasiteetista? Ja miltä meno näyttäisi jos siellä olisi 100%? Maskeja Linnanmäellä ei näy kellään. Ei edes suurimmalla osalla työntekijöistä. Lämpöä on n. 30 astetta vierailupäivänämme, joten ymmärrän kyllä, mutta nettisivuilla maskisuositus kyllä lukee. Desinfiointiainetta on joka paikassa.

Myös Särkänniemen sivuilla kerrotaan, että kesällä 2021 kävijämäärää rajoitetaan, ja että rajoitukset tehdään epidemiatilanteen mukaan viranomaisten kanssa. Särkänniemessä on vieralupäivänämme melko vähän väkeä ja laitteisiin pääsee jonottamatta. Laitteet kuitenkin täytetään täyteen. Nettisivuilla infotaan, että halutessaan voi pyytää henkilökuntaa jättämään tyhjän penkin viereensä. Työntekijät käyttävät maskeja tai visiireitä ja niitä näkyy huomattavasti enemmän myös kävijöillä. Desinfiointiaineita on, jos mahdollista, vieläkin enemmän kuin Lintsillä. Olemme molemmissa puistoissa käytännössä koko päivät, mutta vain Särkänniemessä näen yhden kerran kun työntekijä käy laitteen läpi ja desinfioi kosketuspinnat.

Piste Särkänniemelle.

Jonottaminen ja sää

Suomen kesä panee parastaan, kun Linnanmäki päiväämme hemmottelee 30 asteen helle. Tietenkin, se hemmottelee muutamaa muutakin kävijää ja tässä kohtaa jälleen ihmettelen, miten on mahdollista, että vain 50% kapasiteetistä on käytössä? Tuntuu että huvipuisto on aivan täynnä. Jonotamme lähes kaikkiin laitteisiin 10-45 min. Joihinkin lasten laitteisiin pääsee jonottamatta. Jonot eivät helpota edes iltaa kohden juurikaan, varmaankin Lintsin iltarannekkeen vuoksi. Kuuman päivän vuoksi Hurjakurun jono on koko päivän todella pitkä, mutta lapsille täydellinen viilennys on vesilabyrintti (huom. maksuton)! Tytöt kastelivat itsensä siellä läpimäriksi. Käsienpesupisteitä ja vedentäyttöpisteitä on alueella mukavasti ja ne on merkattu karttaan hyvin.

Linnanmäen ihana ja ilmainen vesilabyrintti toi täydellisen pelastuksen kuumaan hellepäivään

Linnanmäen ihana ja ilmainen vesilabyrintti toi täydellisen pelastuksen kuumaan hellepäivään

Särkänniemen puistopäivälle on alunperin luvattu sadetta koko päiväksi ja 13 astetta lämmintä. Onneksi lapset kestävät sitä useimmiten paremmin kuin aikuiset, joten yritetään Villen kanssa etukäteen jo keräillä hymyä pyllyyn. Lähempänä päivää, enää aamu näyttää sateiselta, joten saavumme puistoon vasta puolen päivän aikoihin. Sää on pilvinen ja aluksi jopa aika kylmä, mutta iltapäivää kohden aurinkokin alkaa paistaa ja tarkenee hyvin ilman takkia. Lämpötila nousee n. 16-18 asteeseen. Varmasti osittain säästä johtuen, kävijöitä puistossa on suhteellisen vähän ja todella moneen laitteista pääsee aivan ilman jonoa. Esim. keinukaruselliin voi tämän ansiosta mennä ainakin 5 kertaa.

Koska jonottaminen on persiistä, Särkänniemelle piste.

Alue ja opasteet

Linnanmäen alue on suuri, sekava ja sokkeloinen. Kaikki on kuitenkin suht lähellä ja karttakin yllättävän selkeä, vaikka liian täynnä onkin. Joihinkin paikkoihin pitää oikein kartan kanssa kuitenkin etsiä reitti, niihin ei sattumalta eksy. Yksi tällainen on lasten laitteita (mustekala, merirosvolaiva, kuuputin) sisältävä alue, joka on alueen reunalla ja johon johtaa yksi pieni silta.

Särkänniemen alue on paljon Lintsiä pienempi ja helppo ottaa haltuun. Se tekee puistopäivästä miellyttävän, kun koko ajan ei tarvitse olla kartta kädessä. On kyllä sääli, että koskiseikkailu sijaitsee ikäänkuin huvipuiston ulkopuolella ja sinne joutuu varta vasten lähtemään. Me toki kävimme samalla Koiramäen eläinpuistossa, joka on ehdottomasti vierailun arvoinen. Särkänniemessä laitteisiin jonotetaan myös välillä oudoista paikoista, esim. Tornado, ja nämä saisi olla paremmin merkattuina myös karttaan. Särkänniemen kartta on Lintsiä selkeämpi, mutta Lintsin visuaalisuus miellyttävämpi.

