Aruba 4/2022

Tuntui pitkältä tauolta tuo koronatauko matkailussa. Vihdoin huhtikuussa 2022 päästiin käymään reissussa! Suunnattiin ensimmäistä kertaa länteen, Karibialle. Kohteiksi valikoitui oikeastaan ihan vain kätevien lentojen (ja koronatestittömyyden) vuoksi Alankomaille kuuluvat saaret Aruba ja Curacao. Jälkikäteen mietittynä Bonaire olisi sukellusmahdollisuuksien vuoksi kyllä täytynyt yhdistää tähän! Lennoille tuli kuitenkin ihan mukavasti hintaa ilmankin. Vaihtoehtoisesti mietittiin myös Meksikoa, mutta koska olimme aika myöhässä ostamassa lentoja, löydettiin vain Jenkkien kautta lentäviä. Alkuvuodesta Jenkeissä vaihtolennoillekin olisi tarvinut negatiivisen koronatestin joten haudattiin se vaihtoehto nopeasti.

Palm Beach

Lennettiin ensimmäistä kertaa lentoyhtiöllä KLM. Ei kyllä mitään moitittavaa. Jopa lentojen päivämäärien pieni muuttaminen onnistui helposti! Helsingistä Amsterdamin kautta kohteeseen. Mentiin siis ensin Aruballe ja keskitytään ensin siihen. Ennen saapumista piti täyttää netin kautta joku maahantulo lomake ja siitä taidettiin periä joku maksu. Kuinka nopeasti kaikki unohtuu! Nämä pitäisi jatkossa yrittää kirjoittaa kaikki heti jos haluaa kaiken mahdollisimman kattavasti muistiin. Koronapassia meiltä ei kysytty missään (vaikka Amsterdamissa se käytännössä vaadittiin). Paitsi Jantsulta Helsingissä, kun tultiin takaisin ja kävi hakemassa ruumalaukaun ja viemässä sen jatkolennolle. Muistaakseni Aruba ja Curacao olivat molemmat poistaneet vaatimuksen koronapassistakin tuolloin, kun me käytiin siellä.

Palm Beach

Hintataso Aruballa on melko korkea. Joten ei meidän budjetilla mihinkään tällaisiin rannalla oleviin hotelleihin ollut asiaa. Varattiin taas, ensimmäistä majoitusta lukuunottamatta, vasta paikanpäällä. Ensimmäinen majapaikka oli ihan nappivalinta, Costa Esmeralda Village, jossa vietettiin ensimmäiset kolme yötä. Tämä sijaitsi parin kilsan päässä Palm Beachiltä. Me kävellään reissuissa mielellään joten vähän syrjäisempi sijainti ei haitannut. Paikka oli rauhallinen, huone siisti parvekkeellinen ja uima-allaskin löytyi. Aamupalaa sieltä ei saanut mutta läheltä löytyi kyllä ruokapaikkoja.

Lähellä Costa Esmeraldaa oli mm. Linda’s Dutch Pancakes! Ihan taivaallisen hyvää ja pannukakut saatavilla myös gluteenittomana.

Busseilla oli todella helppoa ja edullista kulkea. Tällä reissulla kuitenkin päädyttiin reppujen kanssa kulkemaan ne muutamat matkat taksilla. Busseja käytettiin siis lähinnä paikkojen kiertelyyn. Yksi päivä esimerkiksi käveltiin rantoja pitkin + välillä tietenkin tietä pitkin Arashi Beachille asti. Matkaa kertyi ehkä 5-6km. Takaisin sitten tultiin bussin kyydillä.

Täytyy kyllä sanoa, että sää oli todella petollinen. Tuohon aikaan vuodesta tuuli oli kokoajan kova, säätiedotusten mukaan sellainen 9m/s oli normaali. Siihen polttava aurinko lisäksi. Voitte vain kuvitella, että palaminen tapahtui aika huomaamatta. Ilma tuntui sellaiselta sopivalta, todella lämmin ja tuuli viilensi sen verran ettei tarvinut hikihatussa olla.

