Suomen suurin matkablogiyhteisö
Road tripilla Vikakönkäällä Rovaniemellä

Vikaköngäs – ihanan helppo retkikohde Rovaniemellä

Vikaköngäs, Rovaniemellä valikoitui Pohjois-Norjaan suuntautuvan, nyt jo perinteikkään, kesä road trippimme ensimmäiseksi yöpymispaikaksi. Matkaa Rovaniemen keskustasta E75-tietä eteenpäin pohjoiseen kertyi noin 25 kilometriä. Napapiirin retkeilyalueen luontopolkujen lisäksi upean kosken vieressä sijaitsevalta pysäköintipaikalta löytyy laavut ja käymälät, sekä runsaasti parkkitilaa ilmaiseen yöpymiseen.

Vikaköngäs Rovaniemellä, mahtava yöpymispaikka ja vieressä kaunis koski

Vikaköngäs – Eka yöpyminen matkalla pohjoiseen

Road trip startattiin Vantaalta perjantaina 9.7. ja lauantaina olimme päässeet parin mutkan kautta pakun kanssa jo Jyväskylään saakka. Aamulla matka jatkui siis kohti pohjoista, päämääränä Pohjois-Norjan ”suomalaiset kylät” ja ensimmäisen päivän ajon jälkeen (n. 570 km) pysähdyspaikaksemme valikoitui Vikaköngäs, Rovaniemellä. Olin viimeisellä etapilla ajovuorossa, enkä tiennyt yhtään mihin tai millaiseen paikkaan avopuolisoni Ville meitä oli viemässä, mutta perille päästessä odotti onneksi positiivinen yllätys.

Vikaköngäs pysähdyspaikalta löytyy useampi laavu/keittopaikka ja käymälät aivan upean Vaattunkijoen kosken vierestä. Joen toiselta puolelta lähtevät Napapiirin retkeilyalueen luontopolut. Saavuimme paikalle melko myöhään illalla ja useampi asuntoauto oli jo asettunut paikoilleen yöksi, mutta tilaa ja suojaisia paikkoja oli mukavasti. Hyttysiä oli myös ”mukavasti”.

Vikakönkäältä löytyy laavuja ja käymälä

Yö sujui erittäin rauhallisesti. Reissuilla mulla on useimmiten mukana korvatulpat sekä unimaski, sillä olen erittäin huono nukkuja.

Seuraavana aamuna Ville lähti kalaan (todellinen syys yöpymispaikkaan ei ollutkaan romanttinen Ystävyyden Silta) ja minä Möhkö-koiran kanssa luontopolulle. Kalastuslupa kolmeksi tunniksi maksoi 12€ ja sen saa näppärästi ostettua netistä. Joen varressa on laituri, josta kalastus onnistuu myös esteettömästi.

Vikakönkään sillalta ja rannalta saa kalastaa

Vikaköngäs – Vaattunkivaaran luontopolku

Rakastan reissuilla omaa aikaa silloin kun Ville on kalassa. Olen ikään kuin jumissa, enkä voi tehdä mitään muuta kuin odottaa. En toki odottele tylsistyneenä tekemättä mitään, mutta tällaiselle pitäisipitäisipitäisi suorittajalle oiva harjoitus olemisesta. Olemiseen lasketaan leppoisa lyhyt lenkki luonnon helmassa.

Vaattunkivaaran luontopolku

Heti Ystävyyden Sillan toiselta puolelta lähtevät kattavat Napapiirin retkeilyalueen luontopolut. Kartan mukaan Vaattunkivaaran luontopolulla lenkin mitta näytti olevan hieman alle 4 kilometriä ja ajattelin sen olevan sopiva lenkki koirallekin, sillä keli oli melko lämmin, onneksi pilvinen.

Vaattunkivaaran luontopolku, helppoa reittiä

Luontopolut olivat kunnostuksessa pitkospuiden osalta ja maa niiden alla melkoista mutavelliä. Möhkö sai tietenkin tässä kohtaa jo ensimmäiset hepulit, kun päästin sitä irti. Ensimmäisellä kerralla tippui mutavelliin vahingossa ja toisella kerralla taisi sukeltaa sinne pää edellä silkasta innosta. Lomalaisen rauhallisuudella kiukun yli huuhtoi onneksi nauru. Eiköhän kesä kuivaa.

Alku oli erittäin helppokulkuista, leveää sorapohjaa ja hyvin tasaista. Vikakönkäältä löytyy myös erillinen esteetön rantareitti (200m), mutta tämä pätkä on myös erittäin helppokulkuista, kunhan alun pitkospuut saadaan valmiiksi.