Särkänniemen alue sijoittuu kauniille paikalla veden läheisyyteen

Särkänniemi Näsinneulasta kuvattuna

Molempien huvipuistojen kohdalla toivoisin, että jonotustilanteissa olisi enemmän tietoa siitä, kauanko jonottaminen kyseisestä kohdasta kestää. Myös erilaiset screenit, joihin tietenkin saa myös mainoksia, mutta vaikkapa videota itse laitteesta, olisivat kiva viihdyke jonotettaessa. Jonkunlainen opasscreeni eri laitteiden jonotusajoista ei olisi myöskään huono. Tällaisia olen nähnyt ulkomailla isoissa huvipuistoissa ja se kertoo helposti mihin laitteeseen olisi seuraavaksi hyvä suunnata, ilman, että täytyy mennä paikalle katsomaan.

Niukka piste Särkänniemelle.

Lasten laitteet ja muut aktiviteetit

Molemmissa huvipuistoissa tuli tutustuttua ihan uusiin laitteisiin: lasten laitteet! Osa oli oikeasti aika kivoja.

Ketjukaruselli (Lintsi) & Keinukaruselli (Särkkä). Särkänniemen karuselli paljon hurjempi ja siistimpi sijainti osittain veden päällä. Särkänniemessä karusellissa myös kahden henkilön istuimia, jolloin pienemmätkin lapset pääsevät laitteeseen. Lintsillä tässä kohtaa tuli itku, kun 6v. ei pituuden puolesta päässytkään laitteeseen.

Särkänniemen keinukarusellista on hienot näkymät veden yli ja kaupunkiin

Särkänniemen keinukarusellista on hienot näkymät veden yli ja kaupunkiin

Propelli (Lintsi) & Taikapyörä (Särkkä). Näissä laitteissa saa itse polkemalla määritellä millä korkeudella laite kulkee, törkeen kiva! Molemmissa puistoissa lapset olivat eka sitä mieltä, että ei poljeta täysiä, ettei nousta ihan ylhäälle ja eihän sitä sitten juuri muualla, kun mahdollisimman korkealla oltukaan.

Hypytin (Lintsi) & Majakka (Särkkä). Ylösampaisevista tai alasputoavista isoista laitteista tehdyt lasten versiot, jotka menevät useaan kertaan ylös, tippuen välillä erinäisen matkan nopeasti alas. Laitteisiin mahtuu aika vähän ihmisiä kerralla ja Lintsillä jätettiin jokaisen seurueen väliin tyhjä penkki, joten jono laitteeseen oli nihkeän pitkä.

Linnanmäellä lasten laitteita oli tietenkin huomattavasti paljon enemmän. Osa oli todella pienille lapsille ja ne olivatkin maksuttomia! Särkänniemessä maksuttomia laitteita ei ollut ollenkaan. Lintsiltä löytyy myös hauska Pellen Talo, jossa voi seikkailla kävelemällä ja mainittakoon vielä se ihana vesilabyrintti, mistä sai kuumana päivänä viilennystä.

Särkänniemessä on kivasti hieman muusta erillään oleva lasten alue, jossa on useampia laitteita ja iso Angry Birds-kiipeilypuisto. Täältä löytyy myös Vauhtimato-vuoristorata lapsille. Lintsillä ei ihan pienille vuoristorataa ole. Toinenkin leikkialue löytyy vielä Koiramäen eläinpuiston sisältä. Kummipoika piti erityisesti myös Särkän pelikoneista, joihin kulutettiin muutamia euroja.

Linnanmäen laitteet vievät voiton monipuolisuudellaan, mutta Särkänniemi nokittaa muilla lapsille suunnatuilla aktiviteeteilla. Tasapeli tältä osin.

Näsinneulassa ihailemassa maisemia kummipojan kanssa

Särkänniemen Näsinneulassa ihastelemassa

Hurjat laitteet

Linnanmäellä tarjonta hurjemmista laitteista on aika laaja. Olen kuullut, että uusin laite Taiga on oikeasti aika hard core, mutta eihän näitä päässyt testaamaan, kun jonot olivat niin pitkät, ettei lapsia voinut jättää niin kauaksi yksin. Legandaarinen puuvuoristorata testattiin ja vastaavaa ei kyllä Särkästä löydy. Linnunrata on mielestäni myös erittäin hauska, vaikkeikaan erityisen hurja vuoristorata rakennuksen sisällä. Jenny testasi kieputtimen, joka näytti jo päällepäin siltä, että huono olohan tuossa tulee ja niin tulikin.