Boca Catalina Beach

Rannat olivat todella kauniita ja siistejä, sellaisia postikorttimaisemia. Luonnollisia varjopaikkoja ei aivan älyttömästi ollut. Koko saari oli todella kuivaa ja kasvusto oli lähinnä kaktuksia ja jotain pensaita. Rannoilla oli palmuja mutta luultavimmin ne oli sinne istutettu. Turistisimmilla alueilla oli muutenkin paljon istutuksia ja tehty sitä sellaista vihreyttä. Mutta varsinkin siinä vaiheessa, kun vuokrattiin auto ja kierreltiin saarta niin näkyi se todellisuus kuinka kuivaa kaikkialla oli.

Pelikaaneja ja erilaisia liskoja nähtiin aika paljon.

Neljäksi yöksi siirryttiin sitten toiseen majapaikkaan. Lähemmäs lentokenttää ja paikkaa, johon risteilijät saapuvat. Näin päästiin näkemään vähän eri aluetta, edelleen kun sitä kävelyä tulee harrasteltua. Toinen majapaikka oli Camacuri Apartments. Tämä oli alueena selvästi sellainen vähemmän turistinen vaikka kylläpä turisteja tietenkin oli kaikkialla. Mutta ei ollut ihan niin turisteille tehty jos pääsette kiinni, mitä tällä tarkoitan. Camacuri Apartments oli ihan kiva, ainakin meidän huone oli jo parhaat päivänsä nähnyt. Mutta aivan hyvin siellä nukuttiin. Vaikka yksi ehkä torakka tai joku muu ällötys nähtiin, kun yksi ilta tultiin paikalle ja läväytettiin valot päälle. Allasalue oli oikein viihtyisä.

Camacuri apartments

Mulla oli vähän jännät paikat, kun Jantsulle oli tosiaan synttäriyllätyksen järjestäminen reissussa. Sovittiin jo kauan aikaa sitten, että molempien 30v synttärit ollaan kaukana kotoa, ettei tarvitse järjestää juhlia. Tästä poiketen mun 30v oltiin kuitenkin kotona ja Jantsu sitten olikin järjestänyt apujoukkojen (kiitos teille kaikille <3) kanssa aika mielettömät yllätyssynttärit! Mutta palataanpa aiheeseen. Eli mä sit ennen reissua kyselin kavereilta, että haluavatko osallistua yllätykseen. Kukaan ei valitettavasti paikalle päässyt (mikä ihme :D), mutta hengessä mukana. Olin varannut juuri Jantsun synttäripäivälle yksityisveneen. Käytiin vähän snorklailemassa, nautittiin hienoista maisemista ja ruuat ja juomat kuuluivat lystiin 🙂 Tripadvisorista löysin useammankin kelle laitoin viestiä mutta päädyin sitten lopulta Strea Chartersiin -> https://www.streacharters.com/. Tosi kiva reissu oli! Kapteeni John oli todella mukava ja hänellä oli ensimmäistä päivää töissä Julian. Julian oli kotoisin Curacaolta ja saimmekin häneltä tosi hyviä vinkkejä sinne!

Strea Charters

Onnistuin kuin onnistuinkin pitämään tämän ihan salassa. Vaikeinta oli tietenkin keksiä miksi ollaan menossa ja mihin. Mutta tarinointia tarinointia 😀 Jantsun ilme oli näkemisen arvoinen, kun käveltiin laiturilla veneen luokse ja käskettiin hyppäämään kyydille. Reissu kesti useamman tunnin ja auringonlaskun aikoihin oltiin takaisin laiturilla. Tuuli oli melko kova, niinkuin aikaisemmin sanoinkin, mutta se ei sen suuremmin haitannut onneksi.

Synttäri-iltaa jatkettiin vähän sattuman kautta lähibaarissa. Oikeasti meidän piti vain käydä hakemassa ruokaa mutta matkalla oli kivan näköisiä paikkoja, joissa paikalliset viettivät iltaa. Tosiaan pääsiäisen aikaan satuttiin olemaan reissussa ja paikalliset olivat sitä viettämässä. Rannoille kerääntyi vieriviereen telttoja, kun paikalliset viettivät lomiaan. Tämä selvisi meille erään minibussin kuljettajalta, kun oltiin toki mietitty mitä on nämä isot määrät telttoja vähän joka paikassa.

Divi Beach

Aruballa rannat olivat todellakin se juttu. Kuten aikaisemminkin jo taisin mainita. Käveltiin rantoja vähän lisää myöskin meidän toisesta majoituksesta.

Manchebo Beach
Eagle Beach
Nähtiin useammallakin rannalla tällaisia rajattuja alueita, jotka olivat kilpikonnien pesimäpaikkoja.

Vuokrattiin auto viimeisiksi kahdeksi päiväksi. Aruban saari on kooltaan todella pieni, noin 32km pitkä ja leveimmillään 10km leveä. Eli aika nopeasti saaren sai kierreltyä. Käytiin ihan eteläisessä päädyssä Baby Beachillä. Olin etukäteen lukenut, että siellä olisi kiva snorklata ja muutenkin paikan olevan kaunis. Meidän makuun porukkaa oli kuitenkin todella paljon liikaa. Paikallisten lomien sattuessa tähän saumaan rannalla sekoittuivat niin turistit kuin paikalliset. Sinne myös parhaillaan kasattiin silloin jotain esiintymislavaa. Käytiin vähän kävelemässä kuitenkin. Todella kaunis paikka ja selvästi oli lapsiperheiden suosiossa myöskin. Ranta oli pitkälle matalaa.

Baby Beach
Boca Grandi Beach oli puolestaan todella tuulinen (eli vielä tuulisempi kuin saaren toinen puoli), siellä näkyikin kitesurffaajia. Ranta muuten näytti todella tyhjältä.

Ollaan huomattu, että auton vuokrauksen jälkeen sitä heittäytyy vähän laiskemmaksi. Sitä vain vähän ajaa paikasta toiseen. Siksikään ei haluta yleensä autoa kokoajaksi jos sellainen vuokrataaan. Ei se myöskään ilmaista ole joten vuokrataan auto vain tarpeelliseksi ajaksi. Mutta ehdottomasti suosittelen Aruballa auton vuokraamista ainakin muutamaksi päiväksi jos sinne suuntaa.

Vähän haluttiin kuitenkin liikuntaa autolla ajelun päälle. Niinpä suunnattiin ennen auringonlaskua Hooiberg Hiking Trailille. Portaat veidät ylös asti, askelmia oli 587. Ei kiipeäminen kauan kestänyt (20min muistaaseni) ja huipulta oli aika mukavat näkyät. Hooiberg on Aruban toiseksi korkein paikka (165m). Hieman korkeampi olisi ollut Jamanota (189m) Arikok National Parkissa.

Viimeisenä päivänä ajeltiin vielä vähän lisää. Käytiin katsomassa mm. Ayo Rock Formations. Täällä saatiin olla lähestulkoon keskenään. Kivimuodostelman ”sisään” pääsi kävelemään. Ihan mielenkiintoinen pysähdys. Näkyvillä oli myös esihistoriallisia kalliomaalauksia. Lopuksi etsittiin vielä sopiva rantapaikka päiväunille ja kirjan lueskelulle ennen lentoa seuraavaan kohteeseen!

Sopiva paikka löytyi Eagle Beachiltä!

Aruballa vietettiin siis kaiken kaikkiaan kahdeksan päivää. Meistä tämä oli aika sopiva aika. Toki jos auto olisi ollut koko reissun käytössä, olisi aika voinut tuntua jopa pitkältä. Meidän mielestä Aruba on todella sopiva kohde sellaiseen rentoon rantalomaan, kunhan budjetti on tarpeeksi suuri. Toki nämähän on aina makuasioita 🙂 Ei meillä ehtinyt aika tylsäksi käydä kahdeksan päivän aikana.

-Marjo

Previous Post Next Post

2 Comments

 • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin lauantai, 31 joulukuun, 2022 at 16:14

  Se on kyllä totta, että ellei asioita kirjoita ylös, niin moni yksityiskohta pääsee unohtumaan. Viime matkalla teimme itse ennätysmäärän muistiinpanoja, niin jää asiat paremmin mieleen!

  Uskomattoman kauniilta näyttävät kyllä Aruban rannat, wau! Minkälainen vedenalainen maailma oli snorklauksen perusteella?

  • Reply semmonensopivamatka sunnuntai, 1 tammikuun, 2023 at 13:28

   Aruban rannat olivat upeita mutta ainakaan siellä missä me snorklasimme ei juurikaan nähtävää ollut. Curacaolla sitten toisinpäin, rannat eivät olleet niin upeita mutta pinnan alla oli nähtävää 🙂

  Leave a Reply