Vaattunkivaaran luontopolulla koiran kanssa

Kaltiolaavu

Ensimmäinen levähdyspaikka on noin kilometrin jälkeen, Kaltiolaavu. Se on hiljattain kunnostettu, siellä on huussi, ja sen vierestä löytyi myös lähde. Tänne jaksaa varmasti myös lapset kävellä grillailemaan!

Kaltiolaavulta löytyy lähde ja käymät

Kaltiolaavulla myös lähde

Kaltiolaavun jälkeen reitti alkoi pikkuhiljaa jyrkkenemään, polku kapenemaan ja kivet lisääntymään. Hikihän siinä meinasi tulla jo kohtuu vaikeakulkuisella polulla ja sitten muistuikin mieleeni…

Tiesitkö?

Tiesitkö sinä, että vaara tarkoittaa Pohjois- ja Itä-Suomen kivisiä mäkiä? (ite taas unohdin!) Ne ovat ympäristöstään vähintään 50 metriä nousevia pitkänomaisia loivarinteisiä kohoumia joissa kasvaa metsää huipulle asti. Lapissa puurajan yläpuolelle ulottuvia paljaslakisia maastonkohoumia kutsutaan tuntureiksi ja sitä matalampia, metsän peittämiä kohoumia taas vaaroiksi. (wikipedia)

Vaattunkivaaran näkötorni

Vaattunkivaaran huippu

Vaattunkivaaran huipulta löytyi näkötorni, jota en ollut kartasta etukäteen edes huomannut ja sieltä aukesi kaunis maisema metsän yli. Kaltiolaavun kautta Vaattunkivaaran huipulle matkaa kertyi hieman yli 2 kilometriä. Lyhyempää reittiä pitkin matka olisi n. 1,6 km. Laella oli myös pöytä ja hyvät opasteet eri suuntiin. Tai niin ainakin luulin.

Vaattunkivaaran näköalatornilta aukeaa hieno maisema

Maisema tornista juuri niin rauhallinen ja seesteinen kuin vain Lapilta voi odottaa

Vaattunkivaaran maisemaa

Eksynyt eräilijä

Reitillä hyvät opastaa, kunhan on tarkkana

Ylläolevan kuvan perusteella lähdin jatkamaan matkaani kyltin osoittamaan suuntaan, oikealle. Hieman tarkempi tarkastelu kuitenkin osoittaa, että alin reitti, Vikaköngäs, osoittaakin hämäävästi vasemmalle. Huomasin erehdyksen vasta seuraavalla kyltillä ja tietenkin olimme tulleet jo vaaralta alaspäin hyvän tovin eli kipuaminen takaisin ylös oli edessä. Sanomattakin selvää, että tässä vaiheessa aurinko porotti lähes puuttomalla reitillä enkä ollut ottanut mukaan vettä koska kyseessä oli vain lyhyt 4 km reitti. En ollut huolissani itsestäni, vaan Möhköstä, joka kestää kuumuutta aika heikosti ja alkoi olla jo väsynyt.

Loppumatka oli onneksi alamäkeä ja metsä tiheni alaspäin mentäessä, joten pääsimme varjoon. 4 kilometrin sijaan kävelimme kuitenkin reilu 7 kilometriä ja yli 1,5 tuntia. Hyvä muistutus siitä, että aina parempi ottaa se vesipullo mukaan vaikka olisi kuinka lyhyt reitti suunnitelmissa!

Pienestä eksymisestä ja siitä seuranneesta mielensä pahoittamisesta huolimatta erittäin mukava luontopolku! Reitti on luokiteltu keskivaativaksi ja erityisesti jyrkähkössä alamäessä sai olla kivien kanssa tarkkana. Sateella saattaa helposti olla liukasta! Möhkö antaa arvosanaksi 3/5 lähinnä siksi, että äiti unohti veden ja auringon paistaessa oli jo liian kuuma.

Vikakönkään vieressä virtaava vaattunkijoki

Jos olet matkassa Pohjoisessa omalla autolla ja etsit ilmaista, mutta peruspalveluita tarjoavaa pysähdys- tai yöpymispaikkaa, niin tässä sulle sellainen 🙂 Plussaa upeasta koskesta ja luontopoluista!

Road trippimme jatkui Karigasniemen rajan yli Norjaan.

Next Post

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Jenny 22.7.2021 at 20:27

    😍😍

  • Leave a Reply