Särkänniemessä laitteita on taas arvatenkin hieman vähemmän, erityisesti vuoristoratoja, jotka ovat tietenkin parhaita. Tornadoa testataan Villen kanssa vuorotellen, vanha kiva klassikko. Lopuksi kummipoika uskaltaa myös MotoGee-laitteeseen, jossa siis istutaan prätkien päälle. Siinä on kiva nopea alkukiihdytys, mutta siinä ei mennä pää alaspäin.

Hurjiin laitteisiin tuli tällä kerralla tutustuttua vähän heikommin, mutta määrän puolesta piste Linnanmäelle.

Linnanmäki aamulla maisemajunasta kuvattuna

Linnanmäellä aamu aloitettiin maisemajunasta

Ruokapaikat

Kaikki minut tuntevat tietävät, että ruoka on elämä. Kummipojalleni tämä tietämys on ilmeisesti siirtynyt vallan mainiosti jo geeneissä, mutta ystäväni Jennyn lapset eivät vielä niinkään arvosta tätä jaloa taidetta. Molempiin päiviin oli myös varauduttu repullisella eväitä, suosittelen lämpimästi, jos tiedät mitä on nälkäkiukku.

Linnanmäellä huomasin ajattelevani, että ruokapaikkoja on jopa aika vähän suhteutettuna puiston kokoon ja väkimäärään. Jonottaa saatiin taas ainakin 30 min. Syötiin Keidas ravintolan alakerrassa, jossa oli 3 erilaista ruokapaikkaa: makkaraperunoita ja ranuja, meksikolaista ja hodareita. Vegaanivaihtoehtoja myös kivasti! Myöhemmin otin vielä Cafe Vohvelitehtaasta suolaisen vohvelin ja vaikka jonoa ei ollut enää niin paljon, kesti jonotus jälleen todella kauan. Ruoan lisäksi ostettiin hattaraa, jäätelöä ja vähän karkkeja. Kaikki ruoka oli kyllä hyvää!

Särkänniemessä oli ensimmäisen ruokailun aikaan kunnon jonot, juuri niihin paikkoihin, joihin oltiin haluttu eli Pizzeria Pelle ja X-BRGR. Päädyttiin ottamaan Rantaterassilta hodarit. Kuuden jälkeen söimme vielä Pizzeria Pellen buffetissa mahat täyteen pitsaa. Ruoan lisäksi syötiin jäätelöä ja ostettiin vähän karkkeja kotimatkaa varten. Särkänniemessä miellytti ravintolapalveluiden parempi brändäys ja esimerkiksi se, että puistosta löytyy myös Jungle Juice Bar. Olisi kiva nähdä puistoissa muitakin tuttuja ruokapaikkoja, eikä vaan puistojen omia viritelmiä.

Linnanmäki vei maun osalta, mutta hävisi jonotuksen tympeyteen. Tästä olisi tullut tasapeli ellei Särkänniemessä olisi osa kioskeista sulkeutunut ja reilusti ennen sulkemisaikaa, eli siitä syystä piste Linnanmäelle.

Tytöt syömässä hattaraa Linnanmäellä

Tytöt pikku hattaroiden kera Lintsillä

Fiilis ja tunnelma

Linnanmäellä valitettavasti koin jatkuvasti, että väkeä on yksinkertaisesti liikaa ja se vähän latisti tunnelmaa. Linnanmäellä siistiä on se, että huvipuisto kerää varoja lastensuojelutyölle, joten huvittelemalla pääsee tekemään hyvää. Myös pienille lapsille suunnatut maksuttomat laitteet ovat huikea lisä. Varmasti kauhea tungos ja helle verottaa myös työntekijöiden asiakaspalvelua ja pohdiskelin kyllä, että toivottavasti nuorilla kesätyöntekijöillä on tauot ja muut työolot kunnossa.

Särkänniemessä ihmisiä oli paljon vähemmän ja kaikesta pääsi nauttimaan nopeasti ja väljästi. Joissain paikoissa musiikki oli mielestäni todella kovalla ja häiritsi (kunnon täti-ihmisen kommentti). Pakko pohtia vielä sitäkin, että kun matkassa oli 2 aikuista ja vain 1 lapsi, oli ehkä mielitekoja helpompi toteuttaa, kuin kahden lapsen kohdalla. Särkänniemessä kierrettiin myös Koiramäen eläinpuisto ja akvaario, jotka toivat lisäarvoa rannekkeen hintaan.

Särkänniemelle menee piste vikassa kategoriassa.

Akvaarion matelija

Särkänniemen akvaario oli kiva pelastus kun rupesi piskottelemaan

Tuomio

Pisteet jakautuvat tasan, mutta koska arvostelu oli mielivaltainen, niin on myös tuomio. Jos sijainnin puolesta ei ole rajoitteita ja erityisesti jos mukana on alle 140cm lapsia, jotka eivät pääse hurjimpiin laitteisin, valitsisin Särkänniemen.

Kummalle sun pisteet kallistuu? Linnanmäki vai Särkänniemi?

